Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 6 CISLO 48 2. DECEMBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Sokujuca tragedia

Tragedia, ktora sa stala v pondelok 23. novembra, sokovala nielen obyvatelov Brezna, ale celeho Slovenska. V tento den o tri stvrte na jedenast predpoludnim pachatel ozbrojenej lupeze na Ulici CSA v predajni FDP Market v casti, kde sa predava armadny vystroj a textil, si odskusal a vybral tovar (maskacove nohavice listove, maskacovu vestu, maskacovu zimnu bundu, maskacovu ciapku, vojensky vak, opasok, dlhy noz a kanady velkosti 27,5 cm) za 6800 korun. Pri zuctovani vystrelil z kratkej zbrane kalibru 9 mm na tridsatosemrocnu L. G., ktorej sposobil strelne zranenie a z predajne usiel. Za pachatelom utekala dalsia predavacka, tridsatdvarocna S. L., na ktoru za budovou predajne vystrelil. Sposobil jej poranenie, na nasledky ktoreho napoludnie v breznianskej nemocnici zomrela.

V stredu 25. novembra bola vykonana policajna patracia akcia po pachatelovi tejto vrazdy. Jej vysledkom bolo vypatranie sestnastrocneho M. R. z Brezna, ktory bol nezvestny a podla popisu ide o pravdepodobneho pachatela pondelkovej tragedie. Mladika nasli na Luckach v unimobunke s postrelenou hlavou. Pripad vysetruje Krajsky urad vysetrovania Policajneho zboru v Banskej Bystrici.

Policia dakuje obcanom za pomoc a spolupracu.

 

Odovzdavaju kusok zo seba
"Nic nie je krajsie ako rozdavat stastie mnohym ludom" je citat z tvorivej dielne velikana svetovej hudby Ludwiga van Beethovena a patri aj k prispevku venovanemu bezprispevkovym darcom krvi, ktori sa stretli na malej slavnosti v stredu 25. novembra v mestskom dome kultury v priestoroch restauracie Omega pri odovzdavani zlatych, striebornych a bronzovych plakiet profesora doktora Jana Janskeho. Podujatie zorganizoval Uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Brezne v spolupraci s Uzemnym spolkom SCK v Banskej Bystrici. Jeho riaditel Ivan Sediba, primator mesta Brezno Ing. Vladimir Fasko a MUDr. Anna Longauerova, zastupkyna Nemocnice s poliklinikou v Brezne, boli vzacnymi hostami, ktori sa zucastnili slavnostneho aktu.

  Primator mesta vo svojom prihovore okrem ineho oznamil drzitelom zlatych a diamantovych Janskeho plakiet, ze budu moct vyuzivat sluzby v Stredisku osobnej hygieny na Ulici B. Nìmcovej 25 (kadernictvo, holicstvo, pedikuru, zdravotnu masaz, perlickovy kupel) za symbolicke ceny. Bronzovu Janskeho plaketu za desat odberov ziskalo patdesiatsedem, striebornu za dvadsat odberov tridsatdevat a zlatu Janskeho plaketu za styridsat odberov u muzov a tridsat u zien obdrzalo sestnast bezprispevkovych darcov krvi. Boli to T. Benedik, J. Curda, J. Brozman, A. Jankova, M. Janciar, V. Kotran, L. Kilvady, O. Margeta, M. Muranska, A. Pauliakova, Z. Ripperova, L. Ridzon, P. Sloboda, J. Turon, P. Turna, L. Skodova.

Samostatny Uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Brezne v prvom rade dakuje najma tym sponzorom, ktori okrem toho, ze pomohli financnymi prostriedkami k priebehu slavnostneho aktu, pomahaju zabezpecovat aj jeho cinnost. Su to Zeleziarne Podbrezova a ich generalny riaditel Ing. Vladimir Sotak, mesto Brezno a jeho primator Ing. Vladimir Fasko, obec Nemecka a jej starosta Ing. Jan Turcan. Podakovat treba aj obciam Benus, Bystra, Cierny Balog, Helpa, Horna Lehota, Hronec, Jasenie, Myto pod Dumbierom, Osrblie, Polomka, Sumiac, Telgart, Valaska a Zavadka nad Hronom. Podujatie podporili Potraviny U Jaroslavy, Stanicna restauracia Mackin, Minimarket Bursova, potraviny Bajdos - Medvedova, Bellamo Fasko, Gruntstav Palovcik, papiernictvo Ramie Ambroz, Harmanecke papierne Brezno, s vyzdobou Milan Petrla. V neposlednej miere treba samozrejme podakovat aj za vytvorenie pekneho a dostojneho prostredia Klubu Omega a jeho veducemu Ing. Jaroslavovi Demianovi a za kulturny program detskemu folklornemu suboru Stastne detstvo.

h9848a.jpg (27244 bytes)Nad citatom o tom, ake potrebne je rozdavat stastie druhym, sa treba zamysliet. V dnesnej uponahlanej, neprivetivej dobe, plnej malych osobnych nenavisti a zavisti a malych i velkych sporov je naozaj vzacne stretnut cloveka, ktory urobi nieco nezistne. Na slavnosti venovanej bezprispevkovym darcom krvi sme ich videli velmi vela a nadchlo to, obzvlast v dobe predvianocnej, kedy by sme nemali zabudat na tych druhych a ucit sa milovat blizneho svojho. Tito ludia, ktori daruju krv a tym zachrania zivot, taki su. Ak pan Beethoven povedal "Nic nie je krajsie ako rozdavat stastie mnohym ludom", asi si predstavoval nezistnu pomoc inym a spolupatricnost, aku sme citili prave medzi bezprispevkovymi darcami krvi.

Robert Fabry

Snimka: Viktor Sajgalik

h9848b.jpg (33518 bytes) Aj ked v poradi uz 510. tradicny Ondrejsky jarmok v Brezne, ktory sa konal v dnoch 26. az 28. novembra, sa poctom predavajucich nevyrovnal minulorocnemu, struktura ponukaneho sortimentu bola podla vyjadrenia pracovnikov mestskeho uradu idealna. Vydali dovedna 420 povoleni na predaj. Ako boli s jarmokom spokojni samotni navstevnici, mozete si precitat v ankete na strane 3.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT