Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

32

13. AUGUST  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V Brezne sa vyliali potoky

h0232d.jpg (13600 bytes)Vytrvaly dazd nad Breznom a okolim od jednej hodiny v noci 7. augusta si vynutil v okrese vyhlasit 2. stupen povodnovej aktivity a v Ciernom Balogu dokonca 3. stupen.
V Brezne rano voda zaplavila viacere ulice. Primator Ing. Vladimir Fasko vyhlasil 1. stupen povodnovej aktivity na rieke Hron, ale na spomenutych potokoch 3. stupen povodnovej aktivity, pretoze sa vybrezili viacere potoky a zaliali aj pivnice dvadsiatich piatich domov. Pri zachrannych pracach pomahali vojaci, zamestnanci technickych sluzieb, hasici a dobrovolnici z radov obcanov. Voda z potoka Drabsko, Pitlova a Chamarova zatopila ulice Mliekarenska, Budovatelska, Vrbova a staru Balocku cestu. Na Skolskej ulici kanalizacia nestacila odvadzat vodu. Problemy robila aj zvysujuca sa hladina Hrona.
Najhorsia situacia bola v Ciernom Balogu, kde strhlo cestu a v Hronci a v Osrbli, kde hrozilo vyliatie Osrblianky. V pohotovosti boli vsetky obce a okresna protipovodnova komisia pocas celeho dna monitorovala situaciu. K veceru nastastie voda zacala opadavat, ale pocas noci este monitorovali stav vodnych tokov.
Protipovodnova komisia v Brezne na stvrtkovom zasadnuti rozhodla o zruseni mimoriadnej situacie v meste. Skody, ktore prirodny zivel sposobil, primator odhadol na 6 milionov korun (1,5 miliona na mestskom majetku a zvysok na majetku obcanov). Komisia s Povodim Hrona pripravila navrh opatreni suvisiacich s regulaciou potokov, ktore sa vyliali.
Predstavitelia Cierneho Balogu vo stvrtok poziadali okresnu protipovodnovu komisiu, aby na odstranovanie nasledkov prirodneho zivla nasadila aj brigadu Civilnej obrany zo Ziliny.
Piatkovy dazd nevestil nic dobre a nadalej platil 2. stupen povodnovej aktivity.
Vytrvale dazde zainteresovanych ludi na lokalizacii zatopenia nenechali dlho oddychovat. Vo stvrtok o 22.30 v meste znova vyhlasili mimoriadnu situaciu vzhladom na opatovne vydatne dazde. Opat zaktivizovali mestsku protipovodnovu komisiu, ktora prakticky bez prestania pracovala do neskorych vecernych hodin v nedelu.
V nedelu rano o 10.00 z mestskej policie ohlasili zosuv pody nad Bastovou ulicou v casti pod zahradkami. Cely kopec je od vydatnych dazdov podmacany spodnymi vodami, a tak v rannych hodinach doslo k zosuvu v useku 10x30 metrov, cim boli ohrozene minimalne dva obytne domy a dve chatky, spod ktorych usiel svah.
V opatreni mestska protipovodnova komisia v tychto dnoch musi najst riesenie odvodnenia celeho svahu tak, aby sa predislo dalsim mimoriadnym udalostiam.
V pondelok rano o osmej zasadala okresna protipovodnova komisia, ktora zhodnotila stav vzniknuty v nocnych hodinach. Predseda komisie rozhodol o odovolani 3. stupna povodnovej aktivity a ponechani 2. stupna tiez z dovodou prognozy vyvinu pocasia na najblizsie obdobie ako i tendenciu poklesu vodnych hladin v okrese Brezno. Druhy povodnovy stupen pretrvava az do odvolania. 

Poulicny cirkus v Ciernom Balogu

V piatok a v sobotu 9. a 10. augusta hostoval v Ciernom Balogu medzinarodny Poulicny cirkus, ktory organizacne zabezpecilo Komunitne centrum n. o. v spolupraci s Obecnym uradom v Ciernom Balogu. Tento mladeznicky projekt je dielom francuzskej dobrovolnicky z obcianskeho zdruzenia Kultura v Rajeckych Tepliciach a po Slovensku bude putovat do 17. augusta. O predstavenia a cirkusove dielne sa staraju mladi ludia z Portugalska, Francuzska, Nemecka a zo Slovenska. Blizsie o tomto atraktivnom podujati nam porozpravala riaditelka Komunitneho centra n. o. v Ciernom Balogu Monika Budovcova:
- Predstavenia a cirkusove dielne boli povodne pripravene na travnatych plochach v obci. Pretrvavajuci dazd sposobil, ze program sa musel presunut do kulturneho domu. Pocas cirkusovych dielni si deti vyskusali zonglovanie s loptickami, jednoduche akrobaticke prvky, jazdu na ,,jednokolesovom bicykli"... V sobotu popoludni boli dielne pripravene na asfaltovej ploche v miestnej casti Dobroc. Pre nestalost pocasia sa pritomni museli presunut do kulturneho domu a napokon dielne museli zrusit. Vecerne cirkusove predstavenia sprevadzala dynamicka hudba na bubny a spestrene boli zltymi, oranzovymi a cevenymi kostymami a kulisami. K najefektnejsim patrili vstupy na choduliach, jednoducha akrobatika, humorne prvky a kontakt s publikom. 

CITAJTE NA STRANE 4!

h0232f.jpg (15941 bytes)

h0232e.jpg (15937 bytes)

Prestrihnutim pasky generalny riaditel Zeleziarni Podbrezova a. s. Ing. Vladimir Sotak a popredny hrac svetoveho golfoveho rebricka Tony Jacklin slavnostne otvorili 18-jamkove golfove ihrisko na Taloch (na snimke Anny Nociarovej).

Sestdesiate piate vyrocie smrti Martina Razusa si Breznania pripomenuli na spomienkovom vecere (na snimke Viktora Sajgalika).

Nemsovanka na Horehroni

Uplynuly vikend maly popularny dychovy orchester Nemsovanka, ktory reprezentuje hudobne umenie v celej Europe, koncertoval na Horehroni. V sobotu predpoludnim mu tlieskali v Brezne. Pocasie narusilo ich planovany program, no i tak dobra nalada vladla v sobotu pocas kulturneho programu v zasadacke Obecneho uradu v Benusi. Rovnaku atmosferu Nemsovanka vytvorila v popoludnajsich a vecernych hodinach v Bravacove. V nedelu clenov tohto orchestra privitali v bravacovskom amfiteatri na koncerte spolu s folklornym suborom Bukovinka, Benusanka, Sajgalici a detskym spevackym farskym zborom Benus. Zaver podujatia tvorila hodnotna tombola.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT