8. JUL 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Bilancovanie vykonu statnej spravy na useku zdravotnictva v okrese Brezno

Vychadzaju im v ustrety

Snahou vlady bolo zriadenim novych okresnych uradov priblizit vykon statnej spravy blizsie k obcanovi aj na useku ochrany zdravia obyvatelstva vytvorenim odboru zdravotnictva.

Odbor zdravotnictva zhrna usek statneho okresneho lekara a usek statneho okresneho hygienika. V Okresnom urade v Brezne nefunguje odbor zdravotnictva ako samostatny odbor, ale jeho cinnost riadi odbor vseobecnej vnutornej spravy.

Usek okresneho statneho lekara a usek okresneho statneho hygienika plnia ulohy zdravotnictva v prislusnom okrese a dohliadaju na ich plnenie. Okresny statny lekar a okresny statny hygienik su v uzkom vzajomnom prepojeni a uzko vzajomne spolupracuju.

Co sa tyka cinnosti, ktore obidva useky zdravotnictva vykonavaju, mozeme hodnotit, ze v priebehu roku 1997 bolo na useku statneho okresneho lekara zaevidovanych 395 podani a vydanych 7 rozhodnuti. Obcania podavaju v okresnom urade staznosti na pracu lekarov, na ich pristup k pacientom a ziadaju o ich riesenie okresneho statneho lekara. Aj ked to nespada do jeho kompentecie, okresny statny lekar zabezpecuje postupenie ziadosti a staznosti na riesenie kompetentnym organom.

Na useku statneho okresneho hygienika bolo v roku 1997 zaevidovanych 534 podani a vydanych 459 rozhodnuti, z toho 430 rozhodnuti na zaklade ziadosti a 29 rozhodnuti z vlastneho podnetu. V roku 1997 bolo vydanych 59 osvedceni o vykonani skusok odbornej sposobilosti v profesii predavac, casnik, holic a kadernik, maser a pod.

Na useku statneho okresneho hygienika sa eviduju podnety, staznosti obcanov ohladne znecistovania zivotneho prostredia, znecistovania vodnych zdrojov a pod. Statny okresny hygienik tieto otazky sam riesi alebo postupuje na vybavenie kompetentnym organom.

Hoci okresny statny lekar a okresny statny hygienik pracuju v okresnom urade len na 0,2 uvazok, pracovnici odboru vseobecnej vnutornej spravy sa snazia v maximalne moznej miere vyjst obcanom v ustrety k ich plnej spokojnosti.

JUDr. Katarina Donovalova, veduca odboru VVS OU Brezno

Spoznavali slovensku kulturu

Zvaz Slovakov v Madarsku poriada kazdorocne tabor pre slovenske deti zijuce v Madarsku. Aj v tomto roku v dnoch 25. juna az 1. jula sa stretli v Osrbli v chate Poniklec. Tyzden pobytu v tomto kraji bol naplneny roznymi sportovymi a kulturnymi aktivitami s cielom priblizit im zivot nasho obyvatelstva, spoznat krasy prirody a okolia, ale predovsetkym spoznat slovensku kulturu, folklor a zdokonalit sa v slovencine. Jednym z podujati, ktore pre tieto deti pripravilo Mestke kulturne stredisko v Brezne, bola ucast na vystupeni detskeho foklorneho suboru Stastne detstvo, ktore sa uskutocnilo ako repriza pri prilezitosti 20. vyrocia vzniku tohto suboru. Sto deti z tabora prislo pozdravit clenov tohto suboru, odovzdali im spomienkove predmety, zablahozelali k sviatku. Vystupili tu vitazi sutazi v prednese poezie, prozy a v speve slovenskej ludovej piesne. K prijemnemu pobytu prispelo i breznianske Centrum volneho casu, ktore vyslalo svojich veducich do Osrblia. V jednotlivych vekovych skupinach ucili dety slovenske hry.

(as)

Maticna mlad Slovensku

V dnoch od 6. do 29. jula mladi maticiari, Obecny urad v Bacuchu, Armada SR a miestne odbory Matice slovenskej poriadaju v Bacuchu medzinarodny ekologicky tabor Bacuch ´98 - "Maticna mlad Slovensku". Organizuju ho v ramci Svetoveho roka Slovakov a casovo predchadza Maticny svetovy festival slovenskej mladeze. Prvotnym zamerom podujatia je pomoc pri obnove prevadzky technickej kulturnej pamiatky, Bacusskeho tajchu. Druhotnym zamerom je umoznit zahranicnym Slovakom spoznavat vlast predkov, jej krasy, zblizit sa so slovenskou mladezou a sprostredkovat mladym ludom prijemne a uzitocne prazdniny v priatelskej atmosfere v prekrasnej prirode.

(jt)

Novacikovia v kasarnach

Prveho jula nastupilo do breznianskych kasarni stoosemdesiatpat povolancov. V zakladnom vycviku, ktory potrva mesiac, si osvoja zasady vojenskeho zivota, naucia sa zakladne poriadky, zaobchadzat so zbranou, zdokonalia sa v telesnej priprave ako aj vo vlasteneckej a etickej vychove. Zakladny vycvik ukoncia zlozenim slavnostnej prisahy v priestoroch vojenskeho utvaru. Zelame im prijemne prezitie vojenskej sluzby v Brezne.

(mv)

Blizsie k ludom

Zaujimavy sposob zvolil spravca farnosti v Benusi Dusan Horvath ako sa zblizit so svojimi farnikmi. V nedelu 5. jula sa stretol s obcanmi Filipova na priatelskom posedeni v prirode, kde nechybali duchovne cvicenia, sutaze pre deti aj pre dospelych. S farnikmi z Gasparova sa stretol uz predchadzajucu nedelu a planuje stretnutie aj s Bravacovcanmi a Benusanmi. Je to dobry sposob zblizit ludi navzajom a zaroven ich priblizit k Bohu.

(kf)

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska

o Kedy bude fungovat jedina svetelna krizovatka v okrese Brezno?

- Krizovatka pred hotelom Dumbier je najtazsi dopravny uzol, pretoze sa tam stretavaju styri smery a teraz naviac je obchadzka smerom od Hrinovej. Problem dopravy je znamy, zaoberali sme sa nim velmi casto. Len tak napriklad poviem, ze presne pred rokom som sa listom obratil aj s tymto problemom na riaditela Slovenskej spravy ciest - investorsky odbor Banska Bystrica - pana Valenta. V zmysle zakona 315/96 svetelne signalizacne zariadenia zriaduje a udrziava spravca cesty. Zaroven som ziadal, aby tento kriticky bod bol skoordinovany so zeleznicnym priecestim. Zial, aj dopravny inspektorat aj Slovenska sprava ciest dali take vyjadrenie, ze tento dopravny uzol nie je velmi vhodne riesit prostrednictvom svetelnej krizovatky. K problemu sa vratime po sprevadzkovani Baldovskeho mosta, ked pojde tymito styrmi smermi plynula cestna doprava. Dufam, ze tato odpoved citatelovi staci. Na tento problem sme nezabudli, ale momentalne sa neda riesit. Vsetko usilie sme sustredili na dokoncenie Baldovskeho mosta.

o Kedy dokoncia Baldovsky most?

- O stavbu Baldovskeho mosta sa zaujima asi kazdy obcan mesta Brezna, nielen mesta, ale aj okresu a snad aj celeho Slovenska. Pre jeho dokoncenie robime vsetko mozne. Terminov bolo niekolko. Most zacali stavat 6. decembra 1994 a podla najcerstvejsich informacii z kontrolneho dna v 26. tyzdni mozem povedat, ze Baldovsky most bude spojazdneny do konca tohto roka s tym, ze niektore podporne objekty budu dokoncovane v buducom roku. Je upraveny rozpis financnych prostriedkov a aj sami obcania mozu vidiet, ze intenzita prac na moste neuticha, ba prave naopak robi sa velkym tempom nonstop v sedemdnovych cykloch, co je dobra predzvest pre jeho dokoncenie.

Co zistila "soika"

Od 22. do 26. juna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali 65 jednotiek. V nich vykonali 57 kontrolnych nakupov, z ktorych 37 bolo predrazenych (frekvencia predrazovania 64,9 %, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov 2,60). V 27 prevadzkarnach u 198 druhov pozastavili tovar za kvalitativne chyby, resp. prekrocenu dobu spotreby alebo za nedodrzane informacne povinnosti dovedna za 430 675 korun. Na mieste zlikvidovali tovar, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal v siedmich prevadzkarnach u osmich druhov v hodnote 430 korun. Za zistene nedostatky na mieste ulozili 35 blokovych pokut za 21 800 korun. Pri nedostatkoch vacsieho rozsahu spisali 29 upovedomeni o spravnom konani, o ktorych rozhodne riaditel inspektoratu.

V Breznianskom okrese v potravinach Mix 01-115 Horehronskeho spotrebneho druzstva Brezno v Bujakove bol kontrolny nakup za 66,10 Sk predrazeny o 2,10. Tykalo sa to nedodrzanej hmotnosti Bratislavskej hydinovej salamy, udeneho syra, papriky a paradajok.

(tm)

Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne v piatok 3. jula popoludni v priestoroch Horehronskeho muzea na Nam. gen. M. R. Stefanika 13 pripravil podujatie. V jeho prvej casti spomienku na nedozite 90. narodeniny spisovatela Jana Pohronskeho precitala tajomnicka MO Matice slovenskej Zdena Stevkova s citatmi z korespondencie so spoluziakom Gejzom Lilkom. V druhej casti sa uskutocnila beseda s Janom Faltanom a krst jeho knihy Potulky Veporskym rudohorim. Krstnym otcom knihy bol Ing. Kamil Szabo z Komarna, hlavny sponzor knihy (na snimke Petra Bercika).

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT