7. OKTOBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Socharske sympozium v Pohronskej Polhore

V auguste a v septembri studenti Akademie umeni z Banskej Bystrice absolvovali prvy rocnik tvoriveho pobytu v Pohronskej Polhore. Pracovalo tu pat socharov a jedna maliarka: Pavol Sova a Tomas Cetera zo Spisskej Novej Vsi, Matus Psenko z Banskej Bystrice, Juraj Mucha a Dusan Veverka z Pohronskej Polhory, Viera Margetova zo Zavadky nad Hronom. Od obce dostali material, tematiku si zvolili sami. Pre studentov to bolo akesi zoznamovanie sa s pracou s materialom mimo atelieru skoly. Drevene plastiky su nainstalovane v interieri obecneho uradu, a tak ich zasluhou sa Pohronska Polhora moze pysit svojou vlastnou malou galeriou. To, co sa v tejto oblasti v Pohronskej Polhore udialo doteraz (vlani sa uz konal podobny nulty rocnik), je mozno len zarodkom toho, co vsetko by sa tu mohlo zrealizovat v buducnosti. Plany su velke. Uvidime, co im do cesty postavi realita.

(jm)

Biela pastelka

Unia nevidiacich a slabozrakych Slovenska aj v tomto roku od 15. oktobra do 15. novembra organizuje celonarodnu dobrocinnu zbierku na pomoc nevidiacim a slabozrakym pod nazvom Biela pastelka. V stredu 15. oktobra, kedy je Medzinarodny den bielej palice, budu aj v Brezne s pomocou dobrovolnikov predavat biele pastelky ako symbol sveta neviditelnych linii, symbol sveta nevidiacich a vyraz ludskej uslachtilosti a solidarity. Zbierka bude pokracovat az do 15. novembra, kedy mozu darcovia vlozit dobrovolny prispevok na ucet verejnej zbierky. Vynos z tejto akcie je urceny na financovanie aktivit, ktore nevidiacim a slabozrakym obcanom pomahaju priblizit sa k normalnemu zivotu. Dobrovolnici v trickach s logom zbierky budu pracovat v trojiciach a pri oslovovani verejnosti im pomoze 1,5-metrova kartonova maketa bielej pastelky.

(df)

Detsky cin roka

V minulom skolskom roku spolocnost Whirlpool Slovakia uz po stvrtykrat vyzvala deti zo slovenskych zakladnych skol, specialnych zakladnych skol a osemrocnych gymnazii, aby napisali o svojom dobrom skutku alebo o dobrom skutku, ktory si vsimli a ocenuju u svojho rovesnika. V tomto skolskom roku skolaci svojou ucastou v detskej porote rozhodnu, ktore z dobrych skutkov sa stanu detskymi cinmi roka 2003. Do ankety sa zapojilo 13 145 deti, triednych a skolskych kolektivov z 267 skol. Zo vsetkych listov expertna skupina vybrala tridsat nominacii, ktore sa v tychto dnoch vracaju spat do skol s vyzvou, aby sa ziaci zapojili do detskej poroty. Ta rozhodne, ktorych sest skutkov ziska najvacsiu podporu a stane sa Detskym cinom roka 2003. Z nasho regionu sa do uzsieho vyberu dostali listy deti zo Zakladnej skoly v Ciernom Balogu - Janosovke.

(af)

Wickova hviezda nezhasne

Vo stvrtok 2. oktobra sa po dvojmesacnej priprave v Mestskom dome kultury v Brezne stretli ucastnici prveho rocnika regionalneho umeleckeho podujatia Wickova hviezda, ktore vyhlasili obcianske zdruzenie INAK, odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne, Miestny odbor Matice slovenskej a Mestske kulturne stredisko v Brezne.
Do tejto sutaze v speve detskej tanecnej piesne, zorganizovanej na pocest breznianskeho rodaka hudobneho skladatela Vojtecha Wicka, sa zapojili deti a pedagogovia zo sestnastich zakladnych a zakladnych umeleckych skol okresu Brezno. Wickova hviezda zaznamenala v celom okrese velky zaujem, ved pocas sutaznej prehliadky vystupilo pat spevackych skupin a zborov a dvadsatpat solovych spevakov vo veku od sedem do patnast rokov. Sutaziaci, rozdeleni do troch kategorii, sa okrem povinnej piesne od Vojtecha Wicka prezentovali aj dalsou skladbou z repertoaru znamych slovenskych hudobnych skladatelov. Plaketu Majster spevak a Zlatu lyru v prvej kategorii udelili Katarine Giertlovej zo Zakladnej skoly na Mazornikove, v druhej kategorii Jankovi Gallovi zo Zakladnej skoly Karola Raposa a v tretej kategorii spevackej skupine zo Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej. Program doplnili detske spevacke zbory a detski umelci zo skol okresu s hodnotnymi vystupeniami i vystava Hudba - moje hobby.
,,Moje dojmy su skutocne uzasne. Odborna porota pod vedenim Dr. Jozefa Barana zo Zakladnej umeleckej skoly v Polomke a clenovia Dr. Eva Wolframova, Mgr. Anna Gordulicova, Mgr. Zlatica Strukanova a Miroslava Vetrakova mali tazku ulohu, pretoze sutaziaci sa na svoje zaverecne vystupenie perfektne pripravili a sutaz mala vysoku uroven. Pomohla objavit mnozstvo mladych talentov, ktorych napaditost a originalita vtisli celemu podujatiu pecat detskej tvorivosti a kreativity. Zalozili sme tradiciu, ktora by v buducich rokoch mala pokracovat. Zamer, ktory vysiel od profesora Melichara, ktory spracovava pozostalost Vojtecha Wicka a v najblizsom case vyda aj knihu Zelena koliska s jeho piesnami, bol, aby hlavne deti ako nasledujuca generacia ovladali piesne, ktore V. Wick skladal. Myslim si, ze tento zamer bol splneny, pretoze obecenstvo odchadzalo s tym, ze mu tony piesni zneli v usiach," povedala nam po podujati Mgr. Eva Hancakova z odboru skolstva, ktory podujatie koordinoval a organizacne viedol.
Wickova hviezda bola sucastou festivalu Strieborny Hron, v ramci ktoreho sa mozeme tesit na dalsie hodnotne podujatia.

(r)

h0340c.jpg (10956 bytes) Posledny septembrovy vikend v Polomke patril Dnom obce. Polomske babie leto 2003 zacalo uz v piatok sutazou v recitacii a vlastnej tvorbe horehronskych skolakov, pokracovalo detskymi mikroregionalnymi majstrovstvami v cezpolnom behu a skoncilo cyklistickymi pretekmi. Sobota bola venovana sprievodu a sutaziam furmanov a jej zaver zabave s Tulibandou. Dozinkova nedela zahrnula sprievod z centra obce do kostola (na snimke Frantiska Heretu), dakovnu svatu omsu, stolnotenisovy turnaj ziakov, futbalovy zapas knazi verzus starostovia a vystupenia folklornych suborov Brezinky a Mostar.

 


Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia infekcnej epidemiologie Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej

o Pocas chladnych septembrovych dni mnohi z nas prechladli, preto do popredia sa opat dostava otazka: Ockovat proti chripke?

- S klesajucimi teplotami ovzdusia stupa pocet ochoreni z prechladnutia, ako aj ochoreni hornych ciest dychacich bakterialneho ci virusoveho povodu. Na chorobnosti hornych ciest dychacich sa v priebehu zimnych mesiacov vyrazne podielaju virusy chripky. Tymto ochoreniam mozno najucinnejsie predchadzat ockovanim proti chripke, ktore je aktualne prave v najblizsich tyzdnoch, teda este pred epidemickym obdobim. Ockovanie vykonavaju lekari prveho kontaktu.
Odporuca sa najma:
- pacientom, ktori trpia ochoreniami srdca a ciev, pluc, obliciek, poruchami imunity, metabolickymi poruchami, onkologickymi ochoreniami a pacientom pred transplantaciou a po transplantacii organov. U tychto pacientov by ochorenie na chripku mohlo prebiehat dramaticky s komplikaciami a vaznym zhorsenim zakladneho ochorenia, pripadne by mohlo koncit smrtou,
- osobam nad sestdesiatpat rokov veku bez ohladu na ich zdravotny stav.
Tymto dvom skupinam hradi ockovanie zdravotna poistovna.
Ockovanie odporucame tiez osobam v exponovanych kolektivoch (zdravotnictvo, skoly, doprava, sluzby ...) a vsetkym clenom domacnosti, ktori ziju v rodinach s chorymi alebo starymi osobami a mohli by byt tym clankom retazca, ktory ochorenie do rodiny prinesie.
Caste komplikacie zakladneho ochorenia (zapal pluc, priedusiek, prinosovych dutin, stredneho ucha, ale aj zapal mozgu a mozgovych blan) su sposobene preumokokmi, ktorym sa da zabranit ockovanim vakcinou Pneumo 23. Na uhradu tejto vakciny poistovnami platia rovnake kriteria, ako na uhradu chripkovej vakciny.
Ockovanie proti chripke treba opakovat kazdy rok, pretoze jednak protilatky po ockovani aj po prekonani ochorenia pomerne rychlo klesaju a jednak preto, ze kazdu sezonu je vyrobena ockovacia latka s obsahom kmenov, ktore sa budu na etiologii chripky v aktualnej sezone podielat.
Najvhodnejsi cas na ockovanie je koncom oktobra vzhladom na to, ze protilatky po ockovani rychlo klesaju najma u starsich jedincov a mohlo by sa stat, ze prilis zavcasu zaockovani pacienti v case, ked bude epidemia chripky, uz protilatky mat nebudu. V nasej populacii absolvuje ockovanie proti chripke sotva desat percent populacie, vo svete je to kazdorocne tridsat a styridsat percent.
Ockovanie proti pneumokokom sa vykonava kazdy rok, opakuje sa po troch rokoch. Zlozenie ockovacej latky je rovnake a je mozne pocas celeho roka.
Dozadujte sa ockovania proti chripke a pneumokokom u svojho lekara!


wpe1.jpg (3104 bytes) Odisli, odkial prisli

Na Ulici 9. maja styria muzi vykonavaju nezakonny podomovy predaj. Tento oznam 19. septembra o pol dvanastej predpoludnim preverili a zistili, ze J. B. a L. K. z Radzoviec, J. R. a O. A. z Filakova tam naozaj predavaju paplony ,,nacierno". Udelili blokovu pokutu a spekulanti sa museli pobrat domov.

Co tam robil?

Desat minut pred polnocou 21. septembra na Malinovskeho ulici po hromozvode liezol muz, ktory na stvrtom poschodi vosiel na balkon. Vsimli si ho z vedlajsieho vchodu, ale po prichode hliadky ,,lezec" zmizol medzi krikmi. Pripadu sa potom ujal Policajny zbor.

Nepustili ho, a tak ...

Bitku z bytu na Nalepkovej ulici hlasili 27. septembra o stvrt na pat popoludni. Za zenou, ktora tam bola na navsteve, sa dostanovil jej druh. Ked ho nechceli pustit dnu, nesetril vyhrazkami, dokonca zabitim, a tak privolali Policajny zbor.

Otvarali byty

Hliadka dvakrat asistovala pri otvarani bytov, prvykrat 23. septembra na Nalepkovej ulici, druhykrat 28. septembra na Jesenskeho ulici. V prvom pripade majitela nenasli, v druhom pripade majitelka bola hospitalizovana v nemocnici a nikomu to nestihla povedat.

Kradnu ako straky

Najcastejsie vyjazdy hliadka zaznamenala do obchodov, kde prichytili ,,dlhoprstych". Do Billy 17. septembra rano, kde A. S. z Brezna ukradla tovar za 76,80, 18. septembra popoludni (J. F. z Brezna za 598,80), 23. septembra rano (A. M. z Brezna za 7,40) a 29. septembra predpoludnim (H. R. z Podbrezovej za 62,50); do potravin na Krculovej ulici 26. septembra o jedenastej (E. L. z Podbrezovej za 101); do potravin Televizor na Ulici CSA 26. septembra popoludni (E. B. z Valaskej za 34,10); do obchodneho domu 29. septembra podvecer (M. B. z Brezna za 113). Vacsina z nich uz blokovu pokutu zaplatila ,,na mieste cinu".

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT