21. AUGUST  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rec cisiel

Z demografickych udajov o Pohorelej sa dozvieme, ze za poslednych 11 rokov v tejto obci zomrelo 414 ludi a narodilo sa 250 deti. V rokoch 1990 - 1994 sa sem pristahovalo 172 ludi a vystahovalo 236 ludi. Prirodzeny ubytok obyvatelov v rokoch 1976 - 2000 predstavuje cislo 477.
Skolska statistika hovori zase o tom, ze od roku 1986 do roku 2000 vyslo z tunajsej zakladnej skoly 548 absolventov, z ktorych do gymnazii odislo studovat 117, do strednych odbornych skol 183 a do strednych odbornych ucilist 248 deti. Za predpokladu, ze aj z radov studentov ucilist najmenej jedna stvrtina skoncila stvorrocny studijny odbor, je to za poslednych 15 rokov okolo 360 maturantov, 431 absolventov s odbornou kvalifikaciou a 117 potencionalnych vysokoskolakov (aj ked prakticky vsetkych 360 maturita opravnuje studovat na vysokej skole).
Statistika okresneho uradu prace poskytuje udaj, ze z obce je 302 evidovanych nezamestnanych. V roku 1992 to bolo 125 nezamestnanych.
Pokusim sa tieto, na prvy pohlad akoby navzajom nesuvisiace udaje vnimat ako urcity signal, lepsie povedane ako trojicu signalov. Ten prvy je kratky - obec sa, sice pomalym tempom, ale predsa vyludnuje. Druhy hovori o tom, ze od roku 1986 do dnesneho dna malo v obci pribudnut asi 334 odborne kvalifikovanych mladych ludi a priblizne 116 moznych absolventov vysokej skoly (35 z gymnazistov) vo veku 18 - 28 rokov. Treti signal dosvedcuje, ze od roku 1992 pocet evidovanych nezamestnanych v obci vzrastol priblizne 2,4-krat.
Ak vychadzam z posledneho mne znameho udaju o pocte obyvatelov v produktivnom veku, z roku 1994 (1723 obyvatelov), tak cislo vyjadrujuce pocet vzdelanych mladych ludi tvoria 20% (resp. 7%) z tejto skupiny. Su to mladi ludia, ktori sa ocitli v bode, ked sa rozhoduju o svojom dalsom zivote. Zakladaju si rodinu a zacinaju budovat svoju profesionalnu karieru.
Prvy signal svedci o tom, ako sa rozhoduju, treti o tom, preco sa tak rozhoduju. Ako vsak vnimaju tieto signaly ti, ktorych platime z nasich dani za to, aby nas stat, nase obce kvalifikovane spravovali? Projekt verejnoprospesnych prac, ako momentalne jedina hmatatelna ponuka statu, mozno aj na cas vytvori iluziu o tom, ze vznikol, aby problemy riesil. V skutocnosti takmer nic naozaj neriesi. Poskytol sice docasne vychodisko z nudze par nestastnikom, ktori sa bez vlastneho pricinenia zo dna na den ocitli takmer na dne. U nich vplyvom zlej zivotnej situacie neutrpel len prazdny zaludok, ale najma a predovsetkym ich psychika. Ved ako tu bola urazena dostojnost pracoviteho cloveka! A tak robia vsetko mozne a su radi, ze opat pracuju. Na druhej strane projekt vytvara obcas celkom prijemny azyl pre ludi, ktori o ziskanie pracovnej kvalifikacie vazny zaujem nikdy neprejavovali. V ich pripade slovo nezamestnanost je len istym pomenovanim specifickeho sposobu existencie, ktory im vdaka absencii systemu motivujuceho ludi pracovat a "vdaka" tomu, ze skutocnej prace na okoli je ako safranu, v podstate vyhovuje.
Ak doma mlady clovek hlada a nenajde pracu, ktora by ho vnutorne uspokojovala, naplnala a zaroven uzivila, ktora by vytvorila prenho zaklad dostojnej existencie, bude ju hladat inde. Aj vo velmi vzdialenom svete. Otazka je, ked ju nakoniec najde, ci bude este ochotny niekedy sa vratit. Ak nie, tak najma nas vidiek sa postupne stane skanzenom, kde pripadni navstevnici budu moct vzhliadnut nankov a mamky lopotiacich sa na stale viac zarastajucich poliach, vo volnych chvilach motkajucich sa po dvoroch opustenych stokovcov. Mozno nakuknu aj do skoly a uvidia zufalych nekvalifikovanych ucitelov, ktori v chatrajucich budovach, v poloprazdnych zlucenych triedach snazia sa u zbytku svojich zverencov vykresat aspon iskierku zaujmu o vzdelavanie. A mozno, ak este bude z coho davat, podari sa im zazriet aj hrstku spokojnych verejnoprospesnikov, kotulajucich sizyfovsky balvan na vrsok, ktory ak Panboh da, do rana sa im zase k noham skotula.

Peter Navoy 

h0134b.jpg (18936 bytes) h0134a.jpg (21425 bytes)
Atmosferu na breznianskom namesti v sedemnasty augustovy den sprijemnil rockovy podvecer, v ktorom ucinkovala skupina Zero Point. Tychto hudobnikov ich priaznivci coskoro uvidia aj v stredu 29. augusta o 18. hodine vo dvore mestskeho kulturneho strediska na dvojkoncerte so skupinou Tulibanda. Pri prilezitosti sviatku Nanebovzatia Panny Marie a prveho vyrocia svojho vzniku v predposlednu augustovu nedelu sa na slavnostnom koncerte v rimskokatolickom kostole v Brezne predstavil chramovy miesany spevacky zbor so svojimi solistami.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT