20. JUL 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 


 
Sme nablizku

V suvislosti s letnymi horucavami vo mne rastu obavy z roznych infekcnych ochoreni. Poradte, ako sa proti nim branit.

Zn: Prevencia nakaz

Medzi alimentarne nakazy, t. j. nakazy, pri prenose ktorych je faktorom prenosu urcita potravina alebo voda v nasich podmienkach patria: salmonelozy, dyzenteria, ostatne hnackove ochorenia sposobene inymi patogennymi bakteriami, ako su campylobakteriozy, ochorenie sposobene E.coli, alebo bakterialne otravy sposobene najcastejsie toxinmi, napr. Stafylokokov, Bacillus cerus a hnackove ochorenia sposobene virusmi, rotavirusmi, enterovirusmi. Osobitne postavenie medzi nakazmi, v ktorych pri prenose sa podielaju ako faktory voda, alebo kontaminovane potraviny, su Tyfus abdominalis - ochorenie, ktore sa prejavuje celkovymi priznakmi a organovym poskodenim a botulizmus, t. j. ochorenie sposobene termolabilnym toxinom, ktory produkuje mikroorganizmus Clostridium botulinum. Tieto dve ochorenia sa u nas vyskytuju len vynimocne. Tyfus abdominalis sposobouje salmonela tyfi abdominalis, ktora ma vynimocne postavenie medzi salmonelami, a to preto, ze sa nachadza vyhradne len v ludskom exkrete (stolica, pripadne moc) a prenasa sa len sekundarne kontaminovanymi potravinami pri nehygienickom zaobchadzani s nimi. Ochorenie moze sposobit len chory clovek, alebo ovela castejsie relativne zdravy bacilonosic. V poslednych rokoch zaznamenavame u nas jeden, maximalne dva pripady tohto ochorenia rocne. Botulizmus je ochorenie, ktore vznika u cloveka najcastejsie po pouziti domacich neodborne pripravnych a nedostatocne sterelizovanych konzerv, masa a lebo pastet. Aj toto ochorenie sa v nasich podmienkach vyskytuje zriedkavo, vzacne dve az tri ochorenia rocne.

V nasich podmienkach najcastejsie sa vyskytujucou alimentarnou nakazou je salmoneloza, ktoru sposobuje cely rad salmonell (18 000 pripadov rocne). Toto ochorenie patri medzi tzv. zoonozy, pre ktore zakladny rezervoar salmonel v prirode su zvierata, z ktorych sa na cloveka dostava tato nakaza prostrednictvom primarne kontaminovanych potravin, ako napr. vajec, masa a roznych produktov z nich vyrobenych alebo sekundarne kontaminovanych potravin. Prevencia tychto nakaz spociva v dostatocne tepelnej uprave potravin zivocisneho povodu, dodrziavanie hygienickych zasad a technologie pri vyrobe potravin, ci skladovani a distribucii primarne v systematickom ozdravovani chovov najma hydiny a osipanych. Vyskyt ochoreni sa zaznamenava po cely rok, ale vyssi vyskyt je castejsi v teplych letnych mesiacoch.

Druhou zavaznou alimentarnou nakazou je dyzenteria, t. j. prudke hnackove ochorenie sposobene roznymi druhmi sigel. K nakaze dochadza pri sekundarnej kontaminacii vody alebo potravin ludskymi exkretmi, najma stolicou a mocom. Je to vyhradne ludska nakaza. Prevencia tejto nakazy spociva v doslednom dodrziavani osobnych hygienickych navykov, v hygienickom zabezpecovani zdrojov pitnej vody od moznych kontaminacii ludskymi vykalmi, umyvanie surovej korenovej zeleniny a tiez ovocia, v zakaze hnojenia hnojom zmiesanym s ludskymi vykalmi. Dyzenteria je typicka nakaza neskorych letnych dni a jesene.

Osobitnu skupinu alimentarnych nakaz predstavuju nakazy, ktorych vyvolavatelmi su toxiny niektorych bakterii, napr. stafylokokova enterotoxikoza. K tymto nakazam dochadza najma vtedy, ak uvarene hotove potraviny su kontaminovane bakteriami produkujucimi toxin a nie su konzumovane ihned po uvareni alebo skladovane niekolko hodin pri nespravnych teplotach, najma v termosovych nadobach a podobne. Taketo nakazy sposobuju najma prudke zvracanie, krce, bolesti brucha. V prevencii plati najma vhodna technologia pripravy jedal a skladovanie varenych potravin len kratkodobo v chladnych priestoroch a to bud stale pri vyssich teplotach ako 60 stupnov Celzia, alebo pri prudkom schladeni.

V prevencii alimentarnych nakaz plati desat zakladnych pravidiel Svetovej zdravotnickej organizacie (WHO) na zabezpecenie nezavadnych potravin: vyber potravinarskych vyrobkov, ktore su po technologickom spracovani zdravotne bezchybne, * zabezpecit dokonale prevarenie potravin, * konzumovat stravu co najskor po uvareni, * varenu stravu, ak je to nevyhnutne starostlivo a spravne uchovavat, * uvarenu stravu pred konzumaciou dokladne prehriat, * zabranit kontaktu medzi uvarenymi a surovymi potravinami, * ruky umyvat mydlom pod prudom tecucej vody, * kuchynske zariadenie a riad udrziavat v bezchybnej cistote, pri spracovani surovych produktov pracovne plochy dokladne umyt, nikdy nepracovat na tych istych plochach so surovymi aj uvarenymi potravinami bez predchazajuceho dokladneho vycistenia, * zabranit kontaminacii potravin hmyzom, hlodavcami a inymi zvieratmi, * pouzivaj len pitnu vodu.

MUDr. Viera Morihladkova,
veduca oddelenia infekcnej epidemiologie,
Statny zdravotny ustav Banska Bystrica

Spravca konkurznej podstaty Polnohospodarskeho druzstva v Helpe, 976 68 Helpa, ICO: 00001741

Ponuka na predaj mimo drazby:

a/ nehmotny investicny majetok
b/ nahradne dielce na motorove vozidla a polnohospodarske stroje
c/ pracovne odevy
d/ investicny material a elektromaterial
e/ drobny hmotny investicny majetok

Predaj uvedeneho materialu sa uskutocni v pracovnych dnoch od 1. do 31. augusta v case od 9. do 12. hodiny a od 13. do 15. hodiny.

Blizsie informacie poskytne Ing. Cervienka na c. tel.: 6186220.

Dovolenkoviny

Nadsena turistka sa vrati do hotela a rozprava recepcnemu:

- Videli ste uz zapadat slnko, pripominajuce horiaci potok? Prevalovat sa hmlu po ubociach, ako by sa tam vznasali duchovia?

- Nie. Ja som abstinent.

...

V hoteli host poburene protestuje:

- To si vyprosim! Ani minutu nezostanem v tejto nevzdusnej a tesnej izbe!

- Upokojte sa prosim, toto je vytah!

...

- To bol strasny vylet, - stazuje sa Anicka Evicke.

- Ale preco, prosim ta, ved Jano ta odviezol mercedesom na chatu a co si viac mozes zelat.

- Ale vies, najskor mu na mercedese na dialnici praskla pneumatika a potom v chate v posteli guma.

...

- Ako sa dostanem na zeleznicnu stanicu? - pyta sa turista.

- A mate auto?

- Nie.

- Tak potom najlepsie peso.

...

Mladomanzelia sa ubytuju v dedinskom hoteli. Po troch dnoch klope na dvere hostinsky:

- Nemam vam nieco doniest pod zub?

- Netreba, my zijeme z lasky.

- No dobre. Len mi supky nevyhadzujte von oknom, drhnu sa mi kacice.

....

- Jurko, - vravi manzelka svojmu muzovi vo vlaku, - vsetko som ti pobalila, co budeme na dovolenke potrebovat, iba tvoju kefku na zuby som zabudla.

- Nic, to, - upokojuje manzelku muz, - ja som si zasa zabudol zuby. 

 

Po dlhom hladani vhodneho miesta na camping, hovori mladik svojej partnerke:

- Som presvedceny, ze toto je najlepsie miesto.

- Urcite, pretoze dva miliony mravcov, komarov a ineho hmyzu sa nemoze mylit.

...

Slivkovci isli na dovolenku k moru. Pri ich prichode zacal prave odliv. Pani Slivkova smutne pokruti hlavou a povie:

- Tak, tak, Palko, zasa sme prisli neskoro. Prave zacali vypustat...

...

- Pan recepcny, v izbe nemame zaclony, - stazuje sa host.

- Viem o tom. Ale ak si chcete utriet topanky, mozete pouzit potahy z pohovky.

...

Svetobeznik rozprava o svojich prihodach v dzungli:

- ... potom som sa vrhol na tigra a odsekol mu chvost.

- Preco nie hlavu?

- Tu uz niekto odtal predo mnou.

..

Urobim vsetko, aby ste sa v nasej zotavovni citili ako doma, - slubuje veduci.

- Ale ja som si sem prisiel odpocinut! - oponuje host.

...

Majitel exotickeho hotela hovori turistom:

- Keby zacali v noci v izbe sarapatit potkany, nezlaknite sa. Zakratko sa priplazia hady a pozeru ich.
Jozef Pupis
h9929i.jpg (19391 bytes)

Oznamenie

Okresny urad v Brezne, katastralny odbor ako prislusny organ v zmysle § 3 ods. 2 pism. a/zakona c. 180/1995 Z.z.

o niektorych opatreniach na usporiadanie vlastnictva k pozemkom

zacina

v zmysle §5 zakona dnom 19. maja 1999 konanie o obnove evidencie niektorych pozemkov a pravnych vztahov k nim v katastralnom uzemi Brezno. Urcenym operatom je operat pozemkoveho katastra, do ktoreho mozno nahliadnut v Mestskom urade v Brezne.

Urcuje:

Vlastnikom a dalsim ucastnikom na predkladanie listin a pravnych vztahov k pozemkom, ktore nepredlozia osoby uvedene v bode I. tohto uznesenia, lehotu do 30. septembra 2000, a to v pracovnych dnoch takto: pondelok od 13. do 16. hodiny a v stredu od 8. do 16.30 hodiny.

Listiny budu predkladat komisii Mestskeho uradu Brezno, I. poschodie, c.dv. 26-32.

Poucuje:

Ucastnikov konania o moznosti podat navrh na vydanie rozhodnutia o nadobudnuti vlastnictva k pozemkom vydrzanim podla §11 odst. 1 tohto zakona a to aj dedicom opravneneho drzitela.

Navrh mozno podat len na ucely tohto konania a najneskor s podanim namietok proti vypisu z navrhu registra obnovenej evidencie pozemkov. Navrhy sa podavaju v komisii v dnoch tak, ako je uvedene vyssie.

Mestsky urad Brezno
Kresba: Peter Zifcak


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT