Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

36

4. SEPTEMBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vyvrcholenie oslav SNP

Vytrvalci ukoncili put vo Zvolene

Pri prilezitosti statneho sviatku 57. vyrocia SNP si pripominame udalosti protifasistickeho odboja v Brezne. V jarnych mesiacoch 1944 aktivne pracoval revolucny narodny vybor pod vedenim Jana Polonyho. V maji 1944 zalozili druhy ilegalny narodny vybor, ktoreho predsedom bol Emil Kusy. Tridsiateho augusta 1944 sa obidva vybory zjednotili. Na mestskom dome zaviala ceskoslovenska zastava a tridsatsest clenov prebralo vsetku zakonodarnu vykonnu moc. Po zatlaceni povstalcov do hor 26. oktobra 1944 a po obsadeni Brezna nemeckym vojskom zavladol v meste teror. Svedcia o tom masove hroby nachadzajuce sa vo dvore rimskokatolickej fary a velky masovy hrob na Krticnej, kde 12. decembra 1944 v okope, ktory mal sluzit povstaleckemu letisku, bolo zastrelenych tridsatjeden zajatych vlastencov.
h0136c.jpg (17867 bytes)V meste Brezne, v obciach okresu i v prekrasnej prirode na Horehroni sa po druhej svetovej vojne vybudovalo mnoho pamatnikov a pomnikov. Na pamatnych miestach v poslednych augustovych dnoch pri prilezitosti 57. vyrocia SNP priami ucastnici povstania spolu s obcanmi a mladezou polozili vence a kytice kvetov k pomnikom padlych a prejavili vdaku za tazko rodiacu sa nasu slobodu. Dostojne zorganizovali spomienkove oslavy pri pamatniku II. paradesantnej brigady v Krpacove, v areali pamatnika v Nemeckej, v Brezne i v dalsich obciach regionu.
Mestske oslavy sa konali v utorok 28. augusta za ucasti predstavitelov mesta, okresu, Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, vojenskeho utvaru a politickych stran. V sprievode Dychovej hudby mesta Brezna polozili vence a kytice kvetov k pomnikom na Namesti gen. M. R. Stefanika. Hymnou SR a slavnostnym prihovorom primatora mesta spomienkove oslavy SNP vyvrcholili. Mala delegacia na znak vdaky si uctila umucenych pri pomniku na Krticnej.
Sprievodnym sportovym podujatim bol 30. rocnik Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti z Kalinova do Banskej Bystrice a do Zvolena, ktory bol rozdeleny do styroch etap. Vdaka uz viacrocnej spolupraci primatora Brezna, starostov obci i clenov Slovenskeho zvazu protifasistickeho odboja s hlavnym organizatorom vypravy PhDr. Milanom Sidorom mal dostojny priebeh. Tretia etapa 27. augusta viedla z Vernara a pred Telgartom sa k nej pripojilo miestne sportove druzstvo z TJ Sokol Telgart. Trasa smerovala obcami Sumiac, Pohorela, kde dobeh pretekarov bol spojeny s miestnymi oslavami. Po pietnom akte sa k nim pridala skupika dviadsiatich cyklistov. V Zavadke, Polomke, Bacuchu a v Benusi sa bezci zastavili, k pomnikom polozili kytice kvetov a zapisali sa do pamatnej knihy. S pozdravnou stuhou sa k patnastclennej vyprave pridali miestni bezci. Tak tomu bolo i pri dobehu do Brezna, kde pribrali strnast miestnych sportovcov, ziakov a ziacky biatlonu pod vedenim Milosa Bercika.
h0136d.jpg (18491 bytes)Posledna stvrta etapa viedla z Brezna po trase obci dolnej casti okresu. Pri starte 28. augusta o pol osmej rano sa k vytrvalcom pripojil brezniansky tim stredoskolakov v zlozeni Daniel Belko, Radovan Trnka (obidvaja prebehli vyse 40 km), Anna Kohutova, Gabriela Srajnerova (obe bezali 9 km do Podbrezovej), Marian Skladany z Nemeckej a Jozef Sarina z Raztoky (tiez prebehli desiatky kilometrov). Na pretekoch sa kazdorocne zucastnuju druzstva z Dolnej Lehoty, kde patnastrocny Mirko Tazky bezal uz po stvrtykrat a kolektiv posilnili aj dalsi styria ziaci. Z Jasenia miestni sportovci vyrazili do Predajnej a z Nemeckej pocetne strnastclenne druzstvo prislo naproti stafete ku Predajnej a spolocne dobehli do arealu Nemecka, kde sa uskutocnili spomienkove oslavy. Stafetova vyprava pokracovala do Banskej Bystrice a do Zvolena, kde ukoncila svoju put.

 

 Pripomenuli si Den ustavy

Prveho sepetembra, v den pracovneho pokoja si na mnohych miestach Slovenska pripomenuli Den ustavy.h0136e.jpg (19349 bytes)
Pred desiatimi rokmi Slovenska narodna rada prijala Ustavu Slovenskej republiky ako "symbol statnosti a zakladny zakon statu sluziaci vsetkym obcanom Slovenska na zabezpecenie ich zakladnych prav a slobod." Slovenska republika sa tym konstituovala ako zvrchovany, demokraticky pravny stat vo forme parlamentnej demokratickej republiky.
V Brezne v tento den sa konala mala slavnost, ktoru zorganizoval miestny odbor Matice slovenskej a metske kulturne stredisko. V popoludnajsich hodinach sa pri Lipke statnosti ucastnikom prihovoril primator mesta Ing. Vladimir Fasko a po kratkom kulturnom programe detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo polozili kytice kvetov k pamatnej tabuli Ustavy Slovenskej republiky.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT