30. APRIL 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Prezentacia podnikatelov v Polsku

Brezno dostalo od partnerskeho polskeho Ciechanowa pozvanie na Forum partnerskych miest, ktore sa uskutocni v dnoch 20. - 23. juna. Okrem Brezna sa na tomto podujati kazdorocne zucastnuju ostatne partnerske mesta z Ukrajiny, Francuzska a z Nemecka. Sucastou fora je aj vystava hospodarstva Ciechanow 2002, na ktorej sa maju moznost predstavit i vsetky pozvane mesta. Vytvara sa tu priestor aj pre nasich podnikatelov, aby sa prezentovali svojimi vyrobkami, resp. inou formou predstavili svoje podnikatelske aktivity. Brezno bude mat vlastny stanok s prezentacnou vystavou, predajom ludovo-umeleckych vyrobkov, vystupenim folklornej skupiny a s ponukou nasich napojov. Mesto preto vyzyva podnikatelov z regionu, aby vyuzili moznost prezentovat sa na tomto podujati a svoj zaujem nahlasili v sekretariate mestskeho uradu.

V mikroregione Horehron o financnej kontrole

V pondelok 22. aprila sa v Polomke uskutocnilo dalsie zasadnutie clenov mikroregionu Horehron. S JUDr. Stanislavom Hlinkom hovorili o financnej kontrole v samosprave, ktora vyplyva zo zakona c. 502/2001. Samosprava sa podla tohto zakona bude musiet spravat tak, aby financne zdroje, ktore tiez pochadzaju z dani a poplatkov, boli vynakladane ucelne, usporne a efektivne. Tieto tri zasady hospodarenia platia v celom priereze verejnej spravy. Ako poznamenal predseda tohto mikroregionu a starosta Polomky Frantisek Durcenka, samosprava ma minimalne tri druhy kontroly, a to obcanmi, organmi obce (obecne zastupitelstvo, komisie) a hlavnym kontrolorom. "Myslim si, ze samosprava ma teda dostatok vnutornej kontroly. Zakonom upravene dalsie formy financnej kontroly financnych operacii su vsak v mnohych pripadoch opodstatnene," zdoraznil F. Durcenka. V dalsej casti rokovania sa zaoberali uplatnovanim zakona o odpadoch a realizaciou projektu Cesty krala Mateja na Kralovu holu, do ktoreho zapada aj autobusovy zajazd z Moravy a navsteva z Madarska a z Polska v dnoch 17. - 19. maja.

Uspesni v geografickej olympiade

Na krajskom kole geografickej olympiady v Banskej Bystrici v kategorii zakladnych skol a osemrocnych gymnazii okres Brezno reprezentovalo osem ziakov, ktori sa v okresnom kole umiestnili na prvom a druhom mieste. Sutaz mala dve casti, v praktickej sa hodnotia vedomosti a zrucnosti pri praci s atlasom, v monotematickej a teroretickej casti hlavne vedomosti z uciva v jednotlivych rocnikoch. V kategorii H Veronika Sliacanova z Pionierskej 4 obsadila deviate miesto, v kategorii G Agata Kupcova z Pionierskej 2 skoncila siedma, v kategorii F Matej Novacek z Pionerskej 2 zvitazil a v kategorii E Anne Figlusovej z Pionierskej 4 patri deviata priecka. Matej Novacek postupuje do celoslovenskeho kola, ktore bude 16. maja v Kosiciach.

Predsednicka obcianskeho zdruzenia Duha Maria Kemkova hovori

o prvych uspechoch

Na sklonku minuleho roka v Helpe pripravili projekt vzdelavania a treningu obcanov obce a mikroregionu Horehron zamerany na podporu rozvoja vidieka, na oblast rozvijania a podporovania aktivnej politiky trhu prace a na ziskavanie znalosti a zrucnosti v navrhovani, riadeni a implementacii programov a planov rozvoja vidieka. Projekt odoslali Vzdelavacej nadacii Jana Husa, ktora ho na ich velku radost podporila. O prvych uspechoch obcianskeho zdruzenia Duha hovori jeho predsednicka Maria Kemkova:
- Od 19. aprila sme zacali prve pracovne workshopy so zastupcami jednotlivych obci mikroregionu Horehron, obyvatelmi Helpy a s clenmi obcianskeho zdruzenia Inak z Brezna. S pomocou vypracovanej pripadovej studie Marikovej doliny a interaktivnymi metodami prace sme spolocne pripravili viziu rozvoja mikroregionu na najblizsich desat rokov. Vypracovali sme audit zdrojov, komunitny profil, swot analyzu, strategicke priority a strategicky ciel rozvoja. Na zaver pracovnych stretnuti sme vypracovali akcny plan rozvoja mikroregionu. Ziskane skusenosti zastupcovia jednotlivych zdruzeni vyuziju pri rozvoji svojej obce a svojej komunity. Vsetci ucastnici sa uz tesia na studijnu cestu do mikroregionu Pieniny v ramci projektu.
Druhym uspechom je schvaleny grant od obcianskeho zdruzenia Voka z Banskej Bystrice na zriadenie internetoveho klubu pre mladez v priestoroch obecneho uradu. Projekt riesi problem zmysluplneho vyuzitia volneho casu mladeze. Zriadenim klubu bude internet dostupny mladezi obce pocas vikendovych dni.
Najvyraznejsim uspechom obcianskeho zdruzenia je dalsi schvaleny grant z OSF urceny nasim invalidnym spoluobcanom. Riesi zriadenie dvoch dielni - krajcirskej a stolarskej, kde sa bude moct rekvalifikovat dvadsat zdravotne postihnutych z Helpy. Verime, ze projekt vyraznou mierou napomoze rozvoju obce, zvyseniu zamestnanosti a v neposlednom rade skvalitneniu zivota nasich invalidnych obcanov. Jeho realizacia by mala zacat uz v maji.
Aj napriek tomu, ze obcianske zdruzenie oslavilo v marci svoje prve vyrocie, jeho cinnost je velmi bohata. V letnych mesiacoch minuleho roka v spolupraci s obcianskym zdruzenim Voka uskutocnilo v obci projekt Nacuvania, v ktorom sa odzrkadlili zelania a potreby nasich obcanov a z ktoreho cerpa svoje namety na zlepsovanie zivota v obci. Clenovia obcianskeho zdruzenia pomahaju pri realizacii kulturnych podujati v Helpe (Horehronske dni spevu a tanca, Kolovratok, Annabal, Den deti a pod.).
Nasa cinnost by nemohla byt taka pestra a aktivna bez vynikajucej spoluprace medzi obecnym uradom (hlavne starostom) a jednotlivymi miestnymi zvazmi, s ktorymi zdruzenie spolupracuje. Pevne verime, ze sa tato spolupraca udrzi aj v buducnosti a spolocnymi silami budeme pracovat aj na dalsich projektoch, ktore podporia trvalu udrzatelnost nasej obce.

 Mladi rybari (uz mozu) do Hrona

Styridsatsest clenov zaujmovych utvarov mlady rybar pri Centre volneho casu v Brezne v stredu 24. aprila zlozilo zaverecne skusky, ktore ich opravnuju v pritomnosti dospeleho rybara lovit v nasich vodach. Pred zrakom predstavitela Miestneho odboru Slovenskeho rybarskeho zvazu pre mladez v Brezne Ladislava Pitu a veducich kruzkov vsetci ucastnici pohovorov dokumentovali vysoky stupen vedomosti. Takze, lovu zdar!

Policia1.jpg (9101 bytes) Nocna zabavka?

Desat minut pred druhou hodinou v noci 14. aprila manzelia z Krculovej ulice oznamili, ze tam vyrastkovia poskodili detsku smykacku. Jedneho z nich sa im podarilo zadrzat. Hliadka zistila, ze ide o R. K. z Brezna, s ktorym boli este J. B. a M. K., ale ti stihli utiect. Trest v podobe blokovej pokuty a uhradenia skody ich vsak neminul.

Zlodej v Bille

M. B. z Telgartu sa 15. aprila vecer vybral na nakup do Billy, lenze nespraval sa tam ako ostatni zakaznici. Prosto, prichytili ho pri kradezi tovaru za 11,80 koruny. Blokova pokuta, ktoru musel tento dlhoprsty zaplatit, bola ovela vyssia ako jeho lup.

Muz v kaluzi krvi

O druhej popoludni 16. aprila po prevzati informacie, ze pred obchodom s textilom Melissa na Razusovej ulici lezi muz, naozaj tam v kaluzi krvi nasli zraneneho. Poskytli mu prvu pomoc a privolali sanitku.

,,Drevorubac" na brehu Hrona

Pri obchodzke v Zadnych Halnoch hliadka 17. aprila pred pol osmou rano objavila pri Hrone "drevorubaca". M. P. z Brezna tu totiz vyruboval vrby. Az blokova pokuta ho upozornila, ze sa to len tak neda.

Pes pod kolesami

Pod kolesami auta pred kasarnami19. aprila o stvrt na styri popoludni skoncil pes. K tazko zranenemu zvieratu privolali veterinarneho lekara, ktory ho musel utratit.

Smetisko za plotom

Ciernu skladku za plotom svojej zahrady na Ulici SNP sa rozhodla spravit A. G. z Bujakova. Pravdepodobne si to ani neuvedomila, az hliadka ju 20. aprila o desiatej predpoludnim formou blokovej pokuty musela upozornit, ze smeti patria na ine miesto.

Kvetov sa mu zachcelo!

Nie do kvetinarstva, ale pred muzeum na namesti sa vybral I. Z. z Brezna pre kyticku kvetov. Ktovie, komu je chcel darovat, ale nepodarilo sa mu to. Dvadsiateho prveho aprila o 9.20 hodine ho totiz zbadala hliadka a zahon zachranila. Tym to vsak neskoncilo, pripad zlodeja kvetov je v stadiu objasnovania.

Skvrna na ceste

Pat minut pred pol siedmou vacer 22. aprila hlasili, ze na Mazornikove na ceste oproti autoservisu je vyliata nafta. Hliadka zavolala hasicov a od svedka udalosti sa dozvedela, ze skrvnu maju na svedomi rozvazaci piva. Pripadu sa potom ujal odbor zivotneho prostredia okresneho uradu.

h0217e.jpg (16933 bytes)

 

Spevacky zbor mesta Brezna, Muzsky spevacky zbor Vitkovice-Ostrava a miesany spevacky zbor ucitelov Echo z polskeho Krosna koncertovali v posledny aprilovy piatok v evanjelickom kostole v Brezne.

Sudne pojednavanie o poskodeni sochy v Nemeckej

Prekvapujuci rozsudok

V stredu 24. aprila zasadal senat Okresneho sudu v Brezne, ktoremu predsedal JUDr. Mario Sulej. Predmetom hlavneho pojednavania bola obzaloba Vladimira K. a Zdena L. z Raztoky z pokusu trestneho cinu kradeze a trestneho cinu poskodzovania cudzej veci. Obvinili ich z toho, ze v presne nezisteny den, niekedy v dnoch 21. – 23. jula 2001 vo vecernych hodinach priviazali na krk sochy klaciacej zeny, ktora je sucastou Pamatnika obeti fasizmu v Nemeckej, ocelove lanko a pomocou malotraktora ju strhli z podstavca. Mali v umysle rozpilit ju na kusy a predat zbernym surovinam, co sa napokon nepodarilo a ostala na mieste cinu, cim vlastnikovi – spravcovi tejto kulturnej pamiatky Horehronskemu muzeu v Brezne sposobili skodu vo vyske 232 700 korun
Tuto udalost prijala siroka verejnost s velkym rozhorcenim a pre pachatelov ziadala prisny trest. Podozrivi boli prave tito dvaja nezamestnani a viackrat sudne trestani muzi z nedalekej obce Raztoka. Bolo naozaj prekvapenim, ze Okresny sud v Brezne ich na hlavnom pojednavani spod obzaloby oslobodil, pretoze nebolo dokazane, ze tento skutok spachali. Podla § 229 Trestneho poriadku sa poskodene Horehronske muzeum odkazuje s jeho narokom na nahradu skody na konanie v obcianskopravnych veciach.
Obzalovani v pripravnom konani i na hlavnom pojednavani spachanie trestneho cinu popreli. Ich vypovede podporili i svedkovia, a kedze ide vacsinou o pribuznych obvinenych, da sa uvazovat o ich vierohodnosti.
Pri vysetrovani tohto skutku obzalovanym odobrali pilovy list a ocelove lanko, ktorymi mala byt socha odtiahnuta a rozpilena. Podla vyjadrenia odboru kriminalistickych expertiz Kriminalistickeho a expertizneho ustavu Policajneho zboru v Banskej Bystrici nebolo jednoznacne potvrdene, ze by tymito predmetmi bola trestna cinnost spachana.
Sud hodnotil zdokumentovanu situaciu tak, ze hoci su tu dokazy, ktore naznacuju, ze tento skutok mali spachat, ale nemozno to jednoznacne potvrdit. Ak to nie je stopercentne dokazane, plati stare “In dubio pro reo”, co znamena v pochybnostiach v prospech obvinenych.
Proti rozhodnutiu sudu sa prokurator odvolal, a tak sudne konanie bude pokracovat na Krajskom sude v Banskej Bystrici.
Nuz co k tomu dodat? Chuderka socha, pred niekolkymi dnami jej zase odpilili lavu ruku a verejnost znovu dufa, ze pachatelia tohto hanebneho cinu budu usvedceni a dostanu zasluzeny trest.

Daniel Rakyta


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT