Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

27

08. JUL  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Spaja ich M. R. Stefanik

h0327a.jpg (15536 bytes)Prezident republiky Rudolf Schuster v piatok 4. jula v Kosiciach prijal primatora francuzskeho mesta Meudon Herve Marseilleho a jeho zastupcu Georgea Kocha a odovzdal im statne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkriza III. triedy.
Coskoro na to vzacnych hosti z partnerskeho mesta vital primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, jeho zastupkyna Ing. Janka Mihalovicova a poslanci mestskeho zastupitelstva. Pri prehliadke mesta sa zastavili pred sochou Milana Rastislava Stefanika na namesti, aby si uctili pamiatku tohto velikana spajajuceho Slovensko a Francuzsko.
Potom ich kroky smerovali do Zeleziarni Podbrezova, kde sa porozpravali s generalnym riaditelom Ing. Vladimirom Sotakom a vedenim podniku a pozreli si Hutnicke muzeum.
Svoju navstevu na Slovensku H. Marseille a G. Koch, ktorych sprevadzal byvaly velvyslanec Slovenskej republiky vo Francuzsku Vladimir Valach, skoncili symbolicky v Brezovej pod Bradlom, na mieste posledneho odpocinku M. R. Stefanika.

(r)
Snimka: Iveta Kardhordova

Polomka v style country

h0327h.jpg (18226 bytes)Uplynula sobota v Polomke sa niesla v style country a divokeho zapadu. Dedina ozila country hudbou, kovbojmi a taborakmi vyznavacov westernoveho jazdenia a rodea.
Obec Polomka v spolupraci s Asociaciou westernu ridingu a rodea (SAWRR) zorganizovala toto podujatie uz po stvrtykrat a tento rocnik sa vyznacoval najvacsou ucastou jazdcov z celeho Slovenska. Niektore kluby a rance prisli do Polomky s viacclennym druzstvom, takze konkurencia bola vysoka.
Na pretekoch sa zucastnilo dovedna styridsatdevat jazdcov, najvacsie   zastupenie mali kluby: Western Team Nitra, Ranc 4C Bratislava, Western club Kosice a jazdecky klub Brezany Zilina.
Neprialo len pocasie, ktore organizatorov ani jazdcov neodradilo a ich usilie bolo odmenene nielen potleskom divakov, ale aj ustupom dazdovych mrakov. Divaci mali moznost vidiet nielen jazdecke umenie v style divokeho zapadu, ale aj discipliny, ktorych hlavnou naplnou je zvladnutie beznych cinnosti koni a kovbojov na farme. Zdolavanie prekazok, otvaranie bran, slalom, zahananie stada teliat, oddelovanie vybranych teliat zo stada a chytenie beziaceho telata do lasa len za tridsat sekund - vsetky tieto discipliny boli narocne a nie vsetkym pretekarom sa ich podarilo zvladnut. Navstevnici, ktori prisli aj napriek nepriaznivemu pocasiu, videli pravu sou odvaznych kovbojov.
Po skonceni pretekov a odovzdani cien vitazom riaditelom pretekov, starostom Polomky Ing. Janom Lihanom vytrvalcov potesila country zabava s oblubenou domacou skupinou Tulibanda, ktora ich zabavala takmer az do rana bieleho.
Pocas vecernej zabavy sa svojou sou predstavil aj Ivo Hlavacek, znama tvar slovenskeho soubiznisu. Odvazlivcov, ktori sa stali aktermi jeho programu a tercom smiechu, odmenil flasou sampanskeho.
A tak si na zaver organizatori mohli povedat:,, Tento rocnik je za nami. Podla poctu ucastnikov mozeme verit, ze o rok sa v Polomke kovboji zidu zas."

(dd)
Snimky: Ferdinand Hrablay


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT