18. FEBRUAR  2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Cielom rekonstrukcie breznianskeho namestia bolo zatraktivnit jeho plochu tak, aby na nej dominoval chodec. Z toho pramenilo aj rozhodnutie regulovat dopravu v smere od sporitelne k okresnemu uradu. Osobne auta tu maju zakaz parkovania s vynimkou zasobovania podnikatelov od 6. do 11. hodiny, ktori poskytuju sluzby v tejto casti namestia. Toto rozhodnutie potvrdila aj oktobrova anketa mesta, do ktorej sa zapojilo 63 ucastnikov, z nich 61 bolo proti spristupneniu tejto plochy pre osobne automobily. V sucasnosti sa opat ozyvaju hlasy ziadajuce sprejazdnit tuto cast komunikacie. Nazory vodicov po niekolkomesacnych skusenostiach nahral aj nas anketovy diktafon:

S anketovym mikrofonom


o parkovani na namesti

Jan Kucbel, vodic, Brezno:
- Problematiku parkovania v Brezne poznam. Podla mna parkovacie plochy su velmi male, nevyhovuju, hlavne cez turisticku sezonu. Mame krasne hory, takze turisti sem chodia. Aj ked nie som za to, aby sa parkovalo na krasnej zrekonstruovanej ploche, mesto by sa malo zamysliet nad nejakymi parkovacimi plochami v blizkosti centra. Rozvaliny na Ulici CSA, kde je teraz parkovisko, na krase mestu nepridaju. Hlavne cez vikendove dni, kedy sa robia velke nakupy, je problem s parkovanim. Ale nie som za to, aby sa parkovalo na namesti, ved to stalo nejake miliony a auta by k jeho dizajnu neprispeli.

Michal Eremias, majster, Predajna:
- Stale parkujem pri obchodnom dome, zvykol som si na toto miesto. Niekedy je sice plne a musim pockat, alebo idem na parkovisko na Sramkovej ulici. Keby povolili parkovanie pri obchodoch na namesti, suhlasil by som s tym. Ale mne staci aj parkovisko pri obchodnom dome.

Janetta Longauerova, nezamestnana, Podbrezova:
- Myslim si, ze parkovanie na namesti bolo dobre, dost casto som tam parkovala. Ale som spokojna aj pri obchodnom dome, zvykla som si, aj ked niekedy tazko najdem volne miesto, hlavne cez sviatky to bolo tazke. Suhlasila by som, keby opat povolili parkovanie na namesti, ale na druhej strane by to narusilo jeho novu tvar. Tazke je vyjadrit sa k tomuto problemu, vsetko by bolo ine, keby bola vacsia plocha na parkovanie. Parkoviska su dost ,,odruky", ked ma clovek vacsi nakup.

Igor Lenhardt, technicko-hospodarsky zamestnanec, Polomka:
- Podmienky na parkovanie v meste su podla mna vyhovujuce a nie som za obnovenie parkovania na namesti. Myslim si, ze namestie vyzera tak, ako ma vyzerat, este by ho mohli trosku vylepsit. Ale parkovat na namesti, to nie. Clovek nemoze byt taky narocny, aby musel parkovat tesne pred obchodom. Preco by nemohol prejst par metrov v prospech svojho zdravia?

Jozef Nomilner, vodic, Brezno:
- Na jednej strane je pravda, ze by sa na namesti nemalo parkovat, pretoze sa znecistuje ovzdusie a namestie je opravene. Na druhej strane mi to chyba, lebo som vodic z povolania a hoci aj jazdim na takom vozidle, s ktorym by som tam mohol parkovat, nedovolim si to. Proste uvedomujem si, ze rekonstrukcia namestia stala velke peniaze. Vazim si to. Namestie by malo byt ciste.

Jan Kovacs, rusnovodic, Pohronska Polhora:
- Mne osobne staci parkovisko pri obchodnom dome. Nech to ostane tak, ako to je, nie som za parkovanie pri obchodoch na namesti.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Autobus, ktory mal odchod z Rohoznej o 8.15 hodine, zrusili. Vraj sa nevyplacal. Teraz chodi spoj z Pohronskej Polhory, ktory by mal ist cez Rohoznu o 8.20, ale vacsinou je 8.30, ked pride. Ludia samozrejme na zastavke stoja, lepsie povedane mrznu, od 8.15, ak by nahodou isiel presne. Za tymto autobusom, ktory je uplne plny, ide hned druhy, ale prazdny, pretoze ten prvy zoberie vsetkych cestujucich, a preto meska od Polhory, Michalovej. Ak v Rohoznej nahodou zastane, sofer povie, ze za nim ide druhy.
Takze pre SAD je rentabilnejsie, ked chodi prazdny autobus z Pohronskej Polhory, ako ked isiel z Rohoznej a v nom bolo stale par ludi. Ale co sa cudujeme? Dnes cim komplikovanejsie, tym lepsie a ekonomickejsie.
Este by sme sa chceli ,,podakovat" za sprijemnovanie cesty soferovi Jaroslavovi Stachurovi, ktory sa tvari, ze on je tu pre nas a nie my pre neho. Tento clovek nema absolutne ziadny seriozny pristup k cestujucim.
Boli by sme radi, keby ,,sadka" cestovny poriadok upravila, ludia by na zastavkach zbytocne nemrzli, alebo nech nam vratia naspat autobus. Rohozna patri pod mesto, ale ziadne vyhody nema, len same povinnosti.

Mrznuci cestujuci

Otvoreny list riaditelovi a vodicom SAD

Vazeny pan riaditel a vodici, dakujeme Vam, ze nam sprijemnujete cestu po zdrazeni cestovneho tym, ze nas nechavate cestovat v luxuse nevykurovaneho prostredia. Pani soferi, ak budeme tuzit po otuzovani, obratime sa na Klub bielych medvedov.
Cest vynimkam!

Vasi cestujuci


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT