8. JUL 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Strajk ako organizovane docasne zastavenie prace s cielom dosiahnut urcite poziadavky sa stal sucastou nasho zivota. Napriklad v juni sa ucitelia a nepedagogicki zamestnanci skolstva zapojili do vystrazneho strajku. Onedlho na to priblizne styristo lekarov a pracovnikov Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici sa zucastnilo na protestnom mitingu. Naposledy odborari zo spolocnosti PPS Detva Holding na tahu Zvolen - Lucenec blokovali cestu dovtedy, kym ich predstavitelia na Urade vlady nedosiahli splnenie poziadaviek. Na strajkovu strunu sme naladili aj nasu anketu, v ktorej sme v uliciach mesta zistovali nazory okoloiducich:


S anketovym mikrofonom


o vyzname strajku

Olga Nepsinska, predavacka, Brezno:

- Zalezi od toho, kvoli comu strajkovat. V urcitych veciach strajk pomoze, ale nie vzdy. Ak strajkujete za nieco, co je v rozpore so zakonom, s tym nesuhlasim. Ale zase, keby sme boli vsetci ticho, ani to by nebolo dobre. Napriklad do strajku by som sa zapojila kvoli tomu, aby sme sa mali lepsie, hlavne nase deti.

Vladimir Blazeniak, elektrikar, Cierny Balog:

- Co si myslim o strajku? Raz splni svoj ucel, druhy raz nie. Keby vlada inac rozhodovala, mozno by bolo lepsie.

Maria Kvietkova, nezamestnana, Brezno:

- Ja si myslim, ze strajky maju svoj vyznam. Ked som robila v Mostarni, zapojila som sa do strajku. Ludia sa maju postavit, nemaju byt ticho, lebo nic nedosiahneme. Mam uz styridsatpat rokov, ale takuto dobu som nezazila, podobne stari rodicia. Cim dalej je len horsie. Coze uz my, ale nase vnucata.

Anna Balcarova, vychovavatelka, Brezno:

- Ako zamestnankyna v skolskych sluzbach som sa nedavno zapojila do strajku. Uvidime, ci to daco prinesie. Myslim si, ze strajk ma daco do seba. Musime niecim zacat. Treba sa ozvat. V septembri sa ma to uz nebude tykat, lebo som akurat nastupila do dochodku.

Ernest Svrcek, dochodca, Brezno:

- Vsetci vieme, v akom stave sa nasa spolocnost nachadza a robit nieco, cim si budeme este viac skodit a ublizovat sami sebe, to nesvedci o nasej vyspelosti. Nezda sa mi logicke, aby ludia, ktori su dost dobre plateni a plateni z nasich penazi, vymyslali, ako este viac spolocnosti ublizit. Proste kazdy z nas by mal hladat cestu, ako sa z tohto polozenia dostat a nejakym sposobom sa priblizit statom Europy, kde smerujeme.

Renata Kovacova, na materskej dovolenke, Benus:

- Ked chcu ludia na Slovensku nieco dosiahnut, asi to inaksie nejde, len strajkom. Pred materskou som robila v skolstve, tam teraz strajkovali. Moja mama robi v nemocnici v Banskej Bystrici a tam tiez strajkovali.

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Skolsky vylet

Devatnasteho juna prisiel ocakavany den, ked tridsat ziakov siestej triedy Zakladnej skoly v Predajnej a styria dospeli pod vedenim triednej ucitelky Mgr. Janky Rusnakovej zasli na skolsky vylet do Bojnickeho zamku a zoologickej zahrady. Ziakom sa pacila aj prehliadka Prievidze - navsteva supermarketu, kde si nakupili rozne suveniry.
Za zorganizovanie tohto krasneho vyletu Mgr. J. Rusnakovej patri podakovanie.

Hanka Filipkova

Breznianska ,,zuska" bilancuje

Ako kazdy skolsky rok, aj tento mal svoj neodvratny zaver. V Zakladnej umeleckej skole v Brezne uz od polovice maja zaciname pocitovat, ze koniec skolskeho roka sa naozaj blizi a cas do konca juna ubieha vo velmi rychlom tempe s mnozstvom akcii.
Kedze maj patri matkam a starym mamam, aj my sme pre ne 21. maja pripravili male prekvapenie - koncert ku Dnu matiek. Hned na druhy den bola prijemna akcia - koncert pre materske skoly z Brezna a jeho okolia a pre Zakladnu skolu na Skolskej ulici, ktory sme po prvy raz usporiadali v mestskom dome kultury. Predstavili sa na nom ziaci literarno-dramatickeho odboru so svojou scenkou a pocas celeho koncertu oboznamovali nasich malych divakov so vznikom hudobnych nastrojov a ich vyuzitim. Deti si mohli vypocut solove nastroje, duo, trio ci kvarteto, znamu pesnicku Pockaj dedko v podani ziakov 6. rocnika a na zaver si zaspievali s nasou ludovou hudbou.
Pre absolventov je vyvrcholenim ich snazenia absolventsky koncert, ktoremu predchadzaju skusky z hudobnej teorie a nastroja. Tohtorocni absolventi dokazali, ze ich studium v ,,zuske" nebolo zbytocne, co potvrdili na dvoch absolventskych koncertoch 5. a 6. juna. Okrem hudobnikov vsak ukoncili studium aj ziaci vytvarneho odboru, ktori 4. juna otvorili absolventske vystupenie ziakov literarno-dramatickeho odboru svojou vernisazou vo vstupnych priestoroch skoly. Predstavenie literarno-dramatickeho odboru malo nazov Ako som vstupil do seba ... od Stanislava Stepku. Bol to komicky pohlad ucitela na seba sameho.
Sucastou nasej prace a studia v nasej skole su tradicne triedne koncerty, na ktorych sa od polovice maja predstavuju vsetci ziaci a tym zavrsia celorocne snazenie byt lepsim a dokonalejsim.
Skolsky rok symbolicky ukoncil zaverecny koncert, ktory sa 20. juna uskutocnil v rimskokatolickom kostole. Ohlasy posluchacov svedcia o tom, ze bol mimoriadny. V podani ziakov hlavne vyssich rocnikov odzneli nadherne a precitene diela Handla, Bacha, Veraciniho ci Purcella. Mohutny organ a akordeonova komorna hra sa striedali s jemnymi tonmi husli, gitar ci flauty. Dlhotrvajuci potlesk si vysluzilo aj zaverecne vystupenie slacikoveho orchestra starsich ziakov a v ich podani zazneli goldbergske variacie od J. S. Bacha. Atmosfera chramoveho prostredia umocnila umelecky zazitok a prilakala aj nahodnych okoloiducich.
V dnoch 23. - 24. juna sa uskutocnili talentove skusky, na ktore sa prihlasilo 45 deti. Svedci to o zaujme o studium ziakov aj ich rodicov.
V predposledny den skolskeho roka sa ziaci akordeonoveho oddelenia zucastnili na celoslovenskom musette festivale v Rajeckych Tepliciach. V silnej konkurencii v druhej kategorii Katka Kompanekova z triedy Miroslavy Vetrakovej obsadila druhe miesto, k comu jej srdecne blahozelame. Aj ked sa ostatni ziaci neumiestnili na prvych troch miestach, drzali sa statocne, svoje skladby zahrali na vysokej urovni. Dufame, ze aj o rok sa na tomto festivale budeme moct zucastnit.
No a tymto poslednym predstavenim sme vlastne ukoncili skolsky rok 2002/2003. Pedagogom a ziakom prajeme prijemne prezitie letnych prazdnin s nacerpanim novych sil do buduceho skolskeho roka.

(mv)

h0327e.jpg (12690 bytes)Klasok vystupoval v Madarsku

Uz po stvrtykrat sme roztlieskali navstevnikov svojich vystupeni v Bekescabskej oblasti v Madarsku, kde zije okolo 80 tisic obyvatelov slovenskeho povodu. Navstevu v tejto oblasti sme uskutocnili v dnoch od 17. do 22. juna.
So svojim novym programom sme vystupovali v siestich poobednych a vecernych programoch. V mestach a obciach Kamut, Gyula, Medgyesegyhayzara, Kondoros, Totkomlos, Vesztore sme spoznali vela milych a srdecnych ludi, ktori sa snazili, aby sme sa u nich citili ako doma. Je to pekny pocit, ked vas na ulici zastavi clovek a tesi sa, ze sa s vami moze rozpravat recou svojich predkov.
Madarski Slovaci venovali nasim vystupeniam mimoriadnu pozornost, o com svedcili vyvesene slovenske zastavy, uprimne stisky ruk, velke potlesky a slzy dojatia, ktore boli pre nas najvacsou odmenou za nase vystupenia.
Dakujeme Zeleziarnam Podbrezova a. s., Obecnemu uradu v Podbrezovej, ludovej hudbe folklorneho suboru Breznan, nasmu sponzorovi, rodicom clenov suboru a vsetkym, ktori trvale podporuju cinnost suboru.

Za vsetkych clenov veduca suboru
Lenka Spiriakova

Povedz mi!

Povedz mi priroda moja mila, kto ti ublizuje? Je to zviera – clovek, co ta ponizuje?
Je to clovek, ten mi ublizuje, svojou necitlivostou ma ponizuje!
Povedz mi briezka mila, kto do teba zatal, co je to za clovek, co nit zivota ti pretal? Neviem preco som tak nemila, ved nikomu moja krasa neublizila!
Povedzte mi kvietky nezne, po luke, poli rozsiate, ake vy ponosy na cloveka mate?
Nema on citu, ziadnej lutosti, mame my na neho plno horkosti.
Povedzze mi hora, kto ta nici, zivot tvoj ponizuje, kto nad tebou ortiel kruty vyhlasuje? Je to clovek, ten ma ponizuje, ortiel kruty nado mnou vyhlasuje!
Bezbranna si priroda pred tym, co chranit ta ma, co k tebe ucty ziadnej nema?
Ty si dielo Bozie, zakladom zivota cloveka, ved on do tvojho lona sa predsa vzdy utieka.
Tak ako k dobrej materi, ktora laskou ho privinie. Bez tvojej pomoci biedne predsa zahynie.
Vaz si ju clovece, a to v kazdy cas, tebe predsa sluzi a vzdy je plna kras.
Boze, daj ze, aby nam priroda zila, aby nas jej krasa a laska vzdy potesila.

Milan Kovacik

Popoludnie plne spevu seniorov

V sobotu 28. juna sa v Bacuchu uskutocnil 2. rocnik okresnej prehliadky spevackych suborov a solistov seniorov okresu Brezno.
V peknych priestoroch kulturneho domu si seniori jednotlivych obci uz od poludnia pripravovali vystavky svojich rucnych prac – vysiviek, obrazov a vyrobkov z dreva. Za zmienku stoji vystava pocetnych obrazov amaterskeho vytvarnika Jaroslava Majercika z Nemeckej, ktoreho prace s tematikou rodneho kraja pod Nizkymi Tatrami a zatisia s kvetmi uputali vsetkych pritomnych. Pozornosti neusli ani vyrezavane drevene obrazy od Jana Chovanca, drevene sosky a uzitkove predmety od Frantiska Piliara, ktori zastupovali obec Bacuch.
Hlavny program sa zacal vystupenim Alzbetky Hronskej a Kristinky Zlukyovej, ktore v aprili reprezentovali Zakladnu skolu v Bacuchu na okresnej sutazi Slavik Slovenska. Moderatorka prehliadky privitala ucinkujucich i divakov a potom sa vsetkym prihovoril predseda OO JDS v Brezne Tibor Gilla. Pripomenul vyznam tohto podujatia a zazelal vystupujucim vela tvoriveho elanu pri priprave programov na podobne podujatia. Ako prvy sa predstavil 21-clenny Spevacky subor JDS z Hronca. Veducou suboru je Edita Morova a predstavili sa piesnami, ktore vznikali pri odchode ludi do zahranicia a pri ich spomienkach na svoju domovinu. Peknym zazitkom pre vsetkych bolo vystupenie 82-rocneho Elemira Draxlera, ktory zastupoval Nemecku. Velmi citovo predniesol dve basne z vlastnej tvorby, ktorymi roztlieskal celu salu. Subor Nadeje zo Zavadky nad Hronom sa pacil divakom uz na 1. rocniku prehliadky a nesklamal ani v tomto roku. Pod vedenim Anny Noskovej sa predstavil s novym programom. Vyborne boli solove piesne, spevacke duo ako i humorne vystupenie Blanky Hruskovej a hra na ustnej harmonike. JDS z Podbrezovej zastupovala Elena Schneidgenova prednesom uryvku z prozy Penzion od Julie Kurilovej, aktualny aj v sucasnosti. Pod vedenim Ing. Anny Fischerovej sa predstavil Zmiesany spevacky zbor Miestnej odbocky Matice slovenskej z Valaskej, ktory vznikol len v roku 2002 a uz ma vybornu uroven. Tridsatpat clenov suboru dirigoval Mgr. Jan Jenca a ich vystupenie bolo velmi posobive. Na zaver prehliadky vystupila spevacka skupina JDS z Bacucha s folklornym tematickym pasmom Zeny idu s pierkom v sprievode heligonky veduceho skupiny Mateja Kana. Piesnami sa predstavili aj tri solistky skupiny. Prehliadku uzavrela Magdalena Vundrova prednesom vlastnej basne Navrat. Program sobotneho popoludnia bol pre vsetkych peknym zazitkom. Cela prehliadka svedci o tom, ze seniori okresu Brezno nesedia doma so zalozenymi rukami, ale su stale aktivni a snazia sa vniest do svojho i nasho zivota radost a usmev, aj ked sucasnost pre nich nie je najpriaznivejsia.
Uplne na zaver si vsetci vystupujuci na javisku spolocne zaspievali a predseda OO JDS Tibor Gilla odovzdal zastupcom jednotlivych zakladnych organizacii dakovne listy, ako i jednotlivcom, ktori sa podielali na priprave tohto podujatia i okresneho zrazu turistov seniorov koncom maja.

Mgr. Maria Cesnakova

Klietka hanby

Mesto Brezno asi hlada historicke korene a aj ked neviem, ci sa v minulosti na namesti nachadzala klietka hanby, teraz ju konecne ma. A zmesti sa do nej aj za autobus hanblivcov.
Len neviem, ci sa maju hanbit ti, ktori si do nej pojdu dobrovolne posediet, alebo ti, ktori ju postavili, alebo nebodaj ti, ktori jej umiestnenie v takejto vhodnej forme a tvare na nasom novom namesti schvalili.

L. Siman

Sportove popoludnie v Osrbli

Den 27. jul bol pre deti Osrblia a ich rodicov vyznamny nielen ukoncenim skolskeho roka, ale i sportovym popoludnim v areali Biatlon.
Obecny urad v Osrbli spolu s kulturnou komisiou pripravili pre deti od dvoch do patnastich rokov zabavno – sutazne discipliny. Sutazilo sa napr. v jedeni jogurtov, lekvarovych kolacov, s loptou, v pretahovani lanom, v spievani, hovoreni vtipov. Zaujimavou sutazou bol hasicsky zasah, kde si techniku vyskusali nielen chlapci, ale aj dievcata. Na zaver sa hral futbal. Deti boli odmenovane sladkostami. Pocas sutazi im vyhravala dobra hudba.
Obecny urad spolu s kulturnou komisiou sa chce podakovat vsetkym detom za ucast a dobru zabavu, ale i sponzorom, ktori podporili toto sportove popoludnie roznymi sladkostami a napojmi.

Rodicia a deti z Osrblia


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT