3. APRIL 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vymena "strazi"

Vo stvrtok 28. marca z Vojenskeho utvaru 8261 v Brezne odislo do zalohy 148 vojakov v zakladnej sluzbe. Tretieho aprila do breznianskych kasarni nastupuje 139 novacikov. Zakladny vycvik absolvuju vo Vajnoroch, potom sa vratia do Brezna, kde vykonaju vojensku zakladnu sluzbu. Vernost vlasti budu prisahat v Bratislave. Zelame im, aby sa pocas ich "zeleneho pobytu" v nasom meste dobre citili.

Obstali v silnej konkurencii

V dnoch 21. a 22. marca sa ziaci Zakladnej umeleckej skoly z Brezna zucastnili na celoslovenskej sutazi Schneiderova Trnava v stvorrucnej hre na klaviri a v hre na husliach. V silnej konkurencii skol z celeho Slovenska dobre obstali. Prvy den skolu reprezentovali klaviristi. Sestry Monika a Veronika Kovacikove ako starsie ziacky sutazili vo stvrtej kategorii a umiestnili sa v striebornom pasme. Mladsi ziaci Zuzana Hermanova a Viliam Udic za svoj vykon v druhej kategorii dostali cestne uznanie. Druhy den sutaze patril solovej hre na husliach, kde Breznania mali zastupenie vo vsetkych vekovych kategoriach. V najnizsej sutazila Petra Luptakova a obdrzala cestne uznanie. V druhej kategorii sa Lenka Jancova umiestnila v zlatom pasme a Jakub Akuratny v bronzovom, podobne ako Marius Sajgalik v tretej kategorii. Na regionalnej sutazi v klavirnej hre 21. marca v Roznave brezniansku "zusku" reprezentovala Monika Profantova, ktora medzi sutaziacimi vo svojom rocniku ziskala prve miesto.

Olympiady s centrom volneho casu

Najprv (v stredu 20. marca) si v Zakladnej skole na Pionierskej 2 meralo sily osemdesiat ziakov v okresnom kole geografickej olympiady s tymito vysledkami v kategorii I: 1. A. Klinec, 2. M. Zibrinova (obaja Pionierska 2), v kategorii H: 1. F. Lendak (Pionierska 2), 2. V. Sliacanova (Pionierska 4), v kategorii G: 1. A. Kupcova, 2. M. Flaska (obaja Pionierska 2), v kategorii F: 1. M. Novacek (Pionierska 2), 2. V. Strmen (osemrocne gymnazium), v kategorii E: 1. A. Figlusova (Pionierska 4), 2. D. Simanova (Pionierska 2). Zakladna skola na Pionierskej 4 bola v pondelok 25. marca dejiskom okresneho kola Pytagoriady. Zo ziakov 5. rocnika boli najuspesnejsi riesitelia: 1. B. Leitner (Pionierska 4), 2. M. Halaj 3. J. Krnac (obaja gymnazium), 4. A. Latinak (Helpa), 5. K. Chovancova (Lom nad Rimavicou), 6. J. Cupka (Pohorela), 7. M. Ramaj (Predajna), zo 7. rocnika: 1. J. Sliacan (Pionierska 4), 2. P. Vitazka (Predajna), 3. R. Heretova (Polomka), zo ziakov 8. rocnika si prvenstvo odniesla M. Schlosserova z Predajnej. Okrem toho v Centre volneho casu v Brezne sa v dnoch od 16. do 22. marca do pripravnej fazy okresneho kola v programovani zapojilo osemnast ziakov, spomedzi ktorych zvitazil A. Vanko z Pionierskej 4. Vsetkym blahozelame.

Opytali sme sa za vas

veduceho odboru subornej metodiky Statistickeho uradu Slovenskej republiky Karola Papaja
o Co je cielom cenzu malych a strednych podnikov, koho sa dotyka a akou formou ho zabezpecujete?
- Cenzus malych a strednych podnikov (CMSP) sa na Slovensku realizuje po prvykrat a uskutocnuje sa na zaklade Vyhlasky Statistickeho uradu Slovenskej republiky c. 190 Z. z., z 29. novembra 2001, ktorou sa vyhlasuje Program statnych statistickych zistovani na rok 2002.
Cielom CMSP je zabezpecit, aby statisticke registre ako podklad pre podnikatelske statistiky boli kompatibilne s poziadavkami Europskej unie. Ulohou projektu je aktualizovat udaje v registroch, na zaklade ktorych Statisticky urad SR bude moct produkovat kvalitnejsie statisticke udaje o podnikani malych a strednych podnikov aj podla struktury ich cinnosti a podla regionov, ktore budu medzinarodne porovnatelne.
CMSP je zamerany na pravnicke a fyzicke osoby - zivnostnikov a osoby podnikajuce podla osobitnych zakonov, ktore patria do kategorie malych a strednych podnikov (do 250 zamestnancov) a v poslednych rokoch neboli zaradene do ziadnych statistickych zistovani a neexistuju o nich ziadne informacie ani z dalsich administrativnych registrov (ide priblizne o 122 tisic jednotiek). CMSP vo vsetkych krajoch Slovenskej republiky budu vykonavat povereni zamestnanci Statistickeho uradu SR. Jeho realizacia zahrna distribuciu, zber a vyhodnocovanie dotaznikov od urcenych spravodajskych jednotiek. Ide o rozsiahlu a zlozitu akciu, neporovnatelnu s beznymi statistickymi zistovaniami. Vacsine spravodajskych jednotiek bude zaslany dotaznik postou. Priblizne dvesto komisarov (anketarov) bude oslovovat vybrane jednotky a osobnou navstevou zistovat zakladne udaje o ich podnikani.
Zber udajov bude prebieha od marca do juna 2002 s tym, ze sa budu zistovat podla stavu k 15. marcu 2002. Ochrana dovernosti je zarucena zakonom. Spracovanie vysledkov CMSP a ich publikovanie sa predpoklada v priebehu druhej polovice roka 2002 a v roku 2003.
Udaje ziskane z CMSP budu vyuzite aj na vytvorenie registra miestnych jednotiek, ktory statisticky urad potrebuje na produkciu statistickych udajov v regionalnom cleneni, co je predpokladom cerpania fondov Europskej unie na rozvoj regionov Slovenska. Ziskane udaje pomozu pri naslednych analyzach struktury a spravania sa malych a strednych podnikov v jednotlivych oblastiach a regionoch Slovenska.
CMSP realizuje Statisticky urad SR v ramci narodneho programu Phare v spolupraci s expertmi statistickych uradov Spanielska a Rakuska. Tito partneri spolupracuju ako poradcovia pri realizacii cenzu a pri harmonizacii statistickeho registra s ostatnymi registrami spravovanymi statnou spravou a verejnopravnymi instituciami podla poziadaviek Europskej unie.
Statisticky urad Slovenskej republiky usporiada v piatok 19. aprila o 11. hodine v kongresovej sale hotela Bratislava prezentaciu projektu CMSP za ucasti predstavitelov delegacie Europskej komisie v Bratislave, Uradu vlady SR, profesijnych a podnikatelskych zvazov, zdruzeni a asociacii. Informacie o CMSP su k dispozicii aj na internetovej stranke SU SR: www.statistics.sk rubrika Cenzus malych a strednych podnikov 2002. Dalsie informacie o projekte poskytujeme kazdy pracovny den od 8. do 16. hodiny na telefonickej linke 02/50236732 a tiez na e-mailovej adrese: msp statistics.sk.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Rozrezal tasku a ...

Strnasteho marca o stvrt na dvanast z Cinskeho obchodu na Ulici CSA hlasili kradez penazenky. J. H. z Brezna totiz pri pokladnici zistila, ze jej ktosi rozrezal tasku a ukradol penazenku s peniazmi a dokladmi. Vec oznamili Policajnemu zboru.

 

Vari sa jej tam nepacilo?

Pred pol druhou popoludni 15. marca po oznameni, ze pred Vecierkou na Ulici CSA sa prechadza pocerna zena v nemocnicnom zupane, sa tam hliadka vybrala. Skutocne len v zupane z nemocnice usla D. H. zo Zavadky nad Hronom.

Ukradla ponozky

V predajni textilu na Ulici CSA pred pol piatou 15. marca kradla E. L. z Podbrezovej. Nasli u nej ponozky za 49 korun, ktore musela vratit a zaplatit blokovu pokutu.

To sa nerobi!

Informacia o nedovolenej skladke v mestskej casti Kiepka, ktoru prevzali desat minut pred druhou popoludni 19. marca, sa ukazala ako pravdiva. Do cesty totiz ktosi vysypal stavebny material. Hliadke sa podarilo zistit, ze tento odpad z burania sem navrsila jedna breznianska firma. Za znecistovanie zivotneho prostredia zaplatili pokutu.

Mali byt tichsi!

Na zaklade staznosti obyvatelov zo Svermovej ulice desat minut po jednej v noci 22. marca vystartovali do mestskeho domu kultury, odkial bolo pocut hudbu a hluk. Pripad rusenia nocneho kludu a nepovolenej zabavy spoluobcanov tmavsej pleti je v stadiu objasnovania.

Zbil a potom sa vyparil

"Vo vinarni Zuzana sa strhla bitka" - po tejto telefonickej sprave styridsat minut po polnoci 23. marca zistili, ze M. P. z Brezna napadol a udrel M. M. z Brezna. Po utocnikovi uz po prichode hliadky nebolo ani stopy, ostala tam len obet s drobnym zranenim. Pripadu sa potom ujal Policajny zbor.

Vyvrsil sa na dverach?

V stadiu objasnovania je vytrznost na Sladkovicovej ulici. Tesne pred tretou hodinou v noci 24. marca si tu asi vylieval zlost J. G. z Cierneho Balogu, ktory rozbil sklo na vchodovych dverach a usiel.

Na namesti horelo

Z jedneho z dvorov na namesti sa tesne pred piatou popoludni 24. marca zacal sirit prenikavy zapach dymu. Po upozorneni hliadka zistila, ze je to z dvora J. B., kde horel sennik. S nebezpecnymi plamenmi potom zapasili hasici, ktorych ihned privolali (na dolnej snimke).

Zeby narusene vztahy?

Na Ulici Frana Krala podvecer 25. marca V. K. zbil svoju druzku E. V., ktora to nenechala len tak a udala ho policii. Hliadka zranenej zene odporucila lekarske osetrenie. Co sa tam vlastne stalo, to je predmetom vysetrovania Policajneho zboru.

Opat to zacina!

Tragicke nasledky vypalovania travy z predchadzajcich rokov nechavaju lahostajnymi poniektorych odvazlivcov a opat vycinaju. O stvrt na dvanast 27. marca totiz hlasili vypalovanie travy na Polnej ulici. Hliadka tam pristihla J. D. z Brezna, ktory musel ohen zahasit a neminula ho ani blokova pokuta.

Co navrsil, upratal

Na Ulici osloboditelov 27. marca o pol dvanastej upratoval J. S. Asi si neuvedomil, ze vysypanim nahromadeneho listia k potoku vytvoril nepovolenu skladku. Teraz to uz - chudobnejsi o peniaze za blokovu pokutu - urcite vie.

h0213c.jpg (10930 bytes)

Ucitelia Zakladnej umeleckej skoly v Brezne svoj sviatok oslavili koncertom v predvecer narodenia J. A. Komenskeho.

h0213b.jpg (12948 bytes)

Pohotovy fotograf Viktor Sajgalik v nedelu 24. marca zachytil zasah hasicov v jednom z dvorov na breznianskom namesti.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT