12. JUN  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Kemp v Pohorelej, v miestnej casti Pohorelska Masa, navstivil ktosi od soboty 2. juna do stredy 6. juna. Tento „kempista“ vypacil okno na recepcii a vzal odtial zehlicku. Zrejme mu to nestacilo, lebo sa vlamal aj do dalsej budovy nepouzivaneho kempu a ukradol dva molitanove matrace a kozenu ohlavku na kona. Spolocnosti z Trnavy sposobil skodu dovedna za 7000 korun.

   V stredu 6. juna o pol tretej nadranom v Jaseni sa nezamknutou branou dostal 31-rocny muz na pozemok 63-rocneho Jasencana. Vosiel do rodinneho domu a tam fyzicky napadol 28-rocnu zenu. Podarilo sa jej utiect, ale nasilnik vysiel na poschodie a napadol jej otca v obyvacej izbe. Vysetrovatel zacal trestne stihanie pre trestny cin porusovania domovej slobody, pachatelovi hrozi trest odnatia slobody na tri az osem rokov.

   V noci na stvrtok 7. juna sa do pohostinstva a tiez do predajne potravin na Dolnej ulici v Brezne vlamal dosial nezisteny pachatel. Ukradol alkohol, tabakove vyrobky, rozne konzervy a cukrovinky. Pri vlamani tak majitelom pohostinstva a predajne sposobil skodu priblizne za patdesiattisic korun.

   Vysetrovatel obvinil z tresneho cinu tyrania blizkej a zverenej osoby 40-rocneho Jana S. z Valaskej. V piatok 8. a v sobotu 9. juna bezdovodne fyzicky napadal a vyhadzoval z bytu svoju 39-rocnu manzelku a 15-rocneho syna. Vyhrazal sa im bitkou aj zabitim, a to nielen uplynuly vikend, ale posledne tri mesiace. Za tento trestny cin mu hrozi az osemrocne vazenie.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Mali olympionici na mestskom stadione

   Stvorclenne druzstva z dvadsiatich dvoch materskych skol okresu Brezno v piatok 8. juna sutazili na sportovej olympiade O putovny pohar primatora mesta Brezna. Desiate vyrocie podujatia v uvodnom programe pozdravili skolaci z gymnastickeho kruzku z Mazornikova, s tanecnym aerobikom skolaci z Valaskej a povzbudive slova vyslovil aj primator Ing. Jaroslav Demian.
   Slubom najmladsich olympionikov - My, deti materskych skol slubujeme, ze budeme cestne, vytrvalo a statocne sutazit a nasich fanusikov nesklameme - odstartovali pat sutaznych disciplin. Najviac sa darilo skolkarom z Valaskej, ktori ziskali aj putovny pohar. Na druhom mieste skoncili mali olympionici zo Zavadky nad Hronom a tretia priecka patri detom z Pohorelej. Ceny vitazom odovzdal primator mesta.

(r) Foto: Stefan Vozar

Zvitazili a pojdu do Bruselu

   Ziaci SOU v Brezne - Mazornikove sa v tomto skolskom roku prvykrat zapojili do 10. rocnika celoslovenskej a 6. rocnika medzinarodnej sutaze Spotrebitelska vychova ziakov - Spotreba pre zivot, ktoru pod zastitou ministerstva skolstva a ministerstva hospodarstva organizuje Asociacia spotrebitelskych subjektov Slovenska. Tema roka 2007 bola Spotrebitel a zdravie. Ziaci, ktori boli v sutazi zapojeni, robili pocas celeho skolskeho roka rozne aktivity (medzitriednu vedomostnu sutaz, ankety a prieskumy medzi spotrebitelmi, ktore potom vyhodnocovali, publikovali clanky na danu temu v skolskom casopise, robili seminarne prace...). Ziacka Veronika Svantnerova sa so svojou pracou Ochrana spotrebitela v podniku Billa, s. r. o, Brezno zucastnila na regionalnom kole SVOC v Krupine. Na zaver sutazny tim svoju cinnost zdokumentoval v casopise, ktorym sa na sutazi prezentoval. To, ze ziaci SOU ziskali hlavnu cenu v celoslovenskej sutazi za casopis Mlady spotrebitel, sa dozvedeli z pozvanky na vyhodnotenie medzinarodnej sutaze, ktore bolo v minulych dnoch v Starej Lubovni a potom v Cervenom Klastore. Az tam zistili, ze su sucasne aj vitazmi medzinarodnej sutaze a za odmenu pojdu do Bruselu, kde navstivia sidlo Generalneho direktoriatu ochrany zdravia a spotrebitela Europskej komisie.
  
Ziaci SOU znovu potvrdili, ze  ich pevna vola, ochota a schopnost kvalitne pracovat pod vedenim obetavych pedagogov zakonite prinasa uspech a presadit sa na medzinarodnej urovni mozu aj ziaci strednych odbornych ucilist.

(az)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Smadny pacient
   O pol osmej vecer 25. maja hliadka prevzala oznam, ze na Ulici CSA pred Lidlom lezi opity muz s trznou ranou na hlave, ktory odmietal osetrenie. Po zisteni totoznosti muza, hliadka telefonicky zavolala jeho matku. Ta vysvetlila, ze syn bol hospitalizovany v nemocnici, ale asi ho trapil smad, siel si vypit a spadol.

Nepovolena „strelba“
   Oslavu spojenu s hlucnymi ranami z delobuchov 25. maja zorganizovali na dvore na Ulici Bozeny Němcovej. Pri kontrole hliadkou o deviatej vecer sa vsak organizator oslavy B. L.  nevedel preukazat povolenim na takuto „strelbu“. Za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o pouziti pyrotechnickych prostriedkov musel zaplatit pokutu.

Drahy odvoz
   Za odvoz domov a za porusenie verejneho poriadku bude musiet platit T. K. z Brezna. Predpoludnim 26. maja ho totiz „zmohol“ alkohol a ulozil sa na travnik pri chodniku na Ulici Frana Krala.

Pobral sa domov
   Na poziadanie nemocnicneho personalu hliadka 29. maja po siestej vecer hladala pacienta, ktory usiel. Najst ho nebolo tazke, pretoze P. S. z Pohronskej Polhory sa domov vybral len tak - v zupane. Utecenca dohonili na namesti a odviezli spat na lozko.

Opila sa
   Popoludni 30. maja na lavicke na Malinovskeho ulici driemala opita zena, vedla ktorej sa povalovala prazdna pollitrovka. Hliadka M. S. z Brezna zobudila a nasmerovala domov. Caka ju este „vysvetlovanie“.

Fetovali v aute
   Na zaklade oznamu o fetakoch v aute hliadka 31. maja o tristvrte na devat rano startovala na Krculovu ulicu. V aute naozaj fetovali toluen 21-rocny M. P. z Hronca, 16-rocny M. H. z Brezna a 14-rocny D. K. z Brezna. Komunikacie boli schopni len  po polhodine, ked sa nadychali cerstveho vzduchu. Pripad najstarsieho z nich pre podozrenie zo spachania trestneho cinu sirenia toxikomanie a ohrozovania mravnej vychovy mladeze mestska policia odstupuje na riesenie obvodnemu oddeleniu Policajneho zboru. Z najmladsieho sa vyklul zaskolak, preto vec odstupili uradu prace, socialnych veci a rodiny. O spravani sa obidvoch mladistvych informovali aj ich rodicov.

Poskodili vyzdobu
   Styroch Ciernobalocanov o stvrt na tri nadranom 2. juna zadrzala hliadka, pretoze na namesti na tribune poskodili balonovu vyzdobu. Dvadsatjedenrocny F. P. a 17-rocne dievcata I. T., M. S. a L. G. budu musiet nahradit skodu.

Pobili sa
   Pomoc hliadky 2. juna predpoludnim potrebovali v pohostinstve na Razusovej ulici, kde sa pobili dvaja zakaznici - M. H. a E. K. z Brezna. Po prichode hliadky druhy z nich bol rozhodnuty podat trestne oznamenie na M. H. za napadnutie. Pripad skoncil u statnych policajtov.

Agresivny zakaznik
   podvecer 3. juna rozbijal pohare v restauracii v Stvrti Ladislava Novomeskeho. Po privolani obsluhou hliadka vytrznika previezla na policiu, aby zistili jeho totoznost. K. H. z Brezna ma na rovasi porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o verejnom poriadku, za co bude este predvolany.

Zrazena liska
   Pri kontrolnej cinnosti 5. juna o pol jedenastej predpoludnim hliadka na Ceste osloboditelov nasla zrazenu lisku. Upovedomila veterinarneho lekara, ktory zariadil potrebne vysetrenia.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT