Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

08

26. FEBRUAR  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Program ISPA takmer realitou

h0208d.jpg (13200 bytes)Zdruzenie za rozvoj ziarskeho regionu v roku 1999 prislo s iniciativou zapojit sa do programu ISPA projektom Za cisty Hron. Do tohto projektu boli zaradene niektore mesta pozdlz toku Hrona, medzi nimi aj Brezno, kde sa v stredu 20. februara stretli zainteresovani primatori (na snimke Viktora Sajgalika).
Podla slov primatora Brezna Ing. Vladimara Faska, usilie miest a najma prvotnych spracovatelov s pomocou predvstupoveho anglickeho fondu bolo korunovane uspechom a ministerstvo zivotneho prostredia 15. januara schvalilo projekt vypracovany Zdruzenim za cisty Hron: "Rozsah tohto projetku sme uz prekonzultovali s predstavitelmi Europskej komisie na Slovensku, ktora urcila presne podmienky. Cielom nasho stretnutia v Brezne bolo dohodnut dalsi postup, aby tento projekt bol Europskej komisii v Bruseli predlozeny do 10. maja."
Podmienky, ktore treba splnit, su nemale. Predovsetkym treba zabezpecit bankove zaruky za uvery, ktore si zoberie tato spolocnost v prospech miest, pricom mesta ich budu splacat: "Zakladom vsak ale ostava otazka, akym sposobom bude na tomto projekte participovat transformovany StVaK a ZVaK, ktore budu premenene na obecne vodohospodarske podniky k 30. junu tohto roka. Zdruzenie ma prislub dotacie 50 percent investicnych nakladov od Europskej komisie, ktora ma na starosti program ISPA, vladna dotacia je vo vyske 12,5 percenta a zucastnene mesta, pripadne obecne spolocnosti, ak budu zahrnute do transformacneho projektu, budu povinne hradit z vlastnych zdrojov, cize aj formou uveru 37,5 percenta. Nielen ciselne, ale aj v skutocnosti je to ponuka, o ktoru hodno bojovat a vyuzit vsetky formy spoluprace nielen vedeni miest, ale najma spolupracu so statnymi organmi a novovznikajucimi obecnymi vodarenskymi spolocnostami", uviedol Ing. V. Fasko.
Nastavajuce tyzdne budu teda pre primatorov miest, spojenych v Zdruzeni za cisty Hron, narocne na zabezpecenie vsetkych technickych a ekonomickych podmienok, ale aj obchodnych transakcii tak, aby 10. maj bol dnom, po ktorom bude kompletny projekt odovzdany Ministerstvu zivotneho prostredia SR na jeho postupenie do Bruselu.
Projektu Za cisty Hron zelame uspech, aby aj do miest pozdlz toku Hrona pritiekli peniaze z europskych fondov.

Prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian hovori:

"Ide nam o to, aby obcan dostal kvalitne sluzby"

Presun kompetencii podla zakona NR SR c. 416/2001 Z. z. o prechode niektorych posobnosti z organov statnej spravy na obce a na vyssie uzemne celky zacal v januari tohto roka. V zmysle zakona o regionalnom rozvoji presli kompetencie v oblasti regionalneho rozvoja z okresnych a krajskych uradov na vyssi uzemny celok, teda na samospravny kraj. Prveho januara presuvali kompetencie v oblasti matrik z okresneho uradu na samospravu. O postupnosti tohto zloziteho procesu, ale aj o posobeni v regionalnom parlamente hovorime s prednostom Okresneho uradu v Brezne, poslancom a podpredsedom Banskobystrickeho samospravneho kraja Ing. Jaroslavom Demianom:

h0208a.jpg (13038 bytes)o Matriky uz prebrala samosprava, co bude nasledovat?
- Da sa povedat, ze matriky zostali v obciach, kde boli, zmenil sa len pracovno-pravny vztah so zamestnancami prislusnych obci. Presun financnych prostriedkov na material a sluzby sa zdrzal vzhladom na rozpis statneho rozpoctu. Dalsie kompetencie sa budu presuvat v priebehu tohto i nasledujuceho roka. Okresneho uradu sa dotkne hlavne presun kompetencii v oblasti skolstva. Mame stostyri skolskych zariadeni, z ktorych pedagogicko-psychologicka poradna ostava nadalej v zriadovatelskej posobnosti okresneho uradu, Skola v prirode v Lome nad Rimavicou pojde pod vyssi uzemny celok a vsetky ostatne skolske zariadenia by sa mali do 1. jula presunut pod obce. Kompetencny zakon je dost komplikovany v tom, ze nieco prejde do posobnosti obci ako novych zriadovatelov a nieco, napriklad mzdove prostriedky bude nadalej spravovat okresny urad, bude sa vyjadrovat k rozpoctu miezd, zostavovat rozpocty vsetkych skolskych zariadeni v okrese. Ako miestna statna sprava sa budeme vyjadrovat k zaradeniu alebo vyradeniu zariadenia zo siete skolskych zariadeni, aj k menovaniu riaditelov a podobne. Obec alebo skolske zariadenie, ktore je uz pravnym subjektom, by mali prevziat zriadovatelsku funkciu, teda spravovat majetok a rozpocet skolskych zariadeni. Verim, ze postupom casu najdeme najidealnejsi model.
o Ktore odbory budu zaclenene do specializovanej statnej spravy?
- K 1. januaru sa od okresneho uradu odclenil katastralny urad, vznikla specializovana statna sprava. Pracovisko ostalo na Brezenskej ulici s tym, ze podlieha pod Krajsky katastralny urad v Banskej Bystrici. Na zaklade zakona o hasicskom a zachrannom zbore od 1. aprila vznika dalsia specializovana statna sprava. Odbor v okresnom urade zanikne a vytvori sa okresne riaditelstvo hasicskeho zachranneho zboru. Predpokladame, ze bude sidlit v budove Poziarnej zbrojnice na Razusovej ulici.
o Presun kompetencii bude pokracovat aj v roku 2003, v ktorych oblastiach?
- Presun kompetencii bude v roku 2003 pokracovat v oblasti dopravy, zivotneho prostredia, v socialnej, kulturnej, zdravotnej sfere. Niektore z tychto kompetencii, napriklad zdravotnictvo sa priamo nedotykaju okresneho uradu, lebo zdravotnicke zariadenia doteraz riadil kraj a prejdu pod vyssie uzemne celky alebo pod mesta a obce. Takisto zariadenia socialneho charakteru, domovy dochodcov, detske domovy a podobne podla kategorie prejdu bud pod krajsky urad alebo pod samospravny kraj. Okresny urad je pripraveny a schopny preniest plynule kompetencie na mesta a obce. Verim, ze mesta a obce su schopne a ochotne ich prijat.
o Aku funkciu bude teda plnit okresny urad po presune kompetencii?
- Da sa povedat, ze sa zachovavaju tie odbory a ta struktura, ktora bola doteraz. V odbore vseobecna vnutorna sprava zaniklo oddelenie matrik, vzniklo nove samostatne oddelenie priestupkov. Cize nadalej budu odbory vseobecnej vnutornej spravy, zivnostensky, zivotneho prostredia, pozemkovy, polnohospodarstva a lesneho hospodarstva, odbor socialny, odbor skolstva, financii, organizacny, odbor dopravy. Presunom kompetencii v regionalnom rozvoji vznikol odbor inych odvetvovych vztahov. V tejto strukture by to malo fungovat dalej. Dost diskutovanou je otazka zaniku okresnych uradov. V kazdom pripade okresne urady bez toho, ze by kompetencie niekde presli, zaniknut nemozu. Bud bude okresny urad v dnesnej podobe, tzv. integrovana miestna statna sprava, alebo tu budu specializovane statne spravy, cize specializovany urad skolsky, socialny, pozemkovy, urad zivotneho prostredia atd. Pocet pracovnikov statnej spravy sa mozno znizi o par ludi, ale len v prierezovych odboroch, ako je organizacny a financny. Ani o tom nie som presvedceny, pretoze tieto dva odbory so zuzenym poctom pracovnikov zabezpecuju cinnosti pre ostatne odbory. Chcem len povedat, ze v roku 1999/2000 sme znizovali pocet pracovnikov zhruba o sestnast, a to boli prave zamestnanci z prierezovych odborov. Nezasahovali sme do vykonnych odborov (socialny, skolstvo a pod.), ktore priamo zabezpecuju styk so strankami len kvoli tomu, ze vytazenie ich pracovnikov je najvyssie a ide nam o to, aby obcan dostal kvalitne sluzby. Moj nazor je, ze miestna statna sprava by mala byt zachovana v integrovanej podobe, a to najma z dvoch dovodov: predideme narastu poctu pracovnikov, mimoriadne zivelne udalosti z predchadzajucich skusenosti lepsie zvladneme v koordinacii so vsetkymi zlozkami. Povodny zamer reformy bol decentralizovat a vznikom specializovanej statnej spravy by to dopadlo napriklad ako s katastrom i hasicmi, kde pravnu subjektivitu ma krajske riaditelstvo, teda v podstate nejde o decentralizaciu, ale o riadenie z urciteho centra ci uz z B. Bystrice alebo z Bratislavy. V okresnom urade sme pripraveni vsetkym organom, instituciam a obcanom podat informacie, koordinaciu presunu kompetencii ma na starosti moja zastupkyna Ing. Janka Mihalovicova.
o Po decembrovych volbach do vyssieho uzemneho celku ste sa stali poslancom, potom vas na prvom zasadnuti zvolili za podpredsedu Banskobystrickeho samospravneho kraja. Ake hlavne priority okresu Brezno budete presadzovat?
- Este pred prvym rokovanim zastupitelstva 21. decembra som pozval svojich kolegov poslancov za okres Brezno na spolocne stretnutie, aby sme sa dohodli na prioritach, ktore budeme spolocne presadzovat cez poslanecke kluby, cez politicke strany, ale hlavne v plene. Zastupitelstvo spracuje a prerokuje zasadne dokumenty regionalneho rozvoja a cestovneho ruchu, kde by mali byt zapracovane aj urcite priority okresu Brezno. Osobne podporujem dialnicny usek Nitra - Banska Bystrica ako zaklad pre pripadne vybudovanie rychlostnej komunikacie do Brezna s tym, ze sa treba realne zaoberat aj stavom statnych ciest na Horehroni. Druhou prioritou je hladanie moznosti na vstup investorov do nasho regionu. Do jednej z aktivit je zainteresovany aj odbor regionalneho rozvoja, v stadiu rozpracovania je myslienka vybudovat kombinat na spracovanie drevnej hmoty. Myslim si, ze to su impulzy, na ktorych by sme mali pracovat. Tretou oblastou je rozvoj cestovneho ruchu, na co su Tale a Horehron predurcene. Absolvoval som uz niektore stretnutia, takze aj cez medzinarodne aktivity samospravneho kraja by som chcel zaujemcov pritiahnut do okresu Brezno. Verim, ze teraz sa otvori viacej moznosti ako predtym, ked regionalny rozvoj zastresovala statna sprava. Samosprava ma totiz ine moznosti a v predvstupovom procese je viac akceptovana ako stat. Momentalne je samospravny kraj v stadiu budovania aparatu a rozbieha sa dost pomaly. Verim, ze ked sa struktury v priebehu jedneho, dvoch mesiacov vybuduju, krajska samosprava zohra velku ulohu pri rozvoji tohto kraja a nasho okresu.

Opat svetlohnedy prasok

Pojazdna posta zo Zvolena 19. februara v rannej zasielke dorucila do Predajnej obalku zabalenu v mikrotenovom vrecusku na jednej strane uzavretom tepelnym spojom, pricom sa z nej vysypal prasok svetlohnedej farby. Obalku dorucili na Slovensko z blizsie nezisteneho zahranicneho statu, bol na nej udaj, ze je bez postovej znamky a poplatok za dorucenie treba vybrat od adresata.
Veduca posty nalez oznamila policii, ktora prevadzku zaistila hliadkou az do prichodu pracovnikov Jednotky zboru poziarnej ochrany z Brezna. V odbore mikrobiologie Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici preskumaju, ci islo o antrax.

Skolaci kradli a strielali

Vyjav ako z filmu sa odohral 18. februara rano vo Valaskej, kde spred predajne potravin dvaja skolaci z Brezna ukradli Skodu 120. Jej majitel, ktory v skrinke zapalovania motora nechal kluc, ich zbadal a na kamaratovej felicii zacali prenasledovat unikajucich pachatelov. Ked vozidla prechadzali po Ceste osloboditelov, jeden z chlapcov niekolkokrat vystrelil na prenasledujuce auto, nastastie nikoho nezranil. Potom zastavili na ceste, vysli z auta, jeden z nich este raz vystrelil a zbran zahodil. Rozbehli sa do lesa, kde ich majitel skodovky zadrzal a odovzdal policajnej hliadke.
Jedenastrocny V. Z. usiel z domu a jeho nezvestnost nahlasila matka, o dvanastrocnom R. P. si mama myslela, ze je u otca. Chlapci sa skryvali a v case zadrzania boli vyhladovani. So sebou mali vzduchovu pistol a bubienkovy revolver, z ktoreho pravdepodobne strielali. Obe zbrane su predmetom expertizneho skumania. Pripadom sa zaobera Okresny urad vysetrovania PZ v Brezne pre podozrenie z trestneho cinu nedovoleneho ozbrojovania, neopravneneho pouzivania cudzieho motoroveho vozidla, a vytrznictva.
V priebehu dalsieho vysetrovania sa ukazalo, ze chlapciska maju na svedomi aj tri vlamania do osobnych aut vo Valaskej. V noci na 17. februara sa pokusili nastartovat dva renaulty a ladu na Namesti 1. maja, ktoru odtlacili na vedlajsiu ulicu. Nepreviezli sa sice, ale z vozidiel ukradli autoradio s prehravacom, deky, lekarnicku a rozne drobnosti.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT