13. AUGUST  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Citatelska sutaz k 10. narodeninam Horehronia

8.

Devatnaste storocie dalo Slovakom mnohych vyznamnych dejatelov. Jednym z nich bol Samo Chalupka, evanjelicky farar a sturovsky basnik. Narodil sa v Hornej Lehote 27. februara 1812, teda v tomto roku si pripominame 190. vyrocie jeho narodenia. Zomrel 19. maja 1883 uprostred kvitnucej prirody chory, nevidiaci, sam, ked manzelka ho predisla o dva roky a ich manzelstvo nebolo pozehnane dietkami.
Po otcovej smrti ho Hornolehotania pozvali "za sveho vdecneho duchovnyho Pastyre". Udialo sa to v roku 1840 a v Hornej Lehote posobil az do svojej smrti, teda 43 rokov, jeho otec o pat rokov viac, dovedna 91 rokov. Na jeho nahrobnom kameni v rodnej obci je vyryte dvojversie: ,,Pravde zil som, krivdu bil som, verne narod svoj lubil som".
Samuel posobil ako iskierka, ktora svojim cinom pomahala a povzbudzovala Slovakov v narodnom povedomi. Jeho zbierka basni Spevy vysla knizne v roku 1855 a dodnes patri do zlateho fondu slovenskej literatury.

Pod Nizkymi Tatrami slavnostne otvorili

prve majstrovske 18-jamkove

golfove ihrisko na Slovensku

h0232h.jpg (15531 bytes)Majstrovske golfove ihrisko Gray Bear (Sivy medved), ktore vo stvrtok 8. augusta slavnostne otvorili na Taloch, je prvym osemnastjamkovym ihriskom na Slovensku. V Ceskej republike je napriklad styridsat ihrisk, z toho desat osemnastjamkovych pri celkovom pocte viac ako 10 000 hracov. Na Slovensku su zatial tri devatjamkove a pocet hracov presahuje 10 000. Svedci to o postaveni Slovenska v ramci golfovej Europy i golfoveho sveta.
Na tomto vynimocnom spolocenskom a sportovom podujati sa zucastnili autori ihriska Bob Walton, Skip Malek, popredny hrac svetoveho golfoveho rebricka Tony Jacklin, minister zivotneho prostredia Laszlo Miklos, minister kultury Milan Knazko, zastupcovia spriatelenych klubov z USA, Kanady, Skotska, Madarska, Ceska, Slovenska i osobnosti z oblasti sportu (Martina Moravcova, Peter Stastny, Anton Tkac, slovenski hokejisti na cele s Miroslavom Satanom, ceski hokejisti Jaromir Jagr, Dominik Hasek), z oblasti kultury (Milan Lasica, Jiri Bartoska, Jana Svandova) a ini.
Ihrisko projektovala americka firma International Golf Course Design, South Carolina s dizajnermi Bobom Waltonom a Skipom Malekom. Odborny dohlad nad jeho vystavbou mala firma Southerm Golf Limited z Velkej Britanie a investorom su Zeleziarne Podbrezova a. s. Dovodom, preco sa po uspesnych porevitalizacnych rokoch spolocnosti v decembri 1997 vedenie rozhodlo financovat tuto vystavbu nebol len sport a rekreacia, ale aj poznatok, ze svet obchodu a golfu jednoznacne suvisi. Povedali si: Ak chce mat Slovensko silnych obchodnych partnerov, golf je idealny prostriedok na ich oslovenie, rovnako i na prilakanie solventnych klientov pre cestovny ruch. Nezanedbatelny bol i zamer spolocnosti ZP a. s. investovat do rozvoja horehronskeho regionu. Napredovanie cestovneho ruchu v stredisku Tale, ktory zeleziarne podporuju, sa uz prejavilo aj v oblasti zamestnanosti. Akciova spolocnost Tale, ktora zastresuje turisticke a rekreacne aktivity (v zime prevadzkuje lyziarske stredisko a v lete bude aj nove golfove ihrisko) uz teraz zamestnava 136 pracovnikov. Ich pocet bude postupne narastat s rozvojom dalsich aktivit, ktore sa v suvislosti s rozvojom tohto oddychoveho centra pod Nizkymi Tatrami planuju.
h0232c.jpg (14670 bytes)Sivy medved ma rozlohu zhruba 62 hektarov, z toho intenzivne udrziavane plochy (jamkoviska a odpaliska) 1,7 hektara. S vystavbou zacali pred dvoma rokmi a slub ihrisko dokoncit do tohto leta vedenie spolocnosti dodrzalo aj napriek niektorym environmentalnym problemom. Museli totiz dodatocne dodrzat dalsich 34 opatreni suvisiacich s prisnou ochranou zivotneho prostredia pri jeho vystavbe. Problemy vyriesili a ihrisko ma osobitny system s nakladanim priesakovych vod z jamkovisk a odpalisk. Systemom podpovrchovych a povrchovych drienov je priesakova voda odvadzana do vegetacnych cesticiek. Je to jedinecny prirodny biochemicky sposob, ked sa vyuziva absorbcna schopnost domacich druhov vodnych rastlin a samocistiaca schopnost vodnych ekosystemov. Okrem toho sa na golfovom ihrisku pouziva dokladny monitoring kontroly kvality priesakovych vod, ktory zatial nebol nikde aplikovany. Momentalne sa pracuje na certifikovani systemu z golfoveho ihriska na Taloch v ramci programu Eureka pre krajiny Europskej unie.
Generalny riaditel Zeleziarni Podbrezova a. s. Ing. Vladimir Sotak voci vyhradam k vystavbe a prevadzkovaniu golfoveho ihriska na Taloch argumentuje: ,,Vdaka golfu mame moznost stretavat sa s ludmi, ktori robia v nasom biznise. V konecnom dosledku kazda ucast na turnaji v zahranici donesie pracu pre ludi vo fabrike. Toto je obrovska sekundarna sila golfu. Chceli sme, aby ludia, ktori mozu priniest na Slovensko nove projekty, nove pracovne prilezitosti, prichadzali za golfom k nam."

Preniesli sa do cias Razusovho zivota

Osmy augustovy vecer v Horehronskom muzeu sa niesol v znameni spomienok na ,,volnomyslienkara i dusu rozpoltenu, basnika, prozaika, dramatika, publicistu, politika, evanjelickeho knaza, smutneho, ale humanistu nepoddavajuceho sa rezignacii". V tento vecer clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku zaujimavou formou priblizili zivot a dielo Martina Razusa. Pasmo venovane 65. vyrociu smrti tohto velikana scenaristicky a rezijne pripravil organizacny veduci suboru Ing. Anton Jursa, ukazky vybrala Marketa Gregusova. Jednotlive sekvencie so sprievodnym slovom Juliusa Obernauera stvarnili Zuzka Bodiova, Marketa Gregusova, Ing. Lubica Klajbanova, Michal Konrad, Veronika Cerovska, Andrej Jursa a Erik Obernauer. Hudobnu zlozku zverili Jarke Obernauerovej, ktoru na klaviri sprevadzal Maros Klatik.
V Slove o autorovi sa divaci dozvedeli napriklad aj to, ze M. Razus ako dramatik nebol velmi uspesny. Jeho prva drama Obrodenie sa nehrala, drama Hana vysla aj knizne a hrali ju v Bratislave, v Kosiciach a v Martine. Veselohra Maly detektiv sa tiez nehrala a ostala v rukopise. Napisal este dramaticku basen Ahasver a druha Prometeus ostala nedokoncena. Jeho prozaicke dielo je rozsiahlejsie a vyznamnejsie. Kratke prozy vysli v zbierke Z drobnej prozy (druhe vydanie Sochar a cas), nedokonceny ostal roman Evino jablko, autobiograficke romany Marosko a Marosko studuje. Z prostredia a historie Brezna a okolia cerpaju jeho romany Julia, Odkaz mrtvych, Krcmarsky kral a novely Bombura a Surovcovci. Razusov hlas proti vojne priblizil M. Razusa ako najaktivnejsieho slovenskeho basnika v rokoch prvej svetovej vojny. Baca Putera (versovany ,,roman") vyznel ako oslava slovenskej huzevnatosti, chlapskej odvahy, ktora sa v priaznivych podmienkach stava materialnou silou meniacou odveky proletarsky a sluhovsky osud na slobodny zivot. Odkazom mrtvych autor pripomenul, aby sme neopakovali to, co kedysi rozdelovalo nasich predkov, jednoznacne sa stavia proti zneuzivaniu moci. Prozaik Martin Razus a bytostny zaujem o osud naroda patrili nerozlucne k sebe. Nie nahodou ho nazvali svedomim naroda. Bol clovekom slova, ale slovo predstavovalo unho cin.
Mesto, maticiari, muzeum a ucinkujuci pripravili vecer, ktory bol dostojnou spomienkou na Martina Razusa a jeho sedem rokov venovanych Breznu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT