8. JUL  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pre kvalitny a pokojny zivot seniorov

Riaditelka Domova dochodcov a domova socialnych suzieb Hron v Dubovej Ing. Margita Surabova spolu so socialnou pracovnickou Bc. Janou Dupakovou v dnoch 1. a 2. jula sa v Olomouci ako jedine zo Slovenskej republiky zucastnili na Burze napadov v aktivizacnych formach starostlivosti o seniorov.
Ako nas informovali, usporiadatelom tohto zaujimaveho a podnetneho skolenia bolo obcianske zdruzenie Za dustojne stari. Cielom skolenia bola vymena skusenosti a napadov, ktore podporuju zlepsovanie podmienok zivota seniorov v domovoch dochodcov. Program bol velmi pestry, ucastnici sa ucili rozne typy terapii (muzikoterapia, arteterapia, pohybova terapia, ergoterapia ...) na zlepsenie koordinacie pohybu, pamati, vyskusali si tance na stolickach, kreslili, vytvarali mandaly a mozaiky, spievali a venovali sa relaxacii i pristupu ku klientom.
Vzhladom na to, ze tato vzdelavacia akcia bola na vysokej odbornej urovni a obidve si priniesli okrem odbornych materialov i mnozstvo novych napadov, chceli by sa o ne podelit s pracovnikmi ostatnych zariadeni starajucich sa o starych obcanov. Rozhodli sa preto usporiadat podobny seminar aj u nas, na Slovensku, aby mohli obcanom zijucim v zariadeniach socialnych sluzieb poskytovat podmienky na kvalitny a pokojny zivot.

(r)

"EMINEM" z Nemeckejh0327d.jpg (9081 bytes)
”Jeeej, Eminem!” krici hrstka deti, ktora si vsimla prichadzajuceho mladeho muza zjavne sa ponasajuceho na spevaka Eminema. Skutocne - vlasy, oci a celkovy dojem presvedcili aj citatelov jedneho tyzdennika, ktory vyhlasil sutaz o najlepsich slovenskych dvojnikov znamych osobnosti. Marek Ryslink z Nemeckej, vyuceny cukrar, ktoremu viac ako vanilka vonia konska stajna, ziskal najviac hlasov za fotografiu, ktoru do sutaze poslal spolocne s kamaratkou Zitkou. A tak sa z neznameho 20-rocneho chalana stala medialna hviezda.

l Kde vsade si sa prezentoval ako dvojnik Eminema?

- Na titulnej strane Eurotelevizie, mal som rozhovor v studiu televizie JOJ a so Sonou Müllerovou som natacal relaciu Babinec, ktora bude odvysielana na STV 17. augusta. V Brezne som sa predstavil na namesti na akcii Ahoj skola, leto vola na zaver skolskeho roka.

l Ako na tvoju podobu reaguje okolie?

- Deti po mne vykrikuju: - Aha, ide Eminem. Mam z toho zmiesane pocity. Niekedy mi je to neprijemne, ale co mam robit. Za slavu sa plati (smiech).

l Co na to rodina?

- Ti su na medializaciu zvyknuti, pretoze 10-rocna sestra Petra je celkom uspesna jazdkyna na konoch, starsia sestra Lenka ma skusenosti s modelingom, takze nie som prvy z nasej rodiny, koho fotografia sa objavila v novinach.

l Nielen sestra, ale aj ty sa venujes konom...

- Ano. Znamenaju pre mna vsetko. Pred styrmi rokmi ma jazdenie a starostlivost o kone chytili za srdce a stale ma to bavi. Moje oblubene kone su Tonga a Seina. Na buduci rok by mali mat prirastok, takze budem sa mat o koho starat. Uz sa na to tesim.

l A co ostatne sporty?

- Hram sipky, loptove hry, stolny tenis, ale paci sa mi aj tenis. Prezradim, ze chcem skusit golf.

l Mas okrem podoby nieco spolocne s Eminemom?

- Eminem je rebel, ja som skor kludny typ, ale ak ma niekto vytoci, viem byt aj drzy. Rad spievam a vypocujem si aj Eminemove pesnicky, ale skor sa mi paci disko styl, zo spevacok napriklad Celine Dion.

l Chces vyuzit svoje vitazne dvojnictvo?

- Mozno. Uvazujem nad tym. Zalezi od ponuky.

Maria Sajgalikova

h0327c.jpg (15589 bytes)

 

 

 

Katka a Marek, priatelia z ranca, na otazku, ci sa Marek zmenil, s usmevom odpovedali: ”Je s nim vacsia sranda a zelame mu stastnu cestu do Hollywoodu.”

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT