8. JUL 1998 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Vazeny pan predseda Slovenskeho zvazu moderneho patboja!

Vybor oddielu moderneho patboja TJ Slovan Benus chce reagovat na vas list zo dna 3. juna 1998 adresovany redakcii Horehronia.

Musite mat vela casu v tak zodpovednej funkcii, ked ste reagovali na clanok o Matejovi takym obsiahlym listom. Nuz ale niektore nepresnosti vo vasom liste musime uviest na spravnu mieru. Mateja sme vychovali my v Benusi, a preto mame pravo obhajovat ho, ked je treba. Ako sam viete, moderny patboj je velmi tazky sport - raz to vyjde a hned v zapati v dalsich pretekoch sklamete. V piatich disciplinach mozete patkrat cosi pokazit a ked k tomu pridate neskusenost, zapracuje psychika, nekvalitna vyzbroj a slabe financne zabezpecenie moderneho patboja, moze sa stat to, co sa stalo niekolkokrat Matejovi. Ved ked porovname pocty registrovanych patbojarov napriklad v Taliansku (viac ako 10 000), niekolko tisic v Madarsku a na druhej strane u nas (20 - 25), svedci to o velkej biede slovenskeho moderneho patboja.

Dovolte, aby sme reagovali na vase nepresnosti v liste postupne:

- Matej je majstrom Slovenska v juniorskej kategorii, a to dokonca dvakrat. Na BAZ-ke v roku 1997 bolo trenerom oznamene, ze tieto preteky su zaroven aj Majstrovstvami Slovenska, ked bohuzial sa samostatne Majstrovstva Slovenska nekonali. Pretoze Matej skoncil treti ako najlepsi zo Slovakov (Banacky piaty), stal sa majstrom Slovenska. Druhy titul ziskal v roku 1996 na Majstrovstvach Slovenska v Liptovskom Mikulasi ako clen vitazneho druzstva juniorov.

- Je velmi smutne, ze dva roky pred OH v Sydney trenerska rada neformulovala nominaciu na OH, co sa nestalo snad ani v jednom zvaze.

- Ak chcete porovnavat vykonnost pretekarov, bolo by dobre, keby ste ju porovnavali na pretekoch, kde startuju vsetci porovnavani pretekari, pretoze kazde preteky su ine.

- K Majstrovstvam sveta v Banskej Bystrici: Je pravdou, ze Matej ako pretekar zlyhal tym, ze nepostupil do finale (Banackemu sa to podarilo len tak-tak), ale nie je predsa zodpovedny sam za vysledok druzstva. Pripomente si sportovu formu obidvoch pretekarov tesne pred Majstrovstvami sveta na BAZ-ke, kde sa darilo zase Matejovi.

- Co sa tyka pretekov vo Varsave, kde mimochodom Slovaci vyhrali sutaz druzstiev, z vysledkovej listiny nie je jasne, ani kde a kedy sa preteky konali, pripadne o aky druh sutaze v ramci Europy islo. Ale ak na pretekoch startovalo patnast krajin z celej Europy, iste islo o vyznamnu europsku sutaz. Tymto sa zaroven za Matejove nepresne vyjadrenie ospravedlnujeme.

- Vyhlasenie reprezentanceho trenera v denniku Pravda nebolo nikym dementovane a pretoze nemozeme citat vsetky slovenske denniky, brali sme toto vyhlasenie ako fakt. Po vysledkoch testov a pretekov, ktorych sa zucastnili porovnavani styria pretekari a po vasom vyhlaseni v Banskej Bystrici, ze Matej ako jediny splnil testy, bolo vyhlasenie pana Dusana Polacka st. pre Mateja krute, preto tak v clanku v tyzdenniku Horehronie aj reagoval.

Na zaver chcem dodat len tolko. Vsetci vieme, ze slovensky moderny patboj stagnuje, ved muzska reprezentacia sa nekvalifikovala na OH v Atlante, nepresvedcila ani po moralnej stranke na Majstrovstvach sveta v Shefiellde v Anglicku, nepostupila na Majstrovstva Europy v roku 1998. Vsetci popredni predstavitelia Slovenskeho zvazu moderneho patboja hovoria o rozsireni muzskej reprezentacie o kvalitnych juniorov, ale zatial sa nic takeho nedeje. Vieme, ze financne prostriedky vo zvaze na pripravu juniorskej reprezetnacie chybaju, ale na olympijsku pripravu su schvalene, a preto sa nam necudujte, ze sa bojime, aby nam tento rychlik neusiel.

Vybor oddielu moderneho patboja TJ Slovan Benus

Biatlon rozbehol letnu sezonu

Pod zastitou Slovenskeho zvazu biatlonistov sa zacali preteky Slovenskeho pohara v letnom biatlone. Zverenci trenera Jaroslava Kamenskeho uz v prvych dvoch kolach ukazali supajucu formu, ktora sa odzrkadlila v ich vysledkoch. V Bardejove 20.- 21. juna skoncili takto: kategoria muzi 21 - 35 rokov Robert Piater 2. miesto vytrvalostne preteky (VP), 2. miesto rychlostne preteky (RP), kat. dorastenci A Miroslav Danove 9. miesto VP, 5. miesto RP, Jaroslav Kamensky 5. miesto VP, 4. miesto RP, kat. dorastenky A Monika Poliakova 2. miesto VP, 1. miesto RP, kat. ziaci 12 - 13 r. Tomas Sanitra 4. miesto VP, 4. miesto RP, kat. ziacky 12 - 13 r. Ivana Sulejova 2. miesto VP, 5. miesto RP, Dagmar Mondlova 7. miesto VP, 3. miesto RP, kat. ziacky 14 - 15 r. Zdena Petlusova 4. miesto VP, 3. miesto RP, Agata Murinova 5.miesto VP, 1. miesto RP, Zuzana Megersova 10. miesto VP, 7. miesto RP, Lucia Leitnerova 7. miesto VP, 8. miesto RP.

Jaroslav Kamensky

Uspech v Taliansku

V Taliansku sa v dnoch 26.- 28. juna konala prva medzinarodna cena mesta Raveny v horolezeckych pretekoch chlapcov a dievcat. Slovensko reprezentovalo pat deti. Uspesne si pocinal Ervin Velic (HK Brezno) v kategorii C. V prvy den v lezeni bouldering skoncil na prvom mieste, v druhy den v lezeni na obtiaznost na siedmom mieste a v treti den v lezeni na rychlost na druhom mieste.

V celkovom hodnoteni - zucastnilo sa sedem statov. Prve miesto obsadil Marcin Mach (Polsko), na druhom mieste bol Ervin Velic (Slovensko), a treti skocnil Martin Stravnik (CR).

(mv)

Pozvanka na turnaj

TJ Slovan Pohronska Polhora pozyva priaznivcov futbalu na futbalovy turnaj o Pohar Obecneho uradu v Pohronskej Polhore, ktory sa uskutocni v nedelu 12. jula od 8.30 hodiny. Zucastnia sa ho muzstva: MFK Brezno, TJ Tatran C. Balog, TJ Slovan Michalova, TJ Slovan Pohronska Polhora.

Maly futbal Brezno

I. liga

Funny Isu - Sens 2:0 (1:0), goly: Babnic, Makusa, rozh. Kovacik, Daxner, 70 div.

V poslednom zapase sezony odohrali popredne a sucasne dve najlepsie muzstva I. ligy tuhy boj o prvu priecku v tabulke. Zapas bol v prvom polcase vyrovnany, kde obidve muzstva mali niekolko peknych golovych prilezitosti. Vedenia sa ujali domaci. V druhom polcase mali prevahu domaci, co sa prejavilo druhym golom. Obidve muzstva odviedli kvalitny vykon a slusnu hru, ktoru divaci po zaverecnom hvizde odmenili potleskom. Vyborny vykon podali obaja brankari ako domaci Petrinec, tak na strane hosti Müller. Takisto podakovanie patri rozhodcom za ich dobry vykon. Novym vitazom rocnika 1997/98 sa stalo muzstvo Funny Isu pod vedenim J. Cunderlika.

Podakovanie patri aj obcanom sidliska na Mazornikove, hlavne na Ulici 9. maja, ze nam dovolili, aby sa tieto zapasy mohli odohrat. Dufam, ze aj v buducej sezone, budu s nami. Vdaka patri aj celemu vyboru, ktory sa stara o chod celej sutaze: predsedovi D. Kovacikovi, podpredsedovi V. Vajovi, tajomnikovi I. Zajakovi, ekonomovi Ing. J. Straskovi, clenom J. Stefusovi, J. Durlakovi.

1. Funny Isu ........... 18 17 1 0 126:49 51

2. Sens 18 ............. 16 1 1 148:47 48

3. Diago ................. 18 11 1 6 112:69 34

4. Cosmos .............. 18 7 2 9 64:87 23

5. Dukla .................. 18 6 4 8 62:73 22

6. Funny Tango ....... 18 7 2 9 78:107 22

7. SKP ................... 18 6 2 10 61:75 20

8. Astra .................. 18 6 2 10 66:98 18

9. Kamzik ............... 18 4 2 12 55:95 14

10. AMA ................. 18 1 1 16 57:128 1

Najlepsi strelci po ukonceni sutaze rocnika 1997/98: 34 golov Caban (Isu), Kucerak (Sens), 27 golov Smola (Sens), 25 golov Brenkus (Diago), 21 golov Snejt (Diago), 19 golov Makusa (Isu), 18 golov Vaclavik (Isu), 17 golov Smejkal (Tango), Ridzon (Diago), 16 golov Klesken (Sens), 15 golov Pitonak (Astra), Kan (SKP), Michalik (Sens). Muzstvo AMA zostupuje do II. ligy a muzstvo Kamzik zohra baraz s B. Baletom.

V. Vajo

Sipkarska liga

Firma BARBOT SLOVAKIA a 1. Dart club Brezno 3. jula v priestoroch Dart clubu uskutocnili dalsie kolo sipkarskej ligy jednotlivcov muzov a zien. Je potesitelne, ze napriek dovolenkovemu obdobiu sa pocet hracov neznizil a opat sme sa mohli potesit z kvalitnych duelov. Medzi zenami sa darilo opat M. Medvedovej, ked vo finale vyhrala nad M. Fararikovou. Tretia skoncila M. Giertlova. V celkovom poradi vedie M. Medvedova pred M. Fararikovou, tretia je K. Medvedova. Muzi uz tradicne zvadzali medzi sebou velmi vyrovnane suboje. Spicka sa natolko rozsirila, ze je tazke dopredu tipovat vitazov. Pred turnajom stala otazka, ci po treti raz po sebe zvitazi Jozef Siman. Napokon zvitazil Andrej Turna, ktory vo finale porazil Ivana Tschampu. Treti skoncil Vladimir Polonsky, 4. Zdeno Pampurik ml., 5. - 6. Brane Gojakovic, Milos Precuch. V celkovom poradi je na prvom mieste Michal Tajbos 1450b., 2. Rasim Cupar 1340 b., 3. Jozef Siman 1140 b., 4. Milos Precuch 1040 b. Po tretom kole v lige druzstiev je na 1. mieste druzstvo HaPeBe I. so 6 bodmi, na 2. mieste druzstvo 1. Dart club II. s 5 bodmi a na 3. mieste druzstvo DYNAMO TEXAS s 3 bodmi.

Dalsie kolo ligy jednotlivcov bude 10.jula o 18.hodine v Dart clube Brezno.

(ih)

Uspech na Kalokagatii ´98

Posledny majovy tyzden privitala starobyla Trnava ucastnikov Kalokagatie ´98. Velkolepa medzinarodna olympiada deti a mladeze bola nielen pre najlepsich v oblasti sportu, ale zaroven zahrnala aj sutaze kulturne, co napokon bolo hlavnym poslanim starovekej kalokagatie - vsestranny rozvoj osobnosti.

Po viac ako presvedcivych vykonoch v okresnom a krajskom kole vybojovalo si druzstvo dievcat zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne ucast na tomto podujati. V medzinarodnej sutazi za ucasti druzstiev z Ceskej republiky a Madarska, aj ked nekompletne, obsadilo druhe miesto za druzstvom z Opavy z CR. V narodnej sutazi zvitazili dievcata z Pionierskej 2 s vyraznym naskokom pred druzstvom z Povazskej Bystrice a Nitry. Umiestnenie: 1. Brezno (807 bodov), 2. P. Bystrica (757), 3. Nitra (751).

Na snimke uspesne druzstvo: horny rad zlava - Halkova, Vengerova, Karsayova, Kupcova, Sreinerova, prostredny rad - Dubravova, Kuthova, Mondlova, Kohutova, Frimmova a v poklaku treneri Chrenova a Mgr. Snopko.

M. Cernak


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT