22.JUN 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Krajsky domovacky festival

Takyto nazov ponesie podujatie, ktore sa v piatok 25. juna o 14. hodine uskutocni na namesti vo Valaskej. Zidu sa tu deti z detskych domovov Banskobystrickeho kraja, aby sa zabavili, ale aj pochvali. V programe sa okrem inych predstavi klub romskych deti z Jakuba, folklorny subor Mladost- Ternipen zo Sasovej, mazoretky z Jesenskeho, zaspievaju deti zo Zeleznej Breznice, so scenkou vystupia deti z Helpy a samozrejme aj domaci. Pocas dna otvorenych dveri v Detskom domove a v Osobitnej skole vo Valaskej bude moznost pozriet si vystavku prac deti a stretnut sa aj so zastupcami obcianskeho zdruzenia Navrat. Program je naozaj bohaty, kto pride, urcite neolutuje.

Den rodiny v Telgarte

Uz treti rok v Telgarte v juni oslavuju Den rodiny. Nebolo tomu inak ani v tomto roku, ked sa v nedelne popoludnie v spolocenskom dome zisli vsetky generacie obyvatelov. Oficialna cast zacala prihovorom starostu obce Martina Mekela a spravcu greckokatolickeho farskeho uradu Jana Madorana. V programe vystupili ziaci zo skolskeho klubu s peknym divadlom. Potom sa dostali k slovu najmensie deti z materskej skoly, ktore svojim programom Vsetkym pre radost nadchli pritomnych v sale. Detsky folklorny subor Telgartcok svojimi melodiami a tancami navnadil pritomnych na diskoteku, ktora sa uskutocnila po predstaveni programu vo viacucelovej sale.

Prazdninova skola sportu

Pozyvame medzi seba deti, ktore maju zaujem pocas leta aktivne sportovat tri hodiny denne, rozvijat si zakladne sportove zrucnosti a zdokonalit sa vo vycvikovych kurzoch tenisu a plavania.

Sportove centrum v skolach PK Flipper pripravilo pre vas tieto aktivity v turnusoch: I. turnus 12. az 16. jula, II. turnus 9. az 14 augusta v case od 8.30 do 9.30 h (tenis), od 10. do 11.30 h (plavanie). Pisomnu prihlasku s menom, priezviskom, adresou, telefonnym cislom, cislom turnusu, rodnym cislom a dokladom o vyplateni 500 korun penaznou poukazkou zaslite na adresu: PK Flipper, MPCL 28, 977 01 Brezno. Blizsie informacie vam poskytneme na c. tel.: 6117374, 6117929.

 

Piate Dni mesta Tisovec

Mesto Tisovec pri prilezitosti 665. vyrocia prvej doteraz znamej pisomnej zmienky o meste a pri prilezitosti Medzinarodneho roka starsich organizuje jubilejne piate Dni mesta.

Organizatori pripravili pre obyvatelov, ale aj navstevnikov mesta v dnoch od 25. do 27. juna zaujimavy program. Zacne v piatok popoludni o sestnastej hodine v kinosale mestskeho kulturneho strediska programom miestnych suborov s nazvom Rodne moje mesto, pokracuje slavnostnym zasadnutim mestskeho zastupitelstva, na ktorom udelia Ceny primatora mesta, vystupi tu Damske komorne trio Konzervatoria J. Cikkera v B. Bystrici a konci spolocenskym vecerom v spolocenskej sale.V sobotu rano o osmej Jesenskeho ulica ozije jarmokom a o desiatej hodine Radnicne nadvorie jarmokom tradicnych ludovych remesiel. V obradnej sieni radnice primator mesta Bc. Peter Minac prijme pozvanych hosti a potom sa Namestie Dr. V. Clementisa rozozvuci festivalom, koncertom a o pol desiatej diskotekou. Nedela zacne bohosluzbami a o deviatej sa turisti vydaju na vystup na Hradovu a Trstie.

Bodkou za tymto uz tradicnym podujatim budu futbalove zapasy na stadione FK CSM, kde sa o patnastej hodine stretnu internacionali mesta Tisovec so starostami a primatormi obci a miest Horehronia a Stredneho rudohoria.

 

Uspech geografov na Slovensku

V Zlatych Moravciach sa v uplynulych dnoch konalo celostatne kolo geografickej olympiady. Na tejto dvojdnovej akcii mal zastupenie aj nas okres. Ziacky 7. rocnika, ktore sa umiestnili na prvych dvoch miestach v krajskom kole, Mariana Jagercikova zo Zakladnej skoly Benus a Zuzana Kacmarova zo Zakladnej skoly Pionierska 2, Brezno, si tu zmerali sily so siedmakmi z celeho Slovenska. Sutaz pozostava z dvoch casti. V teoretickej casti mozu ziaci ziskat 50 bodov. Tato cast preveruje ich vedomosti z uciva 7., 6. a 5. rocnika. V praktickej casti mozu ziaci tiez ziskat 50 bodov. Tato cast je zamerana na prakticke zrucnosti pri praci s atlasom a s mapou. V konkurencii dvadsiatich piatich ziakov Slovenska, si lepsie pocinala Zuzana Kacmarova, ktora sa umiestnila na peknom 3. mieste. Mariana Jagercikova obsadila 21. miesto.
Vysledky: 1. Fabsik, ZS Kysucke Nove Mesto, 98 b (teoreticka cast 48 b, prakticka cast 50 b), 2. Pijak, ZS Neslusa, 97 b (50 b, 47 b), 3. Z. Kacmarova, ZS Pionierska 2, Brezno, 95 b (49 b, 46 b), 4. M. Jagercikova, ZS Benus, 87 b (44 b, 43 b).
Systematicka priprava na sutaz sa Zuzane Kacmarovej vyplatila, ved za 3. miesto bola odmenena aj peknymi vecnymi cenami.

h9925c.jpg (10964 bytes) Komisia k Medzinarodnemu roku starsich ludi (MRSL) pri Okresnom urade v Brezne v spolupraci s mestom pripravila v nedelu 20. juna pri prilezitosti Dna otcov na mestskom sportovom stadione kulturno - sportove popoludnie. V kulturnom programe vystupila zenska spevacka skupina z penzionu sprevadzana harmonikarkou Evou Bruchackovou, zenska spevacka skupina zo ZO JDS Zavadka nad Hronom a na zaver Eva Bruchackova s dcerou peknymi pesnickami roztlieskali dlane pritomnych a vdacnych divakov. K pritomnym divakom a ucinkujucim sa prihovorila zastupkyna prednostu okresneho uradu a predsednicka komisie MRSL Ing. Janka Mihalovicova. Ucinkujucim za pekny program a divakom za ucast podakoval predseda OO JDS Tibor Gilla. Skoda len, ze toto pekne popoludnie narusil prudky lejak, co ovplyvnilo aj navstevnost. Preto sa nehral ani futbalovy zapas byvalych hracov Brezno - Podbrezova.

Pomoct mozu obcania sami

Koncom maja uviedol ochotnicky divadelny subor v Pohronskej Polhore dalsiu hru z klenotnice slovenskej klasickej dramatickej tvorby od J. G. Tajovskeho - Zensky zakon. Subor ma v sucasnosti strnast clenov a rezijne ho vedie Jozef Hornik, dlhorocny pedagogicky pracovnik a ochotnicky herec. Dovedna odohrali ochotnici tri predstavenia tejto hry a mozno povedat, ze su s ucastou spokojni. O obecenstve Pohronskej Polhory je zname, ze reaguje spontanne, kultivovane a zucastnuje sa na podujatiach v hojnom pocte. Pre ochotnikov, ale aj pre profesionalnych umelcov je tento fakt velmi dolezity, pretoze dobre obecenstvo moze do znacnej miery ovplyvnit vykony ucinkujucich v kladnom slova zmysle.

Neprichodi mi hodnotit uroven uz spominanej hry, kedze som sama clenkou tohto suboru. Mal by to urobit niekto iny. Z nasho pohladu snad len tolko. Nastudovanie jednej divadelnej hry predstavuje pre ochotnikov mnozstvo hodin, ktore uberaju zo svojho volneho casu bez akehokolvek naroku na financne hodnotenie. Zisk z predstaveni pri terajsom nizkom vstupnom staci zakryt vydaje na obcerstvenie, obnovu kulis a pozicovne za kostymy. Bez obetavosti ochotnikov, lasky k divadlu, ale najma k ludom, pre ktorych je urcene, by to mnohokrat neslo. To moze potvrdit kazdy ochotnicky herec, ci reziser. Mozno prave preto sa v sucasnej dobe vytvorilo v ochotnickej cinnosti nasho okresu take vakuum. Okrem Slovenskej Lupce, Medzibrodu a Pohronskej Polhory neviem o inom ochotnickom divadelnom subore. Je to nesmierna skoda, pretoze v minulosti tomu tak nebolo. Obce nemaju financne prostriedky na zakladne cinnosti a sponzorov je cim dalej, tym menej.

Z tohto smeru teda do buducna nemozno ocakavat nejake zazraky. Pomoct mozu obcania sami svojou ucastou na tychto podujatiach. Bola by to nielen financna, ale hlavne dusevna podpora pre tych, ktori stoja na javisku. Je to rozhodne neprijemne, ked nastane stiuacia, ze na javisku je viac ludi, ako v hladisku. Su take obce, kde sa k miestnej kulture pristupuje takymto sposobom a je to smutne. Mnohokrat dame prednost filmom bez hodnoty, plnym nasilia a arogancie, alebo vlastnemu pohodliu. Samozrejme, ze nemozno nikoho nutit, kazdy je panom svojho volneho casu. Treba si len polozit otazku, co vstepime svojim potomkom do ich povedomia, ci im uz za par rokov nebudu zvyky a obycaje predkov uplne cudzie.

Mgr. Hyacinta Tyciakova,
riaditelka Miestneho kulturneho strediska v P. Polhore

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:
* Ako sa riesi alebo bude riesit otazka neplaticov bytov a rodin s asocialnym spravanim, ktori chronicky neplatia za byt a inkasne poplatky?

- Neplaticom najomneho, ktori maju prostrednictvom sudu zrusene pravo uzivat byt, je potrebne pridelit nahradne ubytovanie alebo nahradny byt, az potom moze byt z bytu vystahovany. Pretoze v Brezne nemame socialne byty, neplaticov z viacizbovych bytov stahujeme do jednoizbovych bytov, ktore sa nam v priebehu roka uvolnuju. Pre umiestnenie neplaticov najomneho a neprisposobilych obcanov velmi intenzivne hladame vhodne priestory v katastralnom uzemi mesta Brezna. Oddelenie vystavby ma spracovane rozne navrhy riesenia, ktore su ale financne narocne, preto hladame moznosti ziskania financnych prostriedkov od charitativnych organizacii a od statu a na druhej strane su obcania proti stavaniu socialnych bytov v im blizkej lokalite. Brezno ma velku nevyhodu. Nasi predkovia mesto zalozili v kotline, ktora ma maly priestor rozvoja. Nevzdavame sa, hladame dalej.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT