18. FEBRUAR  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) V Jarabej otvorili potraviny

Starostke Jarabej Marii Hrasnej sa podarilo splnit prve zelanie, ktore si vytycila po nastupe do funkcie. V sobotu 15. februara totiz slavnostne otvorili predajnu potravin Horehronskeho spotrebneho druzstva Brezno. Podla slov starostky, riaditelka HSD Ing. Eva Kolajova im ochotne vysla v ustrety, a tak obyvatelia Jarabej a chatari uz za nakupmi nemusia cestovat.

J. Surina vystavuje

Minuly stvrtok v budove Velvyslanectva Francuzskej republiky v Bratislave slavnostne otvorili vystavu fotografii Jaroslava Surinu s nazvom ... a este raz prezit Provence. Vernisaz vystavy, ktora ma umelecko-dokumentarny charakter, sa konala za ucasti velvyslanca Francuzska na Slovensku Georgesa Vaugiera, kulturneho atase Jean-Pierra Meulleneta, narodneho umelca Ladislava Chudika, popularnej spevacky Ingoly, muzikalovej hviezdy Dagmar Rostandt a dalsich osobnosti kulturneho a spolocenskeho zivota. Vystava tohto breznianskeho autora, prezentujuca jedinecnost francuzskeho regionu Provence, v galerii Francuzskeho institutu potrva do 5. marca.

Tyzden olympiad

Zakladna skola na Pionierskej 2 v Brezne bola uplynuly tyzden dejiskom dvoch olympiad. V utorok 11. februara predsednicka komisie Mgr. E. Faskova privitala 21 vitazov skolskych kol olympiady anglickeho jazyka a riaditel skoly Mgr. V. Kubiny im poprial vela uspechov pri rieseni zadanych uloh. V kategorii A sa najviac darilo M. Fujkovej z Pionierskej 2 pred P. Mistrikom z Mazornikova a P. Michalcom z Polomky. V kategorii B bola uspesna M. Maslarova z Mazornikova, v poradi za nou skoncili M. Nepsinsky z Mazornikova a L. Pavuk z Pionierskej 2. Na druhy den si 20 vitazov skolskych kol meralo sily v olympiade nemeckeho jazyka, ktorych privitala predsednicka hodnotiacej komisie Mgr. M. Mihokova. V kategorii A zvitazila P. Kasova z Valaskej pred L. Mukom z Nemeckej a M. Jamrichovou z Mazornikova. Prve miesto v kategorii B obsadila K. Kanova z Pionierskej 4, druhy skoncil P. Jakuba z Polomky a treti M. Minarovjech z Predajnej. V krajskom kole teda okres Brezno budu reprezentovat v anglickom jazyku M. Fujkova a M. Maslarova a v nemeckom jazyku P. Kasova a K. Kanova.

 

Juraj Griglak v Bombura klube

V breznianskom Bombura klube v tomto roku uz koncertovali nositelia takych zvucnych mien ako su Jozef Dodo Sosoka, Phil Shoenfelt, Oskar Rozsa. V sobotu 22. februara navstevnikov klubu potesi vsestranny, inspirativny a flexibilny Juraj Griglak.
Basgitarista/kontrabasista Juraj Griglak je uz niekolko rokov clenom slovenskeho dzezoveho all-stars timu, a nielen dzezoveho, lebo posobi aj v oblasti vaznej hudby. Tento sprievodny hrac velkych dzezovych osobnosti sa v ostatnom case zacal viac prejavovat aj ako lider a skladatel. So svojimi spoluhracmi nahral mimoriadne kvalitny album v kategorii fusion (moderny elektricky dzez) s medzinarodnymi parametrami.
Za zmienku stoji aj to, ze v roku 1985 ako dvadsatrocny si na Bratislavskych dzezovych dnoch zahral so Stanley Clarkeom, ktory vyzyval basistov, aby prisli na podium ukazat svoje schopnosti, a prave Jurajovi Griglakovi zlozil skutocny kompliment.

 

Co zistila ,,soika"

Falzifikaty NIKE

V januari inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie v Banskobystrickom kraji prekontrolovali 146 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 29 kontrolnych nakupov. Zaznamenali devat predrazeni, co predstavuje 31 percent a mieru sedem korun tridsat halierov.
V desiatich prevadzkach cena platna v okamihu ponuky chybala pri 54 druhoch tovaru. Pri kontrole kvality v 58 prevadzkovych jednotkach pozastavili 340 druhov vyrobkov v hodnote 1 849 677 korun. V siedmich nevyhovelo jedenast vah, dve zavazia a jedno meradlo s neplatnym uradnym overenim. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 50 blokovych pokut za 41 600 korun a spisali 15 oznameni o zacati spravneho konania.
Na tlacovej konferencii vo stvrtok 13. februara veduca odboru technickej kontroly vyrobkov a ochrany spotrebitela Ing. B. Debnarova informovala aj o vysledku kontrol, ktorych cielom bolo preverit, kto uviedol do obehu vyrobky oznacene totoznou ochrannou znamkou, ku ktorej vyhradne pravo patri inemu, alebo oznacenim s nou lahko zamenitelnym. Kontroly vykonali v spolupraci so splnomocnencom spolocnosti NIKE International Ltd. V deviatich prevadzkovych jednotkach pozastavili sedemnast druhov vyrobkov v hodnote bezmala 50 000 korun. Odborne posudky potvrdili, ze kontrolovany tovar nebol originalnym vyrobkom firmy NIKE, ale falzifikatom.

(db)

Paracky v Bujakove

aj milou slavnostou

h0307e.jpg (16778 bytes)Fasiangove obdobie, spojene s roznym druhom zabav, pomaly vrcholi, a tak si ho este treba poriadne uzit, pretoze za nim pride 40-dnovy post. Prave tato skutocnost podnietila obcianske zdruzenie Jasienok zo Zadnych Halan na zorganizovanie paraciek, ktore kedysi byvali aj spolocenskou udalostou. Nie nahodou sa v piatok 14. februara paracky v Bujakove konali v starej skole, a to so vsetkymi nalezitostami, ktore k tejto dnes uz pomaly odchadzajucej zenskej cinnosti patria. Gazdina Anka Gondova s kamaratkami sa musela dobre obracat, aby asi patdesiatim zenickam okrem peria nic nechybalo. A nechybalo! Po hodine roboty sa im rozviazali jazyky nielen do reci, ale aj do spevu, ktory vyustil prichodom chlapov s heligonkou. Zivy kohut narobil na paradnom peri poriadnu ,,perinbabu". Nikto sa nenahneval, ked zeny za tento fasiangovy vycin muzom v nestrazenej chvili napchali kostrnky kde sa dalo. Spomenuli si aj na svoju byvalu ucitelku 83-rocnu Jolanu Masarovu, ktora prave v miestnosti, kde boli paracky, vychovala tri generacie. Tie sa tu stretli a pospominali. Bolo vidiet aj citit, ze tito ludia k sebe patria aj po desiatkach rokov.

Text a snimka: Peter Bercik

 

Bezpecnost pre kazdeho

Prave zacina treti rocnik medzinarodneho pedagogickeho projektu pre deti s nazvom Bezpecnost pre kazdeho - Cesta a ja, ktory sa realizuje pod zastitou ministerstva skolstva. Sto triednych kolektivov stvrtych rocnikov zakladnej skoly vybranych ministerstvom (z okresu Brezno Zakladna skola K. Raposa v Brezne), obdrzi rozsiahly pedagogicky material. Zohladnuje tie najlepsie skusenosti z predchadzajucich rocnikov, akceptuje pripomienky a poziadavky pedagogov v Europe a zaroven netradicnym sposobom motivuje pedagogov a ziakov k tvorivej praci na tohtorocnej teme projektu: Co mozu deti urobit pre bezpecnost na ceste?! Pedagogicky projekt ma podobu netradicnej sutaze. Deti su motivovane prostrednictvom specialnych hier a cviceni k navrhu konkretnej akcie na zlepsenie bezpecnosti na ceste.
Triedne kolektivy mozu svoje navrhy, doplnene komentarom podla sutaznych kriterii, poslat do 31. marca. Porota vyberie desat navrhov a zastupcovia desiatich tried sa stretnu na finale sutaze v aprili. Trieda, ktorej napady budu posudene ako najkreativnejsie a najinspirativnejsie, bude v dnoch 13. - 15. juna zastupovat Slovensko na medzinarodnom finale ucastnikov v Disneylande pri Parizi vo Francuzsku. Devat tried nominovanych do finale odmenia sportovymi a skolskymi potrebami v hodnote 5000 korun.

(sp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT