26. FEBRUAR 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Rokoval mestsky parlament

Ustna sprava primatora o stave mesta za rok 2001, poslanecka sprava o stave sudnych sporov o predaj bytov na Svermovej, Laskomerskeho a Sladkovicovej ulici s dorazom na dopad na majetok mesta - to su len dva body z devatnastich, ktore prerokovali poslanci mestskeho zastupitelstva v pondelok 25. februara. Hovorili aj o zmenach organizacnej struktury mestskeho uradu, o pamatniku M. Razusa, zhodnotili cinnost komisii, primator informoval o stave prechodu kompetencii, o transformacii nemocnice, o prestavbe mestskej zasadacky. Rokovanie mestskeho zastupitelstva skoncili vnutro-organizacnymi zalezitostami. Podrobnejsie informacie prinesieme v buducom cisle.

Doraz na priority vidieka

V utorok 19. februara sa v Liptovskom Hradku uskutocnila prva clenska schodza obcianskeho zdruzenia Vidiecky parlament. Ako nas informovala jeho ucastnicka Michaela Heretova z obcianskeho zdruzenia VOKA, zaujimavym bodom rokovania bola tvorba strategickych tez ako odporuceni pre programy politickych stran do parlamentnych volieb s dorazom na priority vidieka. Napriklad, aby sa rozvoj vidieka stal prioritou buducej vlady, alebo prehodnotenie dotacnej politiky v polnohospodarstve a jej ucinnejsej kontroly a mnohe ine. Clenska schodza sa zaoberala aj vytvorenim regionalnych struktur v Banskobystrickom kraji ako prvych na Slovensku. Dalsim bodom boli podnety na druhe zasadnutie Vidieckeho parlamentu v oktobri tohto roka, jeho sirokej platformy. Vo vecernych hodinach zasadalo predsednictvo Vidieckeho parlamentu, ktore sa zaoberalo najma pripravou Dni vidieka v NR SR, cinnostou komunitnych centrier a organizacnym poriadkom.

"Putacik" aj u Gabora

Pocas jarnych prazdnin sa sestdesiat deti odrekreovalo v tyzdennych putovnych taboroch, ktore v spolupraci s Centrom volneho casu v Brezne zorganizovala detska organizacia Fenix. "Putacikovia" navstivili Pamatnik SNP v Banskej Bystrici i hrad Slovenska Lupca. Vrcholom zazitku boli exkurzie v Slovenke, Bellame, ale najma vo firme Gabor v Liptovskom Mikulasi, kde im Carsten Braun ukazal celu vyrobu luxusnej obuvi.

Oprava

V minulom cisle v clanku Na rokovani mestskeho parlamentu prva veta posledneho odstavca ma spravne zniet: ,,V zavere poslanci prerokovali a odsuhlasili pripomienky k navrhu symbolov BB SK" a nie "odsuhlasili symboly", ako sme nespravne uviedli. Za chybu sa ospravedlnuje Mgr. Iva Urbanova a redakcia.

h0208c.jpg (13128 bytes)

 

 

Po dvadsiatich deviatich rokoch chovania oviec sa Antonovi Kanovi z Brezna podaril "husarsky kusok". Jeho ovca totiz porodila trojcata, baranceka a dve jahniatka.

Sarapati falosny kontrolor

Predajne Panda a Cinsky obchod v Brezne 15. februara postupne navstivil muz, ktory sa predstavil ako pracovnik Slovenskej obchodnej inspekcie.
Veduce obchodov poziadal, aby si zobrali pero a papier, pretoze vykona kontrolu tovaru a nadiktuje zistene nedostatky. Ked to absolvoval, poziadal ich o predlozenie inspekcnej knihy. Zachoval sa velkoryso a bol ochotny zapis nespravit, ale na ulozeni pokuty trval. Peniaze prevzal a vystavil prijmovy doklad bez pokutovych blokov.
Tento falosny kontrolor tymto sposobom len v Brezne zinkasoval styritisic korun. Policia zistuje, ci sa takymto sposobom neobohatil aj v inych obchodoch okresu, a preto vyzyva majitelov takto poskodenych predajni, aby sa na nu obratili.

Opytali sme sa za vas

konatelky Mestskeho televizneho kanala, s. r. o., Brezno Ing. Emilie Jurcikovej:
o Podla zmluvy z 11. aprila 2000 kupujuci Slovakia Cable Systems, s. r. o., so sidlom v Komarne sa zavazuje okrem ineho, ze zakladny balik v sucasnom rozsahu v cene 70 korun za mesiac a rozsireny balik v cene 150 korun za mesiac bude nemenny pocas troch rokov, do 30. juna 2003. Mame tomu rozumiet tak, ze MTK odkupila tretia spolocnost bez toho, ze by do uvahy vzala tuto zmluvu? Spotrebitel by v danom pripade zaplatil totiz 70 korun nie za dvanast, ale za pat programov. Navyse, ak by mal zaujem sledovat rozsireny balik, musi si priplatit 1800 korun za rok. Tato moznost je pritom dana do 28. februara zadarmo a od 1. marca za poplatok 1000 korun.

- Dovodom, ktory viedol sucasneho majitela Mestskeho televizneho kanala, s. r. o., k rozhodnutiu o zmene programovych balikov, bola skutocnost, ze so zmenou zakona c. 308/2000 Z. z. o vysielani a retransmisii, zakona c. 195/2000 Z. z. o telekomunikaciach a so zmenou autorskeho zakona c. 283/1997 Z. z. a zakona, ktorym sa meni a doplna Colny zakon v zneni neskorsich predpisov a v zneni zakona c. 234/2000 Z. z., sme povinni ako operator televiznych kablovych rozvodov ziskat suhlas od vysielatela kazdeho programu a sucasne odvadzat poplatky za kazdeho ucastnika, ktory prijima signal tychto programov.
Z uvedenych skutocnosti vyplyva, ze nie sme schopni dalej zabezpecit v zakladnom baliku dvanast programov. Dovodom je neumerna vyska nakladov na retransmisiu tychto programov a ostatnych rezijnych nakladov, co sposobuje firme ekonomicku stratu.
Takisto chceme upozornit ucastnikov TKR, ze v meste bude prebiehat rekonstrukcia povodnych rozvodov, ktore nie su potrebne na hviezdicove rozvody. V pripade neplatenia mesacneho poplatku budu neplatici sankcionovani a omeskana mesacna platba bude vymahana. Prezo vas ziadame o zachovanie platobnej discipliny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT