22.JUN 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Clovek cloveku

Do humannej akcie Clovek cloveku, ktora bezi pocas letnych prazdnin, sa hned prvy den 1. jula zapojilo aj sedemnast darcov krvi z Breznianskeho okresu. Vsetci, ktori chcu darovat tuto vzacnu tekutinu a rozsirit ich rady, mozu prist kazdy utorok rano od 6. do 9. hodiny do breznianskej transfuzky, informovala nas o tom veduca laborantka hematologicko-transfuziologickeho oddelenia Vlasta Vrbovska.

(r)

Dvere muzea su otvorene

Dvere Horehronskeho muzea su aj pocas prazdnin domacim i navstevnikom Brezna otvorene. V byvalej radnici okrem stalej expozicie Zivot a kultura ludu na Horehroni je do konca roka predlzena vystava Boh zehnaj poctivemu remeslu!, ktora predstavuje breznianske remeselnictvo v obdobi medzi rokmi 1872 - 1950. Magnetom pre zaujemcov su najma nastroje a vyrobky kovacskej dielne, krasne modrotlaciarske formy farbiarskej rodiny Rostarovcov, debnarske nastroje a vyrobky, tkane obrusy Ondreja Zibrina, posledneho breznianskeho tkaca. V mestianskom dome na trinastke k historickej expozicii Brezno v premenach casu v piatok 16. jula pribudne vystava riaditela Zakladnej skoly v Helpe Pavla Simana s nazvom Z tvorby.
(ll)

Oslavy SNP sa blizia

Vo stvrtok 8. jula sa v Okresnom urade v Brezne uskutocnilo zasadnutie clenov historicko-osvetovej komisie pri okresnom vybore Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov. Hlavnym bodom stretnutia bola priprava navrhu scenara okresnych oslav 55. vyrocia SNP a sprievodnych podujati, akym je aj 28. rocnik stafetoveho behu Kalinov - Banska Bystrica, ktory prebehne nasim okresom v dnoch 26. a 27. augusta.
(jz)

 

Mostar do sveta

Francuzsko je pre Brezno tradicnou krajinou priatelov. V utorok 13. jula na jej navstevu odchadza folklorny subor Mostar. Dvojtyzdnovy velky programovy zajazd Mostaru v sebe zahrna historicky prve ucinkovanie breznianskeho umeleckeho telesa vo Svajciarsku. Tri dni vystupeni na brehu Zenevskeho jazera v Lausanne by mali prispiet k poznaniu slovenskeho folkloru i Slovenska vobec. Dalsi desatdnovy pobyt ma Mostar zabezpeceny na brehoch Atlantiku vo francuzskom Bretonsku. Folkloristom na jeho cestach prajeme mnohou umeleckych uspechov i peknych zazitkov.
(js)

Slovensko bez barier

Vo stvrtok 15. jula od osmej do pol jedenastej predpoludnim bude Breznom prechadzat stafetovy pochod zlozeny z dobrovolnikov z asociacie zdravotne postihnutych obcanov. Skupiny dobrovolnikov sa stretnu s obcanmi, s predstavitelmi miestnej samospravy a statnej spravy. Ich zamerom je vzbudit a podporit zaujem o odstranenie prirodzenych i umelych barier, ktore brania zdravotne postihnutym v integracii do spolocnosti.
(ek)

 

V ramci Breznianskeho kulturneho leta sa v pondelok 5. jula na sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda uskutocnil v Rimskokatolickom kostole sv. Jana Bosca na Mazornikove v Brezne slavnostny chramovy koncert Spevackeho zboru mesta Brezna. h9928d.jpg (45112 bytes)


Netradicna oslava sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda

Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne, Horehronske muzeum a mestske kulturne stredisko si 6. jula v muzeu uctili spolu s maticiarmi a priaznivcami osobnosti nasho mesta sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda trochu netradicne - pri monumentalnom obraze nasich vierozvestov. Obraz spolu s niekolkymi inymi daroval muzeu brezniansky rodak, zijuci v Amerike, Ernest Kubiny. Na spomienkove popoludnie prisiel aj so svojim bratom, znamym geologom a jaskyniarom, Dr. Dusanom Kubinym a sestrou Zlaticou Houskovou, ktora v Brezne stale zije.
Na uvod Zdenka Stevkova predniesla basen V. Turcanyho Pochvala. Predsednicka miestneho odboru Matice slovenskej Maria Maculova privitala hosti a pritomnych, nasledovala kratka prednaska o vyznamnej misii solunskych bratov na Velku Moravu v roku 863 a podakovanie riaditela muzea Jana Weissa za darovane obrazy. A potom sa uz rozhovorili obaja bratia - pan Ernest o svojom zivote v emigracii, kde zije uz patdesiatjeden rokov, o svojom vztahu k rodnemu kraju a mestu, aj o svojich umeleckych aktivitach. Dr. Dusan Kubiny zas rozpraval o svojej laske - geologii, jaskyniarstve, Horskej sluzbe, o ucinkovani v spevokoloch, o mladosti v Brezne. Po besede ponukol besedujucim svoju knizku Praca a zivot v katedrale prirody, ktoru sam vydal - za sponzorskej pomoci svojho brata. Tym, co si ju kupili, ju aj podpisal. Knizka je velmi zaujimava a keby ju boli pritomni citali skor, beseda by bola trvala ovela, ovela dlhsie.

Dakujeme bratom Kubinyovcom za to, ze dostojne reprezentuju svoje rodne mesto, dakujeme za sprijemnenie horuceho popoludnia a do dalsich rokov im zelame este vela zdravia a tvorivej vitality.

A. Prepletana

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:

o Ake dojmy ste si priniesli z pracovneho seminara, ktory sa v dnoch 5. a 6. jula konal v rakuskej spolkovej republike Burgenland?

- Podla vseobecnych informacii ma Europska unia (EU) zaujem, aby sa aj Slovenska republika pripravila na vstup do Europy. Urcite viete, ze na Slovensku posobi Delegacia Europskej komisie. Novovymenovany velvysanec Walter Rochel mi poslal pozvanku na pracovny seminar, ktory sa konal 5. a 6. jula v rakuskej spolkovej republike Burgenland. Tato spolkova republika hranici s Madarskom a so Slovenskom, a tak prakticky ide o tri prihranicne spoluprace. Na tomto seminari sa zucastnili niektori starostovia a primatori zo Zdruzenia miest a obci Slovenska a mozno povedat, ze bol uspesny, presnejsie poucny.

Co bolo zaujimave? Predovsetkym musim charakterizovat spolkovu krajinu Burgenland, ktora je najmladsou spolkovou republikou Rakuska. Vznikla v roku 1921, ma priblizne 277 tisic obyvatelov a 170 obci. V tejto suvislosti treba povedat, ze Rakusko ma vela mensich obci. Hlavnym mestom Burgenlanska je Eisenhstadt s 12 tisic obyvatelmi. Rakusko ako take je od roku 1995 clenom EU a prave v tomto roku konci prva etapa. Clenstvo v EU tu badat a myslim si, ze aj filozofia myslenia investicnej vystavby cez dobrovolne zdruzenia obci, hlavne v ekologickych stavbach, prinasa svoje ovocie.

Pri tvoreni programu uspesneho napredovania v EU si v Burgenlandsku stanovili pat taziskovych programov. V prvom ide o priemysel a remesla, na ktory spracovali 114 projektov. Druhym taziskovym programom je vyskum a vyvoj, na ktory pripravili 26 projektov. Treti taziskovy program je turistika, na toto urobili 90 projektov. Stvrtym taziskovym bodom su obnovitelne zdroje energie, comu venovali 26 projektov. Piatym taziskovym bodom je polnohospodarstvo a lesne hospodarstvo, kde predlozili 204 projektov.Tieto taziska sa vyvijali na zaklade existujucich zdrojov, kde sledovali, co maju a co mozu urobit. Zaroven s tymto vyhladali silne a slabe stranky, spisali krajinsky, cize regionalny plan rozvoja a az potom stanovili taziska.

Po tejto teoretickej casti nasledovala navsteva tzv. parkov, navstivili sme obchodny a priemyselny park. Vo Windparku Zurndorf nam starosta ceskeho mena Suchy predstavil veterny park, kde je umiestnenych desat (plus jeden) stoziarov veternych elektrarni. V Business Parku Parndorf sme sa oboznamili s novovybudovanym obchodnym centrom, ktore lezi mimo osad, ale pri hlavnej ceste Vieden - Budapest. Dalsi den sme navstivili priemyselny komplex, ktorym mozno nazvat cistiaren odpadovych vod Bruck/L.Tato cisticka je asi pre 150 tisic ekvivalentnych obyvatelov, da sa vyuzit na vacsi vykon, je plne automatizovana. Zaujimavostou je to, co uz mame aj my v Brezne pri skladke domovych odpadov, ze na cisticku je napojenych asi patnast okolitych obci. Na jej prevadzkovanie vytvorili neziskovu spolocnost, kazdy odberatel vody plati 15 silingov za kubik vodneho a 20 silingov za kubik vody ocistenej.

Tato pracovna cesta vo mne vyvolala osobnu iniciativu pripravit do dalsich cisel Horehronia seriu clankov o EU. Materialy, ktore mam, budu pristupne pripadnym zaujemcom v mestskej kniznici.

 

Ako bolo v juni v Helpe

Tohtorocny jun sa vyznacoval extremnymi horucavami a sucasne padli aj rekordy v najnizsie nameranej hodnote. Priemerna mesacna teplota bola 16,73 stupna, co je narast v porovnani s majom o +4,31 stupna. Najteplejsim dnom bol 7. jun s priemernou teplotou +21,75, najchladnejsim dnom 22. jun s priemerom +10 stupnov. Najnizsia namerana hodnota rano (o 8. hodine stredoeuropskeho letneho casu - SELC) bola 23. juna +9 stupnov, najvyssia 7. juna +19 stupnov. Popoludni o 15. hodine SELC sme namerali najnizsiu hodnotu 22. juna +10 stupnov, najvyssiu 7. juna +28 stupnov. Vo vecernych hodinach o 22. hodine SELC sme namerali najnizsiu hodnotu 22. juna +10 stupnov, najvyssiu 7. juna +20 stupnov.

Mgr. Jozef Pupis

Dvere muzea su otvorene

Dvere Horehronskeho muzea su aj pocas prazdnin domacim i navstevnikom Brezna otvorene. V byvalej radnici okrem stalej expozicie Zivot a kultura ludu na Horehroni je do konca roka predlzena vystava Boh zehnaj poctivemu remeslu!, ktora predstavuje breznianske remeselnictvo v obdobi medzi rokmi 1872 - 1950. Magnetom pre zaujemcov su najma nastroje a vyrobky kovacskej dielne, krasne modrotlaciarske formy farbiarskej rodiny Rostarovcov, debnarske nastroje a vyrobky, tkane obrusy Ondreja Zibrina, posledneho breznianskeho tkaca. V mestianskom dome na trinastke k historickej expozicii Brezno v premenach casu v piatok 16. jula pribudne vystava riaditela Zakladnej skoly v Helpe Pavla Simana s nazvom Z tvorby.

(ll)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT