8. JUL 2003 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Riaposov hetrik

h0327l.jpg (10155 bytes)V uplynulych dnoch nas prijemne prekvapila sprava, ze rodak z Helpy Jan Riapos ziskal na majstrovstvach Europy v stolnom tenise telesne postihnutych v Zahrebe po tretikrat titul majstra Europy (prvy raz vyhral majstrovstva v Piestanoch v roku 1999, druhykrat v roku 2001 titul obhajil v Nemecku). Vitazstvom si tak vybojoval ucast na letnych paralympijskych hrach, ktore budu sucastou Olympijskych hier v Atenach v roku 2004. Blahozelame.

Jan Riapos v rodicovskom dome v Helpe so svojimi trofejami

Text a snimka: Mgr. Jozef Pupis

Zaraduju sa medzi slovensku, aj europsku spicku

Zaujem sportovej verejnosti sa v poslednom case obracia na clenov Karate klubu Milana Piliara pri MSK Brezno, ktorych vynikajuce vysledky v mladeznickych kategoriach ich zaraduju medzi slovensku, ale aj europsku spicku. V snahe blizsie spoznat klub, jeho seniorskych i juniorskych reprezentantov, otvarame pred vami jeho kroniku:

Zakladatelia

K roku 1992 sa viazu prve zmienky o zalozeni klubu – Milanom Piliarom (trener), Igorom Chovancom (hospodar) a Jaroslavom Kubarom (predseda). Za hlavneho aktera zalozenia klubu povazujeme Milana Piliara, ktory trenoval karate od roku 1981 v Podbrezovej, neskor na vysokej skole v Banskej Bystrici, kde bol clenom druzstva majstrov Slovenska, neskor majstrom Ceskoslovenska.

Nazov klubu

Spociatku to bol Karate klub Mostaren Brezno. V roku 1995 doslo jeho premenovaniu na pocest zakladatela, dobreho kamarata a vynikajuceho cloveka, ktory tragicky zahynul, na Karate klub Milana Piliara Mostaren Brezno. Od roku 1998 zacal pracovat pod Mestskym sportovym klubom Brezno, co ovplyvnilo aj jeho sucasne pomenovanie – Karate klub Milana Piliara pri MSK Brezno.

Cinnost a reprezentacia

Klub v cinnosti udrzuju treneri, slovenske osobnosti v karate – medailisti z majstrovstiev SR, ako aj majstrovstiev CSFR, ako napriklad zakladatel klubu – Milan Piliar, clen zlateho druzstva muzov z majstrovstiev SR a majstrovstiev CSFR v kumite, Stanislav Kurek, majster Slovenska v kumite jednotlivcov. Peter Jenca vicemajster Slovenska a vicemajster CSFR v kumite jednotlivcov (v sucasnosti predseda a trener klubu), Dusan Sarik, vicemajster Slovenska v kumite jednotlivcov, Ivan Bercik, majster v kumite jednotlivcov. P. Jenca, D. Sarik, I. Bercik, L. Husenica a Miroslav Podmanicky boli clenmi druzstva, ktore si na majstovstvach SR v roku 1997 vybojovalo 4. miesto. Umiestnenie davalo druzstvu jedinecnu moznost – start na majstrovstvach Europy v roku 1997. Pre zranenia z predchadzajucich zapasov nemohli jeho clenovia nastupit v plnom pocte do bojov o bronzovu, postupujucu priecku.
Od roku 1998 sa v klube venuju hlavne vychove mladeze a v tejto cinnosti treneri za kratky cas dosiahli obdivuhodne vysledky. Na uspesnu sportovu drahu podla vzoru seniorskych pretekarov sa vydavaju aj mladsi karatisti. Z nich najvacsie uspechy dosiahli traja reprezentanti Slovenskej republiky v kumite mladeze: Jan Luptak, drzitel 3. kyu, Lucia Kovacikova 2. kyu a Lukas Kucerak 1. kyu. Posledny z menovanych bol v tomto roku vitazom Slovenskeho pohara, bronzovy v Europskom pohari a stal sa majstrom Slovenskej republiky v kumite starsich ziakov. Pod vynikajuce vysledky pretekarov sa podpisali treneri Peter Jenca (2. dan) a Peter Sitarcik (2. kyu), ako aj dalsi: nemalou mierou Lubos Husenica (1. dan) a Jozef Michalik (2. kyu). Svoje skusenosti odovzdavaju patdesiatke mladych karatistov, ktori sa im odvdacuju vynikajucou reprezentaciou. Ved napriklad v tomto pre klub uspesnom roku vybojovali na majstrovstvach Slovenska v kumite mladeze jednu zlatu a tri bronzove medaily, ako aj v kategorii muzov, v ktorej Marek Sihelsky (1. kyu) ziskal bronzovu medailu. Okrem toho vitrinu uspechov klubu zdobi dalsich 30 medaili z roznych turnajov a sutazi – narodnych, ako aj medzinarodnych.
Zatvarame kroniku a zelame vsetkym clenom uspesnu reprezentaciu nielen klubu, ale aj nasho regionu. Verime, ze vo svojej cinnosti sa im podari nast “spriaznene duse”, ktore im materialne ci financne pomozu v ich dalsej cinnosti.
(Medailistov klubu predstavime v buducom cisle)

(pj/vk)


D. Smitka druhy

Clen atletickeho klubu ZP Sport, a. s., Podbrezova Dezider Smitka sa v poslednu junovu sobotu zucastnil na vysokohorskom behu do vrchu Jasna - Chopok s prevysenim 890 m. Spomedzi devatdesiatich bezcov v kategorii nad 50 rokov obsadil druhe miesto.

(ds)

Miniaturgolfovy areal v Brezne privita ucastnikov medzinarodneho turnaja

Miniaturgolfovy klub Brezno vo svojom areali v dnoch 12. - 13. jula usporiada medzinarodny turnaj O velku cenu Brezna a sutaz druzstiev Karpatsky pohar - 2. kolo za ucasti hracov Slovenska, Madarska, Rumunska a Slovinska.
Pridte sa pozriet na sutaze, ktore v sobotu zacinaju o 9.00 a v nedelu o 8.00 hodine, predpokladany zaciatok finale je o 14.30 hodine.

Katrencikova bronzova

V ramci Memorialu vdaky, ktory Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici kazdorocne usporaduva na pocest atletickych funkcionarov Dr. Roberta Rozima, prof. Lubomira Dropcu a Ing. Milana Krippnera, v posledny junovy vikend sa uskutocnili akademicke majstrovstva Slovenska v atletike. V hode ostepom 3. miesto vykonom 36,12 m obsadila pretekarka AK Mostaren MSK Brezno, reprezentujuca UMB B. Bystrica Jana Katrencikova.

M. Cernak


Dvoch nominovali na olympiadu

V nedelu 6. jula sa vo svajciarskom meste Ailge uskutocnili Majstrovstva sveta v cestnej cyklistike v kategorii B, ktore boli nominaciou na letne olympijske hry v roku 2004. Na starte boli narodne druzstva a profitimy GS3. Spomedzi 170 pretekarov z deviatich statov clenovia cyklistickeho klubu ZP Sport, a. s., Podbrezova zaznamenali vysledky: 5. Radovan Husar, 10. Martin Riska, 13. Jan Valach, 17. Matej Jurco. Tymto vynikajucim vysledkom Slovensko nominovalo dvoch pretekarov na olympiadu.
Ani 2. az 6. jula na medzinarodnych cyklistickych pretekoch v madarskom Szeksarde za ucasti 110 pretekarov zo siedmich statov v zlozeni profitimov GS3 a narodnych timov Podbrezovcania nesklamali: 1. etapa (160 km): 4. Roman Bronis, 6. Robert Glajza, 15. Robert Glovniak, 20. Ondrej Slobodnik, 21. Marian Hecl; 2. etapa (180 km): 3. Robert Glovniak, 7. Roman Bronis, 8. Robert Glajza, 19. Ondrej Slobodnik, 20. Marian Hecl; 3. etapa (100 km): 1. Roman Bronis, 2. Robert Glajza, 5. Robert Glovniak, 18. Ondrej Slobodnik, 19. Marian Hecl; kriterium: 2. Roman Bronis, ostatni sa umiestnili do 20. miesta v hlavnej skupine; celkove poradie: 4. Roman Bronis, 5. Robert Glajza, 8. Robert Glovniak, do 25. miesta: Ondrej Slobodnik, Marian Hecl.
V sobotu Cyril Gandzala na cyklistickych pretekoch veteranov v kategorii A, B, C, D v Starej Lubovni zvitazil. Na start 95-kilometrovej etapy sa postavilo 40 pretekarov.

Jan Morozuk

Beh hrebenom Nizkych Tatier

Posledny junovy vikend sa na hrebeni Nizkych Tatier na trase od Trangosky po chatu M. R. Stefanika - Krupske sedlo - Chopok - Chabenec - Velka Chochula - Hiadelske sedlo az po Donovaly stretlo okrem turistov aj 44 bezcov a bezkyn na XI. rocniku Nonstop behu hrebenom Nizkych Tatier. V peknom pocasi na trati dlhej 49 km s prevysenim 2300 m (rataju sa vyskove metre hore) vitazstvo z vlanajsieho roka obhajil Milan Juros - Ciko, HK Kamenna chata s casom 4:27,40, na druhom mieste skoncil Milan Blasko, Sport Rysy Poprad (4:47,14) a na tretom mieste sa umiestnil ultra maratonec Lubomir Hrmo, SK Hitec B. Bystrica (4:50,00). Spomedzi dvoch zien prva dobehla Elena Parakova (7:30,0) a druha Jana Matalova (8:13,0).
Tento beh ako najtazsi na Slovensku je zaroven neoficialnymi majstrovstvami Slovenska v horskom maratone a vsetkym bezcom, co ho zvladli, vzdava okruh priaznivcov poklonu. Svojou narocnostou odradza bezcov, ktorych je z roka na rok menej, a tak organizatori oslovuju nerozhodnych nadsencov, aby ich svojou ucastou potesili na buduci rok.

(mj)

Sipkarska a stolno – futbalova liga

Ako sme Vas uz informovali, 28. juna sa v Dart clube konal velky letny turnaj v stolnom futbale a v elektronickych sipkach. Program bol naozaj zaujimavy a celemu podujatiu predchadzala 5. vyrocna clenska schodza 1. DC Brezno, kde vedenie na cele s prezidentom Marianom Botkom oboznamilo vsetkych zucastnenych o najblizsich planoch klubu nielen na leto, ale aj na nasledujucu sezonu. Charakter Dart clubu by mal ostat nezmeneny, co sa tyka jednotlivych sutazi aj nadalej bude uzka spolupraca so Slovenskou sipkarskou federaciou ako aj s Asociaciou stolneho futbalu. Sutaze budu prepojene so vsetkymi celoslovenskymi podujatiami a aj so sutazami v zahranici. Od buducej sezony, ktora zacne v septembri, by mal Dart club dostat novu podobu – prejde rozsiahlou rekonstrukciou a tzreba dufat, ze sa aj nadalej bude tesit vasej priazni.
S novou sezonou caka hracov niekolko zmien a novych sutazi, hlavne pre futbalistov organizatori pripravuju v spolupraci s inymi podnikmi novinku v podobe ligy druzstiev, ktoru si niektori uz mohli vyskusat na MSR v stolnom futbale.
Do septembra je daleko a aj napriek planovanym zmenam v Darte budu pokracovat sutaze. O Letny pohar 2003 si zahraju stolni futbalisti v dvoch kategoriach, a to v piatok o 19. – jednotlivci a v sobotu o 20. dvojice, na hracov caka osem kol, ktore budu zaciatkom septembra vyhodnotene. Pre sipkarov je pripraveny Pohar prezidenta 1. DC Brezno a podobne ako futbalisti, aj oni si zahraju v sutazi jednotlivcov a dvojic kazdy piatok od 19. Najmladsich juniorov a stredoskolakov ceka prazdninova liga a hracim dnom bude nedela so zaciatkom o 14.
Uplynula sezonua bola uspesna. Potesil prilev novych hracov, ktori sa zacali aktivne zapajat do sutazi, ale hlavne reprezentacia 1. DC Brezno a samotneho mesta na Slovensku. Futbalisti dokazali, ze aj v tejto sezone patria medzi spicku a v Slovenskom pohari skoncili Marek Kolaj s Jozefom Lalikom celkovo na tretom mieste. Nespali ani sipkar,i a tym v buducej sezone pribudne medzi prvoligistami dalsi hrac, ktorym je Pavol Melicher, druhu ligu opusta z konecneho tretieho miesta, a tak sa prebojoval medzi 26 najlepsich sipkarov na Slovensku, kde ma Brezno styroch hracov.
Na lV. rocniku Leto Cupu 2003 sa zucastnilo 98 hracov co je v porovnanim s inymi rokmi mierny narast. V turnaji na stolnych futbalistov cakalo niekolko prekvapeni s cim nepocitali ani najvacsi prognostici. Ako “cierne kone” sa ukazali Jano Gajdos s Petrom Fatunom, pre ktorych sa sobota stala stastnym dnom. Hned po prvom zapase, ktory prehrali, museli ist do oprav, kde hrali vabank. Tu sa ulohy zmocnili naozaj prefektne a zastavili sa az na konecnom tretom mieste, kde uz boli nad ich sily Ivan Zemko s Ondrejom Hajduchom. Navstevou poctili aj hraci zo Zvolena a pre Juraja Holika a Jara Kindela bola navsteva vitazna. V samotnom finale napokon zdolali dobre hrajucich Ivana Zemka s Ondrejom Hajduchom, a tak pohare a financna odmena za prve miesto putuje do Zvolena.
Nielen futbalisti, ale aj sipkari mali svojho cierneho kona a to v podobe Bravucovcana Petra Svantnera, ktory skoncil na konecnom tretom mieste. Vo finale sa stretli Martin Skantar z Brezna s Dusanom Rusnakom z Revucej, pohar za vitazstvo napokon pribudne do Martinovej vitriny.
Medzi juniormi dominoval Michal Sykora, na druhom mieste skoncil Pavol Brvenik (obaja Brezno) a tretie miesto poputuje do Humenneho vdaka Martinovi Krajkovicovi. Medzi zenami sa konecne presadili Breznanky, ked si rozdelili vsetky tri prve miesta . Vitazkou sa stala Mirka Fararikova, druhu miesto obsadila Iveta Mozerova a tretie Lenka Pikulova.
Vedenie 1. DC Brezno dakuje za uplynulu sezonu, praje vsetko dobre, vela sportovych uspechov, krasne leto a v septembri sa uz tesime na priaznivcov sipkarskej a stolno – futbalvoej ligy.

(pp) 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT