23. APRIL 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Ozivia brezniansku plavaren?

Na zaklade staznosti obcanov i na podnet mestskeho zastupitelstva a vedenia mesta vo stvrtok 18. aprila sa na pracovnej porade stretli hlavne podnikatelske subjekty v okrese, primator Brezna, prednosta okresneho uradu, vedenie ZP Sport, a. s., Podbrezova a strednych skol. Ich cielom bolo hladat vychodisko na sprevadzkovanie plavarne. Plavaren v roku 1994 prevzalo Stredne odborne uciliste hutnicke v Podbrezovej v pomerne zlom technickom stave. S pomocou Zeleziarni Podbrezova a mesta sa ju podarilo sprevadzkovat v roku 1997. Pred Vianocami v roku 2001 musela byt zatvorena, pretoze spravca objektu SOUh nemal dostatok financii na uhradu energie. Odvtedy sa hladaju prostriedky a sposob obnovenia prevadzky. Na tomto stretnuti zaznelo, ze zo skol, az na niektore vynimky, ale aj zo strany obyvatelstva (okrem zamestnancov Zeleziarni Podbrezova, ktori maju permanentky) poklesol zaujem o vyuzivanie plavarne. Preto sa rozhodli hladat sposob, ako plavaren otvorit a zachovat, aj ked jej prevadzkove naklady su velmi vysoke. Pritom treba zabezpecit primerane vstupne, moznost obcerstvenia a vyuzitie bazena pocas otvaracich hodin. Po zvazeni vsetkych tychto skutocnosti sa ucastnici porady dohodli, ze vedenie mesta s vedenim ucilista pripravia varianty zlepsenia marketingovej a prevadzkovej cinnosti a navrhy prerokuju o dva tyzdne, o com vas budeme informovat.

Kazdy treti skolak sa pridal na stranu dobra

Uz stvrty rok prebieha pod zastitou ministerstva skolstva projekt Detsky cin roka, doteraz sa don zapojilo bezmala 200 000 skolakov. Znamena to, ze kazdy treti ziak zakladnej skoly urobil dobry skutok, vsimol si dobry skutok svojho rovesnika, alebo dobro podporil. Aj rocnik 2002, ktory zacina v tychto dnoch, chce podporit deti v konani dobra. Deti sa mozu zapojit do ankety aj ked napisu o dobrom skutku, ktory si vsimli a ocenuju u ineho dietata. Skutky mozu zaradit do jednej zo siestich kategorii: Zachrana ludskeho zivota, Pomoc v rodine, Pomoc rovesnikom, Pomoc inym ludom, Pomoc prirode, Dobry napad. Uzavierka ankety je 15. juna. V septembri organizatori projektu oslovia skolakov, aby sa zapojili do detskej poroty, podporili tak dobre skutky svojich rovesnikov a svojim hlasovanim rozhodli, ktore sa stanu cinmi roka. Na slavnostnom vyhlaseni vysledkov v zavere roka ocenia nielen deti, ktore dobry skutok vykonali, ale aj tie, ktore si dobro vsimli, uvedomili si jeho hodnotu a napisali o nom.

Co zistila "soika"

Inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie v 14. a 15. tyzdni prekontrolovali 93 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 45 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 23 predrazeni, co predstavuje 51,1 percenta. Miera predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla korunu patdesiat halierov. Aj tieto informacie sa dozvedeli novinari na tlacovej konferencii vo stvrtok 18. aprila.
Kontrolori sa v kraji zamerali hlavne na kvalitu a pre rozne nedostatky pozastavili 201 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 511 661 korun. V siestich prevadzkach pat vah a dve meradla mali neplatne uradne overenie. V troch prevadzkovych jednotkach chybalo 33 cenoviek. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 44 blokovych pokut v hodnote 28 800 korun a spisali 14 oznameni o zacati spravneho konania.
Hovorili aj o novom zakone c. 128/2002 o statnej kontrole vnutorneho trhu vo veciach ochrany spotrebitela, ktory plati od 1. aprila. Prijatim tohto zakona by SOI mala zabezpecovat ulohy, ktore vyplyvaju z jej hlavnej cinnosti a poslania. Nadalej bude zistovat porusovanie platnych pravnych a technickych predpisov v oblasti ochrany spotrebitela, to znamena porovnavat skutocny stav s predpisanym pri predaji tovaru a poskytovani sluzieb konecnemu spotrebitelovi.
Z vysledkov kontrolnej cinnosti v roku 2001 vyplyva narast vykonanych kontrolnych akcii v ramci technickej kontroly vyrobkov takmer o 70 percent. Pozastavili vyrobky, ktore nesplnali podmienky ich uvedenia na vnutorny trh, stanovene zakonom o zhode. Zistili vyrobky, ktore boli na zaklade skusok prehlasene za nebezpecne pre uzivatela, pricom niektore z tychto nebezpecnych vyrobkov (vianocne elektricke retaze, zehlicka) sa predavali na vnutornom trhu uz stvrty rok od prveho preukazania ich nebezpecnosti. Rozdiel je len v ich oznaceni nazvom, resp. typom, ale z hladiska technickeho riesenia su identicke. Prave na tuto oblast sa SOI zameriava v spolupraci s prislusnymi colnymi organmi, Policajnym zborom a autorizovanymi osobami.
Vaznym nedostatkom je oznacovanie vyrobkov pozadovanymi udajmi o ich vlastnostiach, zlozeni, navode na pouzitie a o vyrobcovi nielen preto, ze tieto udaje nie su uvedene, ale aj z hladiska ich nevieryhodnosti (napr. pri textilnych vyrobkoch tym istym materialovym zlozenim su oznacovane vyrobky rozneho zlozenia), co bolo potvrdene rozbormi.

Bronzova zena v Nemeckej opat poskodena

h0216d.jpg (15321 bytes)Ako sme vas uz informovali, trojmetrovy monumet klaciacej zeny pri Pomniku umucenych v Nemeckej v noci na 11. aprila po stvrttroku opat poskodili. Dnes uz zasluhou breznianskych kriminalistov znami pachatelia, traja nezamestnani muzi z Medzibrodu (21-rocny Juraj B., 23-rocny Michal S. a 20-rocny Ivan T.), pilovym listom odrezali lavu ruku z bronzovej sochy, ktoru na druhy den pomocou rozbrusovacky rozpilili na devatnast kusov a predali vo dvoch zbernych surovinach v Banskej Bystrici. Za bronz utrzili iba 900 korun, kym skodu sposobenu Muzeu SNP v Banskej Bystrici, pod ktoreho spravu socha od aprila patri, vycislili na 200 tisic korun.
Starostka Nemeckej Ing. Anna Zvarova sa k opakovanemu poskodeniu sochy vyjadrila: "Bolo pre nas sokujuce, ked sme sa dozvedeli o tomto vandalskom cine. Uz len napad pre zisk poskodit pamiatku padlych v druhej svetovej vojne je hroznym cinom. Je to neucta k nasej historii a vobec k ludom, ktori polozili zivoty za slobodu nas vsetkych. Pachatelia sa mi prisli ospravedlnit za tento cin, ktory nevedli odovodnit. Teraz ich to vraj velmi mrzi."
Sochu klaciacej zeny poprvykrat poskodili vlani koncom jula. Opravena sa na svoje miesto vratila v polovici novembra. Restaurovanie stalo krajsky urad vyse 200 tisic korun. Prave v tychto dnoch dvoch muzov z Raztoky, ktori chceli vlani sochu rozrezat, caka sud. Hrozi im nepodmienecny trest od dvoch do osem rokov, podobne ako trom pachatelom z Medzibrodu.
Ako sochu uchranit pred vandalmi? Po rokovaniach s policiou ma muzeum niekolko rieseni. Uvazuju o kamerovom monitorovacom systeme, planuju elektrifikaciu a osvetlenie pamatnika i jeho oplotenie. Vsetko je vsak financne mimoriadne narocne a potrebne peniaze muzeum nema.

V hotelovej akademii miesali napoje

h0216e.jpg (14538 bytes)V dnoch 8. az 12. aprila sa v priestoroch odbornych ucebni Hotelovej akademie v Brezne uskutocnil uz tradicny barmansky kurz vedeny odbornymi lektormi Slovenskej barmanskej asociacie – Sekcie Tatry. Kurz okrem studentov 3. a 4. rocnika absolvovali aj pracovnici hotela Myto, ktori si prisli rozsirit svoje odborne vedomosti a prakticke zrucnosti v pripade miesanych napojov.
Tyzdenne usilie ucastnikov ukoncila zaverecna skuska pozostavajuca z overenia teoretickych vedomosti z oblasti napojovej kultury a z praktickej pripravy miesanych napojov. Po jej uspesnom zvladnuti vsetci ziskali medzinarodny certifikat o absolvovani kurzu, ktory je platny v styridsiatich siedmich krajinach sveta.
Prezident Slovenskej barmanskej asociacie Michal Sefc, ktory pocas kurzu posobil ako jeden z lektorov, sa o jeho priebehu vyjadril: “Bol to jeden z najlepsich kurzov, ocenujem vyborne podmienky zo strany skoly ako aj priebeh kurzu i znacny zaujem a pracu studentov. Potvrdilo sa, ze v Hotelovej akademii v Brezne vyrastaju buduci kvalitni manazeri a odbornici v hotelovych profesiach vybaveni po stranke jazykovej i odbornej.”

Veronika Murarikova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT