13. AUGUST  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Jarmo 2002 v Sihle

Sihla , ktora patri k najvyssie polozenym obciam na Slovensku (980 m n. m.), vznikla v 18. storoci ako osada Banskej komory. Bola tu sklarska huta zamerana na vyrobu technickeho skla. Hlavnym zamestnanim ,,vrcharov" bola vsak praca na poli a chov dobytka. Aj toto bolo motivom zorganizovania pretekov volskych zaprahov. Vlanajsi nulty rocnik sa vydaril, a tak tamojsi obecny urad pripravuje na vikend 17. - 18. augusta prvy rocnik tohto podujatia s nazvom Jarmo 2002. Jeho ucastnici budu v sobotu zapolit v troch sutaznych disciplinach: gazdovske preteky (sutaz v zrucnosti, rychlosti a poslusnosti volskeho zaprahu), furmanske silove preteky (preukazanie sily zaprahu, premiestnenie tazkeho bremena) a furmanske preteky na cas. Na deti caka pestry program v podobe sutaznych hier, jazdy na huculskych konoch, indiansky tabor. Ucastnici vzhliadnu vystupenia detskych folklornych suborov Vrcharik z Hrinovej a Lomovcata z Lomu nad Rimavicou i ludovej hudby Juliusa Bartosa - Suku z Cierneho Balogu. Chybat nebude furmanska zabava, country hudba, ,,nostalgicke spomienky" pri ozembuchu, fujare a heligonke, prezentacia novych publikacii o Sihle i Lome nad Rimavicou. V nedelu predpoludnim je na programe svata omsa v kaplnke a popoludni futbalovy zapas medzi SKF Sihla a Slovanom Pohronska Polhora. Ti, ktori pridu do Sihly v ludovom kroji, maju vstup na toto jedinecne podujatie zadarmo.

(DaRa)

Pocasie neprialo ani lietaniu

Otvorenie Majstrovstiev Slovenska v zavesnom lietani 20002 a medzinarodnej sutaze o Pohar Podbrezovej sprevadzalo v druhu augustovu sobotu nepriaznive pocasie, takze prvy letovy den sa uskutocnil az v pondelok 12. augusta. Do sutaze II. najvyssej kategorie schvalovanej medzinarodnou leteckou federaciou sa zaregistrovalo sedemdesiatsest pilotov reprezentujucich Finsko, Polsko, Ukajinu, Cesko, Slovensko, ale aj Rusko, Litvu a Madarsko. Medzi horucich favoritov patri domaci pretekar Ferdinand Nizner.

(an)

 Dazdivy vecer neubral na dobrej nalade

Nevsedny hudobny vecer pripravili v duhu augustovu sobotu Komunitne centrum n. o. a S. A. N. Slovak Art Natura v Ciernom Balogu v Pohostinstve Dobroc alebo v ,,krcme pod Repiskami", kde vystupila hudobna formacia Jazva Minotaura z Banskej Bystrice. Druha polovica vecera priniesla diaprojekciu fotografii pod holym nebom - Cestovanie po Slovensku a Spanielsku - sprevadzanu relexacnou chill-outovou, ambientnoli hudbou a pohybovym divadlom. Dazdivy vecer neubral na dobrej nalade organizatorom ani divakom, podujatie skoncilo v skorych rannych hodinach.

(mb) 

Co zistila ,,soika"

V 27. az 31. tyzdni inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj prekontrolovali 176 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 69 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 26 predrazeni, co predstavuje 37,7 percenta. Vyska predrazenia na sto korun k predrazenym nakupom dosiahla 0,50 koruny.
Pri kontrole kvality v 63 prevadzkach pozastavili 287 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 1 208 947 korun. V piatich prevadzkovych jednotkach objavili styri vahy, strnast zavazi a jedno meradlo s neplatnym uradnym overenim. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 68 blokovych pokut v hodnote 58 200 korun a spisali 25 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych budu ulozene postihy podla ustanoveni platnych zakonov.
V prvom polroku sa zaoberali 79 podnetmi pisatelov, z ktorych 39 bolo opodstatnenych, 28 neopodstatnenych, tri podnety sa vybavuju a jeden postupili regionalnej veterinarnej a potravinovej sprave. Islo o reklamaciu predaja potravinarskych vyrobkov vo vyrobe, konkretne pekarenskych. Osem podnetov vybavili priamo odpovedou bez setrenia. Sestdesiatpat podnetov bolo z oblasti obchodu a strnast zo sluzieb. Staznosti na obchody sa vacsinou tykali nevybavenia reklamacii v zakonom stanovenej lehote (obuv, nabytok), predaja nekvalitneho tovaru (po datume najneskorsej spotreby), statocnosti predaja, klamlivej reklamy, cize uvadzania cien akciovych tovarov na reklamnych letakoch. Podnety v oblasti sluzieb sa tykali reklamacii oprav mobilnych telefonov, montazi zaluzii a eurookien, opravovni obuvi, zasielkoveho obchodu, hlavne vybavovania reklamacii v 30-dnovej lehote.

(db)

Dva tyzdne na cestach

,,Od 22. jula do 4. augusta sa v okrese Brezno stalo trinast dopravnych nehod. Mozno konstatovat, ze doslo asi k 50-percentnemu poklesu dopravnej nehodovosti v porovnani s vlanajskom, kedy sme zaznamenali dvadsatpat nehod." Uviedla pri hodnoteni dopravno-bezpecnostnej situacie hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dana Kmetova.

V tomto obdobi sa dve osoby zranili tazko, jedna lahko, ale nevyhasol ani jeden ludsky zivot. Sposobene skody predstavuju sumu 955 500 korun. V jedenastich pripadoch nehodu sposobili vodici, alkohol figuroval raz. V porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka je to pokles o dva pripady. Najrizikovejsi bol pondelok, nasledovala streda, prvy augustovy vikend bol beznehodovy.
Vaznejsia dopravna nehoda sa stala v stredu 31. jula vecer, kedy vodic z Holandska na motocykli Honda 1100 v smere z Lomu nad Rimavicou do Brezna v podlhovastej lavotocivej zakrute neprisposobil rychlost jazdy mokrej vozovke, dostal smyk, presiel na krajnicu a skoncil v priekope. Utrpel tazke zranenie s casom liecenia nad 42 dni. Najcastejsimi pricinami nehod boli sposob jazdy, rychlost a porusenie zakladnych povinnosti vodica.
,,K tomuto vyvinu prispela skutocnost, ze boli vykonane tri dopravno-bezpecnostne akcie a samozrejme aj zvysena ohladuplnost samotnych vodicov tym, ze doslo k znizeniu nehodovosti na nasich cestach", zdoraznila D. Kmetova.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT