14. JUL 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 


 
Sme nablizku

Moja jedenastrocna dcera tuzi po nejakom domacom zvieratku. V poslednej dobe je to psik. Neviem, ci by sa v trojizbovom byte netrapil, ale dcera nalieha, ze chce nejakeho kamarata, ked nema surodenca. Ako vyriesit tuto situaciu?

Zn: Dcera a zvieratko

Myslim, ze na tuto temu uz napisali svoje nazory odbornici tak na zvierata ako aj na deti a ja nie som ani jedno, ani druhe. Ale otazka bola polozena, tak sa pokusim na nu zodpovedat, ci skor vyjadrit svoj postoj.

Nebudem teraz brat do uvahy, ci pes patri do bytu alebo nie. V prvom rade ho vnimam ako noveho clena rodiny, ktory ma svoje potreby a poziadavky a tak okrem potesenia prinasa urcite obmedzenia. Keby som sa rozhodovala pre zadovazenie psika, informovala by som sa u niekoho, kto psa v byte chova, co vsetko ma caka. Aj keby bol psik dcerin, povinnosti s nim spojene sa budu tykat aj inych ("vencenie", dovolenka, financne naroky, neporiadok v byte atd.). Podla mna je dolezite, aby ste sa s tym vyrovnali najprv vy sama, aby sa psik nestal pricinou narusenia vztahu medzi vami a dcerou. Ak sa vo vas nieco prieci voci takejto komplikacii zivota, skuste hladat zvieratko, ktore by bolo prijatelnejsie. V tom som na strane dcery - ak potrebujete davat lasku (aj ked mozno malo vytrvalo a malo dosledne), snazila by som sa najst moznost. Korytnacka nie je taka pritulna ako psik, ale mozno by stacila uspokojit dcerinu potrebu kontaktu. Mozno skrecok bude aj pre vas milym clenom rodiny (pokial mu dcera neumozni nastahovat sa do skrine). Moj syn raz choval zubrienky a mne ostala taka mila spomienka na to, ako sme s manzelom po synovom odchode na prazdniny chodili na bicykloch a hladali vhodnu mlaku, v ktorej by mohli buduce zabky dorast. Moznosti je vela, ak date hlavy dokopy vsetci clenovia rodiny, riesenie sa urcite najde. A nemusi to byt zviera do bytu - moze to byt zvieratko (ci zviera - napada mi kon ako velmi oblubene zviera u dospievajucich), ktore chova niekto v rodinnom dome nablizku a je mozny pravidelny kontakt s nim.

Mgr. M. Skultetyova, psychologicka

 

 

Ochrana urody pred poziarmi

Obdobie zberu viacrocnych krmovin, ktore je charakterizovane hlavne zberom sena a zatevnymi pracami, by malo byt sprevadzane aj zvysenym dorazom na prevenciu - z hladiska poziarnej ochrany je to dosledne dodrziavanie vsetkych poziarno-bezpecnostnych opatreni pri tychto cinnostiach. Vzhladom na nepriaznivy vyvoj poziarovosti pocas zatevneho obdobia v roku 1998 upozornujeme obcanov, resp. sukromne hospodariacich rolnikov, na dodrziavanie povinnosti, ktore im vyplyvaju z ustanoveni Vyhlasky MV SR c. 82/96 Z. z. a Vyhlasky MV SR c. 300/97 Z. z. najma na zakaz pouzivania otvoreneho ohna na miestach so zvysenym nebezpecenstvom vzniku poziaru, zakladanie ohnov v priestoroch, kde moze dojst k jeho rozsireniu.
Obcania, sukromne hospodariaci rolnici pouzivajuci zberovu techniku (nakladne auta, traktory, kombajny, kosacky pred pracami a pocas nich treba skontrolovat technicky stav zamerany hlavne: na tesnost palivoveho a hydraulickeho systemu, na elektroinstalaciu - baterka, starter, elektricke kable, na ochranne kryty na remeniciach, retazovych prevodoch a ich pravidelne cistenie od horlavych latok - slama, seno, prach. Zberovu techniku zabezpecit vhodnym hasiacim prostriedkom, RHP. Pri vjazde do skladov sena a slamy opatrit vyfukove potrubie zberovej techniky lapacmi iskier, zvysenu pozornost venovat objektom a priestorom pre skladovanie sena a slamy. Za posledne obdobie bol zisteny zvyseny pocet nevhodnych objektov na skladovanie a hlavne nedodrziavanie odstupovych vzdialenosti od ostatnych objektov (rodinne domy, hospodarske budovy) v samotnej zastavbe obci. Pri situovani skladov (stohov) sena a slamy je potrebne dodrzat bezpecne odstupove vzdialenosti a to stohy do objemu 100 cm3 umiestnit 20 metrov od obytneho alebo hospodarskeho objektu a 10 metrov od ineho stohu. Vyskytuju sa pripady skladovania sena a slamy v povalovych priestoroch rodinnych domov ci hospodarskych budov, pricom sa na povale nachadza funkcny komin a tieto lahkozapalne latky su skladovane v bezprostrednej blizkosti komina. Zvysenu pozornost venovat aj elektrickym zariadeniam (svietidlam - ochranne kryty) a elektroinstalacii na povalovych priestoroch pre skladovanie sena a slamy. Opatovne zdoraznujem detsku poziarovost, najma pocas nastavajucich letnych prazdnin je potrebne dosledovat cinnost deti, zamedzit pristup k zapalkam a inym lahkozapalnym latkam a podobne.

Povinnost fyzickych osob, aby si pocinali tak, aby nedochadzalo k vzniku poziarov pri skladovani a manipulacii s horlavymi latkami vyplyva z § 17 zakona SNR c. 126/85 Zb. o poziarnej ochrane v zneni neskorsich predpisov, co moze mat pri pripadnom poruseni financny postih. Len doslednym a zodpovednym konanim a dodrziavanim poziarno-bezpecnostnych opatreni sa mozeme spolocne podielat na eliminovani poctu a pripadneho vzniku zbytocnych poziarov ci inej havarie.

por. Michal Strba,
odbor poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne
Kresba: Peter Zifcak


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT