Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

40

2. OKTOBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

V P. Polhore oslavovali

215. vyrocie zalozenia obce

h0140a.jpg (15599 bytes)215. vyrocie svojho zalozenia oslavovali h0140i.jpg (28381 bytes)uplynuly vikend na Dnoch obce v Pohronskej Polhore. Po prijati rodakov a hosti (poslanci NR SR Ludmila Muskova, Dusan Svantner, prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian, primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, starostovia Oravskej, Novej Polhory, obci Breznianskeho okresu a mikroregionu Muranska planina) slavnostne zasadnutie obecneho zastupitelstva spojili s odovzdavanim oceneni. V kulturnom programe Pozdrav rodnemu kraju mal premieru domaci zmiesany spevokol, s ktorym vystupili aj folklorny subor Polhorcan, folklorna skupina Goluska z Oravskej Polhory a romsky tanecny subor Terni Romale.
V pestrom dvojdnovom programe kazdy mohol najst to svoje. Nechybalo sportove dopoludnie Slovenskeho orla, sprievod alegorickych vozov, michalsky jarmok, sutaze v hode valkom i kluchtou, vystupenie heligonkarov z okolia Brezna, Hrinovej, Kokavy, Oravskej i Pohronskej Polhory, ludova veselica, koncert chval v rimskokatolickom kostole, kde ucinkovalo spolocenstvo pri Dome sv. Martina v Bratislave. Navstevnici pocas obidvoch dni mohli obdivovat v kostole nainstalovanu vystavu Dary zeme a v novych priestoroch obecneho uradu vystavy akademickeho maliara Pavla Musku, fotografa Juraja Muchu a vytvarne prace domacich skolkarov a skolakov.

h0140j.jpg (18348 bytes) h0140k.jpg (18143 bytes) h0140h.jpg (25121 bytes)

Skoncil devatdnovy maraton Polomskeho babieho leta

Uplynuly vikend zavrsil devatdnovy maraton kulturnych, spolocenskych a sportovych podujati Dni obce Polomka, ktore niesli nazov Polomske babie leto. Po uspesnom Furmanskom dvore a sutazi v tahani strudloveho cesta babie leto pokracovalo v pondelok slavnostnou otvaracou recepciou.
Hudobnici a vytvarnici zo zakladnej umeleckej skoly vytvorili slavnostnu atmosferu nadhernym koncertom a vernisazou svojich prac. Hostia recepcie si splnili aj velmi prijemnu ulohu, o ktorej nevedeli. Prekvapenim totiz bolo otvorenie novej autobusovej zastavky. Tato pekna a architektonicky zaujimava stavba je vysledkom prace pracovnikov useku VVS obecneho uradu. V utorok verejnosti spristupnili vystavu sikovnych ruk a umenia,
kde k vystavenej stovke vzorov polomskych kapiek pridali svoje pokryvky hlavy a ine sucasti krojov i cele kroje nadsenci ludoveho umenia z deviatich obci z celeho Slovenska (na snimke c. 2). Druhu cast vystavy venovali miestnym konickarom, ktori si aj v dnesnom uponahlanom case najdu chvilku na svoje hobby. Prezentovali sa mnozstvom rucnych prac, remeselnou, umeleckou tvorbou, ale aj zberatelstvom a bylinkarstvom. Spravnu ludovu naladu navodil folklorny subor Brezinky svojim pasmom Na jarmoku. V stredu mali svoj den polovnici z Polovnickeho zdruzenia Homolka. Zacali otvorenim vystavy polovnych trofeji,
ktorych krasa aj laikom vyrazala dych. Zorganizovali aj preteky v strelbe zo vzduchovky a ochutnavku vyborneho gulasu a netradicnej klobasky. V tento den Mikroregionalne majstrovstva v cezpolnom behu zorganizovala zakladna skola. Svojim najmensim obcanom v parku novorodencov vysadili ten ich stromcek, ktory spolu s nimi v Polomke zapusti korene. Stvrtok patril Romom a ich spevackemu, muzikalnemu a tanecnemu umeniu. Ziaci zo SZS priamo na namesti predvadzali pletenie naramkov priatelstva a vyrobu zavesnych kosikov. Divakom sa predstavili aj clenovia mladeznickeho romskeho suboru z Telgartu a domaci romsky subor Deti vetra, ktori mali v tento den svoju premieru. V piatok prisli na rad Polomske styri zvony,
regionalna sutaz v prednese poezie, prozy, retoriky a vlastnej tvorby, ktoru zorganizovala zakladna skola. Deti prekonali tremu a snazili sa vydat zo seba maximum, ale zvitazit mohli len ti najlepsi (v poezii D. Simanova z Helpy v 1. kategorii - 1. - 4. rocnik, D. Fodorova z Polomky v 2. kategorii - 5. - 6. rocnik, A. Sycova z Pohorelej v 3. kategorii - 7. - 9. rocnik, v proze P. Boselova v 1. kategorii, M. Hyriak v 2. kategorii, D. Hyriakova v 3. kategorii, v retorike A. Noskova z Polomky, V. Susorova zo Zavadky nad Hronom, vo vlastnej tvorbe: v poezii v 1. kategorii kolektiv ziakov z Bacucha, v 2. kategorii T. Cernak z Polomky, v 3. kategorii V. Murgasova z Benusa, v proze v 1. kategorii M. Chovancova z Bacucha, v 2. kategorii J. Mesiarkinova z Polomky, v 3. kategorii I. Vojtkova z Polomky).
Domaci vcelarsky spolok svojimi vyrobkami a ukazkami stacania medu a rybari z Golden Fish zo Zavadky nad Hronom na namesti steklili nosy vonou grilovanych ryb. V obradnej miestnosti privitali rodakov,
ktori sa do Polomky vzdy radi vracaju, a vyznamenali obcanov, ktori sa najviac pricinili o rozvoj obce. Pripravili pre nich spolocensky vecer s pasmom Na priadkach v podani Breziniek. Zabavny vecer v kulturnom dome pripravilo aj obcianske zdruzenie Trend. V netradicnych disciplinach mohli sutazit deti aj dospeli. O hudobny sprievod sa postarala Tulibanda.

V sobotu privitali ministra kultury Milana Knazku a generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova a. s. Ing. VladimiraSotaka. So zaujmom si pozreli vystupenie Breziniek, vystavu sikovnych ruk, prezentaciu ovciarskej spolocnosti, neodolali nadhernej vyzdobe salasa, obdivovali zvonce, crpaky a ine ovciarske pomocky. Nenechali si ujst ochutnavku ovciarskych specialit, zincice, ostiepka i syra.
Poobedie pokracovalo silovou sutazou Drevorubacsky stvorboj,
v ktorom najsilnejsim muzom sa stal Peter Kovonczi z Polomky. V cyklistickych pretekoch deti z materskej a zakladnej skoly na sportovom stadione najlepsie zo skolkarov obstali P. Suchan z Polomky a S. Haraburda z Bacucha.
Nedelnajsim dozinkovym sprievodom a dozinkovym vencom vyjadrili vdaku za urodu a nadej do buducnosti.
Po vysadeni duba a lipy Slovenska pri pamatniku SNP, zorganizovanej miestnou organizaciou Matice slovenskej, slavnostny den zakoncili futbalovym zapasom knazi verzus starostovia okresu (na snimke c. 3). Knazi porazili starostov v pomere 4:1 (goly: P. Marcinko z Dobrej Nivy 2, M. Jakubik z Tajova, B. Kadlucka z Podkonic - Ing. P. Baliak z Bravacova). Toto vydarene podujatie, ktore sledovalo mnozstvo divakov a ktoreho atmosferu dotvarali mazoretky a dychovka z Krompach, zakoncilo Dni obce Polomka.

h0140g.jpg (18911 bytes)
h0140f.jpg (14811 bytes) h0140e.jpg (12509 bytes)

 

Jedna otazka

veducej oddelenia spolocenskych veci a zahranicnych vztahov Mestskeho uradu v Brezne PhDr. Anne Stulrajterovej
o Ake budu tohtorocne Dni mesta Brezna?

- S cielom predstavit mesto po stranke kulturno-spolocenskej, historickej a sportovej a vytvorit priestor pre oddych a zabavu obyvatelom i navstevnikom mesta organizuje mesto Brezno v dnoch 11. - 15. oktobra komplex podujati pod nazvom Dni mesta.
Podujatie otvori primator mesta vo stvrtok o 16. hodine v obradnej sieni, kde privita hosti a delegacie partnerskych miest z ceskeho Noveho Bydzova, francuzskeho Meudonu a polskeho Ciechanowa. Cele popoludnie bude namestie patrit studentom strednych skol. Verime, ze okrem studentskeho historickeho sprievodu sa nam predstavia vlastnym programom a zabavia seba i svojich hosti. Na tomto podujati predstavia verejnosti aj svojich zastupcov v novovytvorenom mestskom mladeznickom parlamente. Clenov parlamentu a zastupcov zakladnych a strednych skol prijme popoludni aj primator mesta v obradnej sieni. Vecer sa v dome kultury bude o tituly miss a mister uchadzat dvadsatstyri breznianskych studentov. Sucastou tohtorocnych Dni mesta je aj celoslovenska sutaz zaujmovej umeleckej tvorivosti ucitelov Chalupkovo Brezno, ktoreho 34. rocnik bude slavnostne otvoreny v piatok podvecer sluzbami bozimi v evanjelickom kostole. Tohto roku si pripominame 210. vyrocie narodenia a 130. vyrocie umrtia Jana Chalupku, preto je tohtorocna prehliadka venovana prave tomuto dramatikovi. Technicke sluzby mesta Brezna su v tomto case hostitelom celoslovenskeho snemu zdruzenia organizacii verejnych prac, ktoreho sucastou su v piatok i ukazky komunalnej techniky na namesti.
Sobotnajsi program je najbohatsi, naplneny zabavou aj vaznymi podujatiami. Na namesti sa uskutocni Kocurkovsky jarmok zabavy, sucastou ktoreho je trh remesiel, vystupia tu aj ludove a dychove hudby, skupiny historickeho sermu, predstavia sa Lesy mesta Brezna. Vecer sa v dome kultury uskutocni galaprogram Chalupkovho Brezna, ucastnici tohto podujatia sa oboznamia s hodnotenim odbornych porot. Na sobotu vecer je naplanovana aj premiera divadelnej hry Som Herbert v podani breznianskych ochotnikov a divadla VHV z Backovskeho Petrovca.
Nedela bude venovana podujatiam v ramci mesiaca ucty k starsim.
V pondelok vecer program Dni mesta ukonci Najlepsie z naj v podani Miroslava Nogu, Rasta Piska a Stefana Skrucaneho.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT