Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

40

7. OKTOBER  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Slavnosti spevu na Horehroni

venovali E. Suchonovi a V. Wickovi

Ucinkovanim komorneho miesaneho spevackeho zboru Sine Nomine z partnerskeho polskeho mesta Ciechanow na svatej omsi v breznianskom rimskokatolickom kostole a vystupenim Spevackeho zdruzenia litomerickych ucitelov v evanjelickom a. v. kostole v Slovenskej Lupci sa v nedelu 5. oktobra skoncili VI. Horehronske slavnosti zboroveho spevu.

h0340a.jpg (10523 bytes) h0340h.jpg (10195 bytes)

Na festivale spevackych zborov s medzinarodnou ucastou sa zucastnilo sedem spevackych zborov z Polska, Ceska a Slovenska. Pocas troch dni tieto kolektivy po sprievode mestom a ucinkovani na Namesti gen. M. R. Stefanika sa predstavili na dvoch festivalovych koncertoch v evanjelickom a. v. kostole a v mestskom dome kultury, kde spievalo vyse dvesto ucinkujucich.
Ucastnikom festivalu udelili aj vecne ceny a pamatne listy. Cenu Okresneho uradu v Brezne ziskal komorny miesany spevacky zbor Sine Nomine z Ciechanowa, Cenu Asociacie spevackych zborov Slovenska Spevacke zdruzenie litomerickych ucitelov a Cenu Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria chramovy miesany spevacky zbor Chorus Cremniciensis z Kremnice. Cenu mesta Brezna organizatori festivalu udelili Muzskemu spevokolu Dr. S. Daxnera z Tisovca, Cenu primatora mesta Brezna chramovemu miesanemu spevackemu zboru Jubilate Deo pri Rimskokatolickom farskom urade v Brezne, Cenu Mestskeho kulturneho strediska v Brezne Chramovemu zboru apostola Pavla priEvanjelickom a. v. cirkevnom zbore v Brezne a Cenu Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne Spevackemu zboru mesta Brezna.
Zahranicni ucastnici slavnosti v sobotu navstivili novy lesnicky skanzen v CiernomBalogu - Vydrove a previezli sa Ciernohronskou zeleznicou. Hosti festivalu, dirigentov, organizacnych veducich a predsedov vyborov spevackych zborov prijal aj primator mesta Ing. Jaroslav Demian, ktory na spolocenskom vecere v mestskom dome kultury zucastnenym kolektivom odovzdal ceny a pamatne listy. V ramci festivalu boli pre jeho ucastnikov pripravene aj sprievodne podujatia: v Horehronskom muzeu vystava o zivote a diele hudobneho skladatela Vojtecha Wicka Zelena koliska, v obchodnom dome COOP Jednota vystava Stvrtstorocie Spevackeho zboru mesta Brezna a hudobne produkcie Brezno sa zabava v niektorych restauracnych zariadeniach mesta.
Horehronske zborove slavnosti hlavni organizatori - mesto, mestske kulturne stredisko, okresny urad, miestny odbor Matice slovenskej, Asociacia spevackych zborov Slovenska pod zastitou primatora - venovali 95. vyrociu narodenia hudobnych skladatelov Eugena Suchona a Vojtecha Wicka. Prave preto na druhom festivalovom koncerte vsetky zbory na zaver zaspievali skladbu E. Suchona Aka si mi krasna.
Podla vyjadreni zastupcov spevackych zborov tento rocnik festivalu bol jednym z najuspesnejsich od jeho vzniku. Vsetci sa uz teraz tesia na buduci, ktory sa uskutocni od 7. do 9. oktobra 2005.

(DaRa)
Snimky: Stefan Vozar

 

Ciernohronska zeleznica dlhsia o dva kilometre

Desat milionov korun si vyziadala obnova asi dvojkilometroveho useku Ciernohronskej zeleznice medzi Chvatimechom a Hroncom, ktoru v piatok 3. oktobra slavnostne dali do prevadzky. Vlaciky po nej doteraz premavali na dvanastkilometrovom useku medzi Hroncom, Ciernym Balogom a Vydrovom. Po jej sprevadzkovani az do Chvatimechu sa vytvorili moznosti napojenia spojov k vlakom Zeleznic Slovenskej republiky na trati medzi Banskou Bystricou a Breznom.h0340g.jpg (12628 bytes)
Obnova trate je sucastou projektu Ekologizacia verejnej dopravy v mikroregione Cierny Hron, v ramci ktoreho ju financoval slovensko-svajciarsky revolvingovy fond. Projekt na Chvatimechu planuje so standardnou stanicou s parkoviskom a informacnym centrom. Po dokonceni by mal umoznit celorocnu osobnu dopravu z Cierneho Balogu do Podbrezovej.
Vlaciky na Ciernohronskej zeleznici, znamej ako technicka pamiatka, ktora je zapisana v Statnom zozname kulturnych pamiatok Slovenskej republiky, doteraz premavali od 1. maja do 15. septembra. V tomto roku po prvykrat nebude zimna vyluka a experimentalne budu jazdit kazdu sobotu.
A tak rusen po vyse dvadsiatich rokoch na svojej oblubenej trati opat potiahne vlaciky s turistami obdivujucimi nadhernu prirodnu sceneriu.

(r)
Snimka: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT