13. AUGUST  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Uz po tretikrat v toto horuce leto sme v breznianskych uliciach ,,prenasledovali" ludi, ktori vyzerali spokojnejsi ako ostatni okoloiduci. Opat sme sa totiz zamerali na dovolenkarov, ktori si na chvile oddychu vybrali nas region. Zaujimalo nas, kde prezivaju dovolenku, s cim su spokojni, pripadne i nespokojni:


S anketovym mikrofonom


na dovolenkovu notu

JUDr. Jitka Kocianova, pravnicka, Praha:

- Dovolenkujeme v Hronci v zariadeni Poniklec, ktore patri Slovenskemu odborovemu zvazu. Sme velmi spokojni, ved sme tu uz po tretikrat. Akurat v pondelok sme boli nespokojni. Vybrali sme sa totiz do Demanovskej doliny, ale jaskyna bola zatvorena, podobne aj termalne kupalisko a nikde to nebolo oznacene. Takze to pokladame za nedostatok, mozno by v prislusnom hoteli mohli byt aj taketo informacie. Dnes to zopakujeme znovu, pretoze tu jaskynu chceme vidiet. Pred tromi rokmi sme boli v Bystrianskej jaskyni, bolo to prave 11. augusta, ked bolo zatmenie Slnka, takze sme mali znasobeny zazitok. Chystame sa na Chopok, chodievame sem v zime a chceme to poznat aj v lete z tej druhej strany. Na Slovensko sa vzdy radi vraciame.

Oskar Paldeat, student, Bratislava:

- Akurat prichadzame z Cierneho Balogu a smerujeme do Muranskej planiny, ktoru chceme prejst krizom. Byvali sme v chalupe na Krame, bolo tam perfektne. Cestuvam sem castejsie uz par rokov, paci sa mi tu. Presli sme okolie, boli sme na zeleznicke, v Dobrocskom pralese, zasli sme do Hronca.Teraz som tu so spoluziakmi, prespavame v kempoch a v turistickych utulniach.

Ivana Majercikova, ucitelka, Banska Bystrica:

- Uz druhy tyzden sme v Krpacove v sukromnej chate, je to tam super. Kazdy rok sem chodime. Zbierame huby, kupeme sa, boli sme aj na Taloch, dnes nakupujeme v Brezne. Trosku nam prekaza, ze v jazere sa kupu aj psy a potom zla cesta. Starostovia Hornej i Dolnej Lehoty by sa mali viacej starat o cesty, je to velmi zle.

Viera Kunova, dochodkyna, Ceska Lipa:

- Som tu s dcerou a vnucatami, ubytovani sme v zruboch na Taloch, ktore patria hotelu Partizan. Hotel je uzasne krasny, na vysokej urovni, boli sme sa tam pozriet. Skoda, ze zruby patria k hotelu, pretoze uroven ubytovania v nich je dost zla. Je tam vlhko, je to velmi ,,vybydlene". Sme tu len druhy den, takze sme este vela nevideli. Vcera prsalo cely den, preto sme nemali moznost niekde sa pozriet. Dnes sme v Brezne, chceme zajst do jaskyne v Bystrej a v plane mame nejake tury po okoli. Musim povedat, ze na Taloch je nadherne kupalisko, krasna koliba, vsetko krasne, ale ubytovanie v zruboch, to je bieda.

Dana Makovicova, dochodkyna, Piestany:

- Som rodacka z Valaskej, manzel z Podbrezovej, ale od roku 1970 byvame v Piestanoch. Vzdy nas to tahalo do rodneho kraja, ked sme mali volny cas, vracali sme sa sem kvoli rodicom, ale aj kvoli krasnemu prostrediu. Na Skalici v Podbrezovej mame chalupu, zrenovovali sme dom, ale mame tam aj piecku, aby nam pripominala teplo domova. Teraz sme uz na dochodku a prakticky od maja do septembra, niekedy aj do oktobra sme tu. Ked to porovnavam, sluzby v Piestanoch su ovela lepsie. Napriklad stava sa nam, ze v Podbrezovej o druhej popoludni uz nekupime chlieb. Myslim si, ze zakladne veci by obchodnici mali mat, aj keby na tom trosku prerobili. Je tu vela turistov a co si pomyslia, ked pridu z tury a nedostanu chlieb?

Veronika Zmajkovicova, predajca, Bratislava:

- Byvame v hoteli Partizan na Taloch, je nas tam pat. Je tam super strava, krasne interiery, krasne izby, krasne okolie, les, vonku kupalisko. Proste je tam perfektne. Stava sa, ze personal v hoteli byva odmerany, ale ludia su rozni. Vyuzili sme slnecne pocasie a okupali sme sa, boli sme v Bystrianskej jaskyni, presli sme sa na Krpacovo. Ak je vonku skarede pocasie, v hoteli hravame stolny tenis, biliard a tak.

(ng, iv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Uspesne podujatie

Mladi krestanski demokrati rozlozili svoje stany na starom ihrisku v Myte pod Dumbierom v piatok 2. augusta uz po dvanastykrat. V sobotu rano sa im prihovoril bystriansky starosta Pavol Haasz slovami:
,,Mili priatelia, mile spolocenstvo ,,peknej a dobrej veci". Vitam vas dnes na druhej, ale aj tym finalnej casti nasho vystupu na vrchol dumbierskych Tatier - Dumbiera, kde je cielom posvatit kriz, ktory sme pred tyzdnom spolocnym usilim osadili. Pekne vas prosim, kedze ideme dnes nalahko, dodrzujme chodnik veduci na vrchol. Zaroven srdecne dakujem mojmu osobnemu priatelovi RNDr. Lubosovi Cilagovi, riaditelovi NAPANTu, za porozumenie a pochopenie, ze sme pred tyzdnom sem-tam museli opustit chodnik pre dost vahou vaziaci, ale v to nas spajajucim krizom. Dakujem."
Ucastnikom zicilo pocasie, lebo na okoli prsalo, ale na Dumbieri nezmokli. Ked rimskokatolicky dekan Mgr. Jaroslav Kadlec kriz posvatil, vykuklo slniecko, akoby aj Pan Boh posvatenie schvaloval.
Na vystupe sa zucastnili aj vrcholni predstavitelia KDH Pavol Hrusovsky, Pavol Minarik, Daniel Lipsic, Peter Muransky, minister Jan Carnogursky a dalsi. Po namahavej ture dobre padol chutny gulas a o 19. hodine dusevna potrava v podobe svatej omse celebrovanej breznianskym dekanom za asistencie dievcenskeho spevokolu pod vedenim Zuzany Sojkovej. Po svatej omsi Pavol Hrusovsky zapalil vatru. Mladym ludom z celeho Slovenska ostali sily aj na tanec na luke pod Dumbierom takmer do rana.
Za vydarene podujatie patri vdaka vsekym, ktori sa podielali na jeho priprave, ako aj starostom Myta pod Dumbierom a Bystrej Jurajovi Misanimu a Pavlovi Haaszovi.

Marian Kvackaj

Dakujeme ...

Dakujeme primarovi MUDr. Pavlovi Pastorovi, geriatrickemu oddeleniu, primarke MUDr. Emilii Buckovej, doliecovaciemu oddeleniu Nemocnice s poliklinikou v Brezne za ich starostlivost a opateru Stefana Svantnera.

Deti s rodinami

Plavajuce flase

Vydatny nocny dazd zo 6. na 7. augusta, ktory nedal spat mnohym obyvatelom Brezna, priniesol so sebou vrasky na cele tych, ktorych najviac postihol, a s tym suvisiace skody. Lenze odhalil aj nedbanlivost mnohych z nas.
V to rano, ked voda zaplavila ulice, som mal cestu okolo Hrona. Videl som plavajuce drevo a kadeco ine, co voda brala so sebou. No cuduj sa svete, najviac neporiadku narobili plastove flase. Tie sa valili jedna za druhou. Odkial sa vzali? Preco neskoncili tam, kde maju? Teda v odpadkovych kosoch? Boli horucavy, smadilo nas a flase sa nazbierali kade-tade okolo nas. Nedavno som cital, ze parlament schvalil zakon o zalohovani takychto flias. Podla mna to bude riesenie, aj ked sa to mnohym majitelom predajni nevidi. Verim vsak, ze taky neporiadok, aky som videl plavit sa po Hrone, nebude.

(dm)

Vojenski dochodcovia na strelnici

Velitel breznianskej posadky pplk. Ing. Jozef Sikel pozval na Annu vojenskych dochodcov, ich manzelky, vdovy a hostov z MsO JDS v Brezne na posadkovu strelnicu Zbojska.
Na uvod zastupca velitela pplk. Ing. Peter Pancik v pritomnosti predsedu OV JDS v Brezne Tibora Gillu, predsedu MsO JDS v Brezne Arpada Kachnica, predsedu ZO SZPB Karola Kubata a predsedu KVD ZVASR Jozefa Schulza zablahozelal vsetkym pritomnym Annam a Bozenam a odovzdal im kyticky kvetov.
Potom uz zazneli vystrely zo samopalov a pistoli. To si overovali vojenski dochodcovia, ich manzelky a hostia z MsO JDS, ci este nezabudli triafat do cierneho. Pri vyhodnoteni na pomyselne stupne vitazov vystupili a diplomy za umiestnenie prevzali v sutazi muzov Karol Kubat za prve miesto, Frantisek Gubov za druhe miesto, Dr. Stefan Gregus za tretie miesto. V sutazi zien najlepsie strielala a diplom za prve miesto prevzala Anna Schulzova, druha skoncila Valeria Cibulova.
Po uspesnej strelbe vsetkym chutil vyborny vojensky gulas z polnkej kuchyne. Lucili sme sa so slovami: Do videnia v auguste na prehliadke vojenskych folklornych suborov v Helpe.

Jozef Schulz

Vydarene akcie seniorov

V krasnom letnom pocasi 25. jula usporiadal Klub dochodcov Brezno pre priblizne patdesiat dochodcov z mesta posedenie pri gulasi a branno-sportove hry s muzikou v prirode v prekrasnom prostredi na Rurach. Pozvanie prijali primator Ing. Vladimir Fasko a prednosta Ing. Jan Medved. Primator informoval o vystavbe nasho mesta a v ramci besedy zodpovedal na otazky dochodcov.
Ti, ktori vyhrali ceny za hod granatom a strelbu z pusky, boli velmi spokojni. Podakovanie za vydarenu akciu patri vsetkym organizatorom, ale hlavne veducej klubu dochodcov Bozke Pobisovej a Jankovi Nemcokovi, ktori tento gulas pripravovali, ale aj Hanke Stanislavovej, Marienke Medvedovej, Vojtechovi Kubovemu a Arpadovi Kachnicovi, ktori im pritom pomahali.

...

Zaciatkom augusta zorganizoval klub dochodcov autobusovy zajazd na termalne kupalisko Besenova. Velmi radi tam chodievame, pretoze nas laka vyborna termalna voda a prijemne hygienicke prostredie. Aj toto podujatie bolo velmi uspesne, lebo mu prialo pocasie. Cestou domov si vsetci zaspievali. Na toto mile stretnutie budu dochodcovia s radostou spominat.

Anna Stanislavova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT