30. APRIL  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

,,Specialitky" tohtorocnej turistickej sezony

Po desiatich rokoch prevadzkovania turistickej atrakcie Ciernohronskej zeleznicky sa v nastavajucej sezone rozhodli polozit doraz na ponuku sluzieb vidieckej turistiky a na spolupracu s inymi regionmi. Zamestnanci Vydry - vidieckej rozvojovej aktivity preto v stredu 24. aprila pozvali novinarov na tlacovu konferenciu do Sihly, leziacej na polceste do Podpolania, aby im ukazali uroven vidieckych penzionov v lokalite Vrchy. Ani mierny dazdik ich neodradil od moznosti zajazdit si na konoch huculoch (povodom slovenske plemeno), ci od maleho vyletu bicyklom k chranenemu prirodemu vytvoru - meandrom Kamenisteho potoka.
h0217d.jpg (16732 bytes)Na tomto stretnuti novinarom predstavili novy spolocny produkt Vydry, cykloklubu Detva a Hucul klubu z Lomu nad Rimavicou. Obsahuje rozne kombinovane programy s dvoma jednodnovymi, siestimi trojdnovymi a tromi viacdnovymi vyletmi. Ich narocnost sa pohybuje od prveho do piateho stupna, prvy je urceny pre rodiny s detmi, piaty, ktory nazvali "harakiri, orientovali na fyzicky zdatnejsich zaujemcov (napriklad vyse 120-kilometrovy cyklisticky okruh okolo Polany za jeden den s prevysenim viac ako 2000 m). Okrem toho kazdy z tychto troch organizatorov ponuka samostatne akcie (Vydra vylet k meandrom Kamenisteho potoka, prehliadku hradze Hroncek, jazdu zeleznickou a pod., Hucul klub jazdenie na konoch v jeho areali, Marekov dvor v Lome nad Rimavicou prehliadku ekofarmy so stovkou rozlicnych zvierat, cykloklub Polana okrem cyklovyletov aj skalolezectvo, moznost vyhliadkovych letov na bezmotorovych lietadlach z Ocovej, kulturno-historicke prehliadky Detvy a okolia, kde je zabezpeceny odborny vyklad). Lakadlom je niekolko ,,specialitiek", napriklad moznost objednat si volsky zaprah, ubytovanie je zabezpecene v sukromi, kde vsak nie je moznost stravovania, preto ponukaju opekackovy kosicek alebo kosicek Cervenej ciapocky.
Nezabudli ani na propagaciu na web stranke www.putovanie.sk, s cim suvisi aj dalsia ,,specialitka". Ponukaju totiz moznost zostavit si vlastny program bud individualne alebo s pomocou ,,profiplanovaca", ktory na zaklade poziadaviek zaujemcu zostavi program jeho vyletu. Okrem web stranky zabezpecili aj propagacne materialy, ktore rozoslu do turisticko-informacnych kancelarii. Ceny vyletov sa pohybuju od 760 do 4000 korun.
Zda sa, ze autori tohto noveho produktu mysleli naozaj na vsetko. Ponuka je pestra a zaujimava, treba si len vybrat a vyskusat.

Vladla prijemna, priam rodinna atmosfera

Osemnasty april bol dnom sutaze v hre na husliach. Uz pred styrmi rokmi Zakladna umelecka skola v Brezne zorganizovala po prvykrat regionalnu sutaz v hre na husliach, ktoru sa po uspesnom prvom rocniku rozhodla opakovat kazde dva roky. V tomto roku to bol teda jej treti rocnik. Smelo mozeme povedat, ze sutaz uz presiahla regionalny charakter, kedze 49 zucastnenych ziakov z jedenastich skol prislo aj zo vzdialenejsich miest. Konkretne z Banskej Bystrice, Zvolena, Ziaru nad Hronom, Partizanskeho, Liptovskeho Hradku, Popradu, Ruzomberka, Tornale, Revucej, Moldavy nad Bodvou a samozrejme z domaceho Brezna.
Tato sutaz je snad ojedinela medzi ostatnymi, pretoze prebieha po jednotlivych rocnikoch. Breznianska "zuska" mala pocetne zastupenie, desat ziakov superilo s ostatnymi, aj ked v hudbe sa o supereni v tom pravom slova zmysle neda hovorit. Uz od rana sa z tried ozyvali tony rozohravajucich sa mladych huslistov. Mladsi ci stari, vsetci bez rozdielu mali rovnaku tremu, ale aj zodpovednost za svoj vykon. Dve odborne poroty mali pri posudzovani predvedenych skladieb urcite velmi tazku ulohu. V kazdej z rocnikovych kategorii odzneli krasne prednesy ci koncerty, ktorych uroven bola vynikajuca.. Muzikantske predvedenie ma stupajucu tendenciu hlavne vo vyssich rocnikoch. Aj napriek miernemu napatiu vladla medzi ziakmi, ale aj kolegami - ucitelmi prijemna, priam rodinna atmosfera. Aj ked je samozrejme, ze umiestnit sa nemozu vsetci, vitazom bol kazdy jeden ziak, ktory sa na sutazi zucastnil.
Verime, ze porota hodnotila a rozhodla spravodlivo a ceny si odniesli naozaj ti najlepsi. Z Brezna to boli: 3. Petra Luptakova (2. rocnik), 1. Lenka Jancova (4. rocnik), 3. Jakub Akuratny (5. rocnik), 2. Marius Sajgalik (6. rocnik), 3. Matej Sajgalik (1. rocnik, II. stupen). Po prvykrat trvania sutaze bol udeleny aj pamatny list primatora mesta, ktory odovzdal prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved. Primator Ing. Vladimir Fasko prisiel osobne pozdravit a privitat sutaziacich. Cely priebeh sutaze ako host sledovala zastupkyna odboru skolstva okresneho uradu Mgr. Viera Chudikova.
K uspesnemu priebehu sutaze prispela aj pomoc mestskeho uradu, Anny Majerovej z Myta pod Dumbierom a Zdruzenia rodicov pri ZUS Brezno, nase podakovanie patri aj mestskemu kulturnemu stredisku a hotelovej a obchodnej akademii.

(am)

Den Zeme a okamzite riesenie globalnych problemov

V pondelok 22. aprila sme si pripomenuli Den Zeme, ktory je upozornenim, ze globalne problemy (ozonova diera, kysle dazde, jadrove nebezpecenstvo, klimaticke zmeny, jedovate odpady, drancovanie prirodnych zdrojov) treba riesit okamzite. Myslienka uctievat 22. april ako Den Zeme vznikla v roku 1990 na pocest demonstracie studentov Stanfordskej univerzity z americkej Kalifornie. K tymto studentom sa pred tridsiatimi dvoma rokmi pridalo takmer dvadsat milionov obcanov, aby demonstrovali za prijatie novych ekologickych zakonov a navysenie prostriedkov statneho rozpoctu na ochranu zivotneho prostredia.
h0217c.jpg (16580 bytes)

V tento den by mal kazdy obyvatel Zeme, samozrejme podla svojich sil a na svojej urovni dokazat svoj skutocny vztah k prirode. Spravila tak Uzemna spravna rada detskej organizacie Fenix, ktora v spolupraci so zakladnymi skolami a Centrom volneho casu v Brezne pripravila mnozstvo zaujimavych podujati. Na snimke Ivana Halamu su clenovia polovnickeho kruzku pri cisteni potoka na Mazornikove. Aj taketo ,,ohavnosti" nasli pri cisteni.

 

 

Centrum vychovnej a psychologickej prevencie informuje:

V skolskom roku 2001/2002 sme v ramci preventivneho programu realizovali vo vybratych zakladnych skolach v Brezne prevencnu cinnost v piatych rocnikoch na temu fajcenie. Zaverecnou bodkou primarnej prevencie bola akcia so srdieckami, ktoru sme zorganizovali 17. aprila v Brezne. Zucastnili sa na nej ziaci zo zakladnych skol: Mazornikovo, Karola Raposa, Pionierska 4 a Pionierska 2 spolu s koordinatormi prevencie a tiez peer skupina posobiaca pri CVPP.
Dievcata a chlapci si zhotovili srdiecka, ktore rozdavali v uliciach mesta tym ludom, ktori im odpovedali, ze nefajcia. Peer skupina subezne uskutocnila medzi obyvatelstvom anketu o fajceni.
Stastne usmevy, spokojnost z rozdanych srdiecok (mali ich neurekom) boli zrkadlom toho, ze v nasom meste zije vela ludi, ktori nefajcia. A to je dobry priklad pri vychove nasich deti k zdravemu zivotnemu stylu.

Mgr. Alica Debnarova

...

Centrum vychovy a psychologickej prevencie vyhlasilo v zakladnych skolach v okrese Brezno literarnu sutaz s nazvom Zivotny svet ... nast-rocnych. Do literarnej sutaze sa zapojili zakladne skoly: Telgart (7 ziakov), Karola Raposa (5), Predajna (2), Polomka (3), Pionierska 2 (2), Pohorela (1), Cierny Balog – Janosovka (4), Mazornikovo (5), Helpa (3), Valaska (3).
Prace boli zamerane na to, aby deti v tomto veku vyjadrili svoje vlastne pocity, tuzby, ciele, problemy, ktore vypovedia nam dospelym o ich svete. Su pre nas usmernenim ako s detmi pracovat a nezranit ich krehku dusicku.
Ocenene boli prace ziakov: Marianna Sluchova, Predajna (Symfonia dni), Lenka Kubove, Mazornikovo (Moj milovany), Samuel Hribik, Telgart (Zivot), Erik Kupcik, Telgart (?), Zuzana Reidovianova, Telgart (Kto som?), Michaela Trpakova, Telgart (Puberta), Matus Kurek, Telgart (Zivot ju uz taky).
Ponukame vam pracu L. Kubove s nazvom Moj milovany: Ked rano otvorim oci, / cely svet sa mi toci. / V noci sa mi snival sen, / ze bez teba budem cely den. / Velka hroza ma z toho brala, / ked som sa rano zobudzala. / Nevidiet ta taky cas, / uz mam sedivy vlas. / Smutna ako slon, / nejdem ani von. / Ledva drzim hrozny plac, / Ty moj mily...Pocitac. / ... milujem ta stale viac...

PhDr. Ruzena Kudelkova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT