4. SEPTEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Fotosutaz

Francuzsky spolok Meudon - Europske mesto v spolupraci s Mestskym kulturnym strediskom v Brezne organizuju pre obyvatelov druzobnych miest FOTOSUTAZ s temou Mesta Europy ( z urbanistickeho hladiska, domy, ulice, parky atd.)
Vybrane fotografie budu spristupnene verejnosti v decembri na vystave v Meudone. Sutazit sa bude v kategoriach cierno - biele a farebne fotografie. Specialnu cenu udelia mladym talentom narodenym po 1. januari 1980. Ucastnik, ktory je autorom a vlastnikom diel, do 31. oktobra doruci maximalne styri fotografie s akoukolvek technikou v kazdej kategorii na kartone s rozmerom 30x40, bez skla a s maximalnou sirkou 4 mm. Zaujemca o fotograficku sutaz (vyznaci meno, adresu a datum narodenia) sa moze prihlasit na adrese: Mestske kulturne stredisko, Mgr. Jaroslav Surina, Namestie gen. M. R. Stefanika 2, 977 01 Brezno.

Priprava Chalupkovho Brezna

Na svojom dalsom zasadnuti sa vo stvrtok 30. augusta zisiel organizacny vybor 34. rocnika Chalupkovho Brezna - celoslovenskej prehliadky zaujmovo-umeleckej cinnosti pedagogickych zamestnancov, ktora sa uskutocni 12. - 14. oktobra spolu s podujatiami Dni mesta. Tradicne sutazne odbory su v tomto roku doplnene o komornu hru. Organizatori veria, ze Chalupkovo Brezno svojim programom prilaka nielen ucitelov z celeho Slovenska, ale aj siroku brezniansku verejnost.

Zastupcovia mesta a obci v Nemecku

Na zaklade realizacie projektu vzdelavacieho programu Leonardo da Vinci posledny augustovy tyzden vycestovali zamestnanci obecnych uradov mikroregionu Horehronia a Okresneho uradu v Brezne na dvanastdnovu staz do Nemecka. Hlavnym cielom projektu je prispiet k rozvoju dalsieho vzdelavania pracujucich a je zamerany na regionalny rozvoj. Vdaka vymennemu programu by mali zastupcovia obci v partnerskej krajine ziskat poznatky o zodpovednosti komunalnej sfery za dalsie vzdelavanie.

Otvorenie Europskeho vzdelavacieho strediska

Europske vzdelavacie zariadenie pre povolanie a spolocnost z.z. pozyva v dnoch 11. a 12. septembra na otvorenie Europskeho vzdelavacieho strediska v Zavadke nad Hronom. Ucast prislubili zastupcovia Ministerstva hospodarstva SR, nemeckeho velvyslanectva a slovenskeho velvyslanectva u EU. S takmer milionom mariek je tato priama investicia do vzdelavania zaroven investiciou do hospodarskej sfery Slovenskej republiky a v tomto pripade priamo do Banskobystrickeho kraja. Organizatori s pozvanymi hostami sa budu snazit, aby sa toto stredisko stalo stretavkou mladeze, ucnovskeho dorastu, odbornych a veducich kadrov hospodarstva zo vstupnych statov a statov EU. V stredu je naplanovany den otvorenych dveri. Srdecne pozyvame vsetkych zaujemcov na prehliadku spristupneneho objektu.

h0136b.jpg (18207 bytes) Popularna country skupina Vodopad sa od 31. augusta do 2. septembra zucastnila na jednom z najvacsich festivalov v Cechach - 27. rocniku Mohelnickeho dostavnika v Mohelniciach. V lete sa clenovia predstavili na Country rodeu v Polomke (na snimke F. Hrablaya spolu so spevackou Debbie Jackson z americkeho Michiganu), ucinkovali v Devinskej Novej Vsi, Cervenom Klastore a svojim hudobnym repetoraom prispeli k dobrej prazdninovej nalade v Murani. Pocas letnych dni vycestovali aj do Malaciek na ceslovensky festival folkovych a tramskych skupin pod nazvom Kamenny mlyn 2001. Na country veceri 17. novembra v hoteli Dumbier mozeme byt svedkami pri krste ich noveho cedecka, z ktoreho bude citit spolupracu Vodopadu a francuzskeho priatela Philippa Naudota.

Spevaci do Nemecka

V prvy septembrovy piatok odcestuje Spevacky zbor mesta Brezna do Spolkovej republiky Nemecko. V meste Münster pri Frankfurte nad Mohanom sa zucastni na slavnostiach spevu Matineesingen, ktore sa uskutocnia pri prilezitosti 100. vyrocia vzniku Robotnickeho spevackeho spolku Eintracht (svornost) Münster 1901 e.v. V tamojsej Kulturhalle sa medzi osmimi ucinkujucimi spevackymi zbormi predstavi polhodinovym programovym blokom, v ktorom budu okrem ineho Beethovenova skladba Oda na radost znama ako Europska hymna, Uvodny zbor z opery Bedricha Smetanu Predana nevesta, nemecka skladba Bernharda Kleina Motetto (Der Herr ist mein Hirt), skladba G. Verdiho Zbor Zidov z opery Nabucco, slovenske a ceske ludove piestne. Zbor v klavirnom a organovom sprievode PaedDr. Gabriely Pravotiakovej bude dirigovat vicedirigentka PeadDr. Zuzana Giertlova a solistkou je Tatiana Nociarova.
Okrem toho budu zboristi z Brezna spoluucinkovat na bohosluzbach v rimskokatolickom kostole, navstivia nedaleke mesto Darmstadt a zucastnia sa na spolocnom stretnuti s ucinkujucimi zbormi na tomto podujati. Zahranicny zajazd breznianskeho spevokolu do Nemecka sa realizuje s financnym prispevkom statneho fondu kultury Pro Slovakia.

Daniel Rakyta

Opytali sme sa za vas

veduceho odboru technickej kontroly kvality a ochrany spotrebitela v Banskej Bystrici Ing. Jozefa Skalaka:
o Ako spravne reklamovat v pohostinskych prevadzkarnach?

V maloobchodnej predajni alebo v pohostinskej prevadzkarni ako je bufet, obcerstvenie, hostinec bez obsluhy, resp. samoobsluzna jedalen sa vykonava akt platenia ihned pri kupe a vyrobok (jedlo) sa konzumuje v samotnej prevadzkarni, resp. spotrebuje ci pouzije doma. To znamena, ze ak sa vyskytla chyba na zakupenom vyrobku, alebo jedle ci napoji spotrebitel tuto reklamuje ihned na mieste po zisteni (nedomeranie, nedovazenie, podanie studeneho jedla, prilohy, resp. nekvalitneho - pokazeneho, kysleho), alebo v ramci vyznacenej doby spotreby, ktora je uvedena na obale vyrobku. Doklad o kupe treba predlozit v pripade, ze vyrobok nekonzumujeme ihned v pohostinskej prevadzkarni, ale doma. Ina situacia je napriklad v restauracii, kaviarni, vinarni, pivarni, bistre, espresse a roznych kluboch, kde po vykonani objednavky najprv konzumujeme a potom platime. V takomto pripade treba reklamovat nedostatky ihned po zisteni chyby jedla ci napoja, alebo neposkytnuti dochucovacich prostriedkov, kuvertu, nedodrzanie predpisov o osobnej a prevadzkovej hygiene - spinavy obrus, plny popolnik ohorkov, znecisteny pracovny odev a pod. Reklamacia sa uplatnuje u obsluhujuceho casnika (servirky), veduceho alebo podnikatela. V kazdej prevadzkarni musi byt pritomny zamestnanec, ktory je povereny vybavovat reklamacie. Nedostatok sa musi odstranit ihned, nie potom, ked spotrebitel napoj vypije, jedlo skonzumuje alebo odpije z flase, napr. 6 dl a potom povie, ze sampanske je pokazene. Naprava sa musi vykonat ihned a sluzba doplnit, alebo poskytnut nova. Pokial obsluhujuci, resp. veduci ci podnikatel nie je ochotny tento nedostatok odstranit, spotrebitel urobi najlepsie, ked jedlo ci napoj neskonzumuje a vyuzije sluzby inej pohostinskej prevadzkarni. Potom sa moze obratit na prislusny inspektorat Slovenskej obchodnej inspekcie s podnetom na vykonanie kontroly v danej pohostinskej prevadzkarni. Ak nie je personal ochotny raklamaciu akceptovat, moze podat pisomnu reklamaciu podnikatelovi, ktory sa nou musi zaoberat - zaevidovat ju a vybavit najneskor do 30 dni od dorucenia. Ak tak nevykona, porusuje ustanovenie zakona o ochrane spotrebitela, za co mu moze SOI ulozit penaznu pokutu (ak sa spotrebitel obrati s podnetom na SOI a nedostatok sa potvrdi). Musi preukazatelne vo fotokopiach dokladovat prislusnemu inspektoratu dorucenie pisomnej reklamacie, to znamena prevzatie doporuceneho listu pohostinskou prevadzkarnou alebo podpisanou kopiou listu, ktoru spotrebitel osobne doruci do prevadzkarne a dokladom o kupe.

Pred poziarmi sa musime chranit

V uplynulych dnoch sa konalo zasadnutie predsednictva Dobrovolnej poziarnej ochrany Slovenska okresu Brezno, ktore zhodnotilo pripravu a priebeh hry Plamen ako aj previerku pripravenosti poziarnych zborov. O blizsie informacie sme poziadali okresneho velitela DPO SR Pavla Zelencika:
- Skonstatovali sme, ze do hry sa zapojilo menej mladych kolektivov a po analyze sme sa zhodli, ze je to nesulad koncepcie skolstva, poziarnej ochrany ako aj ekonomickej atmosfery spolocnosti. Je to aj tym, ze deti a hlavne rodicia poziarnu ochranu stavaju do pozicie nepopularnej cinnosti v porovnani s pocitacom, internetom a roznymi vyhernymi automatmi. Vsetci zabudaju, ze pred poziarmi sa musime chranit a nase konicky tiez mozu podhlahnut ohnu. Naviac mladi by mali byt nasimi pokracovatelmi. V previerke pripravenosti mozeme povedat, ze je tu situacia relativne lepsia, pretoze sa do nej zapojilo 98 percent druzstiev okresu, zenskych pomenej. Absentuje poradova priprava a zakladne skolenie clenov druzstiev organizacii. Aj celkove vysledky, ktore dosiahli, nezodpovedaju trendu, co potvrdili aj postupujuce kolektivy do vyssich sutazi, kde sme sa umiestnili podla predpokladania. Tu mame velke rezervy a nezaspat len na vavrinoch okresneho formatu.
Clen prezidia DPO SR Peter Turna nas oboznamil s najnovsimi ulohami v systeme PO, ktore sa odvijaju od ekonomickej, politickej situacie republiky, obci ako aj v ramci pripravovaneho uzemnospravneho clenenia a tiez reorganizacie noveho zakona o PO. Nacelnik odboru poziarnej ochrany Okresneho uradu v Brezne kpt. Ivan Svantner zhodnotil stav poziarovosti za uplynule obdobie ako uspokojivy. Informoval aj o nedavnych povodniach v Hronci a v Osrbli, kde skody dosiahli 12,5 miliona korun. Uviedol zaujimavy fakt, ze v ochrannom pasme toku (styri metre na kazdej strane brehu) sa nachadzali rozne udiarne, drobne stavby, skladky dreva, garaze oplotenia, ktore pri vycinani vody sa stali jej lahkou koristou, zahatali tok a nakoniec branili aj pristupu k potoku, co znacne skomplikovalo a stazilo zachranne prace. Na zaver prostrednictvom organizacii podakoval vsetkym obcanom za vynalozene usilie a obetavost pri tejto udalosti.
Uviedol nas do noveho zakona NR SR o hasicskom a zachrannom zbore a zakone o ochrane pred poziarmi, ktory nadobudne ucinnost 1. aprila 2002. Zasadne sa meni jeho doterajsia uloha a postavenie dobrovolnych poziarnikov vo vztahu obce a poziarnikov z povolania. Prechadza na nich viac kompetencii, zodpovednosti, ale aj prav. Zriadia obecne hasicske zbory s celou radou povinnosti, po vydani v zbierke zakonov niektore ustanovenia uz nadobnu ucinnost. Tymto zakonom stat stavia poziarnu ochranu do celkom ineho "svetla" a posilnuje prava a povinnosti ochrany pred poziarmi, zivelnymi pohromami a mimoriadnymi udalostami. Okresny vybor DPO SR bude v ramci svojich moznosti organizacie o zmenach a novych ulohach informovat.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT