Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

16

23. APRIL  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vytycili priority

V piatok 19. aprila sa na pode Mestskeho uradu v Brezne uskutocnilo dalsie, v poradi uz stvrte zasadnutie pracovnej skupiny pre rozvoj cestovneho ruchu v ramci Prvej rozvojovej agentury k projektu Plan restrukturalizaie hospodarskej zakladne Horehronia, ktore viedol Ing. arch. Peter Rusnak.
Akcna skupina rozvoja cestovneho ruchu na Horehroni, ktoru tvoria zastupcovia mikroregionov, obcianskych zdruzeni, podnikatelia a mesto Brezno, pokracovala v zacatych pracach a na piatkovom rokovani dohodli dalsi postup. Zhodli sa na tom, ze ako prioritu cislo jeden treba spracovat spolocny koordinacny propagacny material pre celu oblast Horehronia, vytvorit pracovny tim, ktory vypracuje akcny plan na zabezpecenie komplexnej propagacie a projekt na jej financovanie. Len zefektivnenie a koordinacia propagacie pomozu co najrychlejsie zvysit navstevnost regionu bez narocnych investicii a financnych zdrojov v najblizsom obdobi dvoch rokov. Propagacia by mala spocivat v troch zakladnych oblastiach, prvou je samotny propagacny material, druhou jednotny informacny priestorovy system s orientacnymi tabulami, putacmi, mapami, logom, znackou a sloganom, pod ktorym sa Horehronie bude propagovat na trhu cestovneho ruchu, tretou oblastou je informacna siet s kancelariami a web strankou. Zlepsenie vztahu verejnosti k navstevnikom a turistom je mozne dosiahnut len sirenim osvety o prospesnosti cestovneho ruchu pre ekonomicky rozvoj regionu, zvysovanim zaujmu obcanov o podnikanie v cestovnom ruchu a zvysovanim profesionalnej urovne a zrucnosti zamestnancov, manazmentov a institucii v oblasti cestovneho ruchu vytvorenim permanentneho vzdelavacieho systemu.
V dvanastclennom pracovnom time su veduci projektu, zastupca Ekonomickej fakulty UMB B. Bystrica, zastupcovia mikroregionov, podnikatelov a mesta (dvaja z mikroregionu Horehron, dvaja z Mikroregionu Cierny Hron, traja z mikroregionu Chopok-Juh, vratane a. s. Tale, jeden z mikroregionu Muranska planina dvaja za mesto), ktori sa budu stretavat pravidelne kazdy tyzden. Zaverecnu spravu a vysledky prace projektoveho timu predlozia verejnosti v juni.
Okrem toho sa dohodli na zostaveni dalsej pracovnej skupiny na riesenie problematiky Chopka s tym, ze predstavitelia mikroregionu Chopok-Juh a Banskobystrickeho samospravneho kraja oslovia noveho vlastnika arealu na Chopku, aby spolocne koordinovali ozivenie cestovneho ruchu v tejto oblasti.
Dosledkom neriesenia tychto problemov je, ze Horehronie nevie predat to, co ma: pritazlivu krajinu, bohate kulturne dedicstvo a dostatok ubytovacich kapacit. Ich spolocnym cielom je dosiahnut zvysenie navstevnosti Horehronia. 

Jedna otazka

predsedovi Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimirovi Faskovi

o Ako hodnotite rokovanie XII. snemu Zdruzenia miest a obci Slovenska, ktory sa uskutocnil v bratislavskom Istropolise v dnoch 16. a 17. aprila?
- V prvom rade treba povedat, ze XII. snem ZMOSu bol poslednym v tomto volebnom obdobi a v takejto zostave. Z nasho regionu sa na snemovani zucastnilo jedenast starostov. Celym snemom, spravou predsedu i diskusnymi prispevkami, sa niesla otazka financii, co potvrdzuje aj ustredne heslo Bez financneho zabezpecenia nie je reforma komplexna. Dolezitost rokovania podciarkla pritomnost prezidenta republiky, predsedu vlady, mnohych ministrov, poslancov parlamentu. Statny tajomnik ministerstva vnutra a minister skolstva sice neboli na otvoreni, ale na druhy den sa aktivne zapojili do diania. V diskusnych prispevkoch okrem tazkosti s prechodom kompetencii a ich financneho krytia sa mnohi zaoberali transformaciou vodarni a kanalizacii, co napriek dvom vladnym uzneseniam nepokracuje tak ako bolo nacrtnute, cize do 30. juna. Dost sa hovorilo aj o uprave kompetencii v socialnej oblasti, kde je prakticky na rozhodnuti zastupitelstiev, ci penziony a domovy dochodcov zoberu pod svoje kridla pri nejasnom financovani, alebo prejdu pod vyssie uzemne celky. S vedenim breznianskeho penzionu sme sa dohodli, ze pojdu pod Banskobystricky samospravny kraj, pretoze tam neziju len obcania Brezna a okresu Brezno, ale z viacerych miest a obci Slovenska. Starostovia si stazovali, ze v suvislosti s prechodom kompetencii v zivotnom prostredi sa vracia vybavovanie ziadosti o vydanie rybarskych listkov opat okresnym uradom. Dobrym prinosom bude zatial predbezny prislub vlady vratit obciam 4 miliardy korun (hoci povodne boli pozadovane 4,5 miliardy) investovanych do plynovych zariadeni, ktore potom bezplatnym prevodom previedli do SPP. Bolo by vhodne tieto peniaze vratit obciam cim skor, aby ich este starostovia a poslanci v tomto volebnom obdobi mohli vyuzit, ked sa "vytrapili" za tri roky. Vsetci diskuteri hovorili o svojich "bolackach". Musim povedat, ze robit tuto robotu nie je prechadzka rajom, hoci mnohi si to myslia. Je to velmi tazka a narocna praca. Hovoril som s mnohymi starostami a primatormi z celeho Slovenska. Kazdy ma tazke srdce, ale kazdy tuto robotu robi rad, lebo robi pre svoju obec, pre svoje mesto.

h0216f.jpg (12947 bytes)

h0216a.jpg (13024 bytes)

h0216g.jpg (10853 bytes)

V  ramci oslav Dna Romov (8. aprila) i kampane Cacipen (Pravda), ktora prebieha od 6. do 27. aprila, v sobotu predpoludnim v mestskom dome kultury vystupovali romske folklorne subory z celeho Horehronia.

Francuzski rodaci a priatelia, ktori boli uplynuly tyzden hostami nasho regionu, vyuzili pekne pocasie a na jednom z vyletov na pltiach s originalnymi goralskymi pltnikmi splavili Dunajec.

Deti z folklornych suborov Stastne detstvo a Ponican v piatok podvecer vystupili v spolocnom programe v mestskom dome kultury.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT