Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

07

18. FEBRUAR  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vyhlasili najlepsich sportovcov MSK Brezno

h0307h.jpg (14319 bytes)V stredu 12. februara v Mestskom dome kultury v Brezne za ucasti hosti, sportovcov, trenerov, rodicov a sponzorov vyhlasili najlepsich sportovcov a trenerov MSK Brezno za rok 2002. Ako zdoraznil riaditel MSK Ing. Tibor Boros, cielom tohto podujatia bolo ocenit tych najlepsich, odmenit zasluzilych sportovcov a trenerov, ktori sa dozivaju vyznamneho zivotneho jubilea, a vyzdvihnut aj pomoc a podporu najvacsich sponzorov a podnikatelov.
Na zaklade navrhov z jednotlivych sportovych klubov a oddielov zdruzenych v MSK za najlepsich sportovcov boli vyhlaseni: Kristinka Horackova (atleticky klub), Eliska Svikruhova (biatlonovy klub), Martin Auxt (futbalovy klub), Filip Stulajter (hokejovy klub), Lukas Kucerak (karate klub), Peter Knizka (strelecky klub), Ing. Igor Galik (stolnotenisovy klub), Matej Chovanec (klub turistov). Vsetci v uplynulej sezone dosiahli hodnotne vysledky, vacsinou ide o mladych sportovcov, ktori maju perspektivu dalsieho rastu a mozu dosahovat este lepsie vysledky.
Mgr. Roman Snopko (atleticky klub), Jaroslav Kamensky (biatlonovy klub), MUDr. Ivan Dubiny (futbalovy klub), Ladislav Gero (hokejovy klub), Lubos Husenica (karate klub), Stefan Svarc (strelecky klub), Dusan Berky (stolnotenisovy klub), Ing. Ivan Babocky (klub turistov), boli odmeneni ako najlepsi treneri. Svojou poctivou pracou prispeli k dosiahnutym vysledkom sportovcov a maju velky podiel na vychove mladych. Uznanie a podakovanie im patri o to viac, ze vetci, ktori pracuju pri MSK, trenuju popri svojom zamestnani, casto na ukor osobneho volna, za minimalnu alebo ziadnu mzdu.
Medzi ocenenymi boli aj byvali aktivni sportovci a treneri, ktori vo svojom sporte dosiahli vyrazne uspechy a dozivaju sa vyznamneho zivotneho jubilea: Matej Chovanec - zakladajuci clen horolezeckeho spolku JAMES a Horskej sluzby v Nizkych Tatrach, dlhorocny horolezec a turista, doziva sa osemdesiatky; Ladislav Fasko - dlhorocny aktivny stolny tenista a trener, Julius Dunajsky - jeden z najvyraznejsich a najvsestrannejsich sportovcov v historii Brezna, aktivne hraval volejbal, stolny tenis, hokej, hadzanu, futbal a dalsie sporty, onedlho oslavi sedemdesiat rokov; Ing. Jozef Makusa - byvaly aktivny futbalista a dlhorocny trener futbalu, stal pri vsetkych futbalovych uspechoch, dvadsatosem rokov trenoval v Brezne, oslavil sestdesiatku; Ing. Anton Jursa - vyse tridsat rokov stal na cele turistickeho klubu, dlhorocny aktivny turista a horolezec, je dusou klubu turistov pri MSK; Tibor Gilla - byvaly sportovec a funkcionar, dlhorocny hlasatel, kronikar a dopisovatel do roznych novin, oslavil sedemdesiat rokov.
Aby sportovci mohli zaznamenavat uspechy, musia mat vytvorene aj zodpovedajuce podmienky. Popri meste Brezne sa na podpore sportu podielali aj rozne podniky, organizacie a podnikatelia. Zvlast ocenili pomoc ZP Podbrezova, a. s., hlavne generalneho riaditela Ing. Vladimira Sotaka. Pomohli aj Prespol, s. r. o., Brezno, Belamo, a. s., Hronstav 01, s r. o., PKB, a. s., Real Market, Fuchs, s. r. o., Signal centrum a dalsi.
Program doplnal spev a tanec v podani deti z folklorneho suboru Stastne detstvo i vystupenie karatistov. Lucili sa s pozdravom ,,Sportu zdar" a zhodnym konstatovanim, ze podobne podujatie treba organizovat kazdy rok.

h0307g.jpg (12507 bytes)

h0307f.jpg (12210 bytes)

o Najlepsi treneri

o Byvali aktivni sportovci a treneri

(r)

Jedna otazka

veducej oddelenia sprostredkovatelsko-poradenskych sluzieb Narodneho uradu prace - Okresneho uradu prace v Brezne Mgr. Eve Lukacovej:
o Ake su vase prve skusenosti s uplatnovanim novely zakona o zamestnanosti v praxi?
- K 31. decembru 2002 Narodny urad prace - Okresny urad prace v Brezne viedol v evidencii nezamestnanych 8066 obcanov, co pre okres Brezno znamena v absolutnom vyjadreni 24,84-percentnu mieru nezamestnanosti, disponobilna miera predstavovala 23,71 percenta.
Novela zakona o zamestnanosti ucinna od 1. januara 2003 podstatnym sposobom neovplyvnila situaciu v oblasti vyvoja poctu nezamestnanych k 31. januaru 2003, ked pocet nezamestnanych k tomuto datumu prekrocil len 40 - 50 nezamestnanych obcanov v porovnani so stavom ku koncu minuleho roka. Vyraznejsie zmeny zaviedla novela zakona o zamestnanosti do oblasti komunikacie a spoluprace obcana s okresnym uradom prace. Novozavedena povinnost evidovaneho nezamestnaneho aspon raz za strnast kalendarnych dni osobne sa dostavit na urad prace a preukazat, ze si aktivne hlada zamestnanie, patri nepochybne medzi progresivne prvky komunikacie s nezamestnanym. Kladie vyssie naroky na socialne zrucnosti a osobne vlastnosti nezamestnaneho obcana, jeho orientaciu na trhu prace. V neposlednom rade prinasa vyssiu najma personalnu a administrativnu zatazenost pre zamestnavatelov v okrese Brezno, aj vseobecne. Je skor disciplinarnym opatrenim na ucely eliminacie nelegalnej prace nez skutocnym nastrojom riesenia nezamestnanosti.
Skusenosti z praxe a realny pocet volnych pracovnych miest v priemere za mesiac (v okrese Brezno asi 30 - 40 volnych pracovnych miest, mimo miest vytvorenych prostrednictvom aktivnej politiky trhu prace) uvedeny fakt len potvrdzuju. O jedno volne pracovne miesto sa uchadzalo v roku 2002 v priemere 62 obcanov. Za tejto situacie nie je jednoduche, aby si obcan skutocne nasiel zamestnanie, v ktorom by mohol a chcel pracovat. Dalsiu alternativu komunikacie s klientom predstavuje aktivna spolupraca obcana s uradom prace pri sprostredkovani zamestnania, poradenskych aktivitach (vyberovych konaniach pre zamestnavatelov) alebo rekvalifikaciach.
V druhej polovici februara po dohode s obcami a mestom Breznom, ktore boli zaradene novelou zakona o zamestnanosti medzi vykonavatelov politiky zamestnanosti, zaciname s realizaciou spoluprace s nezamestnanymi priamo v obciach, ktore sucasne budu moct vyuzit pracovnu silu svojich obcanov pri realizacii zaujimavych projektov najma v ramci verejnoprospesnych prac, absolventskej praxe alebo pri vykone drobnych prac v prospech obce.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT