Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 28 13. JUL  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h9928a.jpg (64808 bytes)
Snimka: Viktor Sajgalik
K priatelom sa kazdy rad vracia

Tri roky uplynuli od chvile, ked vtedajsi Banskobystricky okres zorganizoval velku prezentaciu nasej kultury v anglickom grofstve Durham. Po troch rokoch sa uskutocnila reciprocna vymena. Napriek tomu, ze pobyt hosti z Anglicka zabezpecovali opat Bystricania, v programe si nasli cas aj na navstevu Brezna a to hned dvakrat. Preco? V clenoch country skupiny Vodopad nasli hudobnici i zongleri z anglickeho severu uz vtedy svojich blizkych priatelov. A k priatelom sa kazdy rad vzdy vracia. Vodopad pre nich zorganizoval na "ranci u Pagacov" nocne kuracie party. Odmenou bol stredajsi spolocny koncert na namesti v Brezne i prislub dalsej spoluprace. Koncert bol umeleckym zazitkom, lahodkou pre posluchacov. Pod hrozivo vyzerajucou oblohou zneli lahodne tony anglickych, skotskych a irskych piesni. Dojemne bolo stretnutie po rokoch, dojemne bolo lucenie. O tom, ze nie nadlho, su presvedceni vsetci.
(js)

.

Helpiansky amfiteater opat ozil
Pocas tohto vikendu sa znova otvorili brany prirodneho amfiteatra v Helpe, aby tento teraz privitali navstevnikov dvoch akcii. Sobotny vecer a nedelne dopoludnie patrili spomienkovemu podujatiu 50. vyrocia Katolickej vzbury a nedelne popoludnie nultemu rocniku Detskeho folklorneho festivalu Kolovratok.

Prave pred patdesiatimi rokmi, 8. jula v odpoludnajsich hodinach doslo k vzbure, ktora otriasla Helpou a zapisala sa ciernym pismom do jej historie. Obyvatelia sa postavili proti prislusnikom Zboru narodnej bezpecnosti a proti vojakom, ktori mali odvliest duchovneho spravcu fary Michala Caneckeho. Stal sa podla nich jednym z vybranych osobnosti, ktore mali byt stihane a odsudene za tzv. protistatnu cinnost. Sprava sa rychlo rozsirila medzi obyvatelov. Ked v uvedeny den prisla do Helpy trojclenna skupina pracovnikov Okresneho narodneho vyboru v Brezne, v priebehu niekolkych hodin sa zaplnilo cele namestie obcanmi obce, ktori kricali, ze si svojho duchovneho nedaju. Po tomto doslo aj k ozbrojenej zrazke, pri ktorej boli postrelene tri osoby. Na druhy den rano obec obsadili vojaci a zandari a hned zacali predvadzat obcanov na vysluch. Vysetrovanie bolo velmi tvrde a pouzite fyzicke nasilie poznacilo zdravie mnohych. Stihanych bolo styridsatdva osob, z toho odsudili tridsatpat. Po roku 1989 boli vsetci odsudeni rehabilitovani, ale akcia zanechala pocit nespravodlivosti a krivdy natrvalo.

h9928b.jpg (51156 bytes) h9928c.jpg (47567 bytes)

Pri tejto prilezitosti sa v Helpe konala schodza zastupcov jednotlivych okresnych pobociek Konfederacie politickych vaznov Slovenska. Vecerny program v prirodnom amfiteatri otvorila beseda so zijucimi pamatnikmi a odsudenymi P. Filovou, K. Jankovou, P. Boselom, M. Boselovou, M. Sidorovou, F. Turcinom. Po nej sa navstevnikom predstavili domace folklorne subory Helpan, Priehyba a Helpancok. Bodkou za programom bolo zapalenie vatry, pri ktorej si mohli navstevnici zanotit "tu svoju". Slavnostnou svatou omsou a polozenim venca k pamatnej tabuli obeti katolickej akcie skoncila cela spomienkova akcia.

Nedela popoludni uz patrila najmensim. V amfiteatri sa zisli deti z celeho Horehronia, ba prisli medzi ne aj deti zo Slovenskej Lupce. Vdaka sponzorovi Slovpump Trade, s.r.o., Zavadka nad Hronom, ktory bol aj hlavnym organizatorom podujatia, sa podarilo zorganizovat stretnutie tristo deti, ktore mohli predviest krasu spevov a tancov svojej obce. Na festivale sa zucastnili detske folklorne subory z Telgartu, Sumiaca, Helpy, Zavadky nad Hronom, Polomky, Valaskej Brezna a zo Slovenskej Lupce. Reziu celeho programu zostavil Jano Jankov.

Aj ked pocasie trosku posramotilo zaver programu a detske folklorne subory z Polomky a z Brezna museli vystupit na nahradnom mieste - v zakladnej skole, predsa len boli vsetci spokojni. Organizatori splnili najtajnejsiu tuzbu najmensich folkloristov. Vytvorili festival, na ktorom mozu vystupit vsetky subory. Po Horehronskej valaske je to vlastne druha prilezitost, kde sa moze prezentovat detsky folklor.

M. Kemkova

 

Bodla ho nozom

O desiatej vecer 5. jula v byte v Brezne dvadsatrocna L. S. z Revucej fyzicky napadla svojho o desat rokov starsieho priatela M. K. z Murana. Vsetko to zacalo hadkou, po ktorej zena kuchynskym muzom do brucha bodla na podlahe sediaceho protivnika. Sposobila mu vazne zranenia, s ktorymi skoncil na operacnom stole breznianskej nemocnice. Podla predbeznej lekarskej spravy si jeho zranenie vyziadalo viac ako styridsatdnovu pracenechopnost.

(ip)

Usla mu

V rannych hodinach 2. jula sedemdesiatsestrocna M. S. z Valaskej - Piesku oznamila Obvodnemu oddeleniu Policajneho zboru v Podbrezovej nemilu udalost. Uviedla, ze den predtym o tristvrte na devat rano v Podbrezovej na Stiavnicke pri objekte zeleziarni sa ju pokusil znasilnit muz. Chcel ju strhnut k sebe, comu zabranila tym, ze sa chytila blizkeho zabradlia. Pachatel jej potom vyhrnul saty do vysky drieku a stiahol spodnu bielizen. Aby prekonal jej odpor, udrel ju do cela, ale zranenie jej nesposobil. Zena sa nasilnikovi vytrhla a usla. Preverovanim bolo zistene, ze tohto pokusu o znasilnenie sa dopustil tridsatjedenrocny nezamestnany a v minulosti uz trestany L. A. z Valaskej.

(pl)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT