22. JUN 1999 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Olympiada mladych zachranarov CO

Vitazstvo Telgartu
Na mestskom stadione v Brezne sa v piatok 11. juna konalo okresne kolo sutaze Olympiady mladych zachranarov civilnej ochrany. Ucastnikov privital riaditel sutaze Ing. Julius Pervan a k pritomnym sa prihovoril i zastupca prednostu okresneho uradu Milan Pivovarci. Na podujati bol pritomny aj predseda Oblastneho zvazu civilnej ochrany v B. Bystrici Miroslav Micak. Strnast stvorclennych zmiesanych druzstiev zlozenych zo ziakov zakladnych skol Breznianskeho okresu si preverovalo svoje schopnosti v testoch, v topografii, v zdravotnickej priprave, v poziarnej ochrane, v strelbe zo vzduchovej pusky a v civilnej ochrane. Sutaz prebiehala pod vedenim Vladimira Mesiarkina, hlavnym rozhodcom bol Mgr. Vladimir Libic. Pri zaverecnom vyhodnoteni bolo konstatovane, ze druzstva pocas sutaze preukazali dobre znalosti a schopnosti a ich clenovia su pripraveni pre zivotne situacie zasiahnut v pripade potreby.

Vitazom sutaze a drzitelom putovneho pohara sa stalo druzstvo Zakladnej skoly Telgart (Veronika Hribikova, Maria Cernakova, Peter Sipula, Milan Milcik) v case 32:15 pred druzstvom Zakladnej skoly Pohorela (Lucia Kalovcova, Andrea Haluskova, Martin Kresak, Martin Gavura) - 35:09 a druzstvom Zakladnej skoly Polomka (Silvia Rolkova, Mariana Lihanova, Jozef Brozman, Jozef Barnik) - 36:49. Dalsie poradie: 4. ZS Lom nad Rimavicou, 5. ZS Pionierska 4, Brezno, 6. ZS Podbrezova, 7. ZS Benus, 8. ZS Helpa, 9. ZS Predajna, 10. ZS Valaska, 11. ZS Skolska ulica, Brezno, 12. ZS Predajna, 13. ZS Cierny Balog - Janosovka, 14. ZS Zavadka nad Hronom.

Druzstva Telgartu a Pohorelej postupuju na krajsku sutaz, ktora sa uskutocni v septembri tohto roku v Slovenskej Lupci. Hlavnym organizatorom tohto uspesneho podujatia bol Zvaz civilnej ochrany, oblastna organizacia v Brezne v spolupraci s odborom civilnej ochrany obyvatelstva, odborom skolstva a kultury Okresneho uradu, Mestskym uradom, Mestskym sportovym klubom, Slovenskym Cervenym krizom a Dobrovolnym zvazom poziarnej ochrany v Brezne.

Daniel Rakyta

 

Pozvanky

Obecny urad v Pohronskej Polhore oznamuje vsetkym zaujemcom o sport, ze v nedelu 27. juna usporiada 14. rocnik cestneho behu Z okresu do okresu. Kategorie: muzi, zeny, veterani. Ramcove preteky ziakov a deti materskej skoly. Dlzka trate hlavnej kategorie je 10 km, ziackych kategorii 1 a 2 km a materskej skoly 50 m. Start bude pred nakupnym strediskom v Pohronskej Polhore o 10. hodine.

Klub zavesneho lietania pri ZP Sport, a.s, Podbrezova privita v dnoch od 30. juna do 5. jula ucastnikov Medzinarodnej sutaze v zavesnom lietani, Majstrovstiev Slovenska ´99 a Pohara Podbrezovej ´99, ktore sa uskutocnia v oblasti Nizkych Tatier a Slovenskeho rudohoria.

Junovy kalendar cyklotras Slovenskeho cykloklubu Podbrezova

Nedela 27. juna Donovaly.
Zraz o 9. hodine na zeleznicnej stanici na Chvatimechu. Trasa A: Chvatimech - zeleznicna stanica Lubietova - Hiadel - Hiadlovske sedlo - Korytnica - Donovaly - Buly - Kaliste - Balaze - Pila - Podkonice - zeleznicna stanica Slovenska Lupca - Chvatimech (70 km/900 m). Poznamka: moznost prepravy vlakom do zeleznicnej stanici Lubietova. Trasa B: Chvatimech - Lubietova - Banska Bystrica - Ulanka - Stare Hory - Donovaly a spat (120 km/800 m).

Trasa A pre horske a trekingove bicykle, trasa B pre cestne bicykle.

Ponuka alternativy pre planovany viacdnovy zajazd v juli:

3. jula Chvatimech - Brezno - Helpa - Cervena Skala - Dobsinska ladova jaskyna - Podlesok - ubytovanie v kempe. 4. jula Podlesok - Hrabusice - Spissky Stvrtok - navsteva hradu - Spisska Nova Ves - Levoca -Vrbov - ubytovanie v kempe.

5. jula Vrbov - Huncovce - Velka Lomnica - Tatranska Lomnica - Smokovce - Strbske Pleso - T. Strba - ubytovanie v kempe.

6. jula T. Strba - Strba - V. Sunava - Cierny Vah - sedlo Priehyba -Helpa - Brezno - Chvatimech.

Je naplanovane sprievodne vozidlo na batozinu v predbeznej cene 300 Sk/osoba. Zajazdu sa mozu zucastnit aj neclenovia klubu, zavazne prihlasenie na c. t. 0905690506, 6115394 do 28. juna.

 

Napriek obrovskej smole druhe miesto

Vo stvrtok 10. juna sa v Dubnici konali skolske Majstrovstva SASS v atletike. Banskobystricky kraj zastupovalo druzstvo dievcat zo Zakladnej skoly Pionierska 2, Brezno a druzstvo chlapcov zo Zvolena. Dobre organizovane preteky za slnecneho pocasia mali vela peknych momentov a slusne vykony. Pravidla pre tento skolsky rok zvyhodnili 8-rocne sportove gymnazia, pretoze v ich druzstve mohli startovat aj ziaci kvinty, to je prveho rocnika gymnazia, co tieto skoly aj vyuzili. Napriek obrovskej smole, ked dievcata uplne "pohoreli", v skoku do vysky druzstvo zmobilizovalo svoje sily a dosiahlo na 2. miesto.
Vysledky: 1. OSG Bratislava 979 b, 2. ZS Pionierska 2 901 b, 3. ZS Presov 894 b. Lepsie vysledky ziacok 300 m: Kuthova 43,86, 4x60 m: 2. miesto Pionierska 2 32,94, 60 m: 4. miesto Halkova 8,38, 6. miesto Kuthova 8,43, dialka: 6. miesto Chovancova 469 cm.
Druzstvo Zakladnej skoly Pionierska 2, Brezno pretekalo v zlozeni: Halkova, Karsayova, Kohutova, Sreinerova, Chovancova, Frimmova, Kuthova, Kupcova, Lickova. Vzhladom na to, ze sest dievcat opusta brany skoly, prajeme im na ich dalsom posobisku vela uspechov.

 

Brezniansky futbal "umiera"!

Kto mu poda ruku?
Vazena verejnost, dovolte aby som vam touto cestou oznamil, ze brezniansky futbal "umiera". V januari 1999 na vyrocnej konferencii futbaloveho klubu Brezno (FK Brezno) bol zvoleny novy vykonny vybor FK (VV FK) a zacal svoju pracu. Jeho zakladnou ulohou bolo zabezpecit chod a cinnost osmich druzstiev, okrem seniorov vsetky mladeznicke. A v akom stave sa nachadzal? Co sme zdedili? Dlzobu vo vyske takmer 300 tisic korun. Po dlhych prietahoch sme prevzali uctovne doklady a penazne denniky a s hrozou konstatovali, ze za obdobie rokov 1996 az 1998 neboli zauctovane rozne prijmy vo vyske takmer polmiliona korun. Konkretne cisla nie je mozne zverejnit, lebo okamzite som vsetky doklady odovzdal vysetrovatelom Policajneho zboru Brezno. Je iste, ze za uvedene obdobie v FK Brezno nebola odvadzana dan ( platy trenerov, usporiadatelov a rozhodcov), ze nakladove polozky boli uctovane niekedy dvakrat, ze uctovnictvo (jednoduche) nebolo vedene v zmysle platnych zakonov. Okamzite sa ozval exekutorsky urad, dlzna suma voci firme Diago narastla z 50 tisic korun na 91 tisic korun, samozrejme zahrnala sudne poplatky a odmenu exekutorovi. Dovod? Nezaplatene faktury za dopravu z roku 1997.
A co stav na stadionoch? Neporiadok v kancelarii, od jula 1998 vypnute telefony, viac dokladov z firmy Autoexpres ako futbalovych. Bez pisacieho stroja, s dvoma stolmi a stolickami. Dlzoby a veritelia nemaju konca kraja. Nevyplateni treneri, hraci, firmy HLP grafik, ART, SAD s.p., technicke sluzby, dopravne sukromne firmy, telekomunikacie a najvacsia dlzoba, pred ktorou niet uniku - exekutorovi 91 tisic korun. Takto sa ospravedlnujem Dr. Babothymu, ze svoj slub len tazko dokazem splnit. Prinavratit zivot uz takmer mrtvemu klubu znamenalo uhradit zo starych dlzob take, ktore by ochromili cinnost klubu. Tymi bola dlzoba za telefony - 12 tisic korun (znovuzapojenie, udrziavaci poplatok plus dlzoba), 10 tisic korun exekutorsky urad. Na ucte zostatok 600 korun a aj ten bol zablokovany. Osemnasteho marca 1999 zacala sutaz a zaciatkom februara sme nemali ani korunu. Musim otvorene priznat, ze nasim zamerom po predchadzajucich dohovoroch s primatorom mesta Brezna Ing. Vladimirom Faskom a so zastupcami Zeleziarni Podbrezova, a.s., bolo dospiet k fuzii dvoch futbalovych klubov a na baze takejto spoluprace dospiet k stavu, aby brezniansky futbal ozivil a stupol na kvalite. To bola sanca, ako riesit chory stav v FK Brezno. Musi byt jedno, v akych klubovych farbach hraju prevazne deti a mladez, lebo ti tvoria vacsiu cast muzstiev. Nik z nas nechcel, aby deti skoncili na ulici bez futbalu. Uvedene strany sa nedohodli. Preco? Detaily nam nie su zname, a tak brezniansky futbal "umiera". A kolko penazi potrebuje na zabezpecenie chodu? Zhruba 1,5 miliona korun na jeden rok. Mesto Brezno sa podiela na financovani FK Breznio prostrednictvom Mestskeho sportoveho klubu (MSK) Brezno, ktory nam plati energiu, vodu, domovnikov, zabezpecuje udrzbu stadionov. Prispieva sumou asi 700 tisic korun rocne co je stale malo. Je nutne zabezpecit dalsie zdroje, za reklamu, sponzorske. Ale co, ked reklamne zmluvy niektorych firiem na oploteni stadiona boli uzatvorene na styri az pat rokov? Musia tam byt a prijem z nich mali predchadzajuci funkcionari a je otazka, ci bol zauctovany. A ako tazko sa v dnesnej dobe zhanaju taketo financne prostriedky, o tom netreba pisat. Proste treba zabezpecit 700 az 800 tisic korun, aby FK Brezno kazdy rok prezil. FK Brezno uz od roku 1998 neorganizuje blsie trhy na stadione. Vsetci sucasni funkcionari zo vsetkych sil zhanaju chybajuce financie. Jednym zo zdrojov je aj prispevok z Mestskeho sportoveho klubu Brezno, ktory je prispevkovou organizaciou mesta. Z tychto prostriedkov sme do dnesneho dna v roku 1999 dostali 138 tisic korun, prevazne na platy trenerov a dopravu. Je predpoklad, ze obdobnu sumu dostane FK Brezno aj v jesennej casti sutaze, ale stale chyba zhruba 500 tisic korun, ktore treba na dopravu, vystroj (lopty, siete, dresy), usporiadatelsku sluzbu (na kazdom domacom zapase musi byt doktor, maser, desat usporiadatelov, desat vojakov, atd).
Dalsou kapitolou je Sportove stredisko mladeze FK Brezno zriadene v Zakladnej skole na Pionierskej 4, kde v skolskom roku 1999/2000 budu uz tri sportove triedy (5., 6., 7. rocnik). Vzhladom na to, ze tu je potrebne zamestnat dvoch trenerov s kvalifikaciou I. triedy, tento financny naklad uz vobec FK Brezno nezvladne. Dnom 16. juna poziadal FK Brezno o odstupenie od dohody, ktoru mal uzatvorenu s odborom skolstva a kultury okesneho uradu a zaroven sa dohodol s a.s., ZP Sport Podbrezova, ze zavazky z nej prevezme na seba. Vsetci ziaci tychto sportovych tried budu preregistrovani z FK Brezno do FK Podbrezova.
V dalsom pokracovani clanku vam oznamim konkretnych veritelov a konkretne dlzne sumy z minulych rokov a ine okolnosti suvisiace so zlym financnym stavom v FK Brezno.

Ing. Roman Porhajas,
predseda FK Brezno

 

J. Rosko opat uspesny

Julius Rosko, clen MSK AC Mostaren Brezno, sa stava na Slovensku znamym bezcom. Cez vikend sa dvakrat zapisal do vysledkovych listin v behoch v kategorii nad 50 rokov. V sobotu sa v Ziari nad Hronom uskutocnil 7. rocnik Ziarskeho polmaratonu, v ramci ktoreho veterani bezali 10 km. V cieli vo svojej kategorii skoncil na 3. mieste a bol odmeneny medailou. V nedelu v Liptovskom Mikulasi - Ondrasovej sa zucastnil na cezpolnom behu Ondrasovska horicka a ne jeho 16. rocniku na trati dlhej 5300 m skoncil na 2. mieste v jeho kategorii, za co bol odmeneny diplomom.

 

PAV ´99 Brezno - C. Balog organizatori zvladli

Uplynule dva vikendove dni sa uskutocnilo dalsie podujatie serialu Majstrovstiev zony strednej Europy a serialu Majstrovstiev Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu Brezno - Cierny Balog. Zucastnilo sa na nich 53 jazdcov, medzi ktorymi v ramci majstrovstiev FIA zony strednej Europy sutazili aj pretekari z Ceska, Polska, Chorvatska, Slovinska a Rakuska. Aj napriek nepriaznivemu pocasiu organizatori toto podujatie zabezpecili na kvalitnej urovni. Nasmu Jozefovi Danisovi, majstrovi Slovenska v triede A - 2000 za rok 1998, v absolutnom slovenskom poradi v sobotu patrila 11. priecka, ale vo svojej skupine bol najrychlejsi.

Vysledky: absolutne poradie - sobota, majstrovstva SR: 1. Aschmann (BMW 318-is), 5:49,971, 2. Liedl (Audi 80) 6:06,294, 3. Krajci (Reynard 923) 6:09,114, 4. Jurena (Ford Escort) 6:11,258, 5. Friedl (Opel Lotus) 6:27,087, 6. Ruisl (Lucchini P35) 6:28,124, 7. Csoka (VW Golf) 6:29,710, 8. Simkovic (Ford Escort) 6:34,987, 9. Hrivnak (VW Golf) 6:38,088, 10. Koncek (BMW Sport) 6:39,057.

Nedela - majstrovstva SR, zona strednej Europy: 1. Krecmer (CR - Lucchini P-3) 4:50,550, 2. Krajci 4:57,769, 3. Micanek (CR - Formula Dalara) 5:00,574, 4. Ruisl 5:01,754, 5. Schleager (CR - Opel Lotus) 5:08,842, 6. Ciliak (Formula Dalara) 5:21,205, 7. Friedl 5:22,586, 8. Aschmann 5:24,841, 9. Jurena 5:35,033, 10. Senkyr (CR - BMW M-3) 5:36,242.

Sipkarska liga

Tento tyzden sa dohravali zaverecne kola vsetkych sutazi poriadanych Dart clubom Brezno. V utorok sa v Quatro lige najviac darilo Pavlovi Urdovi, druhy skoncil Zdeno Pampurik st. a treti Peter Pocklan. Vo stvrtok v dvojiciach vyhrali Rasim Cupar a Eva Sitarcikova, druhy skoncili Jaro Jergel - Igor Vajcik a treti Laco Hanzlovic - Ivan Svantner. V piatok v lige muzov vyhral Peter Martin, druhy bol Milan Kapusta a treti Palo Urda.

V nedelu ukoncili sutaz i stredoskolaci, ktori budu mat vyhodnotenie v piatok 25. juna. Najviac sa darilo Jozefovi Lalikovi, druhy skoncil Martin Medved a treti Igor Jedlicka. V sobotu sa vsetci priaznivci sipkarskeho sportu zo stredneho Slovenska sustredili v Dart clube, kde sa hrali sutaze Master - stredne Slovensko. V hlavnych kategoriach muzov, zien a juniorov boli nasledovne vysledky: muzi: 1. Peter Martin, 2. Jan Senko, 3. Palo Urda, zeny: 1. Marika Medvedova, 2. Eva Kovacova, 3. Iveta Mozerova, juniori: 1. Jan Cernak, 2. Jakub Warszavsky, 3. Marcel Dolinsky.

Okrem hlavnych sutazi prebehla este sutaz v Crickete, kde na 1. mieste bol Peter Martin, 2. Daniel Cakan, 3. Peter Turon a sutaz Tripl mix, kde hrali spolu dvaja muzi a jedna zena systemom 701 MO. Zvitazila trojica Martin - Zigova - Senko, 2. Talpas, Hegedösova, - Tschampa, 3. Boros - Mozerova - Hanzlovic.

Okrem sutazi juniorov a stredoskolakov sa hraju v utorok, vo stvrtok a v piatok ostatne turnaje.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT