Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

17

30. APRIL  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jarna slavnost svateho Juraja

so stovkami zvedavcov

h0217i.jpg (16927 bytes)Posledna aprilova nedela bola pre obyvatelov Lopeja opat velkym sviatkom. Uskutocnila sa tu totiz v poradi uz tretia Jarna slavnost svateho Juraja, o ktoru sa postarali banskobystricky regionalny odbor Ministerstva podohospodarstva SR, obec Podbrezova, Motorest Lopej, AGT, s. r. o., polnohospodarske druzstva so sidlom v Jaseni a v Brezne, Agrolehota Horna Lehota, Hydinaren Zamostie a Fakulta divadelnych umeni AU Banska Bystrica.
Pestry program zacal uderom desiatej hodiny slavnostnou svatou omsou v kostole sv. Juraja, nasledoval alegoricky sprievod. Pocasie bolo ako na objednavku krasne, slnecne, a tak ani o divakov nebola nudza. Desiatky, ba stovky zvedavcov si nenechali ujst tuto velkolepu pastvu pre oci. Trojhodinovy kulturny program bol skutocne prebohaty. Z velkeho mnozstva ucinkujucich spomenieme skupinu historickeho sermu Berezun a jej hosti, folklorne subory Stastne detstvo a Mostar, folklornu skupinu Chrenovec z Brusna. Spestrenim bolo vystupenie adeptov divadelneho umenia z B. Bystrice, ktori zasluzene ovacie zozali za polhodinovy vyrez z najuspesnejsieho slovenskeho muzikalu Na skle malovane. Opat nechybalo stavanie symbolickeho maja, ani stanky ludovej umeleckej a remeselnej tvorby.
Slova kulturneho referenta Miroslava Prochazku hovoria za vsetko: ,,Tohtorocna - tretia jarna slavnost svateho Juraja je za nami. Bola uspesna, vydarila sa a za to treba podakovat vsetkym organizatorom, sponzorom, ucinkujucim i vsetkym divakom a ucastnikom. Tesime sa o rok."

h0217a.jpg (12193 bytes)

h0217g.jpg (15865 bytes)

h0217h.jpg (11561 bytes)

 

Spolupraca medzi regionmi coskoro prinesie ovocie

V priestoroch europskeho skoliaceho centra v Zavadke nad Hronom v sobotu 27. aprila konatel verejno-sukromneho partnerstva mikroregionu Horehron Jan Turosik v mene zastupcov statnej spravy, samospravy, Banskobystrickeho samospravneho kraja a clenov obcianskych zdruzeni z okresu Brezno privital konatelov nemeckej organizacie podnikatelskych zvazov Saska Anhaltska Libkeho, Schultza a riaditela CBG Dr. Beckmana.
Zhodnotili doterajsiu spolupracu a na 4. a 5. juna avizovali navstevu zastupcu EU v Bruseli a pracovnikov Ministerstva skolstva SR. Organizacia podnikatelskych zvazov ma 32 clenov, ktorym poskytuje poradenstvo v oblasti prava, miezd, socialneho zabezpecenia a vytvara podmienky na spolupracu v podnikani v Sasku Anhaltsku, kde je 20-percentna nezamestnanost. V spolupraci s ministerstvom hospodarstva, regionmi a podnikatelmi zlepsuju stav zamestnanosti a podporuju male a stredne podnikanie. Velky doraz kladu na dualny system vyucovania ucnovskeho dorastu.
Sasko Anhaltsko prejavilo zaujem zalozit u nas firmu s cielom podporovat medziregionalne programy, kontakty podnikatelov a vzdelavanie nasich studentov. Prednosta okresneho uradu a podpredseda VUC Ing. Jaroslav Demian ich ubezpecil, ze na spolupracu medzi regionmi vytvori co najlepsie podmienky.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT