21. AUGUST 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

O cestach krala Mateja Korvina

V pondelok 13. augusta sa v Pohorelej opat stretli kulturni pracovnici mikroregionu Horehron na pracovnom rokovani o zabezpeceni rozvoja turizmu na Horehroni. Zaoberali sa pripravou projektu pre malu grantovu schemu, hodnotili navrh atraktivit Pohorelej, ktore by boli zaradene do turistickej cesty i doterajsie ulohy v priprave turistickej cesty, ktora dostala definitivny nazov Horehron - cesty krala Mateja Korvina. Rokovanie viedol predseda mikroregionu a autor navrhu tohto turistickeho programu mikroregionu, starosta Polomky Frantisek Durcenka, ktory tento program koordinuje.

Zmenaren bude!

"Zahranicni dovolenkari cez vikend bezradne bludia po Brezne. Darmo hladaju zmenaren, vsetko je zatvorene! Pozrite sa na to!" Na zaklade tejto informacie sme zistovali, co je na tom pravdy. V Slovenskej sporitelni nam potvrdili, ze bankomat na valuty po roku 2000 zrusili a o otvoreni pocas vikendu neuvazuju. Podobne sme pochodili aj v PKB a vo VUB. V Banke Slovakia mali sice donedavna otvorene do 13. hodiny, ale nevyplatilo sa to, vraj pre maly zaujem klientov. Ostal uz len hotel Dumbier, kde sme sa dozvedeli, ze od 1. oktobra tu bude zmenaren. Planovali ju aj pocas letnych dovoleniek, ale zdrzali to administrativne prietahy pri vybavovani v Narodnej banke Slovenska. Takze pocas tejto dovolenkovej sezony zahranicnych turistov nase okresne mesto este stopercentne neuspokoji.

Stretnutie rodu Kovacik

V pripade nepriazniveho pocasia sa program stretnutia presunie do restauracie SD Jednota v Ciernom Balogu. Vstupenky za 350 korun si mozete objednat v pracovnych dnoch na c. tel. 6190153 alebo na emailovej adrese: vydra isternet.sk. Osobne si ich mozete zakupit v Komunitnom centre OZ Vydra v Ciernom Balogu, v Turisticko-informacnej kancelarii na Nam. gen. M. R. Stefanika v Brezne, u Ing. Milana Kovacika, CSA 22, Brezno, c. tel: 6112098, u Ing. Petra Kovacika, Olivova 16, Bratislava, c. tel: 02/54775559. V pripade potreby vam na poziadanie zabezpecime ubytovanie v Ciernom Balogu alebo blizkom okoli.

Country a rock spolu

Spolocnym koncertom na zaver prazdnin chcu potesit priaznivcov country i rockovej hudby skupina Tulibanda a Zero Point. Dvojkoncert sa uskutocni v stredu 29. augusta o 18. hodine vo dvore mestskeho kulturneho strediska.

Nezamestnani za dalsim vzdelavanim

V pondelok 13. augusta sa z dvanasttyzdnovej staze v krajinach Europskej unie vratilo dvadsat mladych nezamestnanych z Breznianskeho okresu. Ako nas informovala prokuristka vysielajucej organizacie Euro-Projektservis EBG, s. r. o., v Zavadke nad Hronom Valeria Svantnerova, projekt Ekologicke krajinarstvo bol financovany z grantu vzdelavacieho programu Europskeho spolocenstva LEONARDO DA VINCI a zucastnili sa na nom traja partneri z Europskej unie a styria zo Slovenska, jednym z nich je aj Okresny urad prace v Brezne.

Autori projektu vychadzali z toho, ze "horehronsky region je prevazne polnohospodarsko-priemyselnou oblastou s nenarusenym zivotnym prostredim. Pretoze s rozvojom cestovneho ruchu vznika nebezpeceie narusenia ekologickej rovnovahy, vratane polneho a lesneho hospodarstva, je nevyhnutne dalsie vzdelavanie pracujucich, ktori budu posobit v tzv. zelenych povolaniach." A tak sa ucastnici projektu venovali temam lesneho hospodarstva, zahradnictva, chovu zvierat, polnohospodarskej vystavbe, ekologickemu polnohospodarstvu, pestovaniu hub i technickym rastlinam.
Co konkretne si tato skupina mladych ludi z pobytu v Nemecku, Taliansku a v Rakusku priniesla, o tom sa s nami podelia v dalsich cislach Horehronia. V. Svantnerova v sucasnosti od kazdeho jedneho ucastnika prebera spravy hodnotiace sedem oblasti. Odpovedaju v nich na otazky tykajuce sa vyberu ucastnikov, jazykovej a kulturnej pripravy, vedenia v praci a tutorskej pomoci v prijimajucej organizacii, zivota a prace v tychto krajinach, monitoringu a pomoci zo strany vysielajucej organizacie, celkoveho hodnotenia staze a toho, aky kontrakt podpisali pred tymto pobytom. Vsetky tieto informacie spolu s hodnotenim zahranicnych partnerov zoradi do zaverecnej spravy. Bol to vlastne prvy takyto projekt pripraveny pre nezamestnanych na Horehroni. Zamestnanie vacsine z nich asi neprinesie, ale aspon vedomie, ze urobili nieco pre seba. Ved prostrednictvom lektorov a specialnych odbornikov si mohli rozsirit svoje doterajsie poznatky z oblasti polnohospodarstva a lesneho hospodarstva, ziskali nove skusenosti a kompetencie. Dosiahli ich formou teoretickej a hlavne praktickej pripravy, teda praktickymi cinnostami v podnikoch a zariadeniach, seminarmi, ale aj exkurziami u europskych partnerov projektu, spoznali europske normy a standardy. Na zaver dostali certifikat o absolvovani staze, vystaveny partnermi z Europskej unie.

Policia1.jpg (9101 bytes) Narazila do stlpa

V posledny julovy den sedem minut po stvrtej popoludni prevzali oznam, ze na Ulici CSA pri potravinach Televizor na zemi lezi zena, ktora sa udrela o stlp verejneho osvetlenia. Hliadka po prichode zistila, ze zranenou je M. K. z Mazornikova. Privolali sanitku, ktora zenu previezla do nemocnice.

Nenapravitelny?

O jedenastej v noci 1. augusta pribehla na mestsku policiu vystrasena K. P. z Ulice Frana Krala. Jej manzel ju totiz napadol a vyhrazal sa zabitim. Kedze to nebolo po prvykrat, bitkara A. P. sa ujal Policajny zbor.

Odisiel naprazdno

Personal potravin Televizor na Ulici CSA prichytil zlodeja pri pokuse kradnut. Stalo sa to 3. augusta pat minut pred tretou hodinou, kedy J. S. z Valaskej musel odist naprazdno, bez vyhliadnutej litrovej vodky za 180 korun. Pripad je v stadiu objasnovania.

Stolickou po hlave

Pred tristvrte na desat vecer 4. augusta telefonovali z Bobmura klubu, ze tam maju vytrznika. Neznamy muz tu napadol P. P. z Brezna. Z nicoho nic ho udrel stolickou po hlave, pricom mu sposobil trznu ranu, rozbil okuliare za 1500 korun a potom usiel. Hliadka zraneneho prepadnuteho muza odviezla na osetrenie do nemocnice.

Po chodniku nie!

Pat minut po deviatej predpoludnim 6. augusta na namesti z chodnika rovno do jazdnej drahy osobneho motoroveho vozidla vbehol chlapec na bicykli. Nepozornost cyklistu si nastastie nevyziadala zranenie, ale zapis na Policajnom zbore. Mnohi cyklisti su nenapravitelni, jazdia po chodnikoch a nerespektuju dopravne predpisy. Kym sa nestane nieco vaznejsie ...

Voda na Budovatelskej ulici

O stvrt na pat popoludni 6. augusta prevzali oznam, ze na Budovatelskej ulici z kanala vyteka voda. Oznamenie bolo pravdive, zrejme sa poskodilo potrubie a zasiahnut museli Stredoslovenske vodarne a kanalizacie.

Pomohlo len tiesnove tlacidlo

Dvadsat minut po desiatej vecer 8. augusta z Bombura klubu tiesnovym tlacidlom privolali hliadku. Dovodom bol opity neznamy muz, ktory vyrusoval hosti a polieval ich napojmi. Nespratnika M. B. z Brezna predviedli na mestsku policiu, kde musel zaplatit blokovu pokutu.

Nestastny omyl

Uhryznutie psom na Ceste osloboditelov zaznamenali 9. augusta o osmej vecer. Co sa tam stalo? E. V. z Brezna si proste pomylila dom a otvorila inu branicku, za ktorou cakal pes, ktory ju pohryzol.

Bezdomovkyna na sope

Na sope jedneho z rodinnych domov na namesti sa usidlila bezdomovkyna, kde prespavala na sene. Majitel vsak na to prisiel a 12. augusta o siestej rano musela A. P. z Pohorelej svoj pelestek opustit.

Bez kavy ...

O stvrt na sedem rano 16. augusta bez zaplatenia s balickom kavy za 53,70 z potravin M-Market na Ulici Frana Krala chcel ufujazdit P. S. z Brezna. Pokus mu nevysiel, pristihli ho a musel zaplatit blokovu pokutu.

 

h0134c.jpg (17033 bytes)Velitelstvo Domobrany u primatora

V stredu 15. augusta primator Brezna Ing. Vladimir Fasko prijal delegaciu velitelstva Domobrany, ktora sidli v Topolcanoch. Navsteva sa uskutocnila na ziadost velitela Domobrany, rodaka z Cierneho Balogu, gen. Jana Pancika vzhladom na dobre kontakty mesta s velitelstvom miestnej posadky i Domobrany. Predmetom rokovania bola spolupraca vojsk s obcami, kde sidlia posadky. Vyzdvihli potrebu existencie Domobrany pri mimoriadnych situaciach. Aj pri nedavnych povodniach v Osrbli a v Hronci vojska breznianskej posadky ucinne pomahali. Na tomto stretnuti velitelia utvarov z celeho Slovenska vyslovili presvedcenie, ze do Brezna, kde su dobre podmienky na udrzanie vojsk a na spolupracu s mestom, sa este vratia.

Detske leto
(po dvoch tretinach)

Uz takmer dvesto deti odrekreovali vychovavatelia Centra volneho casu v Brezne pocas tohtorocnych letnych prazdnin v tyzdennych taboroch s dennou dochadzkou. Ciernobalocke hory s neustalou spomienkou na udalosti pocas Slovenskeho narodneho povstania spoznavali deti v ramci tabora Sedem turistickych ran. Pre milovnikov vytvarneho umenia bol urceny tabor Vesela paleta, v ramci ktoreho mohli deti prejavit svoj vytvarny talent a zaroven si zaputovat po kupaliskach a prekrasnom okoli nasho mesta. Podobny charakter mal aj tabor Kamarat. Putacik I., Putacik II. a Prazdninova sedmicka pripravili v spolupraci s detskou organizaciou Fenix v Brezne. Deti navstivili Bansku Bystricu, Kovacovu, Lubietovu (jazda na konikoch - vsetci, okrem hlavnej veducej...), kupalisko Podbrezovu, plazove kupalisko v Banskej Bystrici, Muzeum liptovskej dediny v Pribyline, jaskynu vo Vazci, putovali vo Vysokych Tatrach. Taborova olympiada sa uskutocnila v spolupraci so SASS - Prazdninove skolske dvory.
Zostava este V - festival, v ramci ktoreho sa uvedie osem filmov a zaverecny tabor Po stopach Janka Giertliho - taktiez to bude putovanie po balockych horach so spomienkou na SNP.
Snahou vychovavatelov CVC je spokojnost deti a ich rodicov.

(ih)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT