7. OKTOBER 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Uz sa otvorili aj brany vysokych skol, a tak novy semester startujeme priehrstim vtipov a myslienok o skole a o zivote:

Nie je to smiesne? Dokonca aj nase zle casy sa raz budu nazyvat starymi dobrymi casmi ...

...

- Pocula som, ze vas syn studuje na univerzite. Co bude robit, ked skonci?

- Obavam sa, ze dochodcu.

...

Nebud rozumnejsi, nez je dovolene.

...

Profesor hovori:

- Dnes vas pustim o stvrt hodiny skor. Odchadzajte prosim potichu, aby ste nezobudili nikoho vo vedlajsich ucebniach.

...


Netrap sa, ze mas o koliesko viac. To je rezerva.

...

- Ako sa ma vas syn? Ked som ho naposledy stretol, tuzil dostat sa do nejakeho vyskumneho ustavu. Co robi teraz?

- Nic. Uz je tam.

...

Ak neviete svet posunut dopredu, uvolnite miesto.

...

- Na zivote na Slovensku milujem hlavne tu rozmanitost: Kazdy den ma na ..... nieco ine.

Zozbieral: Jozef Pupis


 

Sutaz o vstupenky na koncert Iron Maiden

Ano, je to tak, Iron Maiden znova mieria na Slovensko a to rovno do jeho srdca, do Banskej Bystrice. Jediny slovensky koncert tejto heavymetalovej legendy legiend sa v utorok 21. oktobra odohra prave tu! Koncert je sucastou velkeho celosvetoveho turne Iron Maiden k ich novemu, trinastemu studiovemu albumu Dance of Death (Tanec so smrtou). Dlho ocakavany album obsahuje jedenast skladieb (68 minut) a je vraj skutocne ,,pekelne nadupany".
Basgitarista Steve Harris zalozil Iron Maiden v roku 1977. Udialo sa tak uprostred punkoveho vrenia v londynskej stvrti East End a preto, lebo chcel hrat dobru a nabitu muziku. Nazov Iron Maiden cize Zelezna panna si kapela dala podla stredovekeho mucenickeho zariadenia ...
Pise sa rok 2003 a nestarnuca Zelezna panna, nestracajuc dych, sarm, energiu, vitalitu ani chut poriadne si zasantit, nadalej tiahne svetovymi podiami. Sestica skvelych, jedinecnych muzikantov - spevak Bruce Dickinson, gitaristi Janick Gers, Dave Murray, Adrian Smith, basgitarista Steve Harris a bubenik Nick McBrain - zavita onedlho do Banskej Bystrice. Koncert Iron Maiden sa kona 21. oktobra na zimnom stadione. Vstupenky su uz v predpredaji. Dva listky mame vsak aj v nasej redakcii. A vy ich mozete vyhrat, ak sa zapojite do sutaze a budete mat stastie pri zrebovani. Potom zostava uz len zazelat vam skvely a vzrusujuci zazitok z koncertu!
Odpovedzte spravne na nasu otazku: Ako sa vola novy album kapely Iron Maiden?, nalepte kupon, pripiste svoju adresu a telefonne cislo a my vas zaradime do zrebovania. Korespondencne listky do piatka 10. oktobra poslite alebo prineste do nasej redakcie. Meno vyhercu uverejnime v utorok 14. oktobra.

(gudz)


Stretnutia s obyvatelmi

V dnoch 9. az 19. septembra som mal moznost zucastnit sa na osmich stretnutiach primatora mesta s obyvatelmi jednotlivych obvodov, za ucasti prednostu mestskeho uradu a prislusnych poslancov. O zaujme obyvatelov zucastnit sa na rieseni problemov svedci ich ucast: Rohozna sedem obyvatelov, Podkorenova sedem, SLN jedenast, MPCL traja, stary Mazornik ziadny obyvatel, Namestie gen. M. R. Stefanika osem, Bujakovo strnast, Halny dvadsat, Pionierska 2 strnast.

Nielen ucast, ale aj pristupy obyvatelov k rieseniu problematiky poukazali na velky rozdiel medzi obyvatelmi Bujakova a Halan v porovnani s mestskymi castami. V tychto dvoch castiach, najma vsak v Bujakove, obyvatelia najprv prezentovali, ako oni sami riesili v praxi konkretne problemy a potom ziadali od mesta spolupracu. Aktivne pracuje hlavne obcianske zdruzenie Jasienok a miestny dobrovolny hasicsky zbor, za ktorym vidno realne vysledky.
Na kazdom stretnuti najprv primator mesta Ing. J. Demian podrobne informoval o praci mestskeho zastupitelstva ako aj mestskeho uradu. Informoval o sposobe zabezpecenia investicnej vystavby celkom, ako aj o konkretnych akciach. Taktiez informoval o zabezpeceni verejnych sluzieb pre obyvatelov prostrednictvom Technickych sluzieb, Mestskeho sportoveho klubu, Mestskeho kulturneho strediska, Byposu, s. r. o., Lesov mesta Brezno, s. r. o., hotela Dumbier, s. r. o. Po informacii primatora nasledovali infomacie poslancov a potom najrozsiahlejsi bod – otazky obyvatelov. Zmienim sa tu len o problematike tykajucej sa prace technickych sluzieb (TS).

Miestne komunikacie (MK)

Rozsah vyspravok asfaltovych MK zavisi od financnych moznosti. Mesto pripravuje od roku 2004 kazdorocne urobit novy koberec (nie platanie) na dvoch cestach. Zimnu udrzbu MK robime podla detailne spracovaneho pohybu, v ktorom je presne stanovene poradie pluhovania: najprv hlavne tahy, az potom odbocky. V meste udrziavame 85 km asfaltovych a 75 km (po redukcii) polnych ciest.
Nielen cesty, ale aj chodniky patria do MK. Niektore cistia TS, niektore ma povinnost cistit majitel, uzivatel, najomnik prilahlej nehnutelnosti. A okrem tychto existuju dalsie chodniky, ktore nie je mozne cistit prostriedkami TS, nemaju ich v sprave ani majitelia (uzivatelia, najomnici) prilahlej nehnutelnosti a ktore sme preto pred zimnou sezonou oznacili tabulkami “Chodnik v zime neudrziavany”. Toto nebol vymysel TS v Brezne. To sme len napodobnili mnohe ine mesta. Poziadavky na zmenu a doplnenie dopravneho znacenia treba nahlasovat mestskemu uradu – dopravna komisia.

Verejne osvetlenie (VO)

Z ekonomickych dovodov bola obmedzena svietivost VO. Poruchy treba nahlasovat co najskor, staci telefonicky, 24 hodin denne na c. tel: 6114040. Ak nie je potrebny nakup nahradnych dielcov, odstranime operativne. Ak treba nieco dokupit, trva to dlhsie. Budovanie dalsich tras VO je financne narocne – treba zaradit do rozpoctu mesta.

Verejna zelen (VZ)

Kosenie verejnych priestorov bezprostredne pred, vedla, za bytovym blokom (cinziakom) alebo rodinnym domom (RD) je povinnostou vlastnika, uzivatela, najomnika prilahlej nehnutelnosti. V minulosti sme travnik tesne pred cinziakom kosili, bolo vsak mnoho staznosti, ze sme skosili kvety alebo mlade sadenice drevin, ktore vsak neboli nijako oznacene. Obyvatelia si musia vybrat, ci chcu, aby sme sidliska pokosili co najskor – dvakrat za sezonu, alebo aby sme sa zdrziavali obkasanim zahonov pred cinziakom.
Ziadost o vyrub drevin musi byt dolozena podkladmi z mestskeho uradu – odboru zivotneho prostredia, na zaklade ktorych vyda okresny urad – odbor zivotneho prostredia rozhodnutie. Az podla tohto rozhodnutia mozu TS vyrub realizovat. Opravu detskych zariadeni, pokial je treba vymenit drevene dosky, vieme zabezpecit. Ak treba vymenit kovove, betonove, laminatove casti, tieto zatial nemame.

Cintoriny

Ak v najblizsom case (roky 2003 – 2004) nedojde k vybudovaniu noveho cintorina, bude nevyhnutne rozsirit stary cintorin o miesta na nove hroby. V opacnom pripade budu vazne problemy s pochovavanim. Tento rok sa nam prvykrat podarilo pokosit vsetky tri cintoriny (novy, stary, Padlickovo) tri razy za sezonu.

Cistenie mesta (CM)

Na tuto cinnost mame k dispozicii dva zametace a sedem pracovnicok. Denne sa cisti namestie a hlavne ulice, ostatne mestske casti az potom. Niektori obyvatelia maju vyhrady voci tomu, ked tieto nase pracovnicky vysypaju pozametane smeti zo svojho vozika do kontajnerov po sidliskach. Robia tak na vsetkych sidliskach, bez diskriminacie. Mohli by sme od nich ziadat, aby to chodili vysypat na TS. Kolko by potom stihli pozametat? Dlhsi cas uvazujeme o rozmiestneni zvlastnych uzamknutych kontajnerov. Znova je to otazka financii. Jeden takyto kontajner vyjde na 9000 korun.
Majitelia psov su povinni zbierat psie exkrementy a umiestnit ich bud do specialnych kosov alebo do ktorehokolvek kontajnera na ostatny domovy odpad (nie na separovany odpad!).

Odvoz a likvidacia odpadu

Pri zapajani jednotlivych bytovych blokov do separovaneho zberu (SZ) domoveho odpadu sa spresnuje pocet kontajnerov tak na triedeny ako aj ostatny odpad podla poctu obyvatelov. Ak chcu obyvatelia niektoreho bloku viac kontajnerov, mozeme im ich poskytnut, ale za zvyseny poplatok. Odpad je mozne ukladat len do nadob na to urcenych, je zakazane ukladat ho okolo nadob. Udrziavanie poriadku okolo nadob je povinnostou uzivatelov tychto nadob.
Za rok 2002 predstavovali naklady na odvoz odpadu od obyvatelov v prepocte 456 Sk/obyvatela/rok. Mestske zastupitelstvo vsak schvalilo poplatok pre obyvatelov cinziakov 400 korun na osobu a rok a pre obyvatelov RD 300 korun na obyvatela a rok. To znamena, ze mesto dotuje odvoz odpadu obyvatelom rocne sumou okolo 2 milionov korun. Navyse od 1. januara 2004 dojde k zvyseniu ceny ulozenia odpadu na skladke, co pri dnesnej urovni triedenia a produkovania ostatneho odpadu bude znamenat naklady na obyvatela a rok na urovni 513 korun. To je dalsi dovod na to, aby sa obyvatelia nasho mesta venovali triedeniu ovela zodpovednejsie. V opacnom pripade bude poplatok rast nadalej.
Pristavovanie velkoobjemnych kontajnerov sa robi dvakrat rocne: na jar a na jesen. Uklada sa do nich velkorozmerny odpad, drobny stavebny odpad. Nesmie sa do nich ukladat nebezpecny odpad (autobaterie, farby, svietidla, elektronicky odpad, chladnicky, pneumatiky, kovovy odpad), ten zbierame zvlast. Kontajnery pristavujeme postupne po jednotlivych mestskych castiach. Ak si niekde zorganizuju brigadu na riadenie, treba to nahlasit TS dva az tri dni dopredu.
Zamestnavanie obyvatelov evidovanych v urade prace formou verejnoprospesnych prac, kedy tito mali s TS uzavretu pracovnu zmluvu a dostavali mzdu, tento rok uz nie je mozne. Teraz k nam chodia tito obyvatelia v ramci projektu na udrziavanie pracovnych navykov (PUPN). Nemame s nimi zmluvu, nic za to nedostavaju, mozu odpracovat dvanast hodin tyzdenne. Podla tohto vyzera aj ich produkcia prace.
Z rozpoctu mesta (okolo 80 milionov) predstavuju sluzby zabezpecovane prostrednictvom TS zhruba stvrtinu (vratane poplatku za ulozenie odpadu na skladke, spotreby elektrickej energie vo VO,...). Ak by sme nemuseli vynakladat znacne prostriedky za: nevytriedeny odpad zbytocne vyvazany na skladku, vyse 1000 korun za tonu; neustale odstranovanie odpadu, neporiadku ciernych skladok; opravu neustale nicenych laviciek, smetnych kosov, dopravnych znaciek, detskych zariadeni, kvetinovych zahonov, kradeze drevin; nicenie svietidiel VO, kradeze patic stlpov VO, zostalo by nam viac prostriedkov na skvalitnenie zivotneho prostredia: nove detske zariadenia, lavicky, moderne usporne svietidla VO, obnova stareho dopravneho znacenia, vysadba novych drevin, obnova vozoveho parku TS, ktory ma v priemere sedemnast rokov!
Zalezi na vsetkych vas, ako nalozime s prostriedkami mesta. Tych osemdesiatstyri z vas aspon prislo na stretnutie s primatorom a poslancami. A co ostatni?

Ing. Tomas Gabon,
riaditel Technickych sluzieb Brezno



STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT