22. JUN 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Novy pravny predpis v oblasti poziarnej ochrany

Odbor poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne ako prislusny organ statnej spravy informuje o novej pravnej uprave - Vyhlaske MV SR c. 86/99 Z. z. s ucinnostou od 1. jula 1999, ktora stanovuje zasady poziarnej bezpecnosti pri manipulacii a skladovani horlavych kvapalin, tazkych vykurovacich olejov a rastlinnych a zivocisnych tukov a olejov (pozn. nahradza STN 65 0201). Za ucelom dodrziavania poziarnej prevencie pri skladovani a manipulacii s horlavymi kvapalinami zo strany obcanov uvadzame najdolezitejsie ustanovenia danej vyhlasky.

V objektoch vo vlastnictve alebo uzivani fyzickych osob (obcanov) mozno ukladat najviac:

- 200 l horlavych kvapalin tried nebezpecnosti,

- v byte a prislusenstve bytu ukladat 5 l horlavych kvapalin,

- v pivniciach a suterennych miestnostiach obytnych domov pre kazdy byt ukladat 20 l horlavych kvapalin vsetkych tried, z toho 5 l moze byt v rozbitnych obaloch.

Horlave kvapaliny sa nesmu ukladat:

- v nebytovych priestoroch, v spolocnych castiach a v spolocnych zariadeniach bytovych domov,

- v obytnych bunkach a stavieb na ubytovanie,

- v komunikacnych priestoroch (chodby, schodistia),

- v zhromazdovacich priestoroch (priestory pre kulturno-spolocenske a sportove podujatia),

- na strechach a v podkroviach obytnych budov, nemocnic, administrativnych budov a stavieb obcianskeho vybavenia.

V priestore jednotlivej garaze mozno ukladat kvapalne paliva (pohonne hmoty) v nerozbitnych obaloch (kanister) s objemom najviac:

- 40 l pre motocykel, trojkolku, stvorkolku a osobny automobil,

- 80 l pre nakladny automobil, autobus, tahac, traktor a pracovny stroj.

V garazi v priestore jedneho statia, okrem kvapalnych paliv, mozno ulozit horlave kvapaliny vsetkych tried nebezpecnosti (napr. motorove a prevodove oleje, nemrznuce zmesi do chladicov a ostrekovacov, pripravky autokozmetiky) s objemom najviac:

- 10 l pre motocykel, trojkolku, stvorkolku a osobny automobil,

- 20 l pre nakladny a specialny automobil, autobus,

- 80 l pre tahac, traktor a pracovny stroj.

Prepravne obaly, kontajnery a nadrze s obsahom horlavych kvapalin sa oznacuju napisom Horlava kvapalina s uvedenim triedy nebezpecnosti horlavej kvapaliny. Na prepravnom obale z plastov alebo gumy, urcenom na prepravu horlavych kvapalin, musi byt vyrobcom nezmazatelne vyznacena trieda nebezpecnosti horlavej kvapaliny, pre ktoru je obal urceny (aktualne je uskladnenie benzinu v nevhodnych obaloch, co moze nasledkom statickej elektriky sposobit vznietenie benzinovych plynov a par). Na odstranovanie rozliatych horlavych kvapalin mozno pouzivat len vhodny nehorlavy absorpcny material, pri ktorom ani po jeho nasiaknuti rozliatymi horlavymi kvapalinami nepride k jeho samovznieteniu (v ziadnom pripade nepouzivat drevne piliny). V priestoroch, kde su uskladnene horlave kvapaliny, alebo kde sa s nimi manipuluje, sa nesmie fajcit a pouzivat otvoreny ohen. Tento pokyn treba oznacit prislusnou tabulkou.

Vyhlaska MV SR c. 86/99 Z. z. plati v plnom rozsahu pre pravnicke osoby a fyzicke osoby vykonavajuce podnikatelsku cinnost, pricom su stanovene podmienky stavebneho, technickeho a technologickeho riesenia skladovacich priestorov a prevadzkarni horlavych kvapalin.

mjr. PO L. Masar,
odbor poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT