27. APRIL 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Sme nablizku
Mam takmer denne konflikty so svojim desatrocnym synom - kamarati. Ja som najradsej, ked ich pozve k nam a hraju sa v izbe. On by bol najradsej stale von. Bojim sa, ze sa mu nieco stane, radsej ani nemyslim, co vsetko. Mam len jeho. Ako mu mam vysvetlit, ze je pre neho lepsie byt doma?

Zn: Strach o syna

Mate len jeho, a preto sa on velmi bojite. Poznam matku, ktora sa presne takto boji a ma troch takych synov. Problem je v tom, ze dieta neuchranime od utopenia tym, ze ho nepustime k vode. Synov spoluziak bol takto doma drzany - ako vysokoskolak sa vydriapal na strom a spadol z neho tak nestastne, ze sa takmer zabil a zostala mu postihnuta ruka. Su situacie, pred ktorymi treba dieta chranit (dvojrocnemu berieme z ruky noz, skolkarovi nenechame prihrievat jedlo a pod.) Su vsak situacie, ktore musime dieta naucit zvladat. Prave vcera som hovorila s jednym otcom, ktory mi povedal: naucil som syna samostatnosti - naucil som ho rozhodovat sa v situaciach tak, aby si nesposobil zle. Znamena to poznat situacie, do ktorych dieta prichadza alebo moze prist, ukazat mu dosledky spravania "dobreho" i "zleho", naucit ho zvladat situacie. Neuchranim syna od nebezpecenstva padu z vysokeho plota tym, ze mu zakazem na ten plot liezt. Ja sama som si len minule uvedomila, ze v muzoch (a aj ten desatrocny sa uz citi "muzom") je snaha vystavovat sa nebezpecenstvu, aby si overili svoje vlastne sily - "dokazal som to".

Pri tejto prilezitosti by som spomenula aj projekt Otec, ktory sa pokusame rozbehnut na niektorych zakladnych skolach. Jeho cielom je, aby otcovia v spolupraci so skolou podchytavali deti v traveni volneho casu, pomahali im predchadzat nude a aktivitam, ktore vyplyvaju z nudy, aby ich naucili zrucnostiam, ktore doteraz nemaju a ktore su v praktickom zivote velmi dolezite.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka
Centrum poradensko - psychologickych sluzieb Brezno

Centrum poradensko-psychologickych sluzieb je prestahovane na zimny stadion, telefon 6114155 je uz zapojeny. 


POUCENIE

pre obcanov hospitalizovanych v zdravotnickych zariadeniach v den volieb prezidenta SR

V zmysle Zakona c. 46/1999 zo dna 18. marca 1999 o sposobe volieb prezidenta Slovenskej republiky, o ludovom hlasovani, o jeho odvolani a o doplneni niektorych dalsich zakonov ako aj Rozhodnutia predsedu Narodnej rady SR c. 47/1999 Z. z. o vyhlaseni volieb prezidenta Slovenskej republiky boli vyhlasene volby prezidenta SR a urceny den konania volieb na sobotu 15. maja 1999.

Ak ani jeden z kandidatov na prezidenta SR neziska nadpolovicnu vacsinu platnych hlasov opravnenych volicov, den konania druheho kola volieb prezidenta SR bol urceny na sobotu 29. maja 1999.

Pretoze v zdravotnickom zariadeni, t. j. v Nemocnici s poliklinikou v Brezne nebol vytvoreny volebny okrsok,

vydavam toto poucenie

v sulade s vyssie citovanym zakonom na uplatnenie volebneho prava pre hospitalizovanych pacientov v zdravovnickom zariadeni zucastnit sa volieb prezidenta SR.

Kazdy obcan s volebnym pravom, ktory ma trvaly pobyt v meste Brezne, je zapisany v zozname volicov vo svojom volebnom okrsku podla miesta trvaleho pobytu. O tejto skutocnosti dostane kazdy opravneny volic Oznamenie podla § 14 odst. 2 zakona c. 46/1999 Z. z. V pripade, ak volic je v dnoch volieb hospitalizovany, moze rodinny prislusnik volica poziadat okrskovu volebnu komisiu, kde je volic zapisany v zozname volicov o navstevu volica v nemocnici, kde tento moze svoje volebne pravo uplatnit - volit do prenosnej urny.

Okrem toho obcan - volic s trvalym pobytom v meste Brezne ma moznost volit do prenosnej urny aj na zaklade volicskeho preukazu, o vystavenie ktoreho poziada rodinny prislusnik hospitalizovaneho v Mestskom urade v Brezne.

Volicsky preukaz musi mat hospitalizovany u seba v den konania volieb prezidenta v zdravotnickom zariadeni.

Hospitalizovani obcania - volici, ktori nemaju trvaly pobyt v meste Brezne, poziadaju svojich rodinnych prislusnikov byvajucich v mieste ich trvaleho pobytu o vybavenie volicskeho preukazu pre pacienta v prislusnom obecnom alebo mestskom urade tak, aby hospitalizovany volic mal tento v den konania volieb prezidenta u seba, vratane preukazu totoznosti. Na zaklade volicskeho preukazu volic ma svoje volebne pravo uplatnit do prenosnej urny a prislusna okrskova komisia ho doplni do zoznamu volicov okrskovej volebnej komisie.

Volic je povinny preukazat svoju totoznost predlozenim preukazu totoznosti a volicskeho preukazu, ak mu bol na jeho vyziadanie vydany.

Clenovia okrskovych volebnych komisii navstivia jednotlive oddelenia lozkovej casti Nemocnice s poliklinikou v Brezne

v sobotu 15. maja, v pripade druheho kola v sobotu 29. maja v case od 9. do 11. hodiny a od 15. do 17. hodiny.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT