Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

02

9. JANUAR  2001 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jedna otazka

clenke predsednictva Rady OZ KOVO za Banskobystricky kraj Terezii Durikovej

o Ako hnodnotite situaciu horehronskych podnikov?

- Na Horehroni ako takom sa nezlepsilo nic. Skoncilo sa len trapenie v podnikoch typu Slovpump Zavadka nad Hronom, kde doslo k vyhlaseniu konkurzu, podobne v Zlievarenskej spolocnosti Hronec, ZHS Hronec, Strojarni Piesok a doslova a dopismena sa vo vaznych ekonomickych problemoch potaca Vagonka Mostaren Brezno. Z mojej strany argumentom je, ze pravidelne nevyplacaju mzdy. A tak na Horehroni ostava jediny zivy podnik Zeleziarne Podbrezova a. s., co ma velmi tesi. Zeleziarne su akoby zachytnym bodom pre tych, ktori si na Horehroni nevedia najst miesto. Avizovali mi prepustanie v Strojsmalte Pohorela, aj ked podla poslednych informacii zvazuju pocet. Ved su skutocne jedinym zamestnavatelom v tejto lokalite. Pacilo sa mi konstatovanie, ked doslo k transformacii pred dvoma rokmi, ze Strojsmalt Pohorela zamestnava kovorolnikov, ktori sice vela nezarobia, ale potom si privyrobia na poli. Velmi dolezitym krokom bolo, ze do novej spolocnosti prijali vsetkych zamestnancov. Pricom podakovanim je aj to, ze ich nedokazu prinutit, aby sa branili, pokial ide o nenaplnenie kolektivnej zmluvy, a tym aj rastu priemerneho zarobku.

Mojim vrucnym zelanim do roku 2001 je, aby tie spolocnosti, ktore na Horehroni odkupia v konkurze majetok byvalych firiem, boli financne tak zabezpecene, ze dokazu vyrobu rozbehnut a nie znovu zivorit.

 

Traja krali z Vychodu

h0102.jpg (19647 bytes)Siesteho januara si krestansky svet pripomenul cirkevny sviatok Epifanela, co je grecky nazov oznacujuci Zjavenie Pana. Veriaci oslavili den, kedy Boh svetlom hviezdy zjavil svojho Syna narodom a traja krali z Vychodu prisli do Betlehema poklonit sa novonarodenemu Jezisovi, novemu zidovskemu kralovi. Mudrci, ktorym cestu ukazovala hviezda, Jezisovi obetovali dary - zlato, kadidlo a myrhu. Traja krali, Gaspar odety v bielom, Melichar v cervenom a Baltazar v ciernom ruchu, s mecmi rovnako sfarbenymi posvacovali pribytky. V katolickych kostoloch sa pri prilezitosti tohto sviatku uskutocnuje aj svatenie trojkralovej vody.
Sviatok Zjavenia Pana je pre katolicky svet sucasne zakoncenim Jubilejneho roka 2000. Papez stanovil za termin jeho ukoncenia 6. januar a v sobotu zatvoril Svatu branu na Bazilike sv. Petra v Rime. Zaver Velkeho jubilea a jeho duchovny prinos pripomenuli veriacim slovenski biskupi v pastierskom liste, ktory knazi jednotlivych farnosti citali pocas sobotnajsich bohosluzieb. Za obzvlast vyznamne udalosti Jubilejneho roka oznacili februarovu narodnu put do Rima, augustove celosvetove stretnutie mladeze so Svatym otcom a septembrovy eucharisticky kongres v Bratislave.
Traja krali otvorili vrata bujaremu fasiangovemu obdobiu, ktore v tomto roku skonci az koncom februara.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT