27. APRIL 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Okruhly stol kovopriemyslu

V utorok 20. aprila sa v Dome kultury v Banskej Bystrici konalo stretnutie s pracovnym nazvom okruhly stol kovopriemyslu. Predchadzalo mu jedenast pracovnych stretnuti na urovni okresov (v Brezne 11. marca), na ktorych mapovali situaciu v podnikoch. Z tychto informacii clenka predsednictva Rady OZ KOVO za Banskobystricky kraj Terezia Durikova spracovala suhrnny material. Rokovania so zastupcami statnej spravy, samospravy, s manazermi obchodnych spolocnosti kovopriemyslu Banskobystrickeho kraja pod taktovkou OZ KOVO sa zucastnili minister hospodarstva, minister prace socialnych veci a rodiny a dvaja poslanci Narodnej rady SR. Z Horehronia sa okruhleho stola zucastnili len Zeleziarne Podbrezova, pretoze pozvali iba manazerov strnastich podnikov, ktore su v ramci kraja stabilne a neprepustaju. Podla slov T. Durikovej, otazka podnikov na Horehroni je specificka a stat sa musi k nemu postavit ako k problematickemu regionu.

O kulture v Brezne

Z iniciativy komisie kultury, vzdelavania a mladeze pri Mestskom zastupitelstve v Brezne sa v utorok 20. aprila konalo v zasadacke mestskeho uradu pracovne stretnutie pracovnikov kultury a obcanov mesta. Jeho cielom bolo zistit nazory na stav kultury v Brezne, najst spolocne vychodiska pri rieseni uloh a stanovit smery rozvoja kultury v meste do roku 2002. Podnety, ktore odzneli na rokovani, komisia vyuzije pri tvorbe jednotneho planu kultury.

Fischer Detskemu domovu v Helpe

Po akcii Fischer na cestach, znamej ako Modry autobus, ktora sa uskutocnila aj v Brezne v spolupraci s cestovnou kancelariou Santorini tours, sa konala dalsia. V Statnej opere v Banskej Bystrici sa 21. aprila uskutocnila velka Fischer show. Spolocnost nedavno zalozila Nadaciu Vaclava Fischera na pomoc detskym domovom a medzi tymi, ktori sa toto leto budu rekreovat pri mori, bude aj Detsky domov v Helpe. Ziskal zadarmo pobyt na ostrove Rhodos pre 30 deti. Autorizovanym a velmi uspesnym predajcom Fischer Slovakia, s.r.o., je cestovna kancelaria Santorini tours, Kuzmanyho 1, Brezno, ktora v desiatke najlepsich predajcov na Slovensku je na 2. mieste.

Nadviazali prvy kontakt

V sobotu 17. aprila zastupcovia Hronca navstivili madarsku obec Bernecebarati, miesto posledneho odpocinku nasho prveho olympionika, hroneckeho rodaka Alojza Sokola. Cielom navstevy bolo nadviazanie prveho kontaktu medzi obcami, ktore tato osobnost spaja. Zastupcovia Bernecebaratu prijali pozvanie na prvy polmaratonsky beh pomenovany po Alojzovi Sokolovi, ktory sa uskutocni v nedelu 16. maja.

Poslanecky den

Poslanci Narodnej rady SR zvoleni za Stranu demokratickej lavice navstivili v zavere uplynuleho tyzdna v ramci poslaneckych dni Banskobystricky kraj. Do nasho okresu zavitali v piatok 23. aprila poslanci Peter Weiss a Jana Haluskova. V dopoludnajsich hodinach sa zaujimali o dianie i o problemy v Zeleziarnach Podbrezova, v Nemocnici s poliklinikou v Brezne, v penzione pre dochodcov i v Ustave socialnej starostlivosti v Pohorelskej Masi. Popoludni sa stretli na mitingu s obcanmi mesta, kde odpovedali na mohe otazky tykajuce sa hospodarskeho a politickeho zivota Slovenska. Velka pozornost bola venovana aj sucasnej situacii v Kosove.

Priemyslovaci v SOC opat bodovali

Stredoskolska odborna cinnost (medzi studentami znama ako "socka") v tomto skolskom roku vstupila do XXI. rocnika.

SOC-ka je mimoskolska zaujmova cinnost zalozena na dobrovolnosti. Je prehliadkou tvoriveho myslenia a odbornych vedomosti mladeze. Vyhlasovatelom sutaze SOC je Ministerstvo skolstva Slovenskej republiky. Ulohou pedagogov v strednych skolach je vyhladavat talentovanych a kreativnych studentov, usmernovat ich a vsestranne podporovat v tejto uslachtilej praci.

Ziaci Strednej priemyselnej skoly v Brezne dosahovali velmi dobre vysledky do roku 1989, ked sa zucastnovali i celostatnych kol. Potom nastal ciastocny utlm, no v ostatnych styroch rokoch zaznamenala SOC opat renesanciu. Za uspech mozno povazovat vitazstvo v krajskom kole o postup do celostatneho.

Aj v tomto skolskom roku na krajskom kole 16. aprila vo Zvolene obsadili priemyslovaci z Brezna v troch sutaznych kategoriach diplomove miesta. V krajskej prehliadke bolo stosedemdesiat prac z patdesiatich skol a ziaci z Brezna sa umiestnili takto: odbor 09 strojarstvo, hutnictvo a doprava: 1. miesto Branislav Katreniak, R. Katreniak, 2. miesto Maria Hubertova, Z. Haazova, odbor 12 mikroprocesorova a vypoctova technika: 2. miesto B. Katreniak, M. Slabej, odbor 11 elektrotechnika, elektronika a spoje: 3. miesto P. Valent a M. Palus. Prace B. Katreniaka, M. Hubertovej a M. Slabeja postupuju do celostatneho kola, ktore sa zacne 28. aprila v Nitre.

Verime, ze budu dostojne reprezentovat skolu a mesto Brezno, v ktorom ziju a studuju.

Ing. Anna Lamacova,
metodicka SOC, SPS Brezno

Opytali sme sa za vas

architekta mesta Brezna Jana Kralika:

Preco sa bura na Ulici CSA?

- Vlani mesto Brezno predalo pozemky, kde stali objekty c. 16 a 18. Ako nahrada objektu c. 18 bude postaveny polyfunkcny dom, ktory bude mat na prizemi zubnu ambulanciu, na poschodi advokatsku kancelariu a v podkrovi byt majitela. Na c. 16 bude realizovany takisto polyfunkcny dom, ktory bude mat na prizemi a na poschodi obchodne prevadzky a v podkrovi kancelarske priestory a byt majitela. Za objektami, ktore budu stat na Ulici CSA, je planovana vystavba trznice a verejneho priestranstva na parkovanie vozidiel, na zasobovanie objektov zo zadnych traktov a na pesi pohyb obyvatelov a navstevnikov mesta. Aj dalsie objekty na Ulici CSA mesto ponuklo na predaj, ale doposial neboli zo strany zaujemcov uzatvorene kupno-predajne zmluvy. Podmienka mesta na funkcne vyuzitie objektov je, ze prizemie musi byt vyuzite na sluzby obcanov a vrchne podlazia na administrativu a byvanie.

Dejepis netradicne

V snahe co najzaujimavejsou formou priblizit dejiny skolopovinnej mladeze Obecny urad v Pohorelej, zakladna skola a ZO SZPB zorganizovali pre takmer sedemdesiat ziakov deviateho a osmich rocnikov netradicnu dvojhodinu dejepisu. Temou bola druha svetova vojna a Slovenske narodne povstanie.

Trochu s obavou sa ocakavalo, ako ziaci pod vedenim dejepisarky Mgr. Jozefiny Lojdovej prijmu vyklad dejin v podani Mateja Putosa, priameho ucastnika bojov, vazna koncentracneho tabora, predsedu ZO SZPB v Pohorelej a Karola Voska, tajomnika tejto organizacie. Prekvapil a velmi potesil zaujem mladej generacie o tuto cast nasich dejin. Pozornost pri vyklade, mnozstvo otazok smerovanych na obidvoch prednasajucich boli dokazom, ze mladym zalezi na poznani minulosti a dejin svojho naroda. Mnohe otazky smerovali k blizkemu spoznaniu situacie v rodinach pocas vojnovych rokov v Pohorelej, k poznaniu konkretnych situacii, bojov, razii, kde vdaka odvahe a nesmiernym obetiam jednotlivcov boli zachranene pocetne skupiny odvlecenych muzov.

Ziaci v zavere uprimne podakovali prednasajucim, vysloviac tuzbu, aby nikdy nepoznali vojnu. Podujatie ukoncili slavnostnym zapisom do pamatnej knihy Obecneho uradu v Pohorelej ako stretnutie generacii, ktore tuzia po mierovom preziti vsetkych nasledujucich rokov.

Daniela Cupkova

Pracovne rokovanie o rozvoji cestovneho ruchu

V stredu 14. aprila sa uskutocnilo prve pracovne rokovanie, ktore zvolala Agentura pre cestovny ruch v Banskej Bystrici za ucasti predstavitelov Krajskeho uradu z Banskej Bystrice a Ziliny. Na stretnuti boli zastupene aj okresne urady pracovnikmi odborov regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov (RR a IOV).

Ako nas informovala Ing. Anna Pravotiakova, veduca odboru RR a IOV Okresneho uradu v Brezne, predmetom stretnutia bolo oboznamenie sa s domacimi a zahranicnymi aktivitami Slovenskej agentury pre cestovny ruch, posudenie a stanovenie oblasti spoluprace medzi agenturou a odbormi RR a IOV okresnych uradov Banskobystrickeho a Zilinskeho kraja. Dohodli sa na dalsej spolupraci pre rozvoj cestovneho ruchu, kde by velmi pomohlo prijatie zakona o cestovnom ruchu a zakona o regionalnom rozvoji este v tomto roku. Zucastneni prijatie tychto zakonov v tomto roku nevidia velmi optimisticky. Najbolavejsie miesto rozvoja cestovneho ruchu je v nedostatku financnych prostriedkov, co do znacnej miery ovplyvnuje aj rozvoj regionov, hlavne takych, ako je okres Brezno, kde miera nezamestnanosti k 28. februaru bola 21,93 percent.

Co zistila "soika"

Devatdesiatdva skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, styridsatdevat kontrolnych nakupov, tridsatsest predrazenych, frekvencia predrazenia 73,5 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov dve koruny desat halierov. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v sestnastom tyzdni.

Pre kvalitativne chyby, prekrocenie doby spotreby a nedodrzanie informacnych povinnosti inspektori v styridsiatich siestich prevadzkovych jednotkach pozastavili dvestoosemnast druhov tovaru za 566 200 korun. Dvadsatosem druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal dovedna za 10 391 korun zlikvidovali v sestnastich prevadzkovych jednotkach. Pri nedostatkoch mensieho rozsahu ulozili sestdesiattri blokovych pokut za 39 900 korun a za nedostatky vacsieho rozsahu spisali osemnast oznameni o zacati spravneho konania.

V Automarkete v Brezne zistili, ze v predaji sa nachadzali tri druhy tovaru v hodnote 3809 korun, ktore neboli opatrene navodom na pouzitie v uradnom jazyku.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT