27. APRIL 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Za stav planety Zem sme zodpovedni vsetci spolocne, aj kazdy osobne za seba, preto k ozdraveniu zivotneho prostredia by mal prispiet kazdy z nas, alebo aspon nemarit usilie tych, co nieco pre to podnikaju. Aj tento rok sme si 22. aprila pripomenuli sviatok nasej planety Den Zeme. Ako sa na jej ochranu pozeraju ucastnici nasej ankety? Tu su ich odpovede:

S anketovym mikrofonom

 

Zodpovedni sme vsetci

h9917b.jpg (55156 bytes)

Stefan Libic, dochodca, Brezno:
- Pre nasu planetu su najvacsou skazou vojny. V Juhoslavii vybuchuju rafinerky a vsetko ide do oblakov. Ked pada dazd, potom to posobi na prirodu. Vojny treba zakazat. V okoli Brezna je patnast pramenov, o ktore sa staram, udrziavam ich. Urobil som ich ako male rezervare s rurkou a zakryjem ich, aby sa voda v nich neznecistovala. Ludia su vsak neporiadni. Do lesa nosia igelitove vrecka a zahadzuju ich tu a tak znecistuju prirodu. Je to hrozne. Koho nebavi priroda, radsej nech nejde ani do nej. Popri Hrone aj smerom na Horehron v doline, kde byvaju Cigani, ako to tam vyzera. Nie je to pekne, este take znecistene mesto nebolo. Nato netreba peniaze, treba im dat prikaz: Tento tyzden to vyriadite, ked nie, nedam vam podporu.

Miroslava Suchanova, nezamestnana, Brezno:
- Okolie by sme nemali znecistovat. Su tu predsa smetne kose, tak by sme to mali respektovat. Mali by sme sa prejst k smetnemu kosu, a nie odhodit papierik na zem. Ako si pripomeniem tento sviatok? Urcite pojdem do prirody a budem mysliet na to, aka nasa Zem je.

Cyril Kunak, nezamestnany, Telgart:
- Pacilo sa mi, ako ste v Horehroni pisali o vypalovani travy. Myslim si, ze aj toto je akysi sposob ochrany prirody. V prvom rade sa treba strat o zelen, aby auta neparkovali po travnikoch, pouzivat ekologicke vyrobky a tak dalej. Aj tak si predstavujem ochranu prirody.

Marcela Juhaniakova, na materskej dovolenke, Drabsko:
- Pouzivat menej sprejov, alebo nejake neskodlive, kvoli ozonovej diere. Udrziavat poriadok, lebo vsade je strasne vela papierov, proste starat sa o to svoje okolie a tak chranit nasu Zem, aby bolo viac poriadku, cistoty.

Evelina Kunstarova, na materskej dovolenke, Podbrezova:
- Viete co, asi by mal kazdy zacat od seba, uvedomit si, ze Zem je pre nas najdolezitejsia. Ona nas zivi, ked si ju nebudeme chranit, tazko budeme mat nieco pre seba. Musime ju zachovat aj pre nase deti. Kazdy by ju mal chranit sam od seba a kazdy by si mal najst sposob ako pomoct Zemi.

Jan Kolesar, predavac, Brezno:
- V tejto suvislosti mi napadne, ze treba trochu zmenit dopravne prostriedky, aby exhalaty neznecistovali ovzdusie.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Ake deti studuju?

Ked sme boli detmi este my, v skole nam casto hovorili, ake je dolezite vybrat si spravne povolanie, spravnu skolu. O nic menej dolezite to nie je ani teraz. Zamyslite sa so mnou, ake deti a v akych skolach studuju?

Ja som urobila uspesne prijimacie skusky v ekonomickej skole v Banskej Bystrici, manzel vo Zvolene v dopravnej. Pre nedostatok miesta sme vsak do skoly prijati neboli. Obaja sme vystudovali strojarinu a na co nam asi teraz je? Vsetky strojarske podniky svojich zamestnacov prepustaju a ked ste zrazu nezamestnany, zistite, ze so svojim maturitnym vysvedcenim nemate sancu zamestnat sa nikde inde. So strojarinou? Prosim vas, kde?

Kazdy rok opusta skolske lavice mnozstvo deti, ktore tak ako volakedy my, nemaju ziadne predstavy o buducom povolani a ak maju, su len hmliste alebo skreslene. Ak ma vsak priemerna rodina napriklad z Cierneho Balogu tri deti, jedno studuje vo Zvolene, druhe v Banskej Bystrici, tretie uz musi ostat doma a vybrat si skolu v Brezne, lebo rodicia si nemozu dovolit platit dalsi internat. Naviac, ak zostane jeden z rodicov nezamestnany, ani dve deti nemozu studovat mimo miesta bydliska. O tom, ze by zostali bez prace obaja, co sa tiez stava, ani radsej nehovorim. Deti vobec nemaju na vyber! Nemozu sa hlasit do dopravnej skoly, drevarskej, ci lesnickej...

Ked zostanu doma a budu navstevovat niektoru zo skol v Brezne je to podstatne menej zatazujuce pre rodicov. Mozno namietate, ze v Brezne su skoly na takej urovni ako aj inde a je ich pomerne dost, ale ked deti zmaturuju, maju moznost aj zamestnat sa?

A tak vazeni citatelia, kto vlastne moze studovat? Len ten, kto na to ma! Samozrejme v penazenke.

Podakovanie

V dnesnej dobe sa vela hovori o medziludskych vztahoch, o nepochopeni jeden druheho, neochote, lahostajnosti a pod. Nemozeme vsetkych hadzat do jedneho vreca, alebo pouzivat na kazdeho rovnaky meter. Ze je tomu skutocne tak, presvedcila som sa sama na vlastnej, ako sa povie, kozi. Stretla som sa s pochopenim, porozumenim v Dopravnom inspektorate v Brezne pri vybavovani pre mna dolezitych zalezitosti. Mala som moznost presvedcit sa, ze ludskost este medzi ludmi existuje.

Vdaku prave za tieto vlastnosti by som chcela vyslovit Mgr. Marianovi Mikloskovi, kpt. Janovi Cernakovi a jeho kolegovi z oddelenia vyhotovovania vodicskych preukazov. Viem si ocenit ich pristup, ochotu, ale predovsetkym ludskost. Este raz velmi pekne dakujem.

Viera Havlikova

Prosba o pomoc pri hladani pribuznych

Na nasu redakciu sa obratil Ing. Vladimir Handzo z Bratislavy s prosbou o pomoc pri hladani pribuznych, ktori este na Horehroni ziju za ucelom zaslania a doplnenia rodostromu rodiny Handzo. Ide o rodiny dcer manzelov Jana Handza (nar. 1846 v Stitniku) a Marie, rod. Rozloznikovej: Maria - manzel Klobusicky, Paula - manzel Samuel Kmetonyi, Matylda - manzel Jan Makovicky. Akekolvek informacie posielajte na adresu redakcie.

Vazena redakcia,

prosime o uverejnenie nasho postrehu vo vztahu kupujuci a predavajuci.

Viackrat sme navstivili predajnu Kuchynka na Razusovej ulici c. 7 v Brezne. Musime kladne hodnotit sortiment vyberu tovaru, ktory je bohaty, ale tento dobry pocit kupujuceho stratite hned pri vstupe do predajne. Pri pokladni sedi pani, ktora je asi nema, pretoze vam neodpovie na pozdrav (podla nich je to asi prezitok), vsetky ukony prebiehajuce pri pokladni sa odohravaju ako v nemom filme, s nepritomnym pohladom, bez jedineho slova voci zakaznikovi, o podakovani za nakup ani nehovorim. Tiez ostatny personal sa sprava podla vzoru pani pri pokladni, vyzera to tak, ze zakaznik im je na pritaz. Cloveku je smutno, ze stale v niektorych predajnach neplati to stare, zname prislovie: "Nas zakaznik, nas pan."

Den narcisov v okrese Brezno

Uzemny spolok SCK v Brezne dakuje spoluorganizatorom Dna narcisov, Nemocnici s poliklinikou, odboru skolstva a kultury Okresneho uradu v Brezne, studentkam Gymnazia a Hotelovej akademie v Brezne za spolupracu pri organizovani a realizacii Dna narcisov, sponzorom Jaroslavovi Katreniakovi, kvetinarstvu Saintpaulia a firme R. Pocklanovej.

Dakujeme vsetkym, ktori podla svojho uvazenia prispeli financnou ciastkou. Na konto Ligy proti rakovine sme zozbierali a odoslali sumu 40 060,50 koruny.

Zvlast chceme podakovat organizatorom Dna narcisov v zakladnych a materskych skolach okresu, ktori si svojpomocne symboly tohto dna vyrobili a do zbierky prispeli sumami: Zakladna skola Pionierska 4 3425 korun, Pionierska 2 2900 korun, Skolska ulica 905 korun, Mazornikovo 7882 korun, Horna Lehota 175 korun, Pohronska Polhora 7095 korun, Zavadka nad Hronom 2575 korun, Sumiac 2030 korun, Lom nad Rimavicou 1173 korun, Myto pod Dumbierom 650 korun, Pohorela 316 korun. Osobitne dakujeme ucitelkam materskych skol, ktore Den narcisov organizovali z vlastnej iniciativy a prispeli: Clementisova 3 Brezno 940 korun, Horna Lehota 250 korun.

Vdaka vam!

K podakovaniu sa pripaja aj prezidentka Ligy proti rakovine Slovenskej republiky MUDr. Eva Siracka, DrSc.:

Vazeni priatelia,

dovolte, aby som sa Vam v mene Ligy proti rakovine podakovala za Vas prispevok ku Dnu narcisov 1999 a tym aj financnu podporu programov prevencie, vcasnej diagnostiky a liecby rakoviny.

Vas dar, spolocne s darmi tisicok dalsich spoluobcanov, nam dava nadej spolocnymi silami znizit pocet ludi chorych na rakovinu a zmiernit bolest a utrpenie tych, ktorych tato choroba postihla.

Vdaka Vasej pomoci sa vyzva Dna narcisov 1999 "S ligou proti rakovine nosime kvet ludskosti" uspesne naplnila.

Dakujeme Vam.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT