Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

13

3. APRIL  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Velkonocna lyzovacka

Predlzeny vikend, sviatky, ale hlavne prijemne pocasie vyuzili mnohi lyziari na rozlucku so snehom.
Ako nas informoval riaditel Ski centra v Myte pod Dumbierom Peter Chramec, navstevnost i lyzovacka boli dobre, pochvalovali si ju najma chalupari z okolia. Tahal jeden vlek na 82 percentach trate, kde bolo 30 cm snehu. Sezonu ukoncili 2. aprila pretekmi clenov SK Ski centrum.
Aj velkonocna lyzovacka v Areali sportov na Taloch sa vydarila. Podla slov veduceho strediska Ing. Zdenka Hrbana, lyziarov prilakalo dobre pocasie, 45 cm snehu, v prevadzke boli tri vleky, obidve zjazdovky, okrem detskej. Rozlucku so snehom pripravuju tento vikend, kedy bude lyzovanie zadarmo.
Veduci strediska Chopok - Juh Libor Martiak nam povedal, ze na Deresoch je este okolo 80 cm snehu, kde volne dni a slniecko pritiahli aj zahranicnych lyziarov. Ak nenastane velke oteplenie, malo by sa lyzovat este aj na buduci vikend.

Ucitel musi rozdavat svoj um i dusu

h0213e.jpg (11766 bytes)Byt ucitelom je tazke najma v sucasnosti. Dnesna narocna generacia deti, no najma rodicov, mnozstvo uloh, ktore pedagog robi popri hlavnej pedagogickej praci, narocna mimoskolska cinnost, mnozstvo aktivit, ktore denne v skole prebiehaju. Co vsetko musi pedagog vykonavat! Ucenie, vychova, dozor, priprava ziakov na sutaze, agenda, porady, pohovory s rodicmi, zbery, brigady, akademie, projekty, opravy zositov, vysvedcenia ... Nikdy sa nekonciaci rad tisicok povinnosti, ktore sa rok co rok opakuju. No aj ticha radost, ked ucitela na ulici pozdravi dospely muz so svojimi ratolestami, v ktorom spozna byvaleho ziaka. Hrdost na skromne dievcatko, ktore sa vracia z narocnej sutaze s vitaznym prvenstvom, ci skupinu deti, ktore exceluju na slavnostnej akademii s kulturnym programom.
Taketo je ucitelske povolanie. Na jednej strane narocne, na strane druhej prinasajuce potesenie. Cely minuly tyzden sa niesol v znameni oslavy prace pedagogov, vo stvrtok bol totiz Den ucitelov.
V Okresnom urade v Brezne
h0213f.jpg (12749 bytes)si tento sviatok pripomenuli v pondelok (na hornej snimke), kedy prednosta Ing. Jaroslav Demian, veduca metodickeho oddelenia odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Mgr. Eva Hancakova a predsednicka OZ pracovnikov skolstva Melania Ridzonova sice skromne, ale s uctou, ktoru si zasluzia - kvetmi, dakovnym listom a malym financnym darom - podakovali dvadsiatim pedagogom okresu. "Dovolili sme si vas dnes pozvat, aby sme vam v mene svojom, ale i v mene vsetkych kolegov, rodicov i ziakov vyjadrili uznanie a uctu za vasu dlhorocnu tvorivu pedagogicku cinnost. Iste uz ubehlo mnoho rokov odvtedy, ako ste po prvykrat vkrocili do triedy, aby ste uz naveky otvorili svoje vnimave srdcia svojim ziakom. Od tych cias ste zodpovedali na tisice zvedavych otazok, utreli mnoho uplakanych ociek ..." Aj tymito slovami sa Mgr. E. Hancakova prihovorila ocenenym, medzi ktorymi boli ucitelia zakladnych skol: Mgr. Lubica Albertyova a Mgr. Lucia Babnicova z Pohronskej Polhory, Mgr. Stefania Bohusova zo Zavadky nad Hronom, Mgr. Monika Brodska a Mgr. Marta Pavlusova z Pionierskej 2 v Brezne, Mgr. Maria Crmanova z Lomu nad Rimavicou, Mgr. Sona Figuliova z Janosovky, Mgr. Oxana Hybelova z Valaskej, Mgr. Pavla Jankova z Helpy, Jan Jenco zo Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej, Mgr. Eleonora Zrakova zo Sumiaca, Mgr. Elena Trajtelova z Myta pod Dumbierom, ucitelky materskych skol: Anna Nemcokova (9. maja Brezno), Dagmar Krupova (Pohorela), Edita Kostkova (Michalova), Margita Kobelova (B. Nemcovej Brezno), Anna Medvedova (Bacuch), Margita Libicova (Bravacovo), Eleonora Rolkova (Hradby Brezno), Dana Zilova
(Kram).
Primator Brezna Ing. Vladimir Fasko
v stredu v obradnej sieni mestskeho uradu prijal tridsat jubilujucich pedagogickych pracovnikov (na dolnej snimke), ktorym okrem ineho povedal: "Svojou dlhorocnou aktivitou v skole, ale aj vo verejnom zivote ste potvrdili, ze myslienky J. A. Komenskeho - Byt ucitelom znamena nielen vzdelavat, ale pripravovat mladych ludi na to, aby sa v kazdej oblasti zivota jednotlivca i spolocnosti dokazali orientovat, realizovat a spoluvytvarat hodnoty materialne i duchovne - Ucitel musi rozdavat svoj um i dusu, a to nielen ziakom v skole, ale aj vo verejnom zivote a v kulturno osvetovej praci - sa pre vas stali celozivotnym mottom."


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT