12. JUN 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Organizatori Dni mesta Brezna aj v tomto roku pripravili bohaty program pre vsetky vekove kategorie od najmensich po najstarsich. Ich hlavna myslienka - Vratit na brezniansky rinok ludi - sa naplnila. Mesto spravilo nieco pre obyvatelov, ktori mali dovod stretnut sa na namesti a ziskat pocit spolupatricnosti. Nahodnych okoloiducich sme par dni po tomto podujati poziadali o jeho zhodnotenie.


S anketovym mikrofonom


O Dnoch mesta Brezna

 Silvia Gemzicka, nezamestnana, Brezno:
- Zial, pocas Dni mesta Brezna som nebola doma, ale v novinach som sa docitala o tomto podujati. Aj kamaratka mi o nom povedala, zaujali ju programy pre deti, ktore by som urcite ani ja nevynechala. Vraj pekny bol aj zaverecny ohnostroj. Podla mna taketo podujatie ma velky vyznam pre ludi, mozu sa kulturne vyzit a stretnut na namesti.

Elena Bocova, dochodkyna, Brezno:
- O Dnoch mesta som vedela, docitala som sa o nich v novinach. Ale pozriet som sa nebola, malo chodim do mesta. Keby som sla, urcite by som nevynechala vystupenia folklornych suborov. Stanky remeselnikov som si vsak pozrela a z okna som sledovala sobotnajsi ohnostroj. Pocas takehoto podujatia sa mesto Brezno zviditelni.

Pavol, student, Brezno:
- Na namesti som sa bol pozriet v piatok, prilakala ma muzika, chvilku som postal a poprechadzal sa pomedzi stanky. A to je asi vsetko. Dni mesta maju svoje opodstatnenie, ludia sa mozu kulturne vyzit a sem-tam si nieco pozriet. Uz len tym, ze pridete na namestie, podporite ludi, ktori sa o to zasluzili, a ked si nieco kupite, je to este viac.

Alena Nemethova, operatorka, Valaska:
- O Dnoch mesta som sa dozvedela doma, prisla som akurat z Ciech. Tohto roku mi vsak nevysiel cas, vlani ma zaujali rezbari pri kostole. Podla mna Dni mesta su peknou akciou, ktora na namestie prilaka mladych i starych.

Lucia Kosutova, ucitelka, Brezno:
- Mam trosku nemilu skusenost. Pracujem v zakladnej umeleckej skole a velmi radi sa zucastnujeme na podujatiach, ktore organizuje mesto. Velmi radi chodime vypomahat, pretoze taketo podujatia su podnetne. Stalo sa nam vsak to, ze pre nasu skolu neostal v programe priestor a po dva a pol hodine cakania a vymrzania v dazdi sme to vzdali a odisli.

Martin Sojak, student, Nemecka:
- V piatok sme boli na namesti, kde nas pritiahla alternativna hudba. S priatelkou som sa dokonca v jednom stanku nechal odfotografovat na magnetku, zaujali nas aj korbace a drevene vyrobky. Myslim si, ze ma vyznam minimalne raz rocne urobit nieco take pre obcanov v meste.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

MDD na Ciernohronskej zeleznici

   V Den deti ozilo inak pozabudnute stanicne podium na stanicke v Ciernom Balogu a program Deti detom rozjasnil uprsany den. Vystupenie zacal vzacny zahranicny host - mazoretky AMA z Opavy, najmensi zbojnici z materskej skoly pod vedenim Anky Lehockej uvarili salasnicky gulas pre tanecnu skupinu BR STREETS z TSK AJKA Brezno a hip hop v ich podani riadne preverilo pevnost podia. Paula Medvedova  spevom pesnicky skupiny PEHA Naoko spim pripravila divakov na ukazky latinsko-americkych tancov samba a caca - vystupenie Mareka a Majky Bilkovcov z tanecneho klubu K-Dance Banska Bystrica a dazd zial predcasne ukoncil pokracujuce vystupenie po krasnom speve folklornej pesnicky v podani Viktorie Hrinovej z TSK AJKA Brezno. Vyhodnotenie vytvarnej sutaze Namaluj vlacik bolo uz v usedavom dazdi.
Vo Vydrovskej doline ozil v tento den i lesnicky skanzen nadvazujucim programom Rozpravkovy les, ktory ponukala Vydra - Vidiecka rozvojova aktivita z Cierneho Balogu.

Ing. Ales Bilek

Den deti - oslavy v Raztoke

   Deti su radostou a naplnenim nasho zivota a preto ich sviatok sme v obci brali s plnou zodpovednostou. Vedeli sme, ze nase deti musime prekvapit niecim novym. Okolie Raztoky vzdy laka do prirody, preto sme sa rozhodli vyuzit ponukanu krasu a situovat oslavu Dna deti prave tam.
   Nasa cesta Rozpravkovym lesom viedla cez rozne stanovistia, kde deti museli absolvovat jednoduche aj narocnejsie sportove discipliny. Vsade ich vitali rozpravkove bytosti, aj strasidlo, ktore bolo pre tych najmensich najvacsim problemom. Pri zaverecnom taboraku a opekani spolu s rodicmi uz so smiechom rozoberali prihody, spolocne zvladli aj hladanie pokladu ci ozdobne malovanie farbami na telo a tvar. Dobry pocit z celej akcie mali okrem deti aj ich rodicia a sponzori, ktori pripravili pre kazde dieta tasku plnu prekvapeni.

(zv)

Festiliada

   Pod tymto nazvom sa niesol festival organizovany 17. maja ziakmi Gymnazia Jana Chalupku v Brezne, ktori navstevuju skolsky kruzok s nazvom Dreams and Teams. Tento je pod zastitou British Council a ma vlastne za ulohu pripravit mladych ludi na ich buducnost, hlavne co sa tyka schopnosti zoskupovat a organizovat ludi.
   Festival sa odohraval na pode Zakladnej skoly Pionierska 2 a bol v duchu olympijskych hier. Mladi ziaci z druheho rocnika preukazovali svoje fyzicke zdatnosti v dvanastich timoch, ktore reprezentovali rozne krajiny sveta, v roznych sportovych disciplinach od stafety cez pretahovanie lanom az po futbal. Aj ked trosku netradicne, objavil sa na tychto olympijskych hrach aj kviz, pretoze ziaci by mali byt nielen fyzicky, ale aj vedomostne zdatni. A ako to uz na kazdych olympijskych hrach byva, prve tri timy ziskali ocenenia, ktore im prisli odovzdat finalistky Miss Brezno 2007. Kedze kazdy z ucastnikov preukazal svoju chtivost do sutaze aj napriek tomu, ze parkrat aj prehral, vsetkych odmenili sladkou odmenou a uplne sa potvrdilo heslo olympijskych hier: Nie je dolezite vyhrat, ale zucastnit sa!

Silvia Medvedova, druhacka z GJCH v Brezne

 

 Prace lesniků si zaslouzi větsi pozornost a uznani

   Vzdy mne potěsi, kdyz dostanu od slovenskych lesniků pozvani na nějakou zajimavou akci, kterou pořadaji pro novinaře. Protoze vedu lesnicky casopis Silva Bohemica (Cesky les) a pravidelně informuji nase ctenaře o děni v lesnictvi na Slovensku, vzdy rad uvidim něco zajimaveho, co by mohlo inspirovat i nase lesniky. Jednu z takovych akci pořadalo generalni ředitelstvi Lesů Slovenske republiky, s. p., Banska Bystrica a Odstěpny zavod LSR Benus 29. května na Horehroni.
   Lesnici seznamili novinaře s vysadbou mnohahektarovych ploch po větrne kalamitě v roce 2004. Zavedli nas na horske uboci nad Pohorelou, kde lesni dělnice z Pohorele vysazovaly sazenice jedli a buků. To proto, aby budouci lesy zde byly stabilnějsi a odolnějsi.  Potom nam ukazali Skolkarske stredisko Draksiar, kde na Slovensku zatim ojedinělou metodou umělym přisvěcovanim a tim zrychlenim růstu pěstuji sazenice lesnich dřevin. Dosud jsem neslysel o tom, ze by někde lesnici pěstovali carověniky (slovensky veniky), stromky podobne bonsajim. Na Draksiari se jim to daři.
   Myslim, ze lesnici připravili novinařům zajimavy program, ze zminěnych informaci se da cerpat pro poutave clanky. Kdyby vsak novinaři přijeli. Rad jsem se tam setkal s kolegyni z Horehroni, bylo tam i několik věrnych, ale spocitat by se dali na prstech jedne ruky. Kdyby uspořadali tiskovku tak zvani ekologove, kteři ve sve neodbornosti a neznalosti, ale tim větsi agresivitě by si vymysleli na lesniky nějakou „kauzu“, to by si kameramani ve sve horlivosti a senzacechtivosti vyrazeli z rukou  kamery. Nyni tam byl pouze jeden osamoceny. Inu - tentokrat neslo o konfrontaci, kauzu, senzaci, ale „pouze o tu obycejnou nenapadnou lesnickou praci“. Na Horehroni se lide o ni přesvědcovat ani tak moc nemusi. Jinam se vsak informace o prospěsne praci lesniků dostavaji velice ztuha.

Jiři Junek (autor bol v rokoch 1994 - 1995 predsedom redakcnej rady Horehronia)

  

Zo zivota Materskej skoly v Hronci

   Aj ked je mesiac lesov - april - za nami, nadalej sa deti z nasej materskej skoly staraju o stromceky, ktore ich rodicia zasadili v ramci celoslovenskej akcie prebiehajucej pocas celeho mesiaca. Stromceky spolocne polievaju a cistia plosky okolo nich.
   Deti s potesenim prijali spravu, ze sa pojdeme pozriet na „nas“ stromcek, ktory sme zasadili pred rokom v lokalite Tri vody. Deti budu mat moznost prezit cely den v prirode, nebudu chybat rozne hry, cinnosti, opekanie spekacikov ci zber prirodnin, ktore potom vyuzijeme vo vytvarnej a pracovnej cinnosti v materskej skole. Ale pre deti bol pripraveny este jeden ciel. Cielom nasho poznavacieho vyletu bola zakonom chranena rastlina - crievicnik alebo papucka, ktora patri medzi najvzacnejsie druhy orchidei. Za zorganizovanie vyletu dakujeme rodicovi Ing. Kofirovi.

...

   Kazdorocne sa vsetky deti tesia na oslavy ich velkeho dna – Dna deti. Po minule roky sme pre deti pripravovali rozne hry, detske diskoteky, hladanie pokladov – no proste zabavu. Ani tento rok to nebolo ine, ale zmenili sme prostredie.
   V spolupraci s majitelkou rekreacneho zariadenia Poniklec sme oslavovali v lokalite Majer. Nasi najmensi mali moznost stravit cely den v prirode, venovat sa zabavnym cinnostiam a cakalo na nich aj sladke prekvapenie v podobe obeda v krasne ozdobenej jedalni chaty.

Lenka Fackova, riaditelka


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT