20.JUL 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Aldovi s Aidou sa darilo

Patnasteho a 16. jula sa v Banskej Bystrici uskutocnili piate Majstrovstva Slovenskej republiky vo vykone vodiacich psov, na ktorych sa zucastnil aj Breznan Aldo Daxner so svojim psom Aidou. Majstrom republiky sa stal nevidiaci Stefan Bielik s Deni z Banskej Bystrice, druhe miesto obsadil veduci klubu Dr. Imrich Bartalos s Donou z Bratislavy a treti skoncil Aldo Daxner s Aidou. Na slavnostnom vyhlaseni vysledkov sa zucastnil minister prace a socialnych veci Peter Magvasi a v programe sa predstavila aj skupina Blindman z Brezna.

(ad)

Prazdniny s centrom volneho casu

Prazdniny su v plnom prude a s nimi aj aktivity, ktore pocas nich pripravili pre deti pracovnici Centra volneho casu v Brezne. Za sebou uz maju "Sportak", tyzdnovy pobyt v okoli Polomky a prvy turnus "Putacika", v ktorom deturence navstivili okrem ineho Besenovu, Zvolen, Bansku Bystricu. Pripravenych je dalsich pat turnusov s roznym zameranim, realizovat sa v nich mozu mladi vytvarnici, sportovci i zaujemociva o vypoctovu techniku. Pocas autobusovych zajazdov navstivia este Vysoke Tatry, Brusno, Bojnice ... Prosto nudit sa urcite nebudu a na chvile bez skolskych povinnosti urcite nezabudnu.

(r)

Kolaudacia az o mesiac

Vo stvrtok 15. jula sa konalo kolaudacne konanie na cast stavby, ktora nesie nazov Zasnezovanie lyziarskych trati v Polomke - Bucniku. Vsetci pozvani sa na tejto kolaudacii nemohli zucastnit pre prirodnu katastrofu, a preto sa zopakuje 15. augusta. Ako nas informoval starosta Polomky Frantisek Durcenka, toto konanie nema vplyv na prevadzku lyziarskeho vleku v nastavajucom zimnom obdobi, pretoze plati povolenie docasneho uzivania.

(r)

Jubilujuca chata pod Dumbierom

Jedna z najznamejsich turistickych chat v Nizkych Tatrach 20. jula oslavuje sedemdesiatpatrocne jubileum. Prave v tento den roku 1924 totiz polozili zakladny kamen chaty gen. M. R. Stefanika pod Dumbierom. Povodne mala stat na liptovskej strane Nizkych Tatier medzi Trangoskou a Svatojanskou dolinou, avsak toto miesto pre silny vietor nevyhovovalo. A tak pod Dumbierom vyrastla chata, ktora sa stala zakladom, na ktorom sa postupne budoval cestovny a turisticky ruch v tejto casti Nizkych Tatier.

(r)

Najskor vystupy, potom vstupy

V dnoch 9. a 13. jula boli v Trnave v aule Materialovotechnickej fakulty Slovenskej technickej univerzity Bratislava slavnostne promovani tridsiati piati absolventi - byvali studenti detasovaneho pracoviska v Brezne.
Akademicky titul inziniera po patrocnom studiu dennou formou a sestrocnom studiu formou popri zamestnani ziskali v odbore: manazment priemyselnych podnikov: Ing. Monika Brizova, Ing. Marta Kastankinova, Ing. Lubomir Dolinsky, Ing. Robert Mocik, Ing. Adrian Podsklan, Ing. Janka Melosova, Ing. Gabriela Jakubcova, Ing. Vladimir Mihal, technologie strojarenskej vyroby so zameranim na tvarnenie: Ing. Robert Greschner, Ing. Peter Mydliar, Ing. Rene Sirota, Ing. Ivan Busniak, Ing. Vladimir Balaz, Ing. Zdeno Kabat, Ing. Jan Maruscak, Ing. Jan Auxt, Ing. Andrea Srnkova, Ing. Robert Soliar, zvaranie: Ing. Bozena Belkova, Ing. Radoslav Janko, Ing. Daniel Jurina, Ing. Vlastimil Karas, Ing. Rudolf Kovarik, Ing. Lubomir Marek, Ing. Eva Stranska, Ing. Ivan Suchansky, Ing. Ingrid Kriskova, obrabanie: Ing. Galina Farska, Ing. Renata Sokolova, Ing. Frantisek Krajan, tepelne spracovanie: Ing. Pavol Daxner, Ing. Marian Handzega, aplikovana informatika a automatizacia v priemysle: Ing. Jozef Huba, Ing. Slavomir Tucek, materialove inzinierstvo: Ing. Andrea Radikova.

Vsetkym uspesnym absolventom blahozelame a zaroven davame do povedomia odbornej verejnosti a predovsetkym podnikatelskej technickej brandzi v ocakavani od strojarskych a hutnickych organizacii a sukromnych podnikatelskych subjektov vyuzitie a predovsetkym umoznenie dalsieho odborneho rastu v prospech udrzania a rozvoja vyrob v nasom regione.

Pred troma rokmi na stretnuti riaditelov rozhodujucich podnikov Horehronia zaznel aj takyto nazor: najskor vystupy - potom vstupy, zaznelo to v suvislosti s riesenim podpory a rozvoja vysokoskolskeho studia v regione. Teda vystupy su tu (patdesiattri absolventov za roky 1996, 1998, 1999), ale ku konkretnej pomoci a podpore sa okrem ZMOSu zatial neprihlasili ti, od ktorych to najviac ocakavame...

Ing. Milan Kovacik,
detasovane pracovisko
MtF STU Brezno

 

V piatok 16. jula podvecer v Horehronskom muzeu "na trinastke" slavnostne otvorili vystavu Pavla Simana, ktora nesie nazov Z tvorby. Pavel Siman sa narodil 7. aprila 1965 v Helpe. Po absolvovani Strednej umeleckej priemyselnej skoly v Kremnici, kde skoncil odbor umelecky kovac, pokracoval v studiu slovenskeho jazyka a vytvarnej vychovy na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. V sucasnosti je riaditelom zakladnej skoly vo svojom rodisku. Jeho tvorba je rozsiahla, najdeme v nej obrazy, plastiky, venuje sa rezbarstvu, vyrobe dekorativnych uzitkovych predmetov, praci s kozou, s kovom, s prutim, obnovuje stare remesla. Cudzia mu nie je ani literarna tvorba, pise poviedky, literarne drobnosti, rozpravky, verse, aforizmy.

Snimky: Viktor Sajgalik

h9929c.jpg (18178 bytes)


Opytali sme sa za vas

konatela Mestskeho televizneho kanala, s.r.o., Brezno, Ing. Petra Batka:

o Niektori obcania hradia platby pre MTK cez sporoziro a teraz im to budu stahovat z inkasa. Ako maju postupovat a preco k tomu doslo?

- Mestsky televizny kanal, s.r.o., rozhodol, ze platby za zakladny programovy balik budu realizovane cez inkaso z tychto dovodov: 1. zjednodusenie prijimania platieb, 2. zmluvou sa kazdy zaviazal platit formou predplatneho, co inkaso umoznuje, 3. jednym z dovodov je aj velke mnozstvo neplaticov a pohladavok, co inkaso odstrani. Uhradzanie platieb cez inkaso nijako a v ziadnom pripade nesiaha na osobne ucty a udaje klientov, ktori v tejto veci nemusia postupovat nijako, pretoze MTK, s.r.o., uvedene skutocnosti suvisiace s platbami cez inkaso nahlasilo. Na zaver by som chcel podotknut, ze sa neplati za MTK. MTK je zadarmo a maju ho obcania, ktori nie su nasimi zakaznikmi. Plati sa za zakladny programovy balik, ktory obsahuje programy STV 1, STV 2, Markiza, Cartoon Network, SAT 1, Eurosport, RTL, RTL 2, VTV, PRO 7, DSF, VIVA.

Co zistila "soika"

Pocas dvadsiateho siedmeho a dvadsiateho osmeho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali stotridsatpat prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali stotridsatstyri kontrolnych nakupov. Predrazenych bolo devatdesiatpat, co predstavuje 70,9 percenta.
Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v styridsiatich siedmich prevadzkovych jednotkach pri 220 druhoch tovaru za 205 466 korun. Tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal zlikvidovali v dvadsiatich troch prevadzkach pri 48 druhoch za 6811,10 koruny. Na mieste ulozili stodesat blokovych pokut za 77 100 korun a spisali patdesiatpat postihovych protokolov.

V Breznianskom okrese v potravinach Dorex v Polomke dva kontrolne nakupy v hodnote 88,30 koruny boli predrazene o korunu a sedemdesiat halierov nedodrzanim hmotnosti Eidamskeho syra, tvarohu a papriky. V predaji sa nachadzali styri druhy tovaru v hodnote 767,30 koruny s uplynulou dobou spotreby (maslo, smotana, acidofilne mlieko, Domestos WC). Pat druhov pekarenskych vyrobkov nemalo na cenovke oznacenie hmotnosti.
(sk)

Vyzva ZMOS mestam a obciam

Zdruzenie miest a obci Slovenska vyjadruje podakovanie a uznanie vsetkym primatorom, starostkam a starostom, ako aj dalsim predstavitelom postihnutych miest a obci za ich nezistnu pracu v prospech obyvatelov v dobe nedavnych povodni, ktore najviac zasiahli Trnavsky, Nitriansky a Banskobystricky kraj. Ocenuje tiez postup vsetkych subjektov, pravnickych a fyzickych osob, ktore v uplynulych dnoch nezostali lahostajne voci dosledkom mimoriadnej povodnovej situacie.

ZMOS vyzyva primatorov, starostov a poslancov clenskych miest a obci, aby prejavili svoju spolupatricnost a poskytli postihnutym mestam a obciam v ramci svojich moznosti financnu a materialnu pomoc. Uvedomujeme si, ze financna stiuacia miest a obci nie je dobra. Prakticky vsetkym mestam a obciam chybaju financne prostriedky casto i na krytie beznych vydavkov. V tejto dobe sa vsak niektore mesta a obce dostali do stavu nudze cakania, vinou nepriaznivych poveternostnych podmienok a prave preto teraz potrebuju pomoc.

Verime, ze tak, ako v predchazajucich rokoch, aj v sucasnosti mesta a obce prejavia samospravnu spolupatricnost a solidaritu s mestami a obcami postihnutymi zivelnou pohromou a poslu financne prostriedky na uz v minulosti verejne znamy osobitny povodnovy ucet ZMOS, zriadeny v Prvej komunalnej banke, cislo uctu: 1802321003/5600. Financna pomoc bude znova smerovana vylucne na zmiernenie skod sposobenych na majetku obci.

O stave osobitneho uctu, ako aj o rozdeleni financnych prostriedkov postihnutym mestam a obciam budeme znovu pravidelne informovat v Obecnych novinach.

ZMOS vopred dakuje vsetkym mestam a obciam, ktore financnym prispevkom prispeju postihnutym. Podakovanie patri aj tym, ktori sa do poskytovania pomoci uz v uplynulych dnoch zapojili v inej forme, resp. z vlastnej iniciativy.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT