2. OKTOBER  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Slovenski psychologovia a psychiatri tvrdia, ze takmer kazdy rodic aspon raz v zivote vztiahol ruku na svoje dieta. V nasej spolocnosti sa takyto trest toleruje ako sucast spravnej vychovy a pravo kazdeho rodica. V niektorych statoch uz dokonca prijali zakaz pouzivat telesne tresty rodicmi a inymi opatrovnikmi. Ved od pravidelneho pouzivania telesnych trestov na detoch je uz len krocik k ich tyraniu. Na temu tyranie hovoria aj niekolki ucastnici nasej ankety:

anketovym mikrofonom


na temu tyranie deti

Anna Bendova, nezamestnana, Brezno:

- Chuda male dietatko je nevinne, preco ho vlastne bit? Vacsie deti treba potrestat nejako inac, aby vedeli, co nesmu robit, ale nie bitkou, to rozhodne nie. Vela ludi nemoze mat deti a taka matka, ktora deti bije, si ich vobec nezasluzi. Mala som dve deti, teraz mam tri vnucatka, ale nedokazala by som ich bit. Co s takou mamou? Zobrat jej dieta? Zase bude trpiet, tyrane deti su na rodicov "upiate", otec a mama je vzdy otec a mama, chcu ich aj napriek tomu. Je to tazko riesitelne.

Anna Benusova, invalidna dochodkyna, Brezno:

- Som rozhodne proti tyraniu deti, takych rodicov by som jednoducho trestala. Mal by byt na to nejaky zakon, myslim si, ze urcite zakony su, ale je to velmi slabe.

Viera Tazka, ucitelka, Cierny Balog:

- Myslim si, ze v kazdej rodine je potrebna laska. To je prvorade, co by rodicia mali svojim detom poskytnut. Ked sa stane nieco take, ako je tyranie deti, taketo situacie by sa mali riesit. Ucim v materskej skole, ale s tyranim som sa nastastie nestretla. Snazim sa odovzdavat detom lasku, odmietam ich tyranizovanie. Ako by sa to malo riesit? Myslim, ze su psychologicke poradne na pomoc detom, aby netrpeli kvoli rodicom.

Maria Vlckova, Michalova:

- V mojom blizkom okoli som sa este s tyranim deti nestretla, a preto to ani neviem posudit. Ine je, ked to clovek vidi. Urcite su tyrane a bite deti, ale podla mna to nie su rodicia, ked detom ublizuju, bohuzial.

Ivana Knazeova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Stretnut som sa s tym nestretla, ale co si mozem mysliet? Na to je jednoznacna odpoved. Tyranie mozem iba odsudit. Podla mna tyrane deti by mali mat co najviac informacii o tom, kde a akym sposobom sa branit, o kontaktoch, kto by im mohol pomoct. Cize neutajovat to, nebrat tyranie ako nieco, co je sucastou zivota. Ale je fakt, ze deti, ktorym rodicia ublizuju, sa tahaju naspat k nim.

Maria Moskovska, zdravotna sestra, Brezno:

- Velmi odsudzujem matky, ktore tyraju deti. Aj ked velakrat ziju s detmi same. Podobne moja dcera a keby sa nieco stalo, tak si ich zoberiem. Co s takymi rodicmi? Potrestat! Tak ako oni biju deti, tak potrestat aj ich. Ved deti sa nepytali na svet. Trosku podielu na tom ma aj dnesna doba, ale matka si predsa musi rozmysliet, co robi.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Taki sme!

Nedavno dopravni policajti v Brezne na priechodoch cez cestu sledovali dodrziavanie pravidiel cestnej premavky zo strany vodicov i chodcov. Moja skusenost je zo Svermovej ulice.
Pri semaforoch pred lahodkami sme boli vsetci vzorni, vodici i chodci. Policajny dozor pomohol. Ale nedaleko odtial, konkretne cez cestu k mestskemu domu kultury, deturence pravidla drzo porusovali. A policajti nic nevideli! O co islo? Smerom ku kulturnemu domu totiz nie je "zebra" a detom sa vidi daleko prejst k lahodkam. Odtialto to maju predsa do skoly blizsie. Lenze nielen deti tadial prechadzaju. Su to aj navstevnici domu kultury, ktori sem casto chodia. Malokto prejde cez priechod pri poste, alebo nebodaj odboci k lahodkam.
Nebolo by bezpecnejsie, keby aj na tomto mieste bola "zebra"?

Mame plynove masky?
So zarmutkom a dojatim som na televiznej obrazovke sledovala zabery z teroristickych utokov atentatnikov v New Yorku a vo Washingtone. Ale nie o tom chcem pisat. Coskoro na to som v televizii videla anketu o plynovych maskach. Nie, nemyslim na najhorsie, ale clovek by mal vediet, kde sa k maske dostat, pripadne kde si ju kupit a ako je to s ich funkcnostou. Mohli by ste mi o tom sprostredkovat nejake informacie?
Odpoveda veduci odboru civilnej ochrany obyvatelstva Okresneho uradu v Brezne Ing. Julius Pervan:

- V zmysle zakona je obcan zabezpeceny prostriedkami individualnej ochrany (PIO), to znamena maskou a filtrom, resp. ochrannym ruskom. Uskladnene su v skladoch materialu CO v obciach okresu a v meste Brezne. O mieste a sposobe vydaja sa informujte v obecnom urade v mieste vasho bydliska.
K otazke zakupenia PIO: tieto prostriedky si mozete aj individualne kupit. Skontaktovali sme sa s niektorymi firmami, ktore PIO vyrabaju a distribuuju. Ich adresy, cislo telefonu, faxu, e-mailovu schranku a cenove relacie vam poskytnu v mestskom a v obecnych uradoch. Plynova maska s filtrom stoji od 3000 do 6000 korun.
K otazke funkcnosti PIO: ak su masky CM 3 a CM 4 dobre skladovane, su funkcne a ucinne, aj ked su starsie. Samozrejme, ze nesmu byt vystavene dennemu svetlu. Horsie je to s ochrannymi filtrami, ktore podobne ako lieky po urcitom case stracaju ucinnost. Ale filtre typu MOF-2 a MOF-4 pri ostatnych skuskach obstali, takze aj napriek svojmu "veku" maju ucinnost. Urcene su na ochranu pred ucinkami radioaktivnych a biologickych latok, nie vsak proti priemyselnym skodlivinam, proti ktorym sluzia tzv. priemyselne filtre. Na uzemi nasho okresu mame jeden stacionarny zdroj nebezpecnej latky, a to amoniak na zimnom stadione v Brezne, ktoreho unik je zabezpeceny autonomnym systemom varovania.

S odstupom casu o okresnom kole v aerobiku a modernom tanci

Cvic a tancuj aerobik, budes stihly ako nik

Zakladna skola v Nemeckej sa po cely den ozyvala vyraznym rytmom, charakteristickym pre modernu hudbu. Uz od sameho rana sem prichadzali ziaci zakladnych skol, ktorych z celeho okresu zvazal sponzorsky zabezpeceny autobus.
Deti sa v satniach postupne prezliekali do tanecnych uborov ci kostymov a zaplnali priestranny areal slavnej telocvicne. Uvodny ceremonial prveho rocnika okresnej sutaze v aerobiku a modernom tanci Rytmus mladych pre ziakov zakladnych skol otvoril riaditel Zakladnej skoly v Nemeckej PaedDr. Jozef Chlebovec. Okrem ineho zodraznil, ze zakladne heslo podujatia Cvic a tancuj aerobik, budes stihly ako nik vystihlo ideu celej sutaze - radost z pohybu, hudby, tanca, z kolektivu. Ved prave to su typicke znaky mladosti.
A potom to zacalo! Tanecne skupiny sa striedali jedna za druhou. Vyrazny rytmus nutil vsetkych pritomnych, aby ho vnimali nielen sluchom, ale celym telom. Na tvarach usmevy, nohy podupkavajuce same od seba. Dvadsatdva druzstiev z dvanastich zakladnych skol celeho okresu predviedlo zaujimavu zmes roznych tanecnych prvkov a stylov. Podujatie velmi profesionalne konferovala P. Skladana spolu s Mgr. Zuzanou Michalcovou (obe z Nemeckej), ktore sa vyrazne podielali na jeho organizacii a priprave.
Vykony deti ostro sledovala nezavisla porota, v ktorej dominovali dvaja tanecni majstri - choreografi s dlhorocnou praxou v tomto odbore: Natasa Hrivnakova zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici a tanecny majster s takmer 30-rocnou praxou v modernom tanci, veduci suboru mazoretiek Miroslav Prochazka z Podbrezovej.
Myslienka usporiadat podujatie takehoto rozsahu vznikla v metodickom oddeleni odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne. Veduca metodickeho oddelenia Mgr. Eva Hancakova a metodicka Mgr. Brona Urbasikova napad postupne ralizovali a v priebehu osmich mesiacov nakoniec doviedli do uspesneho konca. Rovnaky uspech ocakavaju aj od druheho rocnika, ktory uz pripravuju.

Dakujeme...

Dakujeme MUDr. Dusanovi Maruskinovi a sestram z intenzivnej starostlivosti interneho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne za ich prikladnu starostlivost pri liecbe nasho otecka.

Rodina Sedliakova a Babiakova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT