9. JANUAR 2001 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

  Horehronie na medzinarodnom veltrhu

Vystavne a kongresove centrum Incheba Bratislava organizuje od 18. do 21. januara 7. Medzinarodny veltrh cestovneho ruchu ITF Slovakia tour. Po niekolkorocnej odmlke sa rada Zdruzenia miest a obci Hotehronia a Stredneho rudohoria rozhodla spolu s odborom regionalneho rozvoja a inych odvetvovych vztahov okresneho uradu v spolupraci s turistickymi a rekreacnymi zariadeniami na Horehroni zucastnit na tejto vystave. A tak vo stvrtok 4. januara sa v Brezne zisli starostovia z mikroregionov Chopok - Juh, Horehron, Cierny Hron a Muranska planina s primatorom mesta, aby sa dohodli na zabezpeceni expozicie. Chcu ju pripravit tak, aby propagovala nielen mikroregiony, ale vsetky subjekty cestovneho ruchu s cielom prilakat klientelu. Niektore subjekty cestovneho ruchu sa budu prezentovat propagacnymi materialmi a poskytnu prostriedky, aby expozicia Horehronia navstevnikov zaujala.

Knizne novinky nasich rodakov

Na sklonku minuleho roka sa na nasom kniznom trhu objavili nove knihy troch nasich rodakov. Na jesen vysla kniha Ladislava Tazkeho Krasna zlata bestia. Na vianocnom trhu sme mohli najst poslednu prozu Petra Kovacika Tvorivy pobyt z vydavatelstva Perfekt, v ktorej opisuje pobyt Luda Ondrejova medzi drevorubacmi v Ciernom Balogu v zime 1952-53. Tajovsky rodak maliar Lubo Zelina vystavoval v galerii Slovenskej sporitelne Modra gula v Bratislave. Sucastou vernisaze 22. novembra bola aj prezentacia umelcovej monografie, ktoru napisal nas rodak prof. Ludovit Petransky a vydalo ju vydavatelstvo Foart. Na vernisazi sa zucastnil aj prezident Rudolf Schuster.

Misijna nedela

Prva januarova nedela bola pre vsetky zbory evanjelickeho augburskeho vyznania na Slovensku Misijnou nedelou. Na prahu noveho milenia zacala obnovu duchovneho zivota clenov cirkvi a prizvala tych, ktori boli v cirkvi pokrsteni a konfirmovani, ale teraz stoja mimo nej. Sucasne bola pozvanim pre obcanov bez vyzvania, aby spoznali boziu lasku a prostrednictvom nej zili v pravde, spravodlivosti, laske, milosrdnej pomoci blizkym. A prave na tento ciel boli zamerane osobitne sluzby Bozie s programom, v ktorom odzneli prihovory, modlitby laikov za deti, mladez, rodiny, za chudobnych, starych, chorych a za narod.

 

Piesen je dar ...

Otvorte primknute dvere, prosim, zdaleka prichadza uzimeny host ... Pokojny zrak vas on nezarosi, len chce vojst tisko, srdcu pre radost, zelat vam trvale ducha skvosty i telu prepotrebnu pohodu, cez priepast postavit lasky mosty, co ludi k ludom blizsie dovedu.

h0102b.jpg (13187 bytes)Tieto verse zazneli na sklonku minuleho roka z ust konferencierky Mariany Citterbergovej v uvode slavnostneho programu pri prilezitosti piateho vyrocia zalozenia miesaneho spevackeho zboru Domovina z Bravacova, ktoreho zriadovatelom je Miestne osvetove stredisko pri Obecnom urade v Bravacove. Otcom myslienky zalozenia takeho telesa bol Jozef Gasperan, ktory ho aj od sameho zaciatku vedie. Tento dlhorocny folklorista, spevak, ochotnicky herec i reziser nam o sebe toho vela neprezradil, a preto sa nasa rec tocila okolo Domoviny:
"Veru, ako ten cas leti. Ako by to bolo iba nedavno. Desiateho decembra roku 1995 sa v sale Kulturneho domu v Bravacove stretlo niekolko nadsencov s umyslom zalozit a vytvorit kolektiv, ktory by mal charakter miesaneho spevackeho zboru. Tak sa aj stalo. Ako kazdy zaciatok, ani ten "nas" nebol lahky. O to viac tesi skutocnost, ze kolektiv zije, coho dokazom bol aj slavnostny program venovany nasmu malemu jubileu. Ako veducemu tohto kolektivu mi neprinalezi hodnotit uroven programu. Napriek tomu si dovolujem vyjadrit velku spokojnost s vykonom spevakov. Patri im moje uprimne podakovanie. Nas program bol akymsi prierezom doterajsej cinnosti zboru. Zazneli teda skladby z obdobia, ked sme zacinali, skladby neskorsieho data, no a pravdaze aj tie najcerstvejsie. Nase jubileum prisla pozdravit niekolkymi vianocnymi piesnami dievcenska spevacka skupina, ktoru vedie clenka nasho zboru Monika Matulikova. Dievcata, srdecna vdaka vam! A co divaci? Sala sice nebola preplnena, ale uprimne povediac, o to srdecnejsi divaci v nej sedeli. Dovolim si spomenut ucast poslanca NR SR Ing. Dusana Svantnera s manzelkou, ktori su castymi hostami na nasich kulturnych podujatiach. Ak mi (a nielen mne) niekto chybal medzi divakmi, tak to boli ti, co rozhoduju o byti ci nebyti nasej obce."
Ked nazrieme do zaznamov tohto suboru, ktoreho clenovia su prevazne z Bravacova, ale aj zo susedneho Benusa, jedna spevacka dokonca z Banskej Bystrice, dozvedame sa, ze od svojho vzniku sa na skuskach a na vystupeniach stretli takmer tristokrat. Repertoar tvori patdesiatdva nastudovanych skladieb rozneho charakteru. Z vyznamnejsich ucinkovani nemozno nespomenut dva rocniky Horehronskych slavnosti zboroveho spevu v Brezne, Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou, rozhlasovu nahravku pre radio Lumen, v Tajove pri prilezitosti 60. vyrocia smrti J. G. Tajovskeho a mnohe dalsie.
Na otazku, co dalej, pan Gasperan odpoveda: "Ak mi zdravie a okolnosti dovolia, chcem sa tejto cinnosti aj nadalej venovat. Prajem si, aby sa zbor rozrastal co do poctu, ale aj jeho urovne. Vsetkym clenom zboru dakujem za ich doterajsie snazenie a do buducna prajem pevne zdravie a este viac elanu v tejto uslachtilej cinnosti. Vyuzivam tuto prilezitost a pozyvam vsetkych, ktori maju zaujem pracovat v tomto peknom kolektive, nech najdu odvahu a pridu medzi nas. Radi ich medzi sebou privitame."
"Piesen je dar. Rodi sa s clovekom, s nim zije, s nim i odchadza, aby sa opat vratila k cloveku. Dokaze vypovedat vsetko - radost, nadsenie, smutok, zial i utrpenie. Dokaze oslavovat i burit sa, kriesit i pochovavat. V piesni sa snubi prirodzena podstata cloveka, jeho jedinecnost a zaroven pribuznost ku kazdemu cloveku. Vyviera rovno zo srdca, je pramenom, ktory vracia zivot, je nadejou, a preto si ju treba ctit, vazit a stale s nou zit!" K tomuto vyznaniu nasho spolubesednika netreba uz nic dodat, hovori za vsetko.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT