12. JUN  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vylety do okolia Brezna

- dnes prechod Horna Lehota – Tale

   V dnesnom tipe na vylet sa vyberieme na nenarocnu a pohodlnu vychadzku z Hornej Lehoty na Tale. Do vychodiska nasho prechodu sa dostaneme vlakom a autobusom.
   Horehronska obec Horna Lehota sa nachadza priblizne pat kilometrov od Podbrezovej. V minulosti patrila do lupcianskeho panstva. Tazilo sa v nej zlato. Neskor sa tam rozvinulo polnohospodarstvo a predovsetkym chov oviec. Po prvej svetovej vojne jej obyvatelia pracovali v polnohospodarstve, v lesoch a v blizkych podbrezovskych zeleziarnach.
   Horna Lehota je velmi vyznamna aj z kulturneho hladiska. Narodil sa tu Samo Chalupka. V tejto obci posobil aj jeho otec, historik Adam Chalupka.
   Po strucnom opise vychodiskovej dediny sa vyberieme na dnesny prechod. Z namestia v Hornej Lehote pojdeme ulicou popri cintorine smerom na sever, az sa dostaneme von z obce. Dalej budeme pokracovat do pomerne uzkej Suchej doliny – kratkej plytkej dolinky asi dva kilometre od Hornej Lehoty. Pojdeme poza vrch Hradok a odbocime na vychod. O niekolko minut prideme do rozsirenia doliny, kde uvidime aj prve rekreacne chatky. Osviezit sa mozeme pri vyvieracke – prameni Sama Chalupku.
   Potom budeme stupat lavym svahom doliny popri chatach. Po niekolkych metroch chodze sa ocitneme na pomerne sirokom chrbte, kde sa mozeme pokochat nadhernym vyhladom po okoli. Dalej nas urcite neminie postupne klesanie pomedzi pocetne mnozstvo rekreacnych chatiek az do ciela nasej prechadzky – na Tale. Tale patria k najnavstevovanejsim a najvyznamnejsim centram cestovneho ruchu v Nizkych Tatrach. Svojim navstevnikom poskytuju najrozmanitejsie moznosti na vyuzitie casu, ktory stravia v tejto casti Slovenska.

(E-ova)

 Citatelia nam pisu

Janko Hrasko na Horehroni

   Mestska kniznica v Brezne vyhlasila v ramci Dni mesta Brezna pre deti zakladnych skol treti rocnik literarnej sutaze pod nazvom Janko Hrasko na Horehroni.
   Rozpravku o drobnom presibanom chlapatku urcite vsetci poznate. No a v pracach nasich malych literatov nadobudla celkom inu – novu podobu. Deti ho povodili nielen po nasom krasnom meste, kde mu ukazali vsetky pamatihodnosti, ale aj krasu nasej horehronskej prirody. Vraj sa vystveral aj na Dumbier, ale i hotel Dumbier navstivil, kde sa stretol so znamym slovenskym spisovatelom Pavlom Dobsinskym a vraj sa hostili na hrachovej polievke. Dokonca aj byvali spolu na Hrachovej ulici. Janko Hrasko v jednej zakladnej skole zaviedol novy predmet – hrachomatematiku. Inde azas Janka Hraska pasovali za skolskeho sepkara a kazdemu nepripravenemu ziakovi sa suchol za golier a skosanie sa mohlo zacat. Janko Hrasko navstivil i Ondrejsky jarmok, kde vystupoval ako ziva atrakcia. A este sme sa dozvedeli, ze najradsej jedaval spenatovu pizzu.Ak ste zvedavi, mili citatelia, ako sa nasim sutaziacim darilo, mozete si ich prace pozriet vo vyklade obchodneho domu.
   Do sutaze sa zapojhilo devatdesiat deti, a to dievcat a chlapcov z tychto zakladnych skol: ZS Pionierska 2, ZS Pionierska 4, ZS Karola Raposa a SZS Zahradna 2 v Brezne.

Monika Bacova, pracovnicka MsK

Mat ci nemat?

   Ako spolocnost slusnych, inteligentnych a empatickych ludi si jeden den v maji pripominame sviatok Den matiek. Pripravi sa pekny a pestry kulturny program pre mamicky. Ale ako sa ucta darkyniam zivota prejavuje pocas zvysnych 364 dni roka v nasom kazdodennom zivote a hlavne na pracoviskach?
   Nedavno som stretla mladu zenu, ktora bola v pozehnanom stave. Bola unavena a smutna. Porozpravala mi svoj pribeh. Ako mnoho mladych zien, ked uspesne vystudovala, odisla zarobit si peniaze do zahranicia. Potom si s priatelom kupili byt, vydala sa, nasla si dobru pracu a teraz, ked sa jej blizi „tridsiatka“, caka prve dieta. Zdalo by sa, ze je vsetko v poriadku. Ved nasa demokraticka a humanna spolocnost ma plne usta slubov, ako zvysi starostlivost o mladu generaciu, ake opatrenia urobi pre zlepsenie podmienok zivota mladych rodin. No zdanie klame. Realita je ina. Ked tehotna zena v piatom mesiaci musi vstavat rano o stvrtej, sto minut cestovat do prace, v ktorej doslova fyzicky na nohach musi odpracovat desat hodin a k tomu pod psychickym tlakom bez kuska pochopenia zo strany sefa, pytam sa: „Kde su prava zeny - matky na primerane pracovne podmienky vzhladom na jej zdravotny stav?!“ Zeny su nutene odist predcasne na matersku dovolenku, aby ochranili svoje zdravie a zivot este nenarodeneho dietata! Kde speje tzv. vyspela spolocnost 21. storocia, ktora v rebricku zivotnych hodnot uprednostnuje peniaze, majetok, egoizmus, lahostajnost a bezcitnost pred uctou k zivotu?!
   Svedomie spolocnosti sa uz iba obcas prebudi v krajnych pripadoch, ked buduce matky nasledkom zlych zivotnych a pracovnych podmienok - potratia. (Viem, o com pisem. Sama som prezila na vlastnej kozi sikanovanie zo strany cholerickeho sefa, ked som cakala druhe dieta.)
   Demograficka statistika je varujuca = Populacia starne, pocet novonarodenych deti z roka na rok klesa a do skolskych lavic si kazdorocne sada stale menej prvacikov... Co robit, aby sa mlade pary pri otazke: Mat ci nemat dieta?, nemuseli rozhodnut pre tu druhu volbu!

Ing. Irena Helcova


Sutaz o knihy

Zachrante mi syna a Navrat z Afriky

   Okrem romanu z nemocnicneho prostredia Izolacka (autor Joshua Spanogle), ktory sme vam uz v nasej kniznej sutazi predstavili, mozete dnes sutazit aj o dve zaujimave knizne novinky.
   Tou prvou je tiez roman z nemocnicneho prostredia, tentoraz od slovenskeho autora Ivana Izakovica. Strhujuci pribeh s nazvom Zachrante mi syna vychadza zo skutocnej udalosti. Slovensky novinar, emigrant, sa po rokoch vracia k okolnostiam nedokoncenej prace na cykle clankov, v ktorych chcel zachytit priebeh unikatnej transplantacie a zaroven poodhalit zakulisie parizskeho lekarskeho a novinarskeho sveta. Pribeh ma dynamicky dej. S napatim sledujeme dramaticky boj francuzskych lekarov s vlastnou neskusenostou, s barierou imunitnej odpovede, aj bolestny zapas mladeho organizmu o prezitie. Transplantacie boli a su nielen lekarskym, ale aj pravnym a etickym problemom. Za pokrok sa plati obetami i omylmi. Ma pravo uznavany lekar vyuzit nezvratne odhodlanie matky - darkyne, ktora suhlasi so vsetkym v nadeji, ze zachrani zivot svojho jedineho syna? A co etika novinara? Pokial moze ist v honbe za senzaciou?
Pamatate si na Bielu Masajku? Na skutocny pribeh o tom, ako sa sen o velkej laske zmenil na boj o prezitie? Na to, ako sa biela Europanka Corrine na dovolenke v Keni zalubila do urasteneho masajskeho bojovnika Lketinga a zaslepene sa vrhla do neznama? Nuz a tento pribeh ma aj pokracovanie - Navrat z Afriky (Corrine Hofmannova). Po styroch rokoch stravenych v primitivnych podmienkach v Keni sa Corrine s podlomenym zdravim a malou dcerkou Napirai vracia do Svajciarska. Bez financnych prostriedkov, bez povolenia na pobyt a s mizivym sebavedomim sa Corrine s matkinou pomocou snazi zacat odznova. Od civilizacie si odvykla a v modernom svete sa zrazu citi uplne bezradna... Zacina boj s uradmi. Zhana Lketingov rodny list, aby mohla zmenit priezvisko a statnu prislusnost ich dcery a dala sa rozviest. Ale Lketinga je nezvestny, nevedno, kde prepija majetok, ktory mu Corrine zanechala...
   Do sutaze o knihy Zachrante mi syna, Navrat z Afriky a Izolacka vas zaradime, ak najneskor do 21. juna do nasej redakcie dorucite listky s kuponom, spravnou odpovedou a vasim telefonnym cislom na dnesnu otazku. Mena troch vyzrebovanych vyhercov uverejnime 26. juna.

(ag)

   Otazka: Po kolkych rokoch sa hrdinka romanov Biela Masajka a Navrat z Afriky vratila z Kene domov?

 KUPON – NAVRAT Z AFRIKY

   Spravna odpoved na sutaznu otazku z c. 21 znela: Dej romanu Hannibal - Zrodenie zla sa zacina v Litve v roku 1941. Knizne novinky Gnoza, Hanibal a Slzy mocnych vyhravaju M. Turnova z C. Balogu,  M. Mrazova z Valaskej a H. Suchanova z Polomky. Blahozelame.

  

Vysledky monitoringu spokojnosti obcanov s cinnostou policie

    Prezidium Policajneho zboru schvalilo projekt a postupne uvadza do praxe novy system hodnotenia Policajneho zboru prostrednictvom europskeho modelu kvality EFQM. Ide o overeny manazersky nastroj, ktory umoznuje systematicky zistovat a hodnotit kvalitu vykonu policajnej organizacie na prislusnom stupni jej organizacnych celkov. Zakladna filozofia modelu riadenia kvality EFQM spociva v zlepseni a zvyseni vykonnosti prace Policajneho zboru, dosiahnuti maximalnej spokojnosti obcanov, svojich zamestnancov, spolocnosti a partnerskych institucii.

   Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne sa dobrovolne prihlasilo do pilotneho overenia tohto projektu vo vybranych policajnych okresoch. Vlani v case od 6. do 19. novembra sa uskutocnil monitoring spokojnosti obcanov s cinnostou Policajneho zboru v okrese Brezno, ako aj spokojnosti samotnych policajtov a zamestnancov s pracou v Policajnom zbore. Prostrednictvom starostov obci, poslancov obecnych zastupitelstiev a policajtov bolo v okrese distribuovanych 907 dotaznikov urcenych obcanom a 249 dotaznikov urcenych roznym instituciam a organizaciam. Z 907 dotaznikov pre obcanov bolo vratenych 217 platnych a z 249 dotaznikov pre institucie a organizacie sa vratilo 64 vyplnenych. Niektore vysledky vam ponukame:
   o Vseobecne vnimanie Policajneho zboru v okrese obcanmi:
81 % respondentov sa citi v mieste svojho bydliska bezpecne,
64 % pocitilo v poslednom obdobi zmenu kvality prace PZ
, 76,6 % doveruje PZ, 57,5 % PZ hodnoti ako spolahlivu instituciu, 55,1 % je ochotnych spolupracovat s PZ, 44,6 % je spokojnych s dostupnostou policajtov v mieste svojho bydliska.
   o
Medzi najzavaznejsie problemy v okrese zaraduju: 56,7 % nezamestnanost, 51,6 % korupciu, 43,3 % zivotnu uroven, 42,8 % alkohol a drogy, 42,3 % sudnictvo, 40 % kriminalitu.
   o Najviac sa obavaju:
68,5 % kradezi vlamanim do bytov a rodinnych domov, 44,9 % agresivity na cestach, 44,4 % vandalizmu, 41,7 % lupeze, fyzickeho nasilia, ublizenia na zdravi, 38 % ukradnutia alebo vykradnutia auta, 30,1 % drogovej kriminality a porusovania verejneho poriadku.
   o N
egativne hodnotia: 73,7 % nizky pocet policajtov, 58,5 % zlu technicku vybavenost policajtov, 48,5 % slabe pravomoci policajtov.
   o
Cinnost PZ, s ktorou su obcania spokojni: 82,7 % so spravnou cinnostou, 70 % s bezpecnostou cestnej premavky, 68,3 % s ochranou verejneho poriadku, 38,1 % s vybavovanim ziadosti a staznosti, 37,6 % so sluzbami pre obcanov poskytovanych PZ, 35,3 % s preventivnymi aktivitami realizovanymi PZ.

(vb)


 

 Tazka je veru robota v hore...

 

Foto: Peter Bercik

 

 


Psychoviny

Manzel si ide do kupelne vyprat koselu a zena mu vravi:

- A daj si na tom poriadne zalezat! Nieze budu ludia zase rozpravat, ze ti ani koselu neviem poriadne vyprat...

Sedi Jano po prepitej vyplate v krcme a medituje:

- Ak sa vratim domov dnes, zena ma zabije. Ak sa vratim zajtra, mozno bude rada...

- Tak mate dceru, - vravi sestricka cerstvemu oteckovi v porodnici.

- To som rad. A co manzelka?

- Tiez.

...

Vierka sa pyta priatelky:

- No, ako si na tom s tym tvojim?

- Celkom dobre, uz spomenul aj manzelstvo.

- Skutocne?

- Ano, povedal, ze ma dve deti a zenu.

...

- Fero ti uz vyznal lasku? - pyta sa Janka priatelky.

- Nie, on je vraj bez vyznania.

...

- Viete, suseda, ja sa na mojho muza nemozem stazovat. Nechodi za inymi zenami, nehra karty, nepije...

- Ani nefajci?

- Velmi zriedka. Pravda, po dobrom obede si zapali, ale to sa mu pritrafi tak dvakrat do roka...

...

- Priznavate, ze ste sa opity chceli dostat do divadla?

- Priznavam, ved triezveho by mi to nikdy nenapadlo!

...

Pride dedo do poistovne a hovori:

- Padla mi strecha na mastali, mohli by ste mi preplatit skodu?

- Dedo, a mali ste to vobec poistene?

- Mal... takymi dvoma druckami.

...

 

Klope ktosi na dvere policajta. Ten pride ku dveram a spytuje sa:

- Kto je tam?

- Ja, - ozve sa spoza dveri.

Policajt chvilu porozmysla a potom povie:

- Blbost, ved ja som tu...

...

- Pani, ako rozlisujete svojich synov, ked maju rovnake mena?

- No predsa podla priezviska.

. . .

Zat hovori svokre:

- Mama, mali by ste ist do haja.

- Do ktoreho?

- Najlepsie do urnoveho.

. . .

- Nemam rad ludi, ktori beru drogy. Najma colnikov.

...

- Musite mojho psa operovat!

- Chlapce, ved ja som hodinar!

- Ved prave! Kazdych pat minut zastane!

...

- Co si taky nahnevany, Milan?

- Ale, kupil som si knihu Milovanie v prirode.

- No a?

- Cela kniha bola o chrobakoch a motyloch.

...

- Pocul som, ze sa vam narodil potomok. Chlapcek ci dievcatko?

- No, a co ine by to uz mohlo byt?

...

- Pan doktor, - vravi pacientka u psychiatra, - vcera som videla psa, ako niesol v papuli dazdnik.

- A prsalo? - spytuje sa psychiater.

- Velmi.

- Tak co sa tomu cudujete?

...

- Pan casnik, v mojej polievke su tri skapane muchy!

- Neprehanajte, jedna sa este hybe!

...

- Pan veduci, zvyste mi plat, ved pracujem za troch, - prosi Fero.

- Plat vam zvysit nemozem, ale povedzte mi, kto su ti dvaja a okamzite ich prepustim.

...

- Predstav si, zajtra mam tridsat rokov!

- To je nahoda! Ja tiez.

- Dobre, ale ja prvykrat!

...

- Drahy, - vravi mladomanzelka muzovi, - onedlho budeme traja...

- Vazne? - skrikne naradosteny manzel. - A si si ista?

- Absolutne. Mamicka telefonovala, ze sa k nam nastahuje uz o tyzden...

...

- A komu by sme mali oznamit, keby sa nieco stalo?

- Nemocnici, prosim.

(jp)

 

Vitazom 12. rocnika medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu na temu Alkohol - metla ludstva v kategorii do patnast rokov sa stal 14-rocny Marian Macula z Gymnazia Jana Chalupku v Brezne s kresbou Najlepsi kamarati...


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT