2. OKTOBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

O regionalnom rozvoji

V ramci Phare projektu Specialny pripravny program pre strukturalne fondy v Slovenskej republike (Technicka asistencia SPP/TA) sa v utorok 25. septembra v hoteli Stavbar v Brezne uskutocnilo pracovne stretnutie zamerane na problematiku regionalneho rozvoja v okrese Brezno. Na tomto rokovani, ktore zorganizovalo Ministerstvo vystavby a regionalneho rozvoja SR, sekretariat SPP/TA sa zucastnili zastupcovia EU z Francuzska, domacich ucastnikov reprezentovali zastupcovia samospravy, podnikatelov, mimovladnych organizacii a odboru regionalneho rozvoja Okresneho uradu v Brezne. V odbornej diskusii rozobrali problematiku regionalneho rozvoja, predstavili nas okres, jeho silne a slabe stranky, prilezitosti, ohrozenia a klucove problemy. V prijemnej pracovnej atmosfere francuzski hostia reagovali na diskusne prispevky a nacrtli mozne scenare riesenia problemov okresu a jeho regionalneho rozvoja v dalsich rokoch.

V prospech cloveka

V jubilejnom roku 10. vyrocia zalozenia Zdruzenia Zborov pre obcianske zalezitosti Clovek cloveku v SR sa v utorok 25. septembra v obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne uskutocnila jeho okresna konferencia. Viac ako styridsat delegatov z jednotlivych obci okresu Brezno zobralo na vedomie hodnotiacu spravu o cinnosti ZPOZ, prednesenu predsednickou Ing. Annou Zvarovou, starostkou Nemeckej a navrh hlavnych uloh pri rozvijani humanno-obcianskeho poslania ZPOZ v rokoch 2002 a 2003. Zvolili novych clenov okresnej rady, z ktorych sa novou predsednickou stala starostka Predajnej Ing. Tatiana Contofalska a delegatov na krajsku konferenciu. Za ustrednu radu zdruzenia rokovanie pozdravil Vladimir Strmen, ktory pritomnym zastupcom podakoval za obetavu pracu v prospech cloveka.

V Sihle sa opat stretnu milovnici koni

Po uspesnom jarnom seminari Prirodzena komunikacia s konom, ktory zorganizoval Slovensky Hucul klub v Sihle, je tu dalsi, tentoraz jesenny seminar venovany milovnikom stvornohych tatosov. Uskutocni sa v dnoch 6. - 7. oktobra od 9. hodiny opat v Sihle so 400-korunovym vstupnym. Organizatori do programu zaradili zaklady komunikacie s konom pomocou reci tela, napravanie neprijemnych zlozvykov koni a ludi, nenasilne obsadanie kona a diskusiu a odpovede na otazky. Viacej informacii o tomto podujati vam poskytne Milan Gonda na cisle telefonu 048/6180100.

Zdravy, spokojny ucitel - zdravy, spokojny ziak
Zdravi a spokojni ucitelia su dolezitou zarukou zdravych, spokojnych ziakov. Taketo heslo niesla v stredu 26. septembra konferencia skol podporujucich zdravie (SPZ) okresov Brezno, Banska Bystrica a Zvolen.

Brezniansky dom kutury bol predpoludnim dejiskom jej prvej casti, do ktorej organizatori zaradili prihovory hosti, vyhodnotenie cinnosti SPZ, odovzdavanie certifikatov novym skolam a odborne prednasky. Nechybal ani kulturny program, v ktorom vystupili ucitelky Zakladnej umeleckej skoly z Polomky a tanecna skupina ziakov zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne. Sprievodnou akciou tohto dna pre ucastnikov bolo vysetrenie CINDI, diagnostika psychologickych rizikovych faktorov a prezentacia mliecnych vyrobkov zvolenskej firmy.
Popoludnie patrilo tvorivym dielnam materskych, zakladnych a strednych skol okresov podielajucich sa na tomto podujati. Z Breznianskeho okresu najzaujimavejsie tvorive dielne pripravili skoly a skolske zariadenia: zakladne skoly Dobroc, Benus, Myto pod Dumbierom a Horna Lehota (Tvoriva atmosfera ako prostriedok naplnenia ocakavania ucitela i ziaka), materske skoly na Ulici 9. maja na Mazornikove, na Ulici Dr. Clementisa a na Nalepkovej v Brezne (Chceme zit stastne a zdravo), materske skoly Helpa, Polomka a Kram (Cesticka ku zdraviu), materske skoly z Hornej Lehoty, Hradieb a z Ulice M. Benku v Brezne (Hra - cvicenie - zdravie), zakladne skoly v Polomke a na Pionierskej 4 v Brezne (Premeny v case), Centrum volneho casu v Brezne (Ucitel noveho milenia), Zakladna skola na Skolskej ulici v Brezne (Ekopanely a ine environprojekty), zakladne skoly na Skolskej ulici v Brezne a v Pohronskej Polhore (Den boja proti drogam) a Zakladna skola na Pionierskej 2 v Brezne (Domcek plny pohody).
Organizatori tejto akcie mali na zreteli styri hlavne ciele: -prispiet k zvysovaniu povedomia pedagogickej verejnosti o problematike mentalneho zdravia, - vcasnou prevenciou znizovat vyskyt pripadov zavaznych chorob, - zintenzivnit spolupracu v oblasti podpory zdravia medzi jednotlivymi instituciami, - vymenit si skusenosti z realizacie projektu Skoly podporujuce zdravie. Kvalitne prednasky odbornikov zo Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici a vo Zvolene, z Metodickeho centra Banska Bystrica, z banskobystrickej nemocnice i z Pedagogicko-psychologickej poradne v Brezne a precizne pripravene tvorive k dielne k tomu v nemalej miere prispeli.

Opytali sme sa za vas
veduceho tepelneho hospodarstva Byposu, spol. s r. o., Brezno Ing. Juraja Mydliara:

o Obcania Brezna, ktori byvaju v blokoch, kde je dodavane teplo a tepla voda z kotolne na Clementisovej ulici (CSA, Malinovskeho a Krculova) s obavou sleduju rozkopavku teplovodu na Krculovej ulici. Aj laik mohol vidiet, ze z poruseneho teplovodneho potrubia unikalo a uniklo znacne mnozstvo teplej vody, pricom takych odbociek, ako k bloku Krculova 3 je este aspon desat. Ide prakticky o novy teplovod, ktory mal mat zaruku tridsat rokov.

Obcania sa teda pytaju:

1. Je teplovod kontrolovatelny a netecu dalsie spojky a odbocky?
2. Kto je zodpovedny za chyby noveho teplovodu?
3. Zaplatia vytecenu vodu obyvatelia dotknutych blokov? Kto ju zaplati?

1. Mnozstvo teplej uzitkovej vody, ktore pretecie od vyroby po konecneho spotrebitela, je denne sledovane formou odpisu na vodomernom zariadeni namontovanom na vstupe ohrievaca studenej vody. V pripade, ze hodnoty su ine ako priemerne za sledovane obdobie, okamzite pristupujeme k zistovaniu zvysenej spotreby, resp. uniku. V pripade uniku dovodom moze byt chyba materialu (najma odbocky, spojky, uzatvaracie armatury) alebo neodborna montaz.
2. Na zaklade podpisanych vzniknutych podmienok je dielo este v zarucnej lehote, t. j. zhotovitel je povinny, bez ohladu na vlastne naklady, chyby odstranit.
3. Tepla uzitkova voda, ktora pri poruche unikne, je tak isto vyuctovana zhotovitelovi diela v plne vyske. Z toho je zrejme, ze najomnici sa nepodielaju na uhrade uniknutej vody.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT