Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 32 10. AUGUST  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Starsi obcania a kriminalita

V okrese Brezno bolo od 1. januara do 31. jula spachanych dvadsatpat trestnych cinov na starsich obcanoch. Vyskytol sa jeden sokujuci pripad pokusu trestneho cinu znasilnenia, jeden pripad porusovania domovej slobody (pachatel bol vyruseny pri pokuse vykradnut rodinny dom). Ostatne pripady boli trestne ciny kradeze vlamanim do bytov, rodinnych domov, rekreacnych a zahradnych chat.

Aby sa nezvysoval pocet kradezi vlamanim do bytov, musia k tomu prispiet i samotni obcania. Domov je pre kazdeho z nas symbolom bezpecia. Statisticke udaje potvrdzuju, ze "prilezitost robi zlodeja". Tretina zlodejov patri k takzvanym spontannym pachatelom. Tito kradeze neplanuju, no vyuziju situaciu, kedy obcania zanedbaju elementarne bezpecnostne opatrenia - nechaju otvorene okno, nezamknu dvere, alebo maju zamknuty, no lahko prekonatelny zamok a podobne. Prevenciou proti vykradnutiu ci uz bytu, rodinneho domu alebo chaty je zabezpecenie najslabsich miest objektu. Dnes je velky vyber v moznostiach ako zabezpecit vchodove dvere, okna - stresne i pivnicne, balkon. Viditelne instalovane zabezpecovacie systemy - panoramaticky priezor, mreze na vetracich oknach ci na prizemi, zdvojene uzamykanie, masivne zarubne a dvere odradia az sedemdesiat percent pachatelov.

Ak ste sa uz stali obetou trestneho cinu, bezodkladne volajte policiu. Az do prichodu policajtov nechajte vsetko tak, ako ste nasli. Nic neprekladajte, neupratujte, tymito cinnostami by ste mohli znicit stopy pachatela. Stazili by ste pracu kriminalistickym technikom i vysetrovatelovi. Do prichodu policie si pripravte zoznam ukradnutych veci a snazte sa spomenut i na malickosti, ktore vo vas prebudzaju podozrenie na mozneho pachatela. Zistite u susedov, ci zaznamenali pocas vasej nepritomnosti pohyb podozrivych osob v okoli.

(ms) 

Clenovia mikroregionu Horehron

o rozvojovom programe

V utorok 3. augusta sa v Helpe uskutocnilo rokovanie clenov mikroregionu Horehron. Medzi sebou privitali prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslava Demiana, veducu odboru tvorby a ochrany zivotneho prostredia Ing. Elenu Gregorovu, veducu odboru regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov Ing. Annu Pravotiakovu a predstavitela organizacie EGB Magdeburg Ing. Cechmanka.

Ako nas informoval predseda tohto mikroregionu a starosta Polomky Frantisek Durcenka, zaoberali sa hlavne rozvojovym programom mikroregionu Horehron. Projekty su pripravene aj pre partnersku spolupracu s Europskou komisiou a organizaciou EGB. Dohodli sa, ze starostovia obci vyberu vhodnych manazerov a zastupcov subjektov ekonomickeho rozvoja, zivotneho prostredia a socialnej sfery mikroregionu. Tato skupina ludi by mala vytvorit neformalne verejno-sukromne partnerstvo, ktore sa bude zaoberat rozvojovymi aktivitami mikroregionu a jednotlivych obci.

(r) 

Cerveny kriz a primator postihnutym

h9932b.jpg (23995 bytes)Slovensky Cerveny kriz (SCK) so spoluucastou sleduje vycinanie prirodneho zivlu, ktory suzuje nasu vlast uz po treti rok. Tazko moze byt niekomu lahostajne, ked vidi zabery z postihnutych miest na obrazovkach a na strankach novin. Len ten, kto katastrofu prezil a kto sa snazil so zivlom a s jeho nasledkami bojovat, citi cely rozsah hrozy, ktora moze prist. Co my ludia mame, je nas cit spolupatricnosti a potreby pomoct. Najvyssi predstavitelia SCK sa preto snazia v rozsahu, ktory im umoznuju pdmienky, poskytnut pomoc a z verejnej zbierky pridelili sumu 145-tisic korun na financnu podporu ludom postihnutych povodnami v Brezne, Krupine, Myjave a v Sahach.

 

h9932a.jpg (28922 bytes)

Manzelov Lachovcov, ktori stratili strechu nad hlavou, v treti augustovy den na pode mestskeho uradu prijal primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, generalny sekretar SCK Ing. Bohdan Telgarsky a riaditel Uzemneho spolku SCK v Banskej Bystrici Ivan Sediba. Zastupcovia SCK venovali zo zbierok SCK postihnutym manzelom sek v hodnote 20-tisic korun a primatorovi Brezna sek v hodnote 10-tisic korun, ktore su urcene na povodnovy fond zmiernenia vzniknutych skod. Z rozpoctu mesta primator vyclenil pre manzelov Lachovcov 10-tisic korun. Osudnym pre tuto dvojicu sa stal uz neslavne znamy dazdivy strnasty jul, kedy zosunuta poda zaplavila a strhla ich dom na Vagnarskej ulici. Pretoze odbornici neodporucaju stavat novy dom na tom istom mieste, manzelia si uz vyhliadli domcek v Hnusti, kde zije ich dcera. Za pomoc SCK i mesta so slzami v ociach dakovali.

(r)

h9932c.jpg (15711 bytes)

Ako sme vas uz informovali, Asociacia Bretonsko - Slovensko pod vedenim Barbary a Jozefa Nivetovcov zabezpecila v ramci spoluprace pre brezniansku nemocnicu prvu dodavku zdravotnickeho materialu a liekov. V mene francuzskej asociacie ju v pondelok 2. augusta riaditelovi nemocnice MUDr. Antonovi Buckovi odovzdal vykonny predseda spolku slovensko-francuzskych vztahov Mgr. Jaroslav Surina. Tlmocil tiez zaujem francuzskej strany o rozvoj vzajomnych kontaktov medzi nemocnicou v bretonskom St. Brieuc a breznianskou nemocnicou.
Snimka: Peter Bercik.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT